ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Πρώτη αγωνιστική απάντηση αύριο, με συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις

Στις 12 μ. στα Προπύλαια το αγωνιστικό ραντεβού της Αθήνας, την ίδια ώρα στην Καμάρα η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Με τον κύριο όγκο των Γενικών Συνελεύσεων να είναι προγραμματισμένες για σήμερα στους Φοιτητικούς Συλλόγους, οι φοιτητές προετοιμάζουν την πρώτη αγωνιστική τους απάντηση στο κυβερνητικό σχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τα συλλαλητήρια που οργανώνουν αύριο Πέμπτη.

Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στην Καμάρα.

Συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί σε πολλές ακόμα πόλεις. Είναι ενδεικτικό ότι όσες Γενικές Συνελεύσεις έγιναν χθες πήραν απόφαση για συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

Βάση για τη συζήτηση των φοιτητών στις Γενικές Συνελεύσεις αποτελεί η κοινή απόφαση των 115 Φοιτητικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που τη συνυπέγραψαν στην πανελλαδική συνάντηση συντονισμού που πραγματοποίησαν τον Δεκέμβρη. Οι φοιτητές επισημαίνουν τις συνέπειες που θα έχουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στα πτυχία τους, τη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης και την αδικία να κρίνεται η πρόσβαση στη μόρφωση από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Και σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα στις αποφάσεις τους:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, προώθησαν την πολιτική της εμπορευματοποίησης και περαιτέρω διάλυσης της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, την πολιτική της ΕΕ, τους φοιτητές να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις σπουδές και να έχουν πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, και τώρα έρχονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Αυτό που εμείς έχουμε ανάγκη είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα, και όχι ένα πανεπιστήμιο πανάκριβο, υποβαθμισμένο, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και κάνει "παζάρι πτυχίων". Απαιτούμε ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, με προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού, εκσυγχρονισμό των υποδομών, των εργαστηρίων, των προγραμμάτων σπουδών, της φοιτητικής μέριμνας. Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!».

Από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ
Από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ
Οι φοιτητές διεκδικούν:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
  • ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ΟΧΙ στην παράκαμψη του άρθρου 16.
  • Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες σπουδές.
  • ΟΧΙ στην υποβάθμιση των πτυχίων, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για σύγχρονες, ποιοτικές, δημόσιες και δωρεάν σπουδές.
  • Κατάργηση διδάκτρων, δωρεάν μεταπτυχιακά για όλους.

Συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 11 Γενάρη αποφάσισε και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ., καθώς επίσης Σύλλογοι ΔΕΠ και άλλες κατηγορίες προσωπικού των ιδρυμάτων.

Αγωνιστικό κάλεσμα έχουν απευθύνει ακόμα η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, μαζί με πολλά πρωτοβάθμια σωματεία τους. Οι Ομοσπονδίες κήρυξαν στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

  • Στα αυριανά συλλαλητήρια καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.«Ενώνουμε τη φωνή μας με το φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα, με το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό στα πανεπιστήμια, με τα εργατικά σωματεία, και διεκδικούμε ισότιμη πρόσβαση για όλες και όλους σε δημόσιες, δωρεάν πανεπιστημιακές σπουδές υψηλού επιπέδου, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια πανεπιστήμια, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΓΕ στο κάλεσμά της.
«Ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης»

Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων τμημάτων που πανεπιστημιοποιήθηκαν και παραμένουν έξι χρόνια χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα

«Δεν θα επιτρέψουμε το άδικο να γίνει νόμος!», δηλώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί σύλλογοι σχολών που πανεπιστημιοποιήθηκαν και παραμένουν για 6 χρόνια χωρίς αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, τη στιγμή που η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως των ιδιωτικών πανεπιστημίων πριν καν ιδρυθούν. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου τονίζουν αναλυτικά τα εξής:

«Οι φοιτητές των Τμημάτων που πανεπιστημιοποιήθηκαν (πρώην ΤΕΙ) εκπέμπουμε SOS!

Τα πτυχία μας εδώ και πάνω από 6 χρόνια δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα! Οι σπουδές μας βρίσκονται στον αέρα. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν λύνει τα συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά τα μεγαλώνει.

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας για το νέο νομοσχέδιο είναι για όλους εμάς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης!

Διαβάσαμε, περάσαμε το άγχος των πανελλαδικών, 6 χρόνια παλεύουμε να πάρουμε ένα πτυχίο για να βρούμε δουλειά, πληρώνουμε έναν σκασμό λεφτά για τις σπουδές, δουλεύουμε παράλληλα για να τα βγάλουμε πέρα και τώρα μας λένε ότι όποιος έχει γεμάτο πορτοφόλι θα παίρνει πτυχίο ανώτερο από εμάς.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο αναγνωρίζει πλήρως στα πτυχία τους ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα και τελικά διαλύει τα πτυχία και τις σπουδές μας!

Δεν πάει άλλο!

Ας μας απαντήσει κάποιος, τελικά γιατί σπουδάζουμε, για να πάρουμε ένα πτυχίο που δεν αναγνωρίζεται;

Μας έλεγαν "υπομονή να αξιολογηθούν τα νέα Τμήματα", "υπομονή να βγουν οι πρώτοι απόφοιτοι", "υπομονή να μας δεχτεί το υπουργείο" και πάλι τίποτα! Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση λύνει και δένει για να εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας για τα ιδιωτικά.

Η υπομονή μας τελείωσε! Δεν ανεχόμαστε την αδικία!

Σπουδάζουμε και δικαιούμαστε να πάρουμε ένα πτυχίο αναγνωρισμένο, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα! Απαιτούμε να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειές μας! Απαιτούμε πτυχία με αξία! - Δουλειά με δικαιώματα!

Δεν θα επιτρέψουμε το άδικο να γίνει νόμος!

Μπροστά μας έχουμε δύο δρόμους. `Η να σκύψουμε το κεφάλι και να συμβιβαστούμε με την κατάσταση, με την κλοπή των δικαιωμάτων μας ή να μπούμε πιο πολλοί, πιο μαζικά στον δρόμο του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα!

Η νίκη του αγώνα των συναδέλφων από τις Γεωπονικές Σχολές, που πέρυσι οργάνωσαν τον αγώνα τους, συντονίστηκαν πανελλαδικά, μαζικοποίησαν τους Συλλόγους τους και πέτυχαν την κατοχύρωση των πτυχίων τους, φωτίζει τον δρόμο που πρέπει να επιλέξουμε.

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από την κυβέρνηση, το υπουργείο!

Μόνο εμείς και όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να τους εμποδίσουμε, να επιβάλουμε το δίκιο μας!

Με τον κοινό μας συντονισμό καλούμε καθέναν να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις και τις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου του!

Τώρα να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα!

Δεν επιτρέπουμε να γίνει το πτυχίο μας κουρελόχαρτο!

Οχι στην υποβάθμιση των σπουδών μας! Οχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια!».

Αθήνα, 12.00, Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 12.00, Καμάρα

Πάτρα, 10.30, πλ. Γεωργίου

Αλεξανδρούπολη, 12.00, δημαρχείο

Αρτα, 11 π.μ., πλατεία Κιλκίς

Βόλος, 11.00, Θόλος

Γιάννενα, 12 μ., Περιφέρεια

Ηράκλειο, 12.00, πλατεία Ελευθερίας

Καβάλα, 12.00, κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 12.00, παλιό δημαρχείο

Κέρκυρα, 11 π.μ., Ψυχιατρείο

Κοζάνη, 11.00, κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 12.00, κεντρική πλατεία

Λάρισα, 11.00, κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 12.00, κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 11.00, δημαρχείο

Ρόδος, 12.00, Πανεπιστήμιο

Τρίκαλα, 11.00, πλατεία Ρήγα Φεραίου

Φλώρινα, 11.00, πλατεία Μόδη

Χανιά, 11.00, δημοτική αγορά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ