ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κλιμακώνουν την πάλη με στήσιμο μπλόκων και πολύμορφες δράσεις

Σε εξέλιξη οι συσκέψεις προετοιμασίας του πανθεσσαλικού μπλόκου στις 24 Γενάρη, γενικεύονται οι κινητοποιήσεις

Από κινητοποίηση στον Βόλο
Από κινητοποίηση στον Βόλο
Με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι «ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ τους και προετοιμάζουν το στήσιμο μπλόκων και την πραγματοποίηση πολύμορφων δράσεων σε μια σειρά περιοχές της χώρας, κλιμακώνοντας έτσι την πάλη τους για τα δίκαια αιτήματά τους, που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους.

Με συσκέψεις και νέα τρακτέρ στις πλατείες προετοιμάζεται το πανθεσσαλικό μπλόκο στις 24 Γενάρη

Το σύνθημα για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις δίνεται και αυτήν τη φορά από τη Θεσσαλία. Μετά τη μαζική πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά και την απόφαση να κινηθούν τα τρακτέρ στην Εθνική οδό την Τετάρτη 24 Γενάρη για το στήσιμο πανθεσσαλικού μπλόκου βρίσκονται σε εξέλιξη μαζικές επαρχιακές συσκέψεις στους νομούς, προκειμένου να οργανωθεί η συμμετοχή των αγροτών αλλά και για να καθοριστεί το ακριβές σημείο του μπλόκου.

Στον νομό Λάρισας θα γίνουν συσκέψεις αύριο στα Φάρσαλα και μέσα στο Σαββατοκύριακο σε Γαλήνη, Αγιά, Ελασσόνα και Τύρναβο. Στην Καρδίτσα την Κυριακή. Στον νομό Μαγνησίας αύριο Σάββατο στη Ζαγορά και την Κυριακή στα Κανάλια και στο Βελεστίνο.

Στο Κουλούρι Λάρισας
Στο Κουλούρι Λάρισας
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες τρακτέρ βρίσκονται στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Μαγνησίας, αλλά και στον κόμβο Πλατυκάμπου του νομού Λάρισας. Καθημερινά βγαίνουν νέα τρακτέρ, με στόχο να «βουλιάξουν» οι πλατείες μέχρι την Κυριακή.

Χτες βγήκαν τρακτέρ και στο Κουλούρι Λάρισας, με τους αγρότες να καταγγέλλουν την κρατική αδιαφορία, αφού κανένας αρμόδιος φορέας «δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει πώς είμαστε, πώς ζούμε, τι τρώμε, πού κοιμόμαστε, πώς τα βγάζουμε πέρα. Με 25 γκρεμισμένα σπίτια και τα υπόλοιπα με σοβαρές ζημιές. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για τίποτα, για έναν συνοικισμό που έμεινε έρημος και θυμίζει συνοικισμό - φάντασμα. Δεν έχουμε πάρει τις αποζημιώσεις στο 100% για τα σπίτια, είτε γκρεμισμένα είτε με ζημιές. Οσον αφορά τον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τομέα, οι αποζημιώσεις ήταν κοροϊδία. Με τον ιδρώτα μας και με τη δουλειά μας όλο το καλοκαίρι φτάσαμε στο σημείο της συγκομιδής και πήραμε τα πλημμυρισμένα χωράφια».

Συντονίζουν τον αγώνα τους σε Ημαθία και Πέλλα

Οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας στη Νάουσα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 8 Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους, προετοιμάζουν την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 23 Γενάρη και την κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ Βέροιας στις 26 Γενάρη, στις 11 π.μ.

Στο μεταξύ, οι αγρότες του νομού Πιερίας παραμένουν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στην παλιά Εθνική οδό Κατερίνης - Θεσσαλονίκης, κοντά στο ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Τρακτέρ έχουν βγει και στην πλατεία Επανομής Θεσσαλονίκης, ενώ το ίδιο θα γίνει τις επόμενες μέρες και σε άλλα χωριά, με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Επίσης, από τη Δευτέρα παραμένουν στην Αντιπεριφέρεια Γρεβενών τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα κτηνοτρόφων και αγροτών της περιοχής.

Στην Εορδαία, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής σε διευρυμένη σύσκεψη αύριο Σάββατο στις 5 μ.μ. στο δημαρχείο Πτολεμαΐδας, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα σε πανελλαδικό συντονισμό. Παράλληλα προετοιμάζεται κινητοποίηση στις 26 Γενάρη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στην Ηπειρο

Μαχητική παρέμβαση πραγματοποίησαν χτες δεκάδες βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου στην εξ αναβολής συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου απαίτησαν να συζητηθούν τα προβλήματά τους. Η δράση αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή στην πλατιά πανηπειρωτική σύσκεψη που συγκάλεσε στην Αρτα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, ενώ στις 26 Γενάρη προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις στις πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου.

Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι ήρθαν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με την προκλητική στάση της περιφερειακής αρχής της ΝΔ, που αρνήθηκε να συζητήσει τα καυτά προβλήματα επιβίωσής τους, προφασιζόμενη ότι θα προγραμματιστεί ξεχωριστή συνεδρίαση στο μέλλον. Να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε ζητήσει να ενταχθεί το θέμα των αγροτών στη χτεσινή συνεδρίαση, κάτι που και πάλι συνάντησε την άρνηση της πλειοψηφούσας παράταξης της ΝΔ.

Ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στις βασικές διεκδικήσεις των αγροτών για διασφάλιση κατώτατων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα, ώστε να διασφαλίζεται ένα αξιοπρεπές εισόδημα για την επιβίωσή τους. Ζήτησε την αναθεώρηση του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, εξαιτίας του οποίου οι αγρότες στην Ηπειρο δεν αποζημιώνονται ούτε ένα ευρώ για την ακαρπία της ελιάς, τις ζημιές στα εσπεριδοειδή από το έντομο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης και τον περονόσπορο στα αμπέλια, με αποτέλεσμα εκατοντάδες να έχουν μείνει χωρίς εισόδημα. Παράλληλα, κατήγγειλε τις μεγάλες μειώσεις στην τιμή του γάλακτος, κατά 10 λεπτά, που προωθούν οι γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής, και κάλεσε τον περιφερειάρχη να απολογηθεί για τη διαρκή στήριξή του προς αυτές όλα τα προηγούμενα χρόνια, παραπλανώντας συστηματικά τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους ότι δήθεν τα προϊόντα ΠΟΠ θα διασφάλιζαν το εισόδημά τους. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η αγροτιά δεν θα παραιτηθεί από το δίκιο της και κάλεσε τους αγρoτοκτηνοτρόφους της περιοχής να δυναμώσουν τις κινητοποιήσεις τους, που είναι ο μόνος δρόμος για την επιβίωσή τους.

Μπλόκα και στη Φθιώτιδα στις 26 Γενάρη

Δυναμικές κινητοποιήσεις και στήσιμο μπλόκων με αφετηρία τις 26 Γενάρη αποφάσισαν επίσης αγρότες και κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας, σε μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 17 Γενάρη στη Λαμία, με κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Αγρότες από την κατεστραμμένη από τις πρόσφατες πλημμύρες περιοχή του Δομοκού, την ανατολική Φθιώτιδα και την Αταλάντη, που πλήττονται από την ακαρπία της ελιάς, επίσης από τα καμποχώρια της Λαμίας, τη δυτική Φθιώτιδα και τη δυτική Λοκρίδα, διατράνωσαν ότι «δεν πάει άλλο», στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δυναμικές κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο.

Στην κατάσταση που βιώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι και στα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Χρήστος Λιγδής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους των Συλλόγων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή και επεσήμαναν την ανάγκη δυναμικών κινητοποιήσεων, σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές επαγγελματίες.

Μέσα από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους την Παρασκευή 26 Γενάρη, με πρώτο στόχο την ανάπτυξη μπλόκων στις περιοχές της Αταλάντης, της Λαμίας και του Δομοκού, και στη συνέχεια να αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, χωρίς να αποκλειστεί η δημιουργία ενός μαζικού μπλόκου σε όλη τη Φθιώτιδα.

Αποφασίστηκε επίσης δυναμική παρουσία διαμαρτυρίας στην εκδήλωση για την αγροτική επιχειρηματικότητα που διοργανώνει το Επιμελητήριο Φθιώτιδας την Κυριακή 21 Γενάρη στη Λαμία, όπου αναμένεται να παρευρεθεί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Τις δραστηριότητές τους για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους εντείνουν τις επόμενες μέρες και οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, με συνεχείς συσκέψεις στα χωριά η Ομοσπονδία από κοινού με Αγροτικούς Συλλόγους προχωρά τη Δευτέρα 22 Γενάρη σε συγκεντρώσεις με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία Αγρινίου και στις 11.30 π.μ. στη Βόνιτσα, στον κόμβο με τη Λευκάδα.

Στην Ηλεία, η Ομοσπονδία από κοινού με Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους προχωρά σε συγκέντρωση στον κόμβο Αγίου Γεωργίου την Τετάρτη 24 Γενάρη (11 π.μ.) και πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον Πύργο. Καλώντας σε κλιμάκωση, πραγματοποίησε σύσκεψη στην Αμαλιάδα, ενώ προχωρά και σε περιοδείες σε Γούμερο και Αγία Αννα το πρωί της Κυριακής.

Στη Μεσσηνία, σε συγκέντρωση στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ στη Μεσσήνη με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα καλεί αύριο Σάββατο στις 11 π.μ. ο Αγροτικός Σύλλογος της περιοχής.

Παράλληλα συνεχίζονται οι ενημερώσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και Συλλόγων σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα και Κορινθία για το παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 22 Γενάρη στην Τρίπολη (12 μ.), όπου έχει εξαγγελθεί και προσυγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ.

Στον Εβρο

Ανοιχτή συνέλευση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων Ορεστιάδας, Βύσσας και Τριγώνου. Οι δεκάδες αγρότες που συμμετείχαν στη συνέλευση εξέφρασαν έντονα την αντίδρασή τους για σειρά ζητημάτων που τους απασχολούν, με τελευταίο χρονικά το θέμα που προέκυψε με τις πρόσθετες εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν προς τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ).

Αμεση λύση ζητείται και στο θέμα της διακρατικής συμφωνίας με τη Βουλγαρία για τη συνέχιση διοχέτευσης υδάτων προς την Ελλάδα, ενώ έντονη δυσαρέσκεια εκφράστηκε για την ΚΑΠ, τις επιδοτήσεις, το κόστος παραγωγής και τις τιμές στις οποίες πωλούνται τα αγροτικά προϊόντα.

«Συζητήσαμε τα προβλήματά μας και αποφασίσαμε να ενημερώσουμε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για όσα τέθηκαν, την Παρασκευή, που ο κ. Κελέτσης θα βρίσκεται στην Ορεστιάδα στο πλαίσιο ημερίδας. Σε επόμενη συνάντησή μας θα αποφασίσουμε για τις επόμενες δράσεις και κινητοποιήσεις μας», δήλωσε μετά τη συνέλευση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Ηλίας Αγγελακούδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ