ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Προχωρούν οι ετοιμασίες για τις νέες πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Στις 15 Γενάρη βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες οι αγρότες του νομού Καρδίτσας | 27 μέρες συμπλήρωσαν τα τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου | Πανθεσσαλική σύσκεψη την επόμενη βδομάδα

Με καθημερινές περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις και άλλες δράσεις που οργανώνουν Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι, συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους βρίσκονται τα αιτήματα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και για μείωση του κόστους παραγωγής, για προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Επίσης, για κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Στις 15 Γενάρη, με τα τρακτέρ στις πλατείες του νομού Καρδίτσας

Στο πλαίσιο αυτό, την απόφαση να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, στις 15 Γενάρη, πήραν οι αγρότες που συμμετείχαν σε σύσκεψη την οποία οργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, στον Παλαμά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι των αγροτών των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας, που χτες συμπλήρωσαν 27 μέρες με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατυκάμπου. Αποφασίστηκε ακόμα η πραγματοποίηση πανθεσσαλικής σύσκεψης, την επόμενη βδομάδα, για τον συντονισμό του αγώνα.

Από τη σύσκεψη στην Καρδίτσα
Από τη σύσκεψη στην Καρδίτσα
Αλλωστε, η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών της περιοχής αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα: Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες και κοπάδια με ζώα καταστράφηκαν από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφτούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα, καθυστερούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών αλλά και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Ταυτόχρονα, το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της περιοχής, που προωθούν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, προαναγγέλλει νέες καταστροφές, αφού κινείται στη γνωστή λογική του κόστους - οφέλους, ενώ την ίδια ώρα προωθούνται αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση και διάφορα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης». Αλλά και η νέα ΚΑΠ έχει φέρει μεγάλες περικοπές στη βασική ενίσχυση, που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η αγωνιστική διάθεση των αγροτών για μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις, προκειμένου όχι μόνο να στηριχτεί το εισόδημά τους, αλλά να καταφέρουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα και τα επόμενα χρόνια, να μείνουν στον τόπο τους.

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα χωριά του νομού και όλης της Θεσσαλίας και επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας που ξεκίνησε το προηγούμενο διάστημα. Οπως τόνισε, πέρασαν μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και ακόμα ο αγροτικός κόσμος δεν γνωρίζει πώς θα αποζημιωθεί για τις καλλιέργειές του και επανέλαβε ότι η ΕΟΑΣΚ, μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους, διεκδικεί ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι τα 300 ευρώ/στρ. και για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Επισήμανε επίσης την ανάγκη να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ, που είναι απαγορευτικοί για τους αγρότες της Καρδίτσας και όλης της Θεσσαλίας, και να μειωθεί το κόστος παραγωγής, διεκδικώντας το αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνό αγροτικό ρεύμα και όλο το πλαίσιο των αιτημάτων που η ΕΟΑΣΚ είχε θέσει και στην προηγούμενη κινητοποίηση.

Πολύμορφη δραστηριότητα και στην υπόλοιπη χώρα

Παράλληλα, συσκέψεις προγραμματίζουν τις επόμενες μέρες μια σειρά από Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

Στην Εύβοια, σε Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσει την αγωνιστική του δράση, προχωρά ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, αύριο, Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο καφενείο «Λάιος», στην Κήρινθο.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας καλεί πανηπειρωτική σύσκεψη την Παρασκευή 12 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρτας.

Στη Σάμο, την Τετάρτη 17 Γενάρη, οι αγρότες βγαίνουν στον δρόμο, με κάλεσμα από τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο και αγωνιστικό ραντεβού στις 10.30 π.μ. έξω από την Περιφέρεια στο Βαθύ.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Συντονίζουν τη δράση τους ενάντια στην ασυδοσία εργολάβων και ξενοδόχων

Στις 15 Γενάρη η σύσκεψη του κλαδικού συνδικάτου με επιχειρησιακά σωματεία στην Αθήνα

Σε σύσκεψη καλεί όλα τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, τη Δευτέρα 15 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη). Η σύσκεψη οργανώνεται με σκοπό τον συντονισμό της δράσης προκειμένου να μπει φρένο στην ασυδοσία των εργολαβικών γραφείων και των μεγαλοξενοδόχων, στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που δουλεύουν με το καθεστώς της εργολαβικής εργασίας.

Το Συνδικάτο έχει αναδείξει επανειλημμένα το πολύ σοβαρό ζήτημα των εργολαβικών - δουλεμπορικών γραφείων που δραστηριοποιούνται στα μεγάλα ξενοδοχεία της Αττικής. «Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, που νομοθέτησαν προς όφελος των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων, έχουμε φτάσει στο σημείο τα ξενοδοχεία να έχουν ως βασική πλέον πολιτική τους το "συνεργατικό" μοντέλο με εργολάβους, αποσκοπώντας στη διασφάλιση περισσότερων κερδών στα πλαίσια των μεταξύ τους ανταγωνισμών», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. Στο φόντο αυτό, τα εργολαβικά - δουλεμπορικά γραφεία καταστρατηγούν μια σειρά δικαιώματα και αυθαιρετούν σε βάρος των εργαζομένων, με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ, που κλείνουν τα μάτια στη γενικευμένη ασυδοσία των εργολαβικών γραφείων και των μεγαλοξενοδόχων.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το ξενοδοχείο «Grand Hyatt Athens», όπου οι εργολάβοι «έχουν στήσει κανονικό δουλεμπόριο, προσλαμβάνοντας και απολύοντας όποιον, όποτε και όπως τους αρέσει, ενώ παράλληλα δεν αποδίδουν επιδόματα, δώρα, άδειες, αποδείξεις πληρωμής, δεν εφαρμόζουν τη ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων και τρομοκρατούν τους συναδέλφους μας που ζητούν τα αυτονόητα». Ενάντια σε αυτή την κατάσταση, το Συνδικάτο έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις. Με δεδομένο ότι ανάλογη κατάσταση επικρατεί στη συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων, καλεί σε σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης των σωματείων.

  • Σημειώνεται ότι την προστασία των δικαιωμάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων που δουλεύουν σε εργολαβικά συνεργεία ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση που καταθέτουν προς την υπουργό Εργασίας, με αφορμή και τις απολύσεις των εργολαβικών που διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους από το ξενοδοχείο «Grand Hyatt Athens».
Και εισπρακτικές κυνηγούν τους πλημμυροπαθείς αγρότες!

Μετά τις πλημμύρες ...τα κοράκια! Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλοί αγρότες, που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να αποκατασταθούν από τις ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες τον περασμένο Σεπτέμβρη. Εκτός από όλα τα άλλα, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις εισπρακτικές εταιρείες που τους «σπάνε τα τηλέφωνα» για λογαριασμό παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ρυθμίσεις για το ρεύμα των πληγέντων αγροτών στη Θεσσαλία, με διετή περίοδο χάριτος και πενταετή ρύθμιση των οφειλών με μηδενικό επιτόκιο, μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει θεσπιστεί με σχετική τροπολογία στη Βουλή και κατ' επέκταση όλοι οι πλημμυροπαθείς αγρότες έχουν γίνει έρμαια των δικηγορικών και εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες συνεχίζουν να πιέζουν τους αγρότες για οφειλές.

Κινητοποίηση αύριο στην «doValue»

Σε κινητοποίηση αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ. στην «doValue» (Κύπρου 27) καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία πλειστηριασμού της κατοικίας εργαζόμενου (προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Καλλιθέα»). Την κινητοποίηση στηρίζει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς.

«Στη θέση όλων των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα μπορεί να βρεθεί ο καθένας μας, γι' αυτό και είμαστε όλοι σε θέση μάχης! Με όπλο τον οργανωμένο αγώνα μας κάνουμε πράξη το σύνθημα "Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός"», τονίζει το Συνδικάτο. Καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία και όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους σε όσους γίνονται λεία στις ορέξεις των τραπεζών και των εισπρακτικών εταιρειών. «Εμείς είμαστε αυτοί που θα δημιουργήσουμε τείχος προστασίας στο δικαίωμα της κατοικίας. Δεν θα αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο αβοήθητο!», υπογραμμίζει.

ΣΕΤΗΠ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέα κινητοποίηση για τις απολύσεις στην «TaskUs»

Νέα κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της επιχείρησης «TaskUs» προγραμματίζει το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 11 Γενάρη, στις 7.45 π.μ., συνεχίζοντας τον αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων εργαζομένων και για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ