ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΑΘΩΡΑΚΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Συστάσεις για ανοιχτά παράθυρα και «μη συνωστισμό» σε ... τάξεις των 25 μαθητών

Eurokinissi

Ανέξοδες συστάσεις προς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και μπόλικη «ατομική ευθύνη»: Ετσι απαντά η κυβέρνηση στην ανάγκη για λήψη άμεσων συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία της υγείας στα σχολεία. Με δεδομένη την έξαρση του Covid και μιας σειράς λοιμώξεων, την κατάσταση στα σχολεία, την αρνητική πείρα από τη διαχείριση της πανδημίας τόσο σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας όσο και την παιδαγωγική διαδικασία, οι συστάσεις της κυβέρνησης μοιάζουν να εμπαίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα, κάνοντας λόγο ξανά για ...ανοιχτά παράθυρα και ...αποφυγή συγκέντρωσης πολλών ατόμων. Κι αυτά, όταν στις σχολικές τάξεις στοιβάζονται 25 - 27 παιδιά.

Αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά ποιες και πόσο μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς τη στιγμή που αφήνει αθωράκιστα τα σχολεία, δηλώνει με κάθε ευκαιρία την αποφασιστικότητά της να προωθήσει αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ετσι, κλείνοντας και πάλι τα αυτιά στα αιτήματα των εκπαιδευτικών και γονιών για ασφαλή λειτουργία των σχολείων, το υπουργείο στην εγκύκλιό του συστήνει μεταξύ άλλων ...τακτικό πλύσιμο των χεριών και εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, καλό αερισμό των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας, «να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού» και... «αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων - τήρηση φυσικών αποστάσεων». Συστήνεται επίσης «εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα. Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων)».

Σε ό,τι αφορά τις απουσίες των μαθητών, το υπουργείο ενημερώνει πως «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από τον κορονοϊό Covid-19, για το σχολικό έτος 2023-24». Οπως διευκρινίζεται, πρέπει να προηγηθεί αίτηση των γονέων ή κηδεμόνων ή των ίδιων των μαθητών αν είναι ενήλικες, με υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση θετικού τεστ.

Απέναντι στα παραπάνω, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας και οι οργανώσεις των Γονέων τονίζουν: «Το άνοιγμα των σχολείων και η παράλληλη έξαρση του covid προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους γονείς, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των νοσοκομείων και τις ατελείωτες ώρες αναμονής στις Παιδιατρικές Κλινικές. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά αναλώθηκε σε "ανέξοδες λύσεις" πετώντας την "μπάλα στην εξέδρα" με μοναδικό γνώμονα την "ατομική ευθύνη", με συστάσεις για ανοιχτά παράθυρα στα σχολεία και αποφυγή του συνωστισμού». Και απαιτούν: Χορήγηση δωρεάν Covid test για όλους τους μαθητές, να μην προσμετρηθεί καμία απουσία σε κανέναν μαθητή που νοσεί από Covid, να εξασφαλιστεί άδεια στους γονείς των μαθητών που θα νοσούν. Αραίωση των μαθητών με 15 μαθητές ανά Τμήμα. Στελέχωση των Παιδιατρικών Κλινικών με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Για «μνημείο εμπαιγμού και κοροϊδίας» κάνει λόγο η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» σε ανακοίνωση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ενώ αντίστοιχα τη στάση της κυβέρνησης καταγγέλλουν και εκπαιδευτικά σωματεία. Οπως επισημαίνει η ΑΣΕ, η κυβέρνηση «αρνείται πεισματικά, όπως και την περίοδο της πανδημίας, να υιοθετήσει τις ουσιαστικές προτάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων, των φορέων του γονεϊκού κινήματος, γιατί τις θεωρεί κόστος. Συγκεκριμένα:

  • Τη μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη.
  • Τη διενέργεια ελέγχων (test) με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σημείο αναφοράς τη σχολική μονάδα.
  • Τις μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς που αντικειμενικά θα προκύπτουν.
  • Την επαναφορά της άδειας ειδικού σκοπού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται μόλις 15 μέρες αναρρωτική άδεια για κάθε έτος, ενώ για κάθε μέρα αναρρωτικής που λαμβάνουν, χάνουν χρήματα από τον μισθό τους. Ουσιαστικά, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί απαγορεύεται να λείψουν λόγω ασθένειας, ενώ δεν υπάρχει και καμία πρόβλεψη και για εκπαιδευτικούς - γονείς που θα νοσήσει το παιδί τους.
  • Την πρόβλεψη για εκπαιδευτικούς και μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Η ΑΣΕ αναφέρεται και στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των μαθητών καθώς, όπως επισημαίνει, «όπως και την περίοδο της πανδημίας και παρά τις έρευνες των εκπαιδευτικών για τις πολύπλευρες επιπτώσεις που είχε, δεν προβλέπεται κανένα μέτρο για την ουσιαστική στήριξη των μαθητών που θα λείπουν από την τάξη για πολλές μέρες. Και μάλιστα, θα λείπουν περιοδικά διαφορετικές ομάδες μαθητών, γεγονός που σημαίνει ότι θα παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην εμπέδωση και διδασκαλία της ύλης».

Νεκρός τετράχρονος με λοίμωξη του αναπνευστικού

Ενας ακόμα θάνατος μικρού παιδιού με λοίμωξη στο αναπνευστικό προκαλεί ανησυχία σε υγειονομικούς και γονείς. Μετά τον χαμό του βρέφους από την Πτολεμαΐδα πριν από λίγες μέρες, τετράχρονος από τη Θάσο κατέληξε χτες το πρωί στη ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης.

Το παιδί στις 6 Γενάρη κατόπιν σύστασης παιδιάτρου είχε μεταφερθεί εμπύρετο στο ΚΥ του Πρίνου στη Θάσο, όπου νοσηλεύτηκε και την επόμενη μέρα διακομίσθηκε στο ΓΝ Καβάλας. Εκεί η κατάστασή του επιδεινώθηκε, οι γιατροί το διασωλήνωσαν και ελλείψει παιδιατρικού νοσοκομείου και ΜΕΘ Παίδων ο 4χρονος μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Παίδων του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Με τα αίτια του θανάτου του παιδιού να ερευνώνται, η διοίκηση του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου ενημέρωσε χτες ότι από την μικροβιολογική εξέταση προέκυψε θετικό αποτέλεσμα για τον ιό RSV (συγκυτιακός ιός) και στρεπτόκοκκο.

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί το υπουργικό συμβούλιο με άξονα την επιτάχυνση αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Ανάμεσα στα θέματα της συνεδρίασης είναι η παρουσίαση «νομοθετικών πρωτοβουλιών» για την «πολεοδομική μεταρρύθμιση», ώστε να «τρέξουν» σχέδια του κατασκευαστικού κεφαλαίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, θα γίνει η παρουσίαση «νομοθετικών πρωτοβουλιών» για τους «όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές».

Συζήτηση θα γίνει και για την ενσωμάτωση κοινοτικής Οδηγίας «σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ενωση», όταν το μεγάλο κεφάλαιο φοροαπαλλάσσεται «νόμιμα» με μια σειρά ρυθμίσεων και πληρώνει ελάχιστα.

Εξάλλου, στη γνωστή λογική της ατομικής ευθύνης, θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

Τέλος, θα γίνει παρουσίαση των «πρωτοβουλιών» για «τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα» με «πρόταση για τη δημιουργία της "Νέος ΟΣΕ ΑΕ"» και «στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων του σιδηροδρομικού τομέα», παραδίδοντας φιλέτα του κατατμημένου δικτύου και έργου σε ιδιώτες.

Στο μεταξύ, αύριο, Τετάρτη, σε προγραμματισμένη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του για επέκταση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια και του δικαιώματος στην τεκνοθεσία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχετικό νομοσχέδιο θα προβλέπει πως σε ένα ομόφυλο ζευγάρι που έχει ένα παιδί, θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας και ο άντρας ή η γυναίκα που δεν είναι ο βιολογικός γονιός του παιδιού. Ωστόσο το νομοθέτημα, σύμφωνα με τις διαρροές, δεν θα δίνει το δικαίωμα απόκτησης παιδιού με ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με παρένθετη μητρότητα, αλλά μόνο μέσω υιοθεσίας.

ΟΧΙ στο κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία στο Θησείο την Κυριακή 14/1

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία με τίτλο «ΟΧΙ στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης» διοργανώνουν την Κυριακή 14 Γενάρη σωματεία και φορείς που δρουν στους συγκεκριμένους χώρους, αντιδρώντας στο σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στη 1 μ.μ. στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο, στον πεζόδρομο της Ερμού, και τη διοργανώνουν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΨΝΑ (Δαφνί), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω».

Στη συναυλία συμμετέχουν οι:

Νατάσσα Μποφίλιου (κιθάρα: Γιώργος Καρδιανός), Γιώτα Νέγκα (κιθάρα: Κώστας Νικολόπουλος), Στάθης Δρογώσης, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Αποστόλης Ρίζος, Χριστόφορος Ζαραλίκος, Frank Panx & Σαλταδόροι, «Κοινοί Θνητοί», Kollektiva, «Υπεραστικοί», Πολιτιστική Ομάδα «Quilombo».

Αύριο η Γενική Συνέλευση των παραρτημάτων Αθήνας του ΕΣΥΝ

Το ΕΣΥΝ καλεί στη Γενική Συνέλευση των παραρτημάτων Αθήνας αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της ΟΓΕ (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 4ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ