ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2024 - Κυριακή 7 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Ρίχνουν στη φωτιά του πολέμου όλη τη Μέση Ανατολή

Επιθέσεις και ραγδαίες εξελίξεις σε Λίβανο, Ιράν, Συρία, Ιράκ, Υεμένη και Ερυθρά Θάλασσα μεγαλώνουν τον κίνδυνο γενίκευσης της σύγκρουσης

Το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Diamond» είναι ένα από τα ΝΑΤΟικά πλοία που βρίσκονται ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ ετοιμάζονται σχέδια επέμβασης κατά της Υεμένης

UK MOD © Crown copyright 2021

Το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Diamond» είναι ένα από τα ΝΑΤΟικά πλοία που βρίσκονται ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ ετοιμάζονται σχέδια επέμβασης κατά της Υεμένης
Τρεις μήνες μετά την έναρξη του νέου μακελειού από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με την ολόπλευρη στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που ακόμα και σήμερα αναμασούν τα περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» του κράτους - δολοφόνου και συνεχίζουν την πολύμορφη στήριξή τους, οικονομική - πολιτική - στρατιωτική, τα «τύμπανα πολέμου» ηχούν όλο και πιο δυνατά στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Επιθέσεις, τελεσίγραφα, απειλές και στρατιωτική κινητικότητα από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και ΝΑΤΟικούς συμμάχους τους αυξάνουν τους κινδύνους για μια σφοδρή περιφερειακή σύγκρουση με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Μόνο μέσα στην τελευταία βδομάδα καταγράφηκαν: Αιματηρή επίθεση των ΗΠΑ εναντίον σκαφών των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, με 10 νεκρούς (31/12/2023). Δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς από το Ισραήλ, με επίθεση στη Βηρυτό (2/1/2024). Πολύνεκρη διπλή έκρηξη στο νεκροταφείο της πόλης Κερμάν του Ιράν (3/1/2024), κατά τις εκδηλώσεις της 4ης επετείου από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κ. Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ. Και έκδοση τελεσιγράφου κατά των Χούθι από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους (3/1/2024), με φόντο την αποκάλυψη των σχεδίων των ΗΠΑ, της Βρετανίας κ.ά. για γενικευμένες πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις στην Υεμένη, στο όνομα της «διασφάλισης της ναυσιπλοΐας» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Υεμένη: Τελεσίγραφο και πολεμικά σχέδια από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους

Από το σημείο της ισραηλινής δολοφονικής επίθεσης στη Βηρυτό εναντίον του υπαρχηγού της Χαμάς

Copyright 2024 The Associated

Από το σημείο της ισραηλινής δολοφονικής επίθεσης στη Βηρυτό εναντίον του υπαρχηγού της Χαμάς
Η συνέχιση του μακελειού στη Γάζα και η προσπάθεια των ΗΠΑ να αξιοποιήσουν τον πόλεμο για να επιβεβαιώσουν τη γεωπολιτική τους κυριαρχία στην περιοχή έναντι ανταγωνιστών τους, όπως η Κίνα, η Ρωσία κ.ά., υποδαυλίζουν παλιές και νέες εστίες έντασης.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο προωθούνται σχέδια επέμβασης των ΗΠΑ, της Βρετανίας και συμμάχων τους στην Υεμένη εναντίον των Χούθι, για τη διασφάλιση των μονοπωλιακών και γεωπολιτικών τους συμφερόντων.

Οι σιίτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, σε απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν αυξήσει τις δικές τους επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, θίγοντας ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα, κυρίως της «Δύσης», σε αυτό το νευραλγικό θαλάσσιο εμπορικό πέρασμα.

Χαρακτηριστικά, από τη διώρυγα του Σουέζ εκτιμάται ότι καθημερινά περνούν εμπορεύματα αξίας 1 τρισ. δολαρίων.

Μετά τις επιθέσεις των Χούθι, ήδη 18 μεγάλα ναυτιλιακά μονοπώλια ανακοίνωσαν πως σταματούν τα δρομολόγια μέσω διώρυγας Σουέζ και Ερυθράς Θάλασσας, επιλέγοντας - για λόγους ασφαλείας - τον διάπλου της Αφρικής, που καθυστερεί τις μεταφορές προϊόντων κατά 14 μέρες και αυξάνει ημερησίως τα κόστη κατά 1 εκατ. δολάρια ανά πλοίο.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, που θίγει τα συμφέροντά τους.

Συγγενείς θυμάτων μετά την πολύνεκρη επίθεση στην Κερμάν του Ιράν την περασμένη Τετάρτη
Συγγενείς θυμάτων μετά την πολύνεκρη επίθεση στην Κερμάν του Ιράν την περασμένη Τετάρτη
Την Τετάρτη 3/1 οι ΗΠΑ και 11 σύμμαχοί τους εξέδωσαν κοινή - ανακοίνωση τελεσίγραφο όπου προειδοποιούν τους Χούθι με κλιμάκωση αντιποίνων σε βάρος τους, αφήνοντας ανοιχτά διάφορα ενδεχόμενα. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας, Μπαχρέιν, Βελγίου, Καναδά, Δανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας απαίτησαν από τους Χούθι «να σταματήσουν αμέσως τις παράνομες επιθέσεις» εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι Χούθι «θα υποστούν συνέπειες».

Ηδη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επιθέσεις σε ταχύπλοα των Χούθι που επιχειρούσαν να καταλάβουν εμπορικό σκάφος της «Maersk», προκαλώντας τον θάνατο 10 μαχητών και τη βύθιση 3 εκ των 4 ταχύπλοων.

Παράλληλα διοχέτευσαν στις «ναυαρχίδες» του αστικού Τύπου σε ΗΠΑ και Βρετανία, «New York Times» και «The Times», πληροφορίες για σχέδια επέμβασης κατά των Χούθι στο έδαφος της Υεμένης.

Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ των βρετανικών «The Times» αναφέρεται ότι ΗΠΑ και Βρετανία καταστρώνουν σχέδια για ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση κατά των Χούθι στην Υεμένη. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι το Λονδίνο θα συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον και άλλη μία χώρα της Ευρώπης - που δεν κατονομάζεται - προκειμένου από κοινού να εξαπολύσουν μαζικές πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων που έχουν ήδη μελετηθεί, είτε στη θάλασσα είτε στην ίδια την Υεμένη.

Σε ανάλογο ρεπορτάζ των «New York Times» αναφέρεται ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο πιέζουν για πιο επιθετική δράση κατά των «πληρεξουσίων του Ιράν» που επιτίθενται σε αμερικανικές δυνάμεις. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν απαντήσει μέχρι τώρα με αντίποινα σε επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων τους σε Συρία και Ιράκ, ενώ επισημαίνεται η «απροθυμία» του Μπάιντεν να διατάξει ανάλογες επιθέσεις κατά των Χούθι της Υεμένης, κυρίως λόγω της αντίστοιχης απροθυμίας της Σαουδικής Αραβίας, που επιθυμεί να απαγκιστρωθεί από τον «δαπανηρό πόλεμο» στην Υεμένη. Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, «αυτό το αυτοεπιβληθέν μορατόριουμ τελείωσε με τη σύγκρουση για την προστασία του πλοίου της "Maersk"» στις 31 Δεκέμβρη.

«Λάδι στη φωτιά» από την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό

Την επίθεση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα ακολούθησε η ισραηλινή δολοφονική επίθεση στη Βηρυτό την Τρίτη 2 Γενάρη, με την οποία εξοντώθηκαν ο υπαρχηγός της Χαμάς, Σαλάχ Αλ Αρούρι, και άλλα 6 στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Η επίθεση αυτή σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής «Yedioth Ahronoth» έγινε με ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος να βάλλει με 6 τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους κατά του κτιρίου όπου βρισκόταν ο Αρούρι.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό από το 2006 και το πρώτο τέτοιο χτύπημα από την έναρξη των νέων συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, οι οποίες μέχρι σήμερα περιορίζονταν σε παραμεθόριες περιοχές.

Η συνοικία της νότιας Βηρυτού στην οποία εξαπολύθηκε η επίθεση θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Σε διάγγελμά του, μία μέρα μετά, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χ. Νασράλα αφενός διαβεβαίωσε ότι η οργάνωσή του δεν θα προβεί σε αντίποινα που θα θέσουν σε κίνδυνο το «εθνικό συμφέρον του Λιβάνου», αφετέρου προειδοποίησε ότι «αν ο εχθρός αποφασίσει να κάνει πόλεμο στον Λίβανο, η απάντησή μας στα πεδία των μαχών δεν θα έχει όριο ούτε περιορισμό σε όπλα και στόχους».

Επανέλαβε δε ότι οι «δυνάμεις της αντίστασης» απέναντι στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, οι σιιτικές πολιτοφυλακές σε Συρία και Ιράκ, το Ιράν και οι Χούθι της Υεμένης, «δρουν σύμφωνα με τις συνθήκες της χώρας όπου ζουν, παρά τη στρατηγική συμφωνία για τον καθορισμό εχθρών, φίλων και στόχων».

Την ίδια ώρα με τη «συγκρατημένη» απάντηση του Νασράλα, βέβαια, κλιμακώνονται διαρκώς οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, που το βράδυ της Τετάρτης οδήγησαν στον θάνατο άλλων 9 μαχητών της Χεζμπολάχ, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι, προειδοποίησε πως το Ισραήλ είναι «έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο» και πως έχουν ληφθεί «μέτρα πολύ υψηλής ετοιμότητας σε όλους τους τομείς», από άποψη «άμυνας και επίθεσης».

Ο δε αρχηγός της ισραηλινής Μοσάντ, Ντ. Μπαρνέα, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς πως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ήταν πίσω από τη δολοφονία Αρούρι, «φωτογραφίζοντας» σχέδια και για άλλες δολοφονίες, κάνοντας λόγο για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με την Χαμάς.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, που αναμένεται εντός τρέχοντος μηνός να μεταβεί στη Βηρυτό, επικοινώνησε με τον Ισραηλινό υπουργό Μπένι Γκαντς, ζητώντας να αποφύγει το Ισραήλ «την κλιμάκωση ειδικά στον Λίβανο». Διαβεβαίωσε πως η Γαλλία θα συνεχίσει να περνά αυτά τα μηνύματα σε όλους τους «παίκτες της περιοχής άμεσα ή έμμεσα».

Στη Βηρυτό βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για θέματα Ενέργειας Εϊμος Χοκστάιν, που έχει παίξει ρόλο στις σχέσεις Ισραήλ - Λιβάνου και στη συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου - ΗΠΑ για την εκμετάλλευση θαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ο Χοκστάιν συναντήθηκε με τον Λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ενώ την Πέμπτη επισκέφθηκε και το Ισραήλ για ανάλογες διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο Χοκστάιν καταβάλλει «διπλωματική προσπάθεια για επίλυση μέρους της έντασης» μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Νέο γύρο συναντήσεων στην περιοχή ξεκινά και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος - εκτός από την Τουρκία και ενδεχομένως την Ελλάδα - αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες μέρες το Ισραήλ, τη Δυτική Οχθη και χώρες του Κόλπου.

Επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ

Το Ισραήλ εντείνει, παράλληλα, τις επιθέσεις και στο συριακό έδαφος.

Μετά την πρόσφατη δολοφονία του Ιρανού ταξίαρχου Ραζί Μουσαβί τα Χριστούγεννα στη Δαμασκό, την περασμένη βδομάδα εξαπολύθηκε νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε προάστια της Δαμασκού, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών.

Το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ εξαπολύουν επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ, «απαντώντας» σε πλήγματα και επιθέσεις που δέχονται στρατιωτικές τους δυνάμεις κυρίως από σιιτικές πολιτοφυλακές. Από τις 7 Οκτωβρίου και έπειτα, έχουν σημειωθεί οι τραυματισμοί αρκετών Αμερικανών στρατιωτών από επιθέσεις με ρουκέτες και drone σε στρατιωτικές βάσεις, όπου είναι ανεπτυγμένα αμερικανικά στρατεύματα, κυρίως στο Ιράκ.

Την Πέμπτη εξαπολύθηκε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά αρχηγείου σιιτικής, φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Νουτζάμπα'α στην ανατολική Βαγδάτη, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων μαχητών και τον τραυματισμό άλλων έξι. Εκπρόσωπος της οργάνωσης και Ιρακινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες, μολονότι εκείνες προτίμησαν να τηρήσουν σιγή ιχθύος.

Μακελειό από διπλή βομβιστική επίθεση στο Ιράν

Σε ένα τέτοιο φόντο, ανήμερα της 4ης επετείου της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Κ. Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ, το Ιράν βίωσε μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στο έδαφός του όταν άγνωστοι προκάλεσαν στην πόλη Κερμάν, δύο ισχυρότατες εκρήξεις, με διαφορά λίγων λεπτών, πολύ κοντά στον τάφο του στρατηγού, κατά τη διάρκεια μαζικών εκδηλώσεων για την επέτειο.

Από τα ισχυρά ωστικά κύματα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 84 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλές δεκάδες άλλοι.

Το απόγευμα της Πέμπτης, το... τζιχαντιστικό «πολυεργαλείο», το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που είχε υποστεί μεγάλη ήττα από τις επιχειρήσεις που καθοδηγούσε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμάνι σε Συρία και Ιράκ, «επανεμφανίστηκε» και ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό με ανακοίνωσή του στο «Telegram».

Τις επιθέσεις καταδίκασαν συμμαχικές χώρες, όπως η Ρωσία, αλλά και οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Στις Βρυξέλλες, η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ τόνισε πως οι δράστες θα πρέπει «να λογοδοτήσουν», ενώ ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής Ζ. Μπορέλ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ιρανό ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, καταδίκασε τις επιθέσεις, ξεκαθαρίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν είχαν την παραμικρή σχέση. Ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά, πρόσθεσε πως «δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε πως εμπλέκεται το Ισραήλ».

Σε κάθε περίπτωση, και η συγκεκριμένη επίθεση ήρθε να προσθέσει κι άλλη καύσιμη ύλη, σε μια περιοχή που συγκρούονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και το παραμικρό «ατύχημα» ή «σπίθα» μπορεί να προκαλέσει ευρύτερη ανάφλεξη.


Δ. ΟΡΦ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ