ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον σύντροφο Χρήστο Τρέλλη

Εφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Χρήστος Τρέλλης. Για τον θάνατό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον σύντροφο Χρήστο Τρέλλη, στέλεχος του ΚΚΕ, με σημαντική προσφορά στις Οργανώσεις της ΚΝΕ και του Κόμματος στη Μακεδονία και τη Θράκη, που "έφυγε" σήμερα πρόωρα από τη ζωή, μετά από μάχη με προβλήματα υγείας.

Ο σ. Χρήστος Τρέλλης, παιδί πολύτεκνης αγροτικής οικογένειας, γεννήθηκε το 1954 στο Αγιόφυλλο Καλαμπάκας, ο πατέρας του συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και φυλακίστηκε για δύο χρόνια.

Ο σ. Χρήστος σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, εργάστηκε ως γεωπόνος, και από νεαρή ηλικία, με την πτώση της χούντας, εντάχθηκε στο κίνημα της νεολαίας και το 1977 οργανώθηκε στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε με αίσθημα προσφοράς ως το τέλος της ζωής του.

Στα περισσότερα από 40 χρόνια κομματικής ζωής, ο σ. Χρήστος Τρέλλης ανέλαβε πολλές και υπεύθυνες θέσεις. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της ένταξής του στην ΚΝΕ και στο Κόμμα, συνέβαλε στις Οργανώσεις της Χαλκιδικής, του Εβρου και της Ροδόπης, ως μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ και μετά την απόλυσή του από τον στρατό συνέχισε στη δουλειά του Κόμματος, διετέλεσε μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Εβρου, Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Βόρειου Εβρου, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου, καθώς και μέλος της Επιτροπής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης και του Γραφείου της για πολλά χρόνια.

Το διάστημα της κρίσης στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και στο ίδιο το ΚΚΕ, ο σ. Χρήστος αντιπάλεψε τις προσπάθειες διάλυσης του Κόμματος, υπερασπίστηκε τις αρχές και την επαναστατική του ιδεολογία και συνέβαλε σημαντικά στη συγκρότηση και την ενίσχυση των Οργανώσεών του τα χρόνια που ακολούθησαν. Ο σ. Χρήστος Τρέλλης ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ σε πολλές εκλογικές μάχες, υποψήφιος υπερνομάρχης Ροδόπης - Εβρου, ενώ ακόμα είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης και υπήρξε επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια, καθώς και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην σύζυγό του συντρόφισσα Φανή, στους δύο γιους του συντρόφους Γιάννη και Απόστολο, καθώς και σε όλους τους οικείους του».

Τα συλλυπητήριά τους εκφράζουν επίσης σε κοινή τους ανακοίνωση η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ.

Αναφερόμενες στα περισσότερα από 40 χρόνια κομματικής του ζωής, σημειώνουν πως ο λαός της περιοχής αναγνώριζε στο πρόσωπό του όλες τις αρετές του ανιδιοτελή αγωνιστή, του πρωτοπόρου και αταλάντευτου κομμουνιστή. «(...) Αυτά τα χαρακτηριστικά της κομματικής του υπόστασης και της προσωπικότητάς του θα φέρνουμε στο νου κάθε φορά που θα θυμόμαστε τη δράση του σε μεγάλα μέτωπα όπως στις κινητοποιήσεις ενάντια στους χρυσοθήρες, στα αγροτικά μπλόκα, στις απεργιακές περιφρουρήσεις, αλλά και στην καθημερινή δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο για να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες δυνάμεις ώστε να περπατήσει ο λαός μας στον δρόμο της ανατροπής», τονίζουν.

Η πολιτική κηδεία του συντρόφου Χρήστου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Γενάρη στις 12μ.μ. στα Β΄ κοιμητήρια Αλεξανδρούπολης. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να ενισχυθεί οικονομικά το ΚΚΕ.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους, φτώχεια και εξαθλίωση για τον λαό

Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο και τους βιομηχάνους ότι η περιφερειακή αρχή θα συνεχίσει να υπηρετεί τις ανάγκες και την κερδοφορία τους έδωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας.

Μιλώντας στα μέλη του Συνδέσμου που εκπροσωπεί κυρίως τα συμφέροντα μεγάλων βιομηχανιών και επιχειρηματικών ομίλων στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου, ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε για την πλήρη αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Οπως ανέφερε, στην κατεύθυνση αυτή θα διατεθούν περίπου 54 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, καθώς και περίπου άλλα τόσα από το πρόγραμμα «Leader» και τον αναπτυξιακό νόμο. Εκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην αρωγή της Περιφέρειας στην «εξυγίανση» του Βιομηχανικού Πάρκου Οινοφύτων, που εκτός από τα μερικές δεκάδες εκατομμύρια που θα κοστίσει στον λαό, θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της ήδη επιβαρυμένης περιοχής του Ασωπού, με την παρουσία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων δίπλα από τα σπίτια τους. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα από τα κάθε λογής χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχουν δοθεί ή θα δοθούν για υποδομές, όπως οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα που διέρχονται από τη Στερεά Ελλάδα, λιμάνια κ.λπ., που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου για την ταχύτερη μεταφορά εμπορευμάτων και τη διασύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη.

«Κοινός μας στόχος η τόνωση της στερεοελλαδίτικης οικονομίας, προς όφελος των επιχειρήσεων και μέσα από αυτές της ίδιας της κοινωνίας», σημείωσε ο περιφερειάρχης, ξεκαθαρίζοντας από τη μια τις προτεραιότητες που βάζει η περιφερειακή αρχή και επιχειρώντας από την άλλη να περάσει το μήνυμα ότι η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι μονόδρομος για τον λαό και την ευημερία του.

Η πραγματικότητα ωστόσο που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας είναι εντελώς διαφορετική. Τα δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από τα διάφορα «πακέτα» και χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα στον λαό της περιοχής. Το εισόδημα των εργαζομένων μαζί με τα εργασιακά τους δικαιώματα εξανεμίζονται χρόνο με τον χρόνο, η ανεργία ειδικά στους νέους καλπάζει, η εργασιακή ζούγκλα και η εκμετάλλευση κυριαρχούν στους χώρους δουλειάς, χωριά και κωμοπόλεις ερημώνουν, η ζωή των λαϊκών νοικοκυριών γίνεται ολοένα και δυσκολότερη.

Την ίδια στιγμή η χρήση των σύγχρονων αυτοκινητόδρομων, του σιδηροδρόμου και των λιμανιών έχει γίνει απαγορευτική για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, εξαιτίας του κόστους και των διοδίων, που πρόσφατα στη Στερεά αυξήθηκαν κατά 8%. Παράλληλα ο λαός της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας παραμένει απροστάτευτος απέναντι σε φυσικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, φωτιές και σεισμούς, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν χρηματοδοτεί τα αναγκαία έργα πρόληψης και προστασίας. Τα έργα αυτά δεν θεωρούνται επιλέξιμα για χρηματοδότηση από τα διάφορα εργαλεία και χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, επειδή δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας.

Από τη μία δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που με τις πολιτικές της ΕΕ, των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης «μπουκώνουν» με δισεκατομμύρια και από την άλλη οι εργαζόμενοι και ο λαός, που βυθίζονται στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση του Γ2 Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος

Στις 24 Γενάρη με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την Τετάρτη 24 Γενάρη, στις 7 μ.μ., η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση παρουσίασης του Γ2 Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος (1967 - 1974). Η εκδήλωση, με θέμα «Επίκαιρα διδάγματα από τη δράση και τις επεξεργασίες του ΚΚΕ την περίοδο 1967 - 1974», θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό (Αίθουσα Συνεδρίων). Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Από τις 5 μ.μ. θα λειτουργεί στον χώρο έκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού της περιόδου, με ξεναγήσεις. Επίσης, θα υπάρχει βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη

- Στις 12 μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το Γενικό Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας».

- Στις 10 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Πειραιώς, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

- Στις 11.30 π.μ., ο Δήμος Κουμπούρης, στέλεχος του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στη Μάνδρα.

Τη Δευτέρα 22 Γενάρη

- Στις 9.30 π.μ., ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο του Τραμ στο Ελληνικό, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

- Στις 9.30 π.μ., ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο της Τράπεζας Πειραιώς, στη Λ. Ηρακλείου 137, στον Περισσό.

- Στις 7 μ.μ., ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τις αποθήκες της «Διακίνησης» στη θέση Σκάρπα.

Παρουσιάσεις της έκδοσης «Ανιχνεύοντας το ρεμπέτικο»

Την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Ανιχνεύοντας το ρεμπέτικο» παρουσιάζουν τις επόμενες μέρες:

-- Η ΚΟ Λαμίας του ΚΚΕ, την Παρασκευή 19 Γενάρη στις 9 μ.μ. στο καφέ «Coyote», στην πλατεία Διάκου.

-- Οι ΚΟΒ Ελασσόνας του ΚΚΕ το Σάββατο 20 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ. στη «Μουσική Σκηνή» Ελασσόνας.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας του, Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με ρεμπέτικα τραγούδια.

ΤΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Αντώνη Αμπατιέλο

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Αντώνη Αμπατιέλο θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 3 Φλεβάρη (6.30 μ.μ.) στο θέατρο «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ», στο Αργοστόλι, η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

ΤΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεστίαση - γλέντι

Συνεστίαση - γλέντι, με ζωντανή μουσική, διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, μεθαύριο Σάββατο, στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα «Το Στέκι του Θανάση» (Γιαννούζι Αγρινίου).

Θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ