ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Κατάπτυστη αντικομμουνιστική έκθεση περί «ευρωπαϊκής ιστορικής συνείδησης»

Μία ακόμα απόπειρα παραχάραξης της Ιστορίας έκανε χτες το Ευρωκοινοβούλιο, υπερψηφίζοντας έκθεση για την «ευρωπαϊκή ιστορική συνείδηση», άλλο ένα παραλήρημα αντικομμουνισμού από τα όργανα της ΕΕ, το οποίο καταψήφισε και κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η απαράδεκτη έκθεση προκλητικά αναφέρει ότι «αναγνωρίζει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από ναζιστικά, φασιστικά και κομμουνιστικά ολοκληρωτικά καθεστώτα, καθώς και από την αποικιοκρατία...» (!), επιχειρώντας να επεκτείνει τη χυδαία και ανιστόρητη εξίσωση του κομμουνισμού όχι μόνο με το τέρας του ναζισμού - φασισμού, αλλά και με την ιμπεριαλιστική καταπίεση και σκλαβιά, την εξαθλίωση και τον εξανδραποδισμό όπου καταδίκασαν τους λαούς τα καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης και των ΗΠΑ με την αποικιοκρατία και τα φριχτά εγκλήματά της, που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα μετά την Αντιφασιστική Νίκη των λαών, με τον καθοριστικό ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης, του σοσιαλισμού.

Εξίσου προκλητικά, συνεχίζει ότι «αυτές οι φρικαλεότητες του παρελθόντος χρησιμεύουν ως αρνητικός θεμελιώδης μύθος και παρέχουν ένα ισχυρό αίσθημα σκοπού για το ευρωπαϊκό ειρηνευτικό εγχείρημα». Το «σχέδιο ειρήνης» της ΕΕ είναι αυτό που πληρώνουν ακριβά οι λαοί με το αίμα τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις που η ΕΕ, οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της και οι σύμμαχοί τους εξαπολύουν ή στηρίζουν παντού: Σε Γάζα, Ουκρανία, Ερυθρά Θάλασσα, Σαχέλ, όπως προηγουμένως σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη, Αφγανιστάν και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Στην αντιδραστική, σκοταδιστική άποψη ότι «δεν υπάρχει μία αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια», προσθέτει ότι η «ευρωπαϊκή ιστορική συνείδηση» πρέπει να βασίζεται στις δήθεν «κοινές ευρωπαϊκές αξίες». Πρόκειται για ομολογία και απόδειξη της σκοπιμότητας στη διαστρέβλωση και αναθεώρηση της Ιστορίας από την ΕΕ, με επιδίωξη να σερβίρει τα άθλια κηρύγματά της στον λαό, στοχεύοντας ιδιαίτερα τη νεολαία. Γι' αυτό επιστρατεύει τον πακτωλό του αντικομμουνιστικού προγράμματος «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» και ζητά την αξιοποίηση της Εκπαίδευσης, δηλαδή ευρωενωσιακή «πλύση εγκεφάλου» μαθητών και καθηγητών.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η ΕΕ προπαγανδίζει το λεγόμενο «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας» στις Βρυξέλλες, ένα «μνημείο» αντικομμουνισμού και ιστορικής παραχάραξης. Οργανώνει δε ανάλογες φιέστες και μέρες μίσους και ψεύδους, όπως η λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων», ρίχνοντας νερό στον μύλο των ναζιστικών συμμοριών και της ακροδεξιάς, που για την άνοδό τους η ΕΕ και τα κόμματα του κεφαλαίου παριστάνουν υποκριτικά ότι ανησυχούν μπροστά στις ευρωεκλογές.

Οπως σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Οσο χρήμα, ψέμα, αντικομμουνιστικό δηλητήριο και παραχάραξη της Ιστορίας κι αν επιστρατεύσουν, όσες ακριβοπληρωμένες καμπάνιες κι αν στήσουν, η αλήθεια δεν διαγράφεται. Την Ιστορία την έγραψαν και τη γράφουν οι λαοί με την πάλη και με το αίμα τους, ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Οι ιστορικές κατακτήσεις του σοσιαλισμού στην Παιδεία, στην Υγεία, στην εξάλειψη της ανεργίας, στην κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων, αποτελούν καρφί στο μάτι των αστικών τάξεων και της ΕΕ. Αποδεικνύουν ότι η ΕΕ και η καπιταλιστική βαρβαρότητα την οποία υπηρετεί δεν είναι μονόδρομος. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στους λαϊκούς αγώνες και στις επικείμενες ευρωεκλογές θα αποτελέσει αποστομωτική απάντηση στην ΕΕ και στα αντικομμουνιστικά της επιτελεία. Οι λαοί έχουν τη δύναμη, με τη δική τους εξουσία στην κάθε χώρα, να αποτινάξουν τον ζυγό της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, οικοδομώντας την Ευρώπη του Σοσιαλισμού».

Το νέο αυτό «φιρμάνι» του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Εξώδικο της οικογένειας του μηχανοδηγού για σπίλωση νεκρού

Εξώδικη δήλωση προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το έγκλημα στα Τέμπη, Δ. Μαρκόπουλο, απέστειλαν η σύζυγος και οι τρεις κόρες του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας που έχασε τη ζωή του κατά την πολύνεκρη σύγκρουση. Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες ο ιατρικός φάκελος του μηχανοδηγού έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης απ' την πλειοψηφία της Επιτροπής, που αποπειράθηκε να του επιρρίψει ευθύνες για το έγκλημα λόγω ιατρικού προβλήματος που αντιμετώπιζε.

Στο εξώδικο της οικογένειας μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «ο εισηγητής, από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, βουλευτής, κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, με αφορμή ανυπόγραφο άρθρο της προηγούμενης ημέρας, το οποίο, όλως τυχαίως δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη κατάθεση της προέδρου της ΡΑΣ, συνειδητά προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στον νεκρό μηχανοδηγό, σύζυγο της πρώτης εξ ημών και πατέρα της δεύτερης και τρίτης και τέταρτης από εμάς, κάνοντας χρήση ιατρικών εγγράφων και προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις περί ιατρικών προβλημάτων του μηχανοδηγού τα οποία, δήθεν, τον καθιστούσαν ανίκανο προς εργασία!».

Παράλληλα η σύζυγος και οι κόρες του μηχανοδηγού εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την «παραβίαση του ιατρικού απορρήτου και κυρίως στην αλλοίωση του περιεχομένου των ιατρικών εγγράφων» και ζητούν να σταματήσει «κάθε αντίστοιχη μειωτική πράξη αναφορικά με τον θανόντα συγγενή μας, ιδίως δε, όταν τα λεγόμενά τους δεν συνοδεύονται από αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη η κυβερνητική πλειοψηφία ζήτησε ξανά τη διακοπή της μετάδοσης των εργασιών της Επιτροπής, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Την ίδια στιγμή, το προεδρείο αρνήθηκε να διαβάσει το πλήρες περιεχόμενο του εξώδικου λέγοντας ότι αναφέρεται σε όλα τα μέλη της Επιτροπής και ειδικά στην αντιπολίτευση που ζήτησε να μεταδίδεται κανονικά η διαδικασία, παρερμηνεύοντας πλήρως τα λεγόμενα της οικογένειας του μηχανοδηγού.

Αυτό στηλίτευσε και στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «λίγη ντροπή δεν βλάπτει για όλα αυτά τα οποία κάνετε», αναφερόμενος τόσο στον πρόεδρο της Επιτροπής όσο και στην πλειοψηφία της ΝΔ.

Υπογράμμισε ότι «το εξώδικο είναι καθαρό, στρέφεται απέναντι σε όλους αυτούς που σκυλέψανε τη μνήμη και θεώρησαν ότι ήταν ανίκανος» ο μηχανοδηγός, «παρά τα έγγραφα». Αυτήν την προσπάθεια την κάνατε, είπε, «η πλειοψηφία με τον εισηγητή και με άλλους που τοποθετήθηκαν χτες και ο πρόεδρος. Και τι ζητάει, να αναγνωστεί για να αποκατασταθεί η μνήμη του. Να διαβάσετε την επιστολή, οφείλετε να τη διαβάσετε ολόκληρη χωρίς να περικόψετε τίποτα. Αυτό ζητάει η οικογένεια. Και έρχεστε και λέτε ότι θα κάνουμε κλειστή συνεδρίαση; Για να προστατέψετε ποια; Τη μνήμη; Μας κοροϊδεύετε;».

Υπενθύμισε προανακριτικές επιτροπές που ήταν κλειστές «και διέρρεαν όλα στη δημοσιότητα και μάλιστα αυτά που συνέφεραν είτε τη ΝΔ, είτε παλαιότερα τον ΣΥΡΙΖΑ» και ξεκαθάρισε ότι «δεν συμφωνούμε σε κλειστή συνεδρίαση γιατί ακριβώς θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις επειδή ο κόσμος δεν θα μπορεί να κρίνει, να βγαίνετε και να λέτε ό,τι θέλετε μέσω διαρροών, χωρίς να μπορεί να τα πιστοποιήσει κανείς. Και θέλετε να παίξετε τέτοιο παιχνίδι. Θα συνεχιστεί ανοιχτά η συνεδρίαση και ό,τι λέει ο καθένας θα το λέει με την ευθύνη της γνώμης του και να αντιμετωπίσει μετά και τις όποιες νομικές συνέπειες έχει η γνώμη η οποία εκφράζεται, αν προσβάλλει ή όχι κάποιον».

Καταλήγοντας είπε ότι «πρέπει ο καθένας να έχει το θάρρος της γνώμης του και να μη σκιάζεται. Και το θάρρος δεν έχετε, και σκιάζεστε».

ΣΥΡΙΖΑ
Επανήλθαν για ένταξη στους ευρωσοσιαλιστές

Επανήλθαν με την πρότασή τους για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους ευρωσοσιαλιστές οι Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης. Θυμίζουμε ότι αρχές Γενάρη είχαν καταθέσει την πρόταση αυτή, που σημαίνει και αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, επιμένοντας ότι η στενότερη σύνδεση - και οργανωτικά δηλαδή - με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες είναι προϋπόθεση για να διατηρήσει το κόμμα τους τα σκήπτρα της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, κυρίως δε για να ανανεώσει τη δυνατότητά του να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις, τις οποίες προηγουμένως φρόντισε «φιλότιμα» να συντηρητικοποιήσει παραπέρα.

Εξ ου και στην προηγούμενη σχετική πρότασή τους έλεγαν πως «δεν είμαστε στην εποχή των μνημονίων» και πως «η μάχη τώρα θα κριθεί στο κέντρο», ενώ στη νέα τους δήλωση επικαλούνται την επιθυμία της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του κόμματος, αναφέροντας: «Η πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών, κα Γκαρθία-Πέρεθ, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι προέχει "ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει πού βρίσκεται και πού θέλει να ανήκει". Ταυτόχρονα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σήμερα το 62% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τοποθετούν το κόμμα στην Κεντροαριστερά και, αν αθροίσουμε και όσους το τοποθετούν στο Κέντρο, φτάνουν μαζί το 72%. Στην ίδια έρευνα οι ψηφοφόροι μας υποστηρίζουν τις πάγιες ταυτοτικές θέσεις του κόμματος, γεγονός που δείχνει πως η τοποθέτησή μας στην Κεντροαριστερά δεν συνεπάγεται αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, αλλά ευθυγράμμιση με την εκλογική του βάση και την εκλογική του προσδοκία». Τα παραπάνω τα χαρακτηρίζουν «θετικές εξελίξεις» και λένε ότι «είναι στο χέρι μας πλέον να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για να γίνει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ισχυρός και πλειοψηφικός απέναντι στη ΝΔ».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συλλυπητήρια για τον θάνατο του σ. Κυριάκου Κασιδόκωστα

Η Επιτροπή Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ αποχαιρετά τον σύντροφο Κυριάκο Κασιδόκωστα που «έφυγε» από τη ζωή χτες, σε ηλικία 78 ετών. «Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του συντρόφου, στην σύζυγό του Μάρω, στην κόρη του Βάσω και στους λοιπούς συγγενείς του», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Οργάνωση.

Τα βαθιά συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Κυριάκου Κασιδόκωστα εκφράζουν επιπλέον η ΤΕ Νοτίου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η Κομματική Οργάνωση Αργυρούπολης του ΚΚΕ.

Ο σύντροφος Κυριάκος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947 και η καταγωγή του ήταν από τη Μάνη. Ο πατέρας του, τον οποίο έχασε σε ηλικία 2 ετών, ήταν ΕΑΜίτης και η μητέρα του προερχόταν από οικογένεια κομμουνιστών. Εργάστηκε για ένα διάστημα ως ξυλουργός και από το 1977 διέκοψε την εργασία του λόγω αναπηρίας, καθώς είχε σοβαρή πάθηση της όρασης. Το 1963 εντάσσεται στη Νεολαία της ΕΔΑ και μετέπειτα Νεολαία Λαμπράκη. Το 1974 οργανώνεται στο ΚΚΕ, όπου σε σύντομο διάστημα και για πολλά χρόνια αναλαμβάνει καθοδηγητικές χρεώσεις, εκ των οποίων Γραμματέας της Αχτίδας των Ανατολικών και μέλος της Επιτροπής Πόλης (Αθήνας). Εντάχθηκε στο κίνημα των αναπήρων ως μέλος του Συλλόγου Τυφλών. Μέχρι το τέλος της ζωής του, συνέβαλε ως μέλος της ΚΟΒ Αργυρούπολης.

Η τελετή αποχαιρετισμού του συντρόφου Κυριάκου θα γίνει σήμερα Πέμπτη στις 3 μ.μ. στο νεκροταφείο της Αργυρούπολης. Η τελετή αποτέφρωσης θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στη 1.30 μ.μ., στη Ριτσώνα.

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα στο «Σπίτι του Αγωνιστή» και στο ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ