ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Εγγυήσεις ασφαλείας» στο Κίεβο ετοιμάζεται να δώσει και η Γαλλία

Το ΝΑΤΟ καλεί τους ηγέτες να στηρίζουν το Κίεβο στο μέλλον και να είναι έτοιμοι για το «απροσδόκητο»

Από παλιότερη συνάντηση του Ζελένσκι με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας

Copyright 2023 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση του Ζελένσκι με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας
Προχωρούν οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της Ρωσίας, των δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων που συγκρούονται στην Ουκρανία, προσαρμόζοντας τη στρατηγική τους στην προοπτική μιας μακροχρόνιας γεωπολιτικής αντιπαράθεσης που «βάζει φωτιά» σε όλη την Ευρώπη.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, την ώρα που το Κίεβο ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνίες «ασφαλείας» με κράτη του ΝΑΤΟ για στρατιωτική στήριξη σε βάθος χρόνου, η Λευκορωσία - που φιλοξενεί από πέρυσι ρωσικά πυρηνικά όπλα - προωθεί αλλαγή στο στρατιωτικό της δόγμα, ώστε να προβλέπεται η χρήση πυρηνικών.

Αλλους 40 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στέλνει το Παρίσι

Στην Ουκρανία θα ταξιδέψει τον Φλεβάρη ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, για να ολοκληρώσει τη διμερή συμφωνία «εγγυήσεων ασφάλειας» για την Ουκρανία, όπως αυτή που υπέγραψε πρόσφατα το Λονδίνο με το Κίεβο.

Παράλληλα ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία άλλους 40 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SCALP-EG και εκατοντάδες βόμβες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», το Παρίσι έχει ήδη παραδώσει στο Κίεβο περίπου 50 πυραύλους SCALP-EG, με βεληνεκές περίπου 250 χιλιομέτρων.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Ρωσία να κερδίσει» τον πόλεμο στην Ουκρανία, γιατί διακυβεύεται «η ασφάλεια της Ευρώπης» και μια ρωσική νίκη «θα υπονόμευε τη διεθνή τάξη».

Τηλεφωνική συνομιλία για τη στήριξη στην Ουκρανία είχαν ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να βρεθεί συναίνεση στο Κογκρέσο για το στρατιωτικό πακέτο 61 δισ. δολαρίων που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν για τη στήριξη του Κιέβου. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η «στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη».

Η Γερμανία θα παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτικό υλικό άνω των 7 δισ. ευρώ το 2024.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε χθες ότι παρέδωσε στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία, μεταξύ τους πυρομαχικά για άρματα μάχης «Leopard 1», τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυραύλους, drones και κράνη. Η Γερμανία σχεδιάζει επίσης να παραδώσει 15 αντιαεροπορικά πυροβόλα «Gepard», αλλά λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τις ημερομηνίες παράδοσης.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τη συμφωνία «εγγυήσεων ασφαλείας» που υπέγραψαν το Κίεβο και το Λονδίνο, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Βρετανία «έδωσε στους Ουκρανούς ένα σωρό κενές υποσχέσεις, που αφορούν κυρίως καθοδήγηση και συμβουλευτική βοήθεια, χωρίς να είναι νομικά δεσμευτικές». Περαιτέρω, η συμφωνία με τη Βρετανία «καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει κυριολεκτικά καμία πιθανότητα για την Ουκρανία να βγει από τη σύγκρουση με τη διεξαγωγή συνομιλιών» και «μετατρέπει την Ουκρανία σε ένα διαπραγματευτικό χαρτί για την αντιπαράθεση με τη Ρωσία».

«Αλλαγή στρατηγικής» και σχεδιασμοί για το «απροσδόκητο»

Χαρακτηριστικό των μακροπρόθεσμων επικίνδυνων σχεδιασμών ήταν και το κάλεσμα του Λετονού Προέδρου, Εντγκαρς Ρίνκεβιτς, προς τους Δυτικούς «συμμάχους» του Κιέβου, ότι χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής στην υποστήριξη της Ουκρανίας, από το «για όσο χρειαστεί» στο «μέχρι τη νίκη της Ουκρανίας».

Από την πλευρά του ΝΑΤΟ, ανώτατος στρατιωτικός αξιωματικός είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «μπορεί να καθορίσει τη μοίρα του κόσμου» και ότι οι «Δυτικοί» στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες πρέπει να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο με τον οποίο στηρίζουν το Κίεβο, αναφέρει το «Associated Press».

Σε μια συνάντηση των ανώτερων αξιωματικών του ΝΑΤΟ στην έδρα του στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της λυκοσυμμαχίας, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, κάλεσε τους «συμμάχους» να «αλλάξουν τρόπο σκέψης», από «μια εποχή όπου όλα ήταν προγραμματισμένα, προβλέψιμα, ελεγχόμενα και επικεντρωμένα στην αποτελεσματικότητα, σε μια εποχή όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή».

«Μια εποχή στην οποία πρέπει να περιμένουμε το απροσδόκητο», είπε ο Μπάουερ ανοίγοντας τη συνάντηση των αξιωματικών του ΝΑΤΟ. «Για να είμαστε πλήρως αποτελεσματικοί και στο μέλλον χρειαζόμαστε έναν πολεμικό μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει μακροπρόθεσμα την Ουκρανία για κάθε μέρα του πολέμου, δήλωσε ο Μπάουερ, «γιατί η έκβαση αυτού του πολέμου θα καθορίσει τη μοίρα του κόσμου».

Σε δύο μέρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες, οι ανώτατοι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ θα αναλύσουν τα σχέδια για τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην Ευρώπη.

Στόχος της Ουκρανίας η «κυριαρχία στον ουρανό»

Στόχος της Ουκρανίας για το 2024 είναι η κυριαρχία στον ουρανό στον πόλεμο με τη Ρωσία, ενώ το Κίεβο προειδοποιεί ότι η νίκη επί της Ρωσίας θα χρειαστεί χρόνο και βοήθεια από τη «Δύση».

«Το 2024 προτεραιότητα είναι η εκδίωξη της Ρωσίας από τον ουρανό, διότι όποιος ελέγχει τον ουρανό θα ορίσει πότε και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος», δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα, αναφερόμενος επίσης στις εντεινόμενες ουκρανικές επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα, που «έχουν στριμώξει τη Ρωσία».

Ετσι, ο Κουλέμπα επανέλαβε την ανάγκη για F-16 και άλλα ΝΑΤΟικά μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16 έχει ξεκινήσει και τα μαχητικά αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο έτος.

«Πολεμάμε έναν πολύ ισχυρό εχθρό, έναν πολύ μεγάλο εχθρό, έναν εχθρό που δεν κοιμάται ποτέ. Θα πάρει χρόνο», προειδοποίησε.

Προτεραιότητα του ΝΑΤΟικού στρατοπέδου είναι «να βοηθήσει την Ουκρανία να περάσει αυτόν τον χειμώνα και να δημιουργήσει ένα σύστημα ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να κερδίσει έναν πόλεμο που θα είναι μακρύτερος», επεσήμανε από το Νταβός ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον.

Ο ίδιος επεσήμανε την πρόοδο της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας ότι «με ανοιχτή τη Μαύρη Θάλασσα, η Ουκρανία κάνει και πάλι εμπόριο μέσω των λιμανιών της».

Στο μεταξύ η ουκρανική προεδρία για άλλη μια φορά κάλεσε τα κράτη της ΕΕ και του G7 να αυστηροποιήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για να πληγεί η «αμυντική» της βιομηχανία, καθώς «δυτικές» εταιρείες προμήθευσαν τη Ρωσία με κρίσιμα εξαρτήματα αξίας 2,9 δισ. δολαρίων τους πρώτους 10 μήνες του 2023, παρά τις κυρώσεις.

«Προϊόντα άνω των 250 δυτικών εταιρειών βρέθηκαν σε δείγματα κατεστραμμένων ή αιχμαλωτισμένων ρωσικών όπλων», ανέφερε το γραφείο του Ζελένσκι.

Στο «τραπέζι» το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Αμυνα με 100 δισ. ευρώ

Πολεμικές προετοιμασίες εξελίσσονται στην Ευρώπη, με τις «αμυντικές» δαπάνες να εκτοξεύονται και την παραγωγή εξοπλισμών να επιταχύνεται.

Υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου της τάξης των 100 δισ. ευρώ «για την ευρωπαϊκή άμυνα» τάχθηκε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Γάλλος Τ. Μπρετόν, συμμετέχοντας σε μια συζήτηση που έχει ανοίξει για τα καλά.

Στις 27 Φλεβάρη η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα ευρωπαϊκή «αμυντική» βιομηχανική στρατηγική της, με τις εκκλήσεις για «κυρίαρχη ΕΕ» με «δική της στρατηγική» να αυξάνονται ενόψει πιθανής νίκης του Τραμπ στις ΗΠΑ και ενώ η σύγκρουση στην Ουκρανία «αύξησε την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ».

«Μία από τις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας θα είναι να ενδυναμώσουμε την Ευρώπη», δήλωσε προχθές σε συνέντευξη Τύπου ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλ. Ντε Κρο, για να προσθέσει:

«Αν το 2024 μας φέρει ξανά το "πρώτα η Αμερική", θα ισχύσει περισσότερο από ποτέ το "η Ευρώπη μόνη της". Η Ευρώπη όμως δεν θα πρέπει να φοβάται να ενεργήσει μόνη της».

Ο Ντε Κρο προέτρεψε τους ευρωβουλευτές να διατηρήσουν την αλληλεγγύη στην Ουκρανία και τη συνεχή στρατιωτική υποστήριξη σε αυτή, τονίζοντας ότι το θέμα έχει «υπαρξιακό χαρακτήρα για τους Ευρωπαίους».

«Αυτήν τη στιγμή η οικονομία έχει περισσότερη γεωπολιτική χροιά από ποτέ. Πρέπει η Ευρώπη να είναι έτοιμη για το μέλλον», υπογράμμισε, λέγοντας ότι η «ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία» θα βρεθεί στο επίκεντρο της βελγικής προεδρίας.

Λευκορωσία: Νέο στρατιωτικό δόγμα για χρήση πυρηνικών όπλων

Ενα νέο στρατιωτικό δόγμα, που για πρώτη φορά προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων, θα προωθήσει η Λευκορωσία, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας της χώρας.

«Κοινοποιούμε ξεκάθαρα τις απόψεις της Λευκορωσίας σχετικά με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων που βρίσκονται στο έδαφός μας», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Β. Κρένιν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας.

«Ενα νέο κεφάλαιο άνοιξε, όπου ορίζουμε ξεκάθαρα τις υποχρεώσεις μας προς τους συμμάχους μας».

Το δόγμα πρόκειται να παρουσιαστεί για έγκριση στη «Λαϊκή Συνέλευση» της χώρας, αντιπροσωπευτικό όργανο που λειτουργεί παράλληλα με το κοινοβούλιο στη Λευκορωσία.

Η Ρωσία ανέπτυξε πέρυσι στη Λευκορωσία τακτικά πυρηνικά όπλα, δηλώνοντας ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο αυτών των όπλων, τα οποία προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης και έχουν μικρή εμβέλεια και συγκριτικά χαμηλές αποδόσεις.

Με αυτήν την έννοια, δεν είναι εντελώς σαφές πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί το νέο δόγμα στα ρωσικά όπλα.

Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλ. Βόλφοβιτς, δήλωσε ότι η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία έχει σκοπό να αποτρέψει την επιθετικότητα από την Πολωνία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ...χωρίς αποτέλεσμα, και έτσι το Μινσκ «αναγκάζεται» να ενισχύσει το στρατιωτικό του δόγμα.

Αλλά και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, είπε χθες ότι Ρωσία και Λευκορωσία σχεδιάζουν «νέα απάντηση» στη «νέα αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ» κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και του «Ενωσιακού Κράτους» με τη Λευκορωσία. Οπως είπε, η εξέλιξη αυτή «είναι προκλητική και μπορεί να καταστρέψει εντελώς την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας».

Η Ρωσία θα ανοίξει εκλογικά τμήματα στις ΗΠΑ

Η Ρωσία θα ανοίξει στις 17 Μάρτη στις ΗΠΑ εκλογικά τμήματα για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές στην πρεσβεία της στην Ουάσιγκτον, όπως και στα προξενεία σε Νέα Υόρκη και Χιούστον, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο σειράς «δυτικών» κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα λειτουργήσει εκλογικά τμήματα στις ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες κρίνει «εχθρικές», ενώ έχει διατυπώσει αιτήματα για την εγγύηση της ασφάλειάς τους.

Ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, που ηγείται της Ρωσίας από το 2000, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για μια πέμπτη θητεία. Πάνω από 2,5 εκατ. υπογραφές συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του. Αν επανεκλεγεί - κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο - θα παραμείνει στο Κρεμλίνο τουλάχιστον έως το 2030.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ