ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2024 - Κυριακή 7 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενας χρόνος χωρίς τον Φώτη Κοντόπουλο

Ενας χρόνος συμπληρώνεται στις 5 Γενάρη από όταν «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 48 ετών, νικημένος από τον καρκίνο, ο Φώτης Κοντόπουλος, δημοσιογράφος της εφημερίδας μας για περισσότερα από 28 χρόνια. Αν και νέος στην ηλικία ο Φώτης ήταν από τους παλιότερους δημοσιογράφους του «Ριζοσπάστη», δοκιμασμένος σε πολλά ρεπορτάζ, αρχικά στο τμήμα της Νεολαίας και μετά στο Ελεύθερο και στην Οικονομία. Τον χαρακτήριζαν η μεθοδικότητα στη δημοσιογραφική δουλειά και η ευθύνη που ένιωθε να είναι τεκμηριωμένα τα ρεπορτάζ, να εξαντλούν όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές, να δίνουν απαντήσεις από τη σκοπιά της πολιτικής του ΚΚΕ. Εναν χρόνο μετά τον θάνατό του, όλοι εμείς που τον ζήσαμε στον «Ριζοσπάστη» τον θυμόμαστε με συγκίνηση και εκτίμηση για την προσφορά του στην εφημερίδα.

  • Στη μνήμη του, οι σύντροφοι και συνάδελφοί του στην εφημερίδα, Γιάννης και Ρουμπίνα, προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος 30 ευρώ μέσω της ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη».
«Εφυγε» η ηθοποιός Βίκυ Σταύρακα

Θερμά συλληπτήρια από την ΤΟ Καλλιτεχνών Αττικής του ΚΚΕ

Η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη την αγαπημένη ηθοποιό Βίκυ Σταύρακα. Η Β. Σταύρακα αποφοίτησε από τη σχολή του Ωδείου Αθηνών και εργάστηκε αμέσως στο θέατρο, μεταξύ άλλων σε Εθνικό Θέατρο, Δημοτικό Θέατρο Καισαριανής, ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, Θεσσαλικό Θέατρο και στο «Μικρό Μαχαγκόνι», διεθνή συμπαραγωγή του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με το Berliner Ensemble. Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε ταινίες όπως «Η Χειμωνιάτικη Νοσταλγία», «Μπιλόμπα», «Τα παιδιά του εμφυλίου», «Ληξούρι αντίο» κ.ά. Παράλληλα εργάστηκε και στο θέατρο με παιδιά.

Οπως σημειώνει η ΤΟ Καλλιτεχνών για την Β. Σταύρακα, «πάντα δυναμική και περήφανη, παρέμεινε στο πλευρό του Κόμματος, μαζί με τον σύντροφό της - επίσης ηθοποιό - Αντώνη Βλησίδη, έως την τελευταία στιγμή αγωνιζόμενη για έναν καλύτερο κόσμο, για το δίκιο του λαού. Μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών από το 1979, αγωνίστηκε με πείσμα για τα δικαιώματα των ηθοποιών, για το δικαίωμα στην ίδια την τέχνη του θεάτρου, με αγάπη προς τους συναδέλφους και ιδιαίτερα τους νεότερους. Θα την αποχαιρετήσουμε την Παρασκευή στις 12.30 στο Νεκροταφείο Καλλιθέας».

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Κινδυνεύει να μείνει άστεγος ο στίβος στα νότια προάστια της Αττικής

Την έντονη ανησυχία τους για το θέμα της οριστικής μετεγκατάστασης του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των σωματείων ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αθήνας, Πειραιά και Νοτιοδυτικής Αττικής, καθώς και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Κλασικού Αθλητισμού, στη συνάντηση που πραγματοποίησαν στον Αγιο Κοσμά την Τετάρτη 3 Γενάρη.

Οπως τονίζουν, «παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας για οριστική λύση στο θέμα της μετεγκατάστασης των αθλητικών υποδομών, η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του νέου αθλητικού κέντρου στο Ελληνικό παραμένει στα χαρτιά.

Είναι απαράδεκτο σε χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων ο κλασικός αθλητισμός να κινδυνεύει να μείνει άστεγος στα νότια προάστια, δηλαδή σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του λεκανοπεδίου, τη στιγμή που όλη η Αττική διαθέτει πια ελάχιστους επαρκείς χώρους για τους αθλητές.

Με τα έργα ανάπλασης σε εξέλιξη, ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί και δεν συντηρείται επαρκώς, ενώ καθημερινά τίθεται και θέμα ασφάλειας για τους προπονητές και τους αθλητές, καθώς ο Αγιος Κοσμάς έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο».

ΤΜΗΜΑ ΕΒΕ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θερμά συλλυπητήρια στον σ. Δημήτρη Θεοδωρόπουλο για την απώλεια της μητέρας του

Το Τμήμα ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στον σύντροφο Δημήτρη Θεοδωρόπουλο, μέλος του Τμήματος ΕΒΕ, για την απώλεια της μητέρας του.

Ποινική δίωξη στους υπεύθυνους της «Κιβωτού»

Ποινική δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας στον ιερέα Αντώνη Παπανικολάου και την σύζυγό του Σταματία Γεωργαντή, που ήταν οι υπεύθυνοι της ιδιαίτερα προβεβλημένης ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», που φιλοξενούσε παιδιά που δεν μπορούσαν να είναι στο οικογενειακό περιβάλλον τους.

Το ζευγάρι διώκεται για τα κακουργήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και η δικογραφία διαβιβάζεται σε ανακριτή, ο οποίος αφού την μελετήσει θα καλέσει σε απολογία τον ιερέα και την πρεσβυτέρα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η πρεσβυτέρα φέρεται να έχει τελέσει τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης ως φυσικός αυτουργός, ενώ ο ιερέας ως ηθικής αυτουργός στις παραπάνω πράξεις. Και οι δύο διώκονται επιπλέον και για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Στην ίδια υπόθεση ποινική δίωξη ασκήθηκε και σε δύο ακόμη πρόσωπα. Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν πρώην εργαζόμενο στη ΜΚΟ και ένα συγγενικό τους πρόσωπο. Το αδίκημα που τους αποδίδεται είναι αυτό της συνέργειας σε πλημμεληματική υπεξαίρεση. Και αυτό διότι, όπως διαπιστώθηκε, ένα μέρος του μισθού του υπαλλήλου, ύψους 30.000 ευρώ, φαίνεται πως «γύριζε» στην «Κιβωτό του Κόσμου», ενώ στη θυρίδα του συγγενικού προσώπου του ιερέα και της πρεσβυτέρας, σε νησί του Αιγαίου, εντοπίστηκε ποσό ύψους 57.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιερέας αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο δίκης και για το αδίκημα της κακουργηματικής κατάχρησης σε ασέλγεια κατά συρροή σε παιδιά της δομής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ