ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ξεπέρασαν τους 23.000 οι νεκροί στη Γάζα, πάνω από 8.000 οι αγνοούμενοι

«Πιο ήπια φάση» ανακοινώνει προκλητικά ο κατοχικός στρατός την ώρα που κλιμακώνει το μακελειό

Copyright 2024 The Associated

Τη σφαγή δίχως τέλος εναντίον των Παλαιστινίων συνεχίζει επί 94 μέρες ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, με επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ την ίδια ώρα η ισραηλινή προπαγάνδα κάνει προκλητικά λόγο για πέρασμα σε «νέα, πιο ήπια φάση» των επιδρομών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν στους 23.084, ανακοίνωσε χτες το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα, και οι τραυματίες τους 58.926.

Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 249 και οι τραυματίες κατά 510.

Πάνω από 8.000 είναι οι αγνοούμενοι, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες και η αντίσταση Παλαιστίνιων μαχητών. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο τραυματίστηκαν πάνω από 103 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Κι ενώ κλιμακώνεται το μακελειό, η ισραηλινή προπαγάνδα - σε συντονισμό με τα κροκοδείλια δάκρυα για τους αμάχους από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του Ισραήλ - καλλιεργεί μια ψεύτικη εικόνα «πιο ήπιας» σφαγής.

Ετσι, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι, μιλώντας χτες στην αμερικανική εφημερίδα «New York Times» ισχυρίστηκε ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν μπει τάχα σε νέα, λιγότερο εντατική φάση, με πιο «στοχευμένες επιθέσεις» αντί για επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας, ενώ πρόσθεσε πως θα συνεχιστεί η μείωση του αριθμού στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας.

Εντείνονται οι επιθέσεις σε περιοχές νοσοκομείων και αμάχων

Την ίδια ώρα με τη σφαγή, ολοένα και πιο τραγική γίνεται η κατάσταση των επιζώντων από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ΜΚΟ όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απαίτησαν το σταμάτημα των επιθέσεων σε περιοχές αμάχων και σε νοσοκομεία.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι εδώ και 12 μέρες έχει να μεταφέρει αποστολές υγειονομικού υλικού στη βόρεια Γάζα, λόγω των εμποδίων από τον ισραηλινό στρατό. Αντίστοιχα, ΜΚΟ ανακοινώνουν ότι σταματούν τις αποστολές στη βόρεια Γάζα λόγω των ισραηλινών επιθέσεων, καθώς και στο μοναδικό νοσοκομείο της κεντρικής Γάζας, Αλ Ακσα, επειδή κινδυνεύουν άμεσα οι ζωές των υγειονομικών.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε «σοκαρισμένος από την κλίμακα των υγειονομικών αναγκών και της καταστροφής στη βόρεια Γάζα». «Περαιτέρω καθυστερήσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερο θάνατο και οδύνη για τόσο πολλούς ανθρώπους», τόνισε.

Το προσωπικό του ΠΟΥ και του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) κατήγγειλαν ότι αγνοείται η τύχη εδώ και μέρες εκατοντάδων ασθενών και μελών του προσωπικού του Νοσοκομείου Αλ Ακσα, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο δίχως να είναι γνωστό τι απέγιναν στη συνέχεια.

Μεταξύ πολλών άλλων βομβαρδισμών, την Κυριακή ο κατοχικός στρατός βομβάρδισε και μια τετραώροφη πολυκατοικία, στην οποία είχαν καταφύγει εκατοντάδες πρόσφυγες από τον καταυλισμό Τζαμπαλίγια (που βομβαρδίζεται επί μήνες), με αποτέλεσμα να θαφτούν ζωντανοί ή να σκοτωθούν αμέσως πάνω από 70 άνθρωποι και πολλές δεκάδες να τραυματιστούν.

Οδηγούν τους Παλαιστίνιους στη λιμοκτονία

Η ισραηλινή οργάνωση B'Tselem (Ισραηλινό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα Εδάφη) κατήγγειλε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι οδηγεί τον Παλαιστινιακό λαό στη λιμοκτονία, τονίζοντας πως ο λιμός στη Γάζα δεν είναι «υποπροϊόν του πολέμου, αλλά άμεσο αποτέλεσμα της δεδηλωμένης πολιτικής του Ισραήλ».

«Οι εικόνες παιδιών που επαιτούν για λίγα τρόφιμα και ο πεινασμένος κόσμος που περιμένει σε τεράστιες ουρές για συσσίτιο ή ορμάει σε φορτηγά είναι ήδη αδιανόητες. Ο τρόμος εντείνεται λεπτό προς λεπτό και ο κίνδυνος θανάτου από πείνα πραγματικός», αναφέρει.

Η δε οργάνωση Gisha (Νομικό Κέντρο για την Ελευθερία της Κίνησης) ανακοίνωσε χτες ότι μετά την έναρξη του πολέμου εισήλθαν στη Γάζα «μόνο 6.000 φορτηγά». Αυτό αντιστοιχεί στις εισόδους φορτηγών μόλις 12 ημερών από την περίοδο πριν από τις 7 Οκτώβρη.

Τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WPF) αναφέρουν ότι πεινά πολύ πάνω από το 50% του πληθυσμού της Γάζας και ότι τουλάχιστον 9 στους 10 μπορεί να μην έχουν να φάνε ούτε μία μπουκιά ψωμί για ένα 24ωρο. Προειδοποιούν πως εάν δεν υπάρξει άμεση βελτίωση της κατάστασης η λιμοκτονία θα εκδηλωθεί ως τον Φλεβάρη.

Αυξάνονται οι νεκροί δημοσιογράφοι

Μεταξύ των εκατοντάδων θυμάτων που σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο ήταν και άλλοι 2 δημοσιογράφοι, με το Ισραήλ να επιχειρεί συστηματικά να εξολοθρεύει κάθε φωνή που αποκαλύπτει το μακελειό.

Ο ένας από τους δύο νεκρούς, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό της νότιας πόλης Χαν Γιούνις, ήταν ο Χάμζα Νταχντούχ, μεγαλύτερος γιος του Ουαΐλ Νταχντούχ, που είναι επικεφαλής του γραφείου του «Al Jazeera» στη Γάζα και έχασε πριν από λίγους μήνες πάνω από τα μισά μέλη της οικογένειάς του.

Χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων 2 Παλαιστίνιων δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με το «Al Jazeera», που επικαλείται στοιχεία από το Παλαιστινιακό Συνδικάτο Τύπου, από τις 7 Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί πάνω από 112 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και τραυματίστηκαν άλλοι 71.

Ισραηλινοί σχεδιασμοί για πόλεμο και κατοχή διαρκείας

Η δε ισραηλινή κυβέρνηση επαναλαμβάνει διαρκώς τα σχέδιά της για πόλεμο διαρκείας κατά των Παλαιστινίων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, δήλωσε στην εφημερίδα «Wall Street Journal» ότι οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι διαρκείας και «θα πάρουν καιρό». Υποστήριξε ότι η χώρα του δεν πολεμά «μόνο έναν εχθρό αλλά έναν άξονα», εκτοξεύοντας στη συνέχεια απειλές και έναντι του Ιράν, ενώ ανέφερε ότι «το Ιράν οικοδομεί στρατιωτική ισχύ πέριξ του Ισραήλ για να τη χρησιμοποιήσει εναντίον του».

Απείλησε δε και τον Λίβανο, δηλώνοντας ότι «οι ηγέτες της Χεζμπολάχ ξέρουν πως μπορούμε να αντιγράψουμε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα και στη Βηρυτό». Επανέλαβε ότι αν και η προτεραιότητα του Ισραήλ δεν είναι επί του παρόντος ο Λίβανος, δεν θα διστάσει να κλιμακώσει και εκεί τη στρατιωτική «δράση».

Την περασμένη Πέμπτη, ο Γκάλαντ παρουσίασε το περίγραμμα του αρχικού ισραηλινού σχεδίου για την «επόμενη μέρα» της κατοχής στη Γάζα. Ετσι, ανέφερε ότι μετά τον πόλεμο στην περιοχή δεν θα υπάρχει «ούτε Χαμάς ούτε ισραηλινή πολιτική κυβέρνηση» στον παλαιστινιακό θύλακα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει «ελευθερία δράσης» στη Λωρίδα της Γάζας, στο όνομα της αντιμετώπισης οποιασδήποτε «απειλής».

Ενδοαστικές αντιθέσεις στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, εντείνονται ενδοαστικές αντιθέσεις στο Ισραήλ, με αφορμή και την απόφαση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Χ. Χαλεβί, να προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει τα λάθη που επέτρεψαν στις 7 Οκτώβρη τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Η επιτροπή αυτή θεωρείται ότι μπορεί να αποδώσει ευθύνες στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Σε συνεδρίαση στις 4 Γενάρη, οι ακροδεξιοί υπουργοί Οικονομίας, Μπ. Σμότριτς, και Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γβκιρ, καθώς και η υπουργός Πληροφοριών, Μίρι Ρεγκέβ, επιτέθηκαν στον Χαλεβί και τον υπουργό Αμυνας για τη διενέργεια έρευνας εν μέσω πολέμου.

Ο Μπένι Γκαντς, υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου, που παίρνει τις αποφάσεις για τα επόμενα στάδια του πολέμου με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας, αντέτεινε ότι δεν είναι δουλειά των υπουργών να κρίνουν τις αποφάσεις του στρατηγού.

Η πολύωρη συνεδρίαση έληξε δίχως απόφαση για τις επόμενες φάσεις του πολέμου.

Χτες, ο Μπ. Σμότριτς επανήλθε στην απαίτησή του για διωγμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και την επαναφορά Εβραίων εποίκων και στρατευμάτων κατοχής.

Σε αυτό το φόντο, εντείνονται διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου και τη διεξαγωγή εκλογών. Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο σε πολλές πόλεις και στην Ιερουσαλήμ, φθάνοντας έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού, παρά τα αυστηρά αστυνομικά μέτρα, ενώ πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε και χτες έξω από το Κοινοβούλιο (Κνέσετ) απαιτώντας πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Υπάρχει Μέλλον» και πρώην πρωθυπουργός, Γ. Λαπίντ, κάλεσε χτες τον Μπ. Γκαντς (που ηγείται του κόμματος Εθνική Ενότητα) και άλλα στελέχη της κυβέρνησης πολέμου (Γκιντόν Σα'αρ, Γκάντι Εϊζενκοφ) να παραιτηθούν, λέγοντας ότι «δεν έχει η κυβέρνηση τα προσόντα να ηγηθεί του πολέμου», «ούτε ο Νετανιάχου έχει τα προσόντα να ηγηθεί της χώρας».

«Εδώ δεν πρόκειται για κυβέρνηση ενότητας, ούτε για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Δεν σώζουν το κράτος του Ισραήλ αλλά τον Νετανιάχου», δήλωσε ο Λαπίντ.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ - ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Συνεχής και επικίνδυνη κλιμάκωση

Επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα οι εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου, καθώς μετά τη δολοφονία του στελέχους της Χαμάς Σαλάχ Αλ Αρούρι, στη Βηρυτό στις 2/1, χτες ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε με πύραυλο ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, τον Ουισάμ Αλ Ταουίλ, υποδιοικητή της επίλεκτης ομάδας μαχητών της οργάνωσης Radwan, μαζί με άλλον έναν μαχητή της οργάνωσης.

Μετά και από αυτήν την επίθεση, η Χεζμπολάχ μετρά πάνω από 130 μαχητές της νεκρούς από τις 8 Οκτώβρη.

Την περασμένη βδομάδα, σε νέο διάγγελμά του ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε το Ισραήλ να μην κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον της οργάνωσης, διότι αν της κηρύξει πόλεμο τότε εκείνη «θα απαντήσει με κάθε διαθέσιμο όπλο και μέσο, χωρίς όριο στην επιλογή στόχων εναντίον της γειτονικής χώρας». Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η Χεζμπολάχ έχει στις πρώτες της προτεραιότητες τη μη διακύβευση της εθνικής ασφάλειας του Λιβάνου.

Χτες πάντως και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε τις απειλές κατά της Χεζμπολάχ, στη διάρκεια επίσκεψής του στη βόρεια πόλη Κιριάτ Σμονά, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του είναι «έτοιμη για πόλεμο» με τη λιβανέζικη οργάνωση.

Της δολοφονίας του επίλεκτου στελέχους της Χεζμπολάχ χτες από τον ισραηλινό στρατό, είχε προηγηθεί επίθεση με αντιαρματικό πύραυλο στην Κιριάτ Σμονά.

Το ίδιο 24ωρο ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο «Al Hurra» επιβεβαίωσε το διπλωματικό παζάρι μεταξύ ΗΠΑ, Λιβάνου και Ισραήλ με στόχο την εκτόνωση της έντασης στον νότιο Λίβανο, συνδέοντάς το με την απόφαση 1701 του ΟΗΕ (μετά τον πόλεμο Ισραήλ - Λιβάνου το 2006), τις εξελίξεις στη Γάζα και την ανάσχεση των ισραηλινών επιθέσεων. Ο ίδιος τόνισε πως αυτά τα θέματα θα τα συζητήσει ξανά με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Μπάιντεν, Εϊμος Χοκστάιν, που αναμένεται εκ νέου στη Βηρυτό τις επόμενες μέρες.

Σήμερα αναμένεται στον Λίβανο, μετά την επίσκεψή της στο Ισραήλ, και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία χτες δήλωσε ότι θα μεταφέρει ισραηλινή πρόταση για ανάπτυξη γερμανικών στρατευμάτων στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων με το Ισραήλ.

Οργή στο Ιράκ για την επιδρομή των ΗΠΑ

Το ίδιο διάστημα, οι τελευταίες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά σιιτικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ, με αφορμή τις επιθέσεις που δέχονται αμερικανικά στρατεύματα σε ιρακινές βάσεις (παρά τις προειδοποιήσεις της ιρακινής κυβέρνησης), ενισχύουν τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Βαγδάτης.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής που θα προετοιμάσει τις ρυθμίσεις και τη διαδικασία για τη «μόνιμη διάλυση» της κατοχικής αποστολής του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ στο Ιράκ, που δημιουργήθηκε υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά την ιμπεριαλιστική επίθεση του 2003.

Την Πέμπτη είχε σημειωθεί επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο αρχηγείο της σιιτικής πολιτοφυλακής που συνεργάζεται με τον ιρακινό στρατό, «Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης» στην Ανατολική Βαγδάτη, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ατόμων, μεταξύ τους και ενός διοικητή του κινήματος αντίστασης «Νουτζάμπα», που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Χεζμπολάχ.

Χτες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι επικρότησε την αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν «το κύρος και την ισχύ που απαιτούνται για να εγγυηθούν την ασφάλεια». Και πρόσθεσε: «Ηρθε η ώρα να φύγει η Ουάσιγκτον από το Ιράκ».

Και νέα ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Χτες το βράδυ ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε μία ακόμα επίθεση σε συριακό έδαφος, με στόχο ανώτερο στέλεχος της Χαμάς.

«Ο στρατός εξόντωσε τον Χασάν Χακάσα στην Μπέιτ Τζεν της Συρίας. Ηταν σημαντικό στέλεχος, υπεύθυνο για τις ρουκέτες που εκτόξευσε τις τελευταίες βδομάδες η Χαμάς από συριακό έδαφος εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, προσθέτοντας ότι θεωρεί τη Συρία «υπεύθυνη για κάθε δραστηριότητα» που προέρχεται από την επικράτειά της.

Σταματά τον ελλιμενισμό στο Ισραήλ η COSCO

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον εμπορικών πλοίων ισραηλινών συμφερόντων ή σκαφών που ελλιμενίζονται σε λιμάνια του Ισραήλ, σε αντίδραση στην αιματοχυσία στη Γάζα, αυξάνουν την ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Λόγω αυτής της κατάστασης, που εντείνει και το ενδεχόμενο επέμβασης των ΗΠΑ στην Υεμένη, ο κινεζικός κολοσσός COSCO ανακοίνωσε χτες ότι σταματά τη διέλευση πλοίων του από λιμάνια του Ισραήλ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα περιοδεία Μπλίνκεν για τη διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων

«Ειδική αποστολή» στην Ερυθρά Θάλασσα προετοιμάζει η ΕΕ

Στη Σαουδική Αραβία (φωτ.) συνέχισε χτες την περιοδεία του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Στη Σαουδική Αραβία (φωτ.) συνέχισε χτες την περιοδεία του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Τη νέα περιοδεία του στη Μέση Ανατολή συνέχισε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, επιχειρώντας να διασφαλίσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, εν μέσω των διεργασιών και ανταγωνισμών που οξύνει παραπέρα το ισραηλινό μακελειό στη Γάζα.

Εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, ενώ τελευταίοι σταθμοί της περιοδείας του είναι το Ισραήλ, η κατεχόμενη Δυτική Οχθη και η Αίγυπτος.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε προχτές με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εμφανίστηκε να προειδοποιεί πως η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί «εύκολα να κάνει μετάσταση προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια και ακόμη περισσότερα δεινά», την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους εξοπλίζουν ακόμα περισσότερο το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο και αυξάνουν κατακόρυφα τη στρατιωτική τους κινητικότητα στην περιοχή.

Εξίσου υποκριτικά, σχολιάζοντας δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών για εκτοπισμό των Παλαιστινίων της Γάζας, ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν μπορούν και δεν πρέπει να πιέζονται να εγκαταλείψουν τη Γάζα», την ίδια ώρα που σχεδόν το 90% των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχουν ήδη εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, με την πλειοψηφία να συγκεντρώνεται σε μια όλο και μικρότερη περιοχή στα σύνορα με την Αίγυπτο, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τη συστηματική ισοπέδωση των παλαιστινιακών πόλεων.

Ανέφερε επίσης πως οι επιθέσεις των Χούθι συνιστούν κίνδυνο για τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και θίγουν τα συμφέροντα «πάνω από 40 χωρών», διαταράσσοντας το 20% της διεθνούς ναυτιλίας.

Επίσης, έπλεξε το εγκώμιο του Κατάρ σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Παρατήρησε δε τα στοιχεία που καταγράφουν τη μεγάλη πείνα που θερίζει το 90% του πληθυσμού της Γάζας, αποφεύγοντας βέβαια να το κατονομάσει ως ισραηλινό έγκλημα πολέμου. Ζήτησε μόνο «άμεση αύξηση» της βοήθειας και βελτίωση των «διαδικασιών αποκλιμάκωσης» της σύγκρουσης.

Αναφέρθηκε επίσης στην «επόμενη μέρα», μοιράζοντας ευχολόγια για «διαρκή ειρήνη και ασφάλεια» και κάνοντας αναφορά στο «όραμα» των ΗΠΑ για «ασφάλεια για το Ισραήλ και ένα κράτος για τον παλαιστινιακό λαό».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Καταριανός ΥΠΕΞ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουραχμάν αλ Θάνι ζήτησε να επιτευχθεί «άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας».

Προχτές ο Μπλίνκεν είχε μεταβεί στην Ιορδανία, όπου συνάντησε τον βασιλιά Αμπντάλα Β', ο οποίος προειδοποίησε για τις «καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στη Γάζα», καλώντας τις ΗΠΑ να πιέσουν «για άμεση εκεχειρία».

Το Σάββατο, ο Αμερικανός αξιωματούχος φθάνοντας στην Αγκυρα συνάντησε τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν αλλά και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο Μπλίνκεν, συναντώντας χτες στο Αμπου Ντάμπι τον ηγέτη των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ επανέλαβε τα περί «ανάγκης διαρκούς ειρήνης» και αποτροπής επέκτασης της σύγκρουσης στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας τις προσπάθειες που δήθεν καταβάλλει η Ουάσιγκτον μεταξύ άλλων και για «την προώθηση ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Ανέφερε πως σε ένα τέτοιο σχέδιο θα είναι απαραίτητη η οικονομική στήριξη πλούσιων αραβικών χωρών όπως τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία, στην οποία έφθασε αργότερα χτες συναντώντας τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο στον θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς και τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, που βρισκόταν επίσης στο Ριάντ μετά από ένα Σαββατοκύριακο στον Λίβανο.

Στο Ριάντ, Μπορέλ και Μπλίνκεν συζήτησαν (σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) «τις προσπάθειες αποτροπής επέκτασης της σύγκρουσης στη Γάζα».

Αργότερα χτες βράδυ ο Μπλίνκεν αναμενόταν στο Ισραήλ και έως την Τετάρτη αναμένεται να μεταβεί επίσης σε Δυτική Οχθη και Αίγυπτο.

Συζητήσεις στην ΕΕ για ειδική αποστολή στην Ερυθρά

Στο φόντο της αυξημένης κινητικότητας των ΗΠΑ στην περιοχή, η ΕΕ ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν συζητήσεις μεταξύ των κρατών - μελών για τη δημιουργία μιας ειδικής αποστολής της ΕΕ για την «ασφάλεια» στην Ερυθρά Θάλασσα, με αφορμή τις αυξανόμενες επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης κατά εμπορικών πλοίων.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο, αναφέρθηκε στο ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στη βάση μιας πρότασης που θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Ο Στάνο είπε πως αυτή η αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα θα είναι μια εντελώς νέα διαδικασία και δεν θα βασίζεται στην ήδη υπάρχουσα ναυτική επιχείρηση «ΑΤΑLΑΝΤΑ» που είχε δημιουργηθεί προ ετών για την «ασφάλεια» στην Ερυθρά Θάλασσα και στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό.

«Είναι προφανές ότι η ΕΕ έχει συμφέρον να αποκαταστήσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, που είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για το εμπόριο», δήλωσε.

Νέα φρεγάτα στέλνει η Βρετανία στην περιοχή

Στο μεταξύ, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες την ανάπτυξη του «HMS Richmond» (F-239), του τρίτου σκάφους που αποστέλλεται στη Μέση Ανατολή, ως στοιχείο της Επιχείρησης «Prosperity Guardian», για την ενίσχυση της βρετανικής ναυτικής επιρροής στην περιοχή.

Στη Ραμάλα μετέβη χτες από το Ισραήλ η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία συνάντησε τον Παλαιστίνιο ομόλογό της, Ριγιάντ αλ Μάλκι. Η Μπέρμποκ αναφέρθηκε στη δήθεν «ξεκάθαρη» υποστήριξη της Γερμανίας στην ανάγκη «προστασίας των αμάχων» στη Γάζα.

Ανακοίνωσε δε πως το Βερολίνο δεν αντιτίθεται πλέον στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter από τη Βρετανία στη Σαουδική Αραβία.

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς μετέβη χτες στο Κάιρο συναντώντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Α.Φ. Σίσι.

Νέα απόπειρα δίωξης στελέχους του ΚΚ Ισραήλ

Συνεχίζονται με ένταση μέσα στο ίδιο το Ισραήλ οι προσπάθειες φίμωσης όσων αντιστέκονται στην εγκληματική σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Ακόμα μια φορά στο στόχαστρο του κράτους - δολοφόνου βρίσκεται το ΚΚ Ισραήλ, με νέα απόπειρα δίωξης του Οφ. Κασίφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ, και βουλευτή του Χαντάς (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα).

Με αφορμή τη δήλωση που έκανε ο Οφ. Κασίφ υπέρ της προσφυγής της Ν. Αφρικής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία, η ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος «Beitenu» ανακοίνωσε ότι συγκεντρώνονται υπογραφές για την αποπομπή του από τη Βουλή (Κνέσετ).

Ο Κασίφ σε ανάρτησή του στο Χ ανέφερε: «Το συνταγματικό μου καθήκον είναι προς την ισραηλινή κοινωνία και όλους τους κατοίκους της, όχι σε μια κυβέρνηση της οποίας τα μέλη και ο συνασπισμός της ζητούν εθνοκάθαρση και ακόμη και πραγματική γενοκτονία. Αυτοί είναι που πλήγωσαν τη χώρα και τους ανθρώπους, είναι αυτοί που οδήγησαν τη Νότια Αφρική να στραφεί στη Χάγη, όχι εγώ και οι φίλοι μου. Και όταν η κυβέρνηση ενεργεί εναντίον της κοινωνίας, του κράτους και των πολιτών του, ειδικά όταν τους θυσιάζει και διαπράττει εγκλήματα στο όνομά τους στον βωμό της διατήρησης της ύπαρξής της, είναι δικαίωμά μου και καθήκον μου να προειδοποιήσω γι' αυτό και να κάνω ό,τι μπορώ εντός του νόμου για να σταματήσει. Δεν θα εγκαταλείψω τον αγώνα για την ύπαρξή μας ως ηθικής κοινωνίας. Αυτός είναι ο αληθινός πατριωτισμός - όχι πόλεμοι εκδίκησης και εκκλήσεις για εξόντωση, όχι στην αιματοχυσία και καμία θυσία απαχθέντων πολιτών και στρατιωτών σε ψεύτικους πολέμους».

Ο βουλευτής του «Beitenu» Οντέτ Φοντέρ δήλωσε ότι ο Κασίφ «πρέπει σύντομα να βρεθεί έξω από την Κνέσετ και κατά προτίμηση έξω από τα σύνορα του κράτους του Ισραήλ».

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Τουλάχιστον 12 νεκροί Παλαιστίνιοι από τις επιδρομές σε ένα 48ωρο

Το ανελέητο αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη συνεχίζει το Ισραήλ έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων. Από την Κυριακή ως χτες δολοφονήθηκαν σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Δυτική Οχθη, μεταξύ άλλων συνοικίες της Τζενίν και περίχωρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι (10 νέοι και 2 κορίτσια 9 και 4 ετών).

Στις επιθέσεις που έκανε ο στρατός στην πόλη Τζενίν συμπεριλαμβανόταν και αεροπορική επιδρομή, που έγινε προς το τέλος της επιχείρησης, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 6 ανδρών, εκ των οποίων 4, ηλικίας 27, 22, 24, 29 ετών, ήταν αδέλφια. Ενα από τα θύματα αποκεφαλίστηκε από τους πυραύλους που έριξε το αεροσκάφος και αρκετοί άλλοι από τους τραυματίες ακρωτηριάστηκαν.

Στην επιχείρηση στην Τζενίν σκοτώθηκε και μία Ισραηλινή αξιωματικός της «συνοριακής» αστυνομίας ενώ αρκετοί άλλοι συνάδελφοί της τραυματίστηκαν.

Χτες βράδυ, λίγο μετά τις 21.00, παλαιστινιακές πηγές που επικαλέστηκε η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» ανέφεραν τον θάνατο άλλων 2 Παλαιστινίων στη διάρκεια συγκρούσεων νεαρών μαχητών με Ισραηλινούς στρατιώτες στην πόλη Τουλκαρέμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ