ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2024 - Κυριακή 14 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην «αιχμή του δόρατος» των σχεδιασμών που βάζουν φωτιά στη Μ. Ανατολή

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπλίνκεν το περασμένο Σαββατοκύριακο

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπλίνκεν το περασμένο Σαββατοκύριακο
Την ώρα που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πολέμου στη Μ. Ανατολή με την επίθεση στην Υεμένη, η ελληνική κυβέρνηση - μετά και τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν το περασμένο Σαββατοκύριακο - παίρνει ακόμα πιο αποφασιστικά «επ' ώμου» τις αμερικανοΝΑΤΟικές βρωμοδουλειές στην περιοχή, εκθέτοντας τον λαό σε μεγάλους κινδύνους για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Ετσι, την ώρα που οι επιθέσεις Αμερικανών και Βρετανών ξεκίνησαν, «τρέχουν» οι συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τους Αμερικανούς για τις λεπτομέρειες της αποστολής φρεγάτας στο «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, και σε αυτό το φόντο αναμένεται αξιωματικός - σύνδεσμος του Πολεμικού Ναυτικού να ταξιδέψει στο Μπαχρέιν, όπου και υπάρχει βάση των Αμερικανών, για να συζητήσουν τη «φύση» της αποστολής και τι ακριβώς ζητείται από την ελληνική πλευρά. Π.χ. να παρέχεται συνοδεία σε εμπορικά που από τη Μεσόγειο διασχίζουν το Σουέζ, προκειμένου κατόπιν να τα «παραλάβουν» πολεμικά άλλων κρατών. `Η η φρεγάτα να ενταχθεί σε ομάδα συνοδείας αεροπλανοφόρου. `Η να αναπτυχθεί νοτιότερα ακόμα, στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, υποψήφια για ανάπτυξη είναι 6 πλοία, οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ («ΥΔΡΑ», «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΨΑΡΑ», «ΣΑΛΑΜΙΣ») και δύο τύπου S (οι «ΕΛΛΗ» και «ΛΗΜΝΟΣ»). Για το τυπικό, πριν από την αναχώρηση θα υπάρξει απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ενώ επικρατέστερα ακούγονται τα «ΥΔΡΑ» και «ΨΑΡΑ».

Την ίδια ώρα, με τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια ανά χείρας ο υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε περιοδεία σε χώρες της περιοχής τη βδομάδα που πέρασε. Αρχικά βρέθηκε στην Αρμενία και την Πέμπτη στη Σ. Αραβία, συζητώντας, όπως είπε σε δηλώσεις του, σχετικά «με την επόμενη μέρα στο Μεσανατολικό», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στις εξελίξεις, στην αιχμή του δόρατος σε ό,τι αφορά στον διπλωματικό μαραθώνιο, για να μπορέσουμε να έχουμε μια σύντομη λύση στο μείζον Μεσανατολικό (...) Και τα επόμενα βήματα έχουν να κάνουν με τις επισκέψεις, τις οποίες θα πραγματοποιήσουμε, στο εγγύς μέλλον, στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, δύο χώρες οι οποίες εμπλέκονται ενεργά» στην «επόμενη μέρα» στην περιοχή. «Επόμενη μέρα» που για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς περιλαμβάνει τον έλεγχο δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας και την όξυνση της αντιπαράθεσης με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ολα αυτά, όπως προαναφέρθηκε, στο φόντο της επίσκεψης Μπλίνκεν το περασμένο Σάββατο στα Χανιά - μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία - όπου συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ συμμετείχε και σε σύσκεψη με τη συμμετοχή και του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, και άλλων κυβερνητικών στελεχών, ανάμεσά τους και όσων χειρίζονται τα Ελληνοτουρκικά. Στο «μενού», πέρα από τις «φιλοφρονήσεις» για την «υψηλότερη από ποτέ εταιρική σχέση», βρέθηκε η αναβάθμιση της εμπλοκής της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, στο φόντο της εξελισσόμενης γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ, των ορατών κινδύνων γενίκευσης της σύγκρουσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, του μακελειού στην Ουκρανία και των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά. Επίσης, οι εξοπλισμοί για τους ΝΑΤΟικούς σκοπούς που θα χρυσοπληρώσει ο λαός, αλλά και τα σχέδια για αναβάθμιση των υποδομών της Σούδας ως ορμητηρίου πολέμου (βλέπε και σχετικό θέμα).

«Μπροστάρης» στα αμερικανικά σχέδια για την Παλαιστίνη

Σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες μέρες αναμένονται συναντήσεις και με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, π.χ. Αίγυπτος και Ιορδανία.

Νωρίτερα, μιλώντας στο «Arab News», ο Γεραπετρίτης ζήτησε «να συμφωνηθεί ανθρωπιστική παύση που θα επιτρέψει τη συζήτηση για το μέλλον της Παλαιστίνης», και «να συγκληθεί μια διεθνής Διάσκεψη με τη συμμετοχή των δύο βασικών ενδιαφερομένων μερών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, και άλλων σημαντικών χωρών που έχουν επιτελέσει εποικοδομητικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, και φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Ενώ με τα αμερικανικά σχέδια ανά χείρας έκανε και υποδείξεις για το πώς θα... κυβερνηθεί ο Παλαιστινιακός λαός την επόμενη μέρα λέγοντας: «Στη συνέχεια πρέπει να υπάρξει μια αξιόπιστη, βιώσιμη και απαλλαγμένη από την τρομοκρατία παλαιστινιακή διοίκηση στη Γάζα. Και, τρίτον, πρέπει να φροντίσουμε για την απελευθέρωση των ομήρων και ταυτόχρονα να αποτρέψουμε κάθε είδους βίαιης εκτόπισης πληθυσμού από τη Γάζα. Για εμάς είναι βασικό ζήτημα να μην υπάρξει καμία βίαιη εκτόπιση ή συλλογική τιμωρία».

Κατά τ' άλλα, με την ελληνική κυβέρνηση να είναι μπλεγμένη έως τα μπούνια στα σχέδια που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά», ο υπουργός είπε ότι «υπάρχει πλέον μια εντεινόμενη ανησυχία για τη διάχυση της κρίσης τόσο στην Ερυθρά Θάλασσα όσο και στο βόρειο Ισραήλ και τον Λίβανο».

Στην Ελλάδα η δύναμη κρούσης των Αμερικανών

Στην πράξη, άλλωστε, και τα τρία πλοία που συνιστούν την ομάδα κρούσης «Bataan Amphibious Ready Group - BAT ARG», ομάδα που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους στη Μέση Ανατολή, δηλαδή τα πλοία «USS Bataan», «USS Mesa Verde» και «USS Carter Hall» και η 26th Marine Expeditionary Unit (πεζοναύτες), κατέπλευσαν αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως βασικού ευρωατλαντικού κόμβου.

Το «USS Mesa Verde» αποβίβασε πεζοναύτες της 26th Marine Expeditionary Unit για συνεκπαίδευση με την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και την 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού, μέχρι τις 18/1 στα Γλαφυρά και στην ακτή Λίντο της Μαγνησίας έως το Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Λιτόχωρο. Υλικό και εφόδια για τους πεζοναύτες των Αμερικανών ξεφόρτωσε και το πλοίο τους «USS Carter Hall» που έδεσε κατόπιν στα ανοιχτά του Θερμαϊκού. Την ίδια ώρα αρόδο στον Φαληρικό Ορμο έδεσε την Πέμπτη άλλο ένα γιγαντιαίο πολεμικό πλοίο των Αμερικανών, το αποβατικό πλοίο επιχειρήσεων «USS Bataan».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «ΗΡΑΚΛΗΣ» του ΠΝ ανέλαβε καθήκοντα ναυαρχίδας της Μόνιμης ΝΑΤΟικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two - SNMCMG2), ενός ακόμη ρόλου στον ευρωατλαντικό καταμερισμό. Στο μεταξύ, θυμίζουμε, έχει ανάψει η συζήτηση για το αν η SNMCMG2 εκτός από τη Μεσόγειο αναπτυχθεί και στη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό επισήμως την εκκαθάριση ναρκών ώστε η Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων, κλιμακώνοντας βέβαια την αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, την άλλη βδομάδα, Τετάρτη και Πέμπτη, στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (συνέρχεται σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ), στις Βρυξέλλες.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεση παρέμβαση ενάντια στην παρουσία του αμερικανικού πολεμικού πλοίου

Αμεση παρέμβαση πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ ενάντια στην παρουσία του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «USS Bataan», το οποίο έχει αγκυροβολήσει στη ράδα του Φαλήρου.

Η αρχή έγινε με τη συγκέντρωση στην πλατεία Κανάρη, στο Πασαλιμάνι, στην οποία μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΤΟ Πειραιά και βουλευτής Α' Πειραιά. Παρευρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΚΚΕ.

Στον χαιρετισμό του ο Ν. Αμπατιέλος σημείωσε ότι για μια ακόμη φορά ο λαός του Πειραιά γίνεται θεατής στα σουλάτσα αμερικανοΝΑΤΟικών πλοίων πριν ή μετά από επιχειρήσεις τους, στο πλαίσιο των πολεμικών και ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΕΕ - ΝΑΤΟ. Συμπλήρωσε πως η ένταση της παρουσίας και η κινητικότητά τους οφείλονται στην όξυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, με τελευταίο επεισόδιο τις επιθέσεις ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας στην Υεμένη.

«Είμαστε εδώ για να φωνάξουμε μαζί με τον λαό του Πειραιά και όλης της Ελλάδας για την απεμπλοκή της χώρας από αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Είμαστε ξανά εδώ όπως ήμασταν πέρυσι τον Φλεβάρη, όταν στην αντίστοιχη θέση ήταν το αεροπλανοφόρο "Τζορτζ Μπους", όπως ήμασταν ξανά εδώ όταν ήταν το γαλλικό "Ντε Γκολ" και θα είμαστε πάντα εδώ, ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους, να το πάρουν καλά χαμπάρι, δεν πρόκειται να συνηθίσουμε σε αυτές τις εικόνες», τόνισε.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν μέχρι την πλατεία Αλεξάνδρας, απέναντι από το πλοίο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Εκεί οι πυρσοί έκαναν τη νύχτα μέρα φροντίζοντας έτσι ώστε το μήνυμα «Είναι ανεπιθύμητοι» να γίνει ορατό μέχρι το πλοίο.

Παράλληλα, μαζικά διακινήθηκε η σχετική ανακοίνωση της ΤΟ, στην οποία γίνεται κάλεσμα στον λαό του Πειραιά να αντιπαλέψει τη μετατροπή του σε ναύσταθμο των ιμπεριαλιστών.

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Λιτόχωρο

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή οργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Θεσσαλονίκης και Πιερίας, το Σάββατο 13/1 στις 11.30 π.μ. στην πύλη της Α' προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (δίπλα στον «Ερυθρό Σταυρό») και την Κυριακή 14/1 στις 11 π.μ., στην πλατεία Λιτοχώρου.

Τις τελευταίες μέρες, ΝΑΤΟικά πλοία των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Μ. Βρετανίας έχουν δέσει ανοιχτά του Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτόχρονα λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, στη Γρίτσα του Λιτοχώρου, πραγματοποιήθηκε απόβαση αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων και εξοπλισμού για τη διεξαγωγή ασκήσεων - πραγματικών δοκιμών πολέμου.

Η ΕΔΥΕΘ αναφέρει ότι «ο λαός και η νεολαία της πόλης έχουν δώσει σκληρούς αγώνες για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και πολέμους», ενώ θυμίζει ότι «σε δύο μήνες συμπληρώνονται 25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ ενάντια στον λαό της Γιουγκοσλαβίας, το 1999». Η Επιτροπή Ειρήνης Πιερίας τονίζει ότι «αποτελεί πρόκληση για τον λαό η μετατροπή της περιοχής σε πεδίο βολής των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥ
Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ακυρώσει την αποστολή της φρεγάτας!

«Θέλω να εκφράσω την αντίθεσή μου στην αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, για να συμμετάσχει σε ΝΑΤΟική αποστολή», σημειώνει με επιστολή του στον «Ριζοσπάστη» ο στρατιώτης (ΠΒ) Ευσταθίου Δημήτρης, και προσθέτει:

«Η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με ενεργή συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά από επιχειρήσεις, πρέπει να συναντήσει την άρνηση και τη δυσαρέσκεια καθενός από εμάς που υπηρετεί τη θητεία του.

Οι στρατιώτες, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και συνολικά ο ελληνικός λαός δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από την ανάμειξή μας στις αποστολές των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, που έχουν αιματοκυλήσει κάθε γωνιά της Γης.

Και η συγκεκριμένη αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα έχει ως σκοπό να προστατεύσει τα συμφέροντα των εφοπλιστών, για να κάνουν τις μπίζνες τους, να βγάζουν τα τεράστια κέρδη τους ανενόχλητοι, βάζοντας στρατιωτικούς σε κίνδυνο και καθιστώντας τη χώρα μας στόχο αντιποίνων.

Είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης, που ενισχύει την εμπλοκή μας σε επιχειρήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας. Και όλα αυτά, την ώρα που είναι σε εξέλιξη τα παζάρια για το Αιγαίο και η αστική τάξη της Τουρκίας επιμένει στις απαράδεκτες διεκδικήσεις της.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ακυρώσει την αποστολή της φρεγάτας. Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών και να επιστρέψουν άμεσα όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται σε αποστολές στο εξωτερικό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ