ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στην αιχμή» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων για την «επόμενη μέρα» στη Μ. Ανατολή

Στη Σαουδική Αραβία βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, για επαφές σχετικά με τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και με πυρήνα των κινήσεων της κυβέρνησης τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών που κάνουν πλάτες στη συνεχιζόμενη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, ενώ ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η συνάντηση αποτελεί μέρος των επαφών που κάνει η κυβέρνηση στην περιοχή, αμέσως μετά την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα, όπου συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα.

Αλλωστε, το επιβεβαίωσε σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογό του και ο Γεραπετρίτης, λέγοντας ότι συζήτησαν «σχετικά με τα επόμενα βήματα, να δούμε τους τρόπους, με τους οποίους θα εδραιώσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα πρέπει να παρέχεται με τρόπο διαρκή, καθώς επίσης να συζητήσουμε και για την επόμενη μέρα στο Μεσανατολικό». Τόνισε επίσης: «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στις εξελίξεις, στην αιχμή του δόρατος σε ό,τι αφορά στον διπλωματικό μαραθώνιο, για να μπορέσουμε να έχουμε μια σύντομη λύση στο μείζον Μεσανατολικό (...) Και τα επόμενα βήματα έχουν να κάνουν με τις επισκέψεις, τις οποίες θα πραγματοποιήσουμε, στο εγγύς μέλλον, στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, δύο χώρες οι οποίες εμπλέκονται ενεργά στη διπλωματική διαδικασία για την επίλυση του Μεσανατολικού, όπως επίσης και με την επικείμενη επίσκεψη του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα».

«Επόμενη μέρα» που για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς περιλαμβάνει τον έλεγχο δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας και την όξυνση της αντιπαράθεσης με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Θυμίζουμε άλλωστε ότι η Σαουδική Αραβία προβλέπεται να αποτελέσει σταθμό και του περιβόητου νέου οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης ή IMEC, τον οποίο προωθούν οι Ευρωατλαντικοί ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του μεταξιού», όπου κομβικός είναι ο ρόλος του ισραηλινού λιμανιού της Χάιφα, ενώ σε αυτόν εντάσσονται επίσης Ελλάδα και Κύπρος.

Εξάλλου, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις «εξαιρετικά καλές διμερείς σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία», με βάση ακριβώς τα επιχειρηματικά σχέδια και την άλλη τους όψη, τις στρατιωτικές σχέσεις που περιλαμβάνουν και την αποστολή ελληνικών «Patriot» μια ανάσα από τη φωτιά του πολέμου, όπως και την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ πιθανόν την επόμενη βδομάδα ακολουθούν επισκέψεις Γεραπετρίτη σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Σημειωτέον, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα λάβει χώρα στις 22 Γενάρη στις Βρυξέλλες, για περαιτέρω συζητήσεις.


Νέες δηλώσεις Ερντογάν περί «Γαλάζιας Πατρίδας»

«Αέρα στα πανιά» της τουρκικής κυβέρνησης και των αξιώσεών της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δίνει το παζάρι που κλιμακώνεται με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, εξετάζοντας ανταλλάγματα σε διάφορα ανοιχτά μέτωπα (μεταξύ τους στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό), προκειμένου να διαφυλαχθεί η «συμμαχική συνοχή» απέναντι σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την 97η επέτειο από την ίδρυση της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, ΜΙΤ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είπε ότι «δεν ενεργούμε υπολογίζοντας τι θα πουν οι άλλοι. Κάθε απόφαση που λαμβάνουμε στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, κάθε πολιτική που εφαρμόζουμε, λαμβάνεται με άξονα την Τουρκία. Επιδιώκουμε να κάνουμε ό,τι απαιτούν τα συμφέροντα του έθνους μας, ό,τι χρειάζεται η Τουρκία, ανεξάρτητα από το τι θα πουν οι άλλοι. Υπερασπιζόμαστε θαρραλέα τα συμφέροντα του έθνους μας, κάνοντας τα σωστά βήματα την κατάλληλη στιγμή, τόσο στη διπλωματία όσο και σε στρατιωτικό πεδίο» και συμπλήρωσε: «Η ισχυρή βούλησή μας να προστατεύσουμε τη Γαλάζια Πατρίδα μας από το Αιγαίο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από τα παραδείγματα αυτά. Τα παραδείγματα αυτά μπορούν να αυξηθούν. Οπως καμία επιτυχία δεν είναι τυχαία, έτσι και κανένα από τα επιτεύγματα της χώρας μας σε διάφορους τομείς δεν ήταν τυχαίο».

Οι νέες δηλώσεις περί «Γαλάζιας Πατρίδας» που αφορά Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο γίνονται έναν μήνα μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, στην Αθήνα, που πρώτες οι ΗΠΑ έσπευσαν να χαιρετίσουν «με σθεναρό τρόπο», υποστηρίζοντας «τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή». Θυμίζουμε ακόμα ότι στη λεγόμενη «Διακήρυξη των Αθηνών» οι δύο πλευρές τόνιζαν ότι θα προσπαθήσουν να επιλύσουν «οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών»...

Μεσολάβηση των Βρετανών με «μοντέλο» Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας ζητάει ο Τατάρ

Στο μεταξύ φουντώνει το παρασκήνιο και γύρω από τα παζάρια στο Κυπριακό, όπως επιβεβαίωσε άρθρο του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ στη βρετανική εφημερίδα «Express», όπου και υπογράφει ως «Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Ο Τατάρ υποστήριξε ότι «υπάρχουν αρκετοί τομείς όπου τόσο ο βορράς όσο και ο νότος θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη συνεργασία», όπως στους «πόρους υδρογονανθράκων στα ανοιχτά των ακτών της Κύπρου», στην «ηλεκτρική διασύνδεση με το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω της Δημοκρατίας της Τουρκίας», στην «αποτελεσματική χρήση της ηλιακής ενέργειας ως μέσου μετάβασης στη πράσινη ενέργεια», στη «διαχείριση των πόρων γλυκού νερού του νησιού» κ.λπ. Ενώ δήλωσε έτοιμος να εξετάσει οποιεσδήποτε προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς «που θα βασίζονται σε αρχές αμοιβαία επωφελείς και για τις δύο πλευρές», θα «σέβονται την ισότητα των δύο πλευρών» και δεν θα συνεπάγονται «επέκταση της εξουσίας ή δικαιοδοσίας της μιας πλευράς στην άλλη».

Κάλεσε δε σε συνθήκες που θα ευνοήσουν «να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα που τόσο χρειάζεται για την Κύπρο» και ζήτησε ειδικά η Βρετανία να αναλάβει ρόλο «ως εγγυήτρια δύναμη» και «ως φίλος», παροτρύνοντας την «ελληνοκυπριακή ηγεσία» «να διαδραματίσει τον ρόλο της στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί το καλό του συνόλου του νησιού και της περιοχής στο σύνολό της», για να καταλήξει εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι προσπάθειες του Λονδίνου θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί στην Κύπρο «ένα περιβάλλον αλληλεξάρτησης, όπως αυτό που υπάρχει μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας».

Την ίδια στιγμή η Γαλλίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Σαλίνα Γκρενέτ - Καταλάνο, μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» είπε για το Κυπριακό ότι τα πράγματα δε χρειάζεται να μείνουν ως έχουν και ότι «με πολιτική βούληση και ευελιξία είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, υπό τη μορφή μιας ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή προσωπικότητα».


«Βούλιαξε» ο Πειραιάς από πλοία του θανάτου

Αρόδο στον Φαληρικό Ορμο έδεσε χθες άλλο ένα γιγαντιαίο πολεμικό πλοίο των Αμερικανών, το αποβατικό πλοίο επιχειρήσεων «USS Bataan».

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες εμφανίστηκε στα ανοιχτά του Πειραιά κι άλλο τέτοιο πλοίο τους, το «USS Mesa Verde», καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς κινήσεις των Αμερικανών προς την κεντρική Ελλάδα, όπου έχουν αποβιβάσει πεζοναύτες της 26th Marine Expeditionary Unit για συνεκπαίδευση με την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και την 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού, μέχρι τις 18/1 στα Γλαφυρά και στην ακτή Λίντο της Μαγνησίας έως το Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Λιτόχωρο.

Θυμίζουμε επίσης ότι λόγω της νέας όξυνσης στη Μέση Ανατολή, οι Αμερικανοί διατηρούν ανεπτυγμένα στην ευρύτερη περιοχή τρία τέτοια πλοία, συν ένα αεροπλανοφόρο μαζί με τα πλοία συνοδείας τους, έτοιμα να χτυπήσουν, και σε κάθε περίπτωση βάζοντας πλάτη στη νέα σφαγή που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Στο μεταξύ, καθώς η εμπλοκή προωθείται πολυεπίπεδα και σε επαφές με μια σειρά κέντρα του ευρωατλαντικού άξονα, ο αρχηγός ΓΕΣ Αγγ. Χουδελούδης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου ομολόγου του, Pierre Schill.

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση «διαπιστώθηκε η κοινή πρόθεση για ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο πλευρών», λένε από το ΓΕΣ, ενώ υπεγράφη κείμενο κοινής πρόθεσης συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη και χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) Patroller.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Καμία φρεγάτα εκτός συνόρων!

Συμβολική παρέμβαση πραγματοποίησε το ΚΚΕ χτες το πρωί έξω από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να στείλει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, εμπλέκοντας βαθύτερα τη χώρα σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς.

«Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Καμία φρεγάτα εκτός συνόρων» έγραφε το πανό, ενώ παράλληλα έγινε και εξόρμηση σε ναύτες και προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού.

Κατά την παρέμβαση οι δυνάμεις του ΚΚΕ απαίτησαν να ακυρωθεί η απόφαση αποστολής της ελληνικής φρεγάτας, να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται εκτός συνόρων και να κλείσουν οι βάσεις που έχουν γεμίσει τη χώρα, μετατρέποντάς την σε πολεμικό ορμητήριο στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ