ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Παράσταση διαμαρτυρίας για το πρόβλημα της υδροδότησης

Απαιτεί τώρα δωρεάν νερό για τους κατοίκους και επίταξη των ιδιωτικών υδροφόρων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Σάββατο (11 π.μ.) στον δήμο καλεί τους κατοίκους και τα εργατικά σωματεία το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, με αφορμή το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και μια βδομάδα η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης από την έλλειψη νερού, λόγω εισροής πετρελαίου στο δίκτυο υδροδότησης.

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί τώρα να δοθεί δωρεάν νερό και να επιταχθούν γι' αυτόν τον σκοπό οι ιδιωτικές υδροφόρες (οι κάτοχοι των οποίων χρεώνουν έως και 70 ευρώ για κάθε βυτίο). Οπως αναφέρει, δεκάδες κάτοικοι καθημερινά, αν και αιτούνται δωρεάν λήψη νερού, δεν έχουν πάρει (από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΖ και του δήμου), και η κατάσταση έχει δυσκολέψει πολύ.

Διεκδικεί από κυβέρνηση και δημοτική αρχή να εγκατασταθεί κλιμάκιο τεχνικών από τα αρμόδια υπουργεία για την άμεση αποκατάσταση του δικτύου και την προμήθεια των κατοίκων με νερό, να δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες για τον πλήρη και σωστό καθαρισμό ντεπόζιτων, σωληνώσεων κ.ά. με έξοδα του δήμου, αποζημιώσεις σε όσους υπέστησαν ζημιές, να αντικατασταθεί πλήρως το απαρχαιωμένο, άκρως επικίνδυνο δίκτυο και να επεκταθεί, ώστε να καλύψει το σύνολο των λαϊκών αναγκών με συνεχή παροχή.

1.500 νοικοκυριά με πρόβλημα

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης ο δήμαρχος Γ. Στασινόπουλος παραδέχτηκε ότι 1.500 νοικοκυριά (άρα πολύ περισσότεροι κάτοικοι) στην πόλη έχουν μείνει χωρίς νερό. Είπε ότι παραμένει άγνωστο πότε θα λειτουργήσει ξανά το δίκτυο και πρόσθεσε ότι ακόμα και να πάρουν νερό τα σπίτια που το στερούνται, με μεταφορά του μέσω υδροφόρων (κάτι που είναι πολύ δύσκολο με τα υπάρχοντα ελλιπή μέσα της ΔΕΥΑΖ και του δήμου), σε δύο μέρες θα χρειάζονται επανατροφοδοσία, κάτι που δείχνει συνολικά την πολύ δύσκολη κατάσταση, αφού υπάρχουν σπίτια που εδώ και μια βδομάδα δεν έχουν πάρει σταγόνα νερό.

Σε μια προσπάθεια να «ξεφύγει» από το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, με τις ζημιές που έχουν υποστεί σε σωληνώσεις, δεξαμενές και ντεπόζιτα αποθήκευσης του νερού οι κάτοικοι, ο δήμαρχος ανέφερε ότι δεν φέρει ευθύνη η ΔΕΥΑΖ ή ο δήμος για τις υδραυλικές δικτυώσεις μετά την παροχή του κάθε μετρητή (ρολογιού), χωρίς όμως να εξηγεί ποιος ευθύνεται για την ποιότητα του νερού, πώς αυτό καταλήγει στα σπίτια κ.λπ. Παράλληλα, μέχρι και χτες δεν είχαν γίνει γνωστές οι απαντήσεις των εργαστηριακών ελέγχων ειδικών εργαστηρίων από τα δείγματα νερού που εστάλησαν μετά την εισροή του πετρελαίου. Την ίδια ώρα μεγαλώνουν και τα έξοδα στα λαϊκά νοικοκυριά, που καλούν συνεργεία υδραυλικών για να επισκευάσουν τις βλάβες τους.

Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσαν και αρκετοί κάτοικοι της πόλης, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αντιπαρατέθηκαν με την ουσία των λεγομένων της δημοτικής αρχής, απαιτώντας άμεσα δωρεάν παροχή νερού και με επίταξη των ιδιωτικών υδροφόρων, αποζημιώσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όσους επλήγησαν και άλλα μέτρα.

Τέλος, Ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος - Ενέργειας, απαιτώντας μεταξύ άλλων άμεσα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος, αλλά και την εξασφάλιση ποιοτικού και φτηνού τρεχούμενου νερού, κατέθεσαν οι βουλευτές Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Παπαναστάσης.

Σύλληψη και δίωξη σκιτσογράφου

Στη σύλληψη και δίωξη του σκιτσογράφου Παναγιώτη Μητσομπόνου προχώρησε χθες η έδρα του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών κατά τη διάρκεια της δίκης σε β' βαθμό για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Συγκεκριμένα, μετά από σχετικό αίτημα που κατατέθηκε από τις δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, η έδρα του δικαστηρίου έδωσε άδεια στον σκιτσογράφο να καλύψει και να καταγράψει τη διαδικασία με σκίτσα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο συνέβη και στη δίκη σε α' βαθμό. Ωστόσο, η λήψη φωτογραφιών από τον καλλιτέχνη, προκειμένου να διευκολύνει τη δουλειά του, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της έδρας, η οποία διέκοψε για περίπου μία ώρα και αντί επίπληξης επέλεξε να εξαντλήσει την αυστηρότητα του γράμματος του νόμου, διατάζοντας τη σύλληψή του και την παραπομπή του στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Μάλιστα, με τη διαδικασία που κινήθηκε, ο σκιτσογράφος παρέμεινε κρατούμενος χθες στο ΑΤ Αμπελοκήπων, όπου και διανυκτέρευσε, για να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα.

Να απελευθερωθεί άμεσα και να σταματήσει η δίωξη, απαιτεί η «Δημοσιογραφική Συνεργασία»

Τη σύλληψη καταγγέλλει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ, απαιτώντας την παύση κάθε δίωξης απέναντι στον συνάδελφο και τονίζοντας ότι «η απαράδεκτη αυτή δίωξη αποτελεί ακόμα ένα επεισόδιο καταστολής ανάμεσα στα πολλά που έχουν προηγηθεί για τον περιορισμό της ενημέρωσης και των ελευθεριών στα πλαίσια του δημοσιογραφικού επαγγέλματος».

Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

Το απαράδεκτο γεγονός καταγγέλλει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, ζητώντας την απελευθέρωση του Π. Μητσομπόνου και την απόσυρση των κατηγοριών.

Οπως αναφέρει, «η σύλληψη του συναδέλφου μας είναι ξεκάθαρη παρακώλυση του δημοσιογραφικού έργου που επιτελούν οι σκιτσογράφοι εδώ και πολλά χρόνια, αφού η εικονογράφηση μεγάλων δικών αποτελεί μια παλιά και συνηθισμένη πρακτική, ενταγμένη στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού. Απαιτούμε να αφεθεί ελεύθερος ο Παναγιώτης Μητσομπόνος και να αποσυρθούν οι κατηγορίες εις βάρος του. Ζητάμε να παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις στους συναδέλφους σκιτσογράφους, μέλη της Λέσχης ή μη, ώστε να επιτελούν άρτια το έργο τους σε ανάλογες περιπτώσεις».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέα κινητοποίηση για τα Ειδικά Σχολεία

Σε νέα κινητοποίηση με αίτημα εδώ και τώρα να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα στέγασης των Ειδικών Σχολείων (2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) προχωρούν, σήμερα, Παρασκευή, στις 2.30 μ.μ., στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γονείς και εκπαιδευτικοί (Ειδικής και Γενικής Παιδείας).

Σύλλογοι εκπαιδευτικών (ΣΕΕΠΕΑ, ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ) και Σύλλογοι γονέων καταγγέλλουν την απαράδεκτη απόφαση διακοπής λειτουργίας των Ειδικών Σχολείων λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου όπου στεγάζονται και διαμοιρασμού των μαθητών σε άλλα σχολεία, τα οποία είναι ήδη υπερφορτωμένα, χωρίς υποδομές, χώρους και επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως προκρίνεται ως δήθεν λύση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Απαιτούν άμεση και οριστική λύση σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για ασφαλή και κατάλληλα σχολικά κτίρια.

Να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου για το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό, καθώς και όσων σχολείων είναι σήμερα αναγκαία στη Θεσσαλονίκη.

Σε καμία περίπτωση να μη διαμοιραστούν τα παιδιά σε διάφορα σχολεία της πόλης, να μην ταλαιπωρηθούν οι γονείς, να μην αλλάξουν σχολείο οι εκπαιδευτικοί και το ΕΕΒ/ΕΕΠ. Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου σχολείου, με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπ. Παιδείας, να εξασφαλιστεί κατάλληλος και ασφαλής χώρος για τη φοίτηση των μαθητών.

Συμμορία εμπλέκεται σε ανθρωποκτονίες, εκρήξεις και εμπρησμούς

Ανθρωποκτονίες, εκρήξεις και εμπρησμούς έκαναν μέλη διεθνούς συμμορίας. Σε σχετική χτεσινή παρουσίαση στη ΓΑΔΑ αναφέρθηκε ότι μέλη της εμπλέκονται στην ανθρωποκτονία του Γιάννη Σκαφτούρου και στον τραυματισμό, από τους πυροβολισμούς, δύο συγγενικών του προσώπων στις 25/4/2022 στα Σκούρτα Βοιωτίας. Επιπλέον, σε επιφάνεια μηχανής που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες βρέθηκαν αποτυπώματα τα οποία ανήκουν σε μέλος της σπείρας.

Ακόμα, εμπλέκονται στην ανθρωποκτονία των Βασίλη Ρουμπέτη και Διονύση Μουζακίτη στις 7/6/2023 στον Κορυδαλλό. Εναν μήνα αργότερα βρέθηκε στην περιοχή του Ασπροπύργου κλεμμένο όχημα, στην επιφάνεια του οποίου, καθώς και σε αντικείμενα που περιείχε, βρέθηκαν αποτυπώματα δύο μελών της συμμορίας.

Εμπλέκονται επίσης: Στην απόπειρα ανθρωποκτονίας ημεδαπού στις 3/7/2023, σε αγροτική περιοχή στο Πλατανόδασος Σβορώνου Πιερίας, και στον εμπρησμό οχημάτων σε χώρο στάθμευσης πρατηρίου υγρών καυσίμων στις 10/6/2023 στον Ασπρόπυργο, σε χώρους οι οποίοι ανήκουν σε εταιρείες της οικογένειας του Γ. Σκαφτούρου. Συμμετοχή είχαν και στον εμπρησμό σε βιομηχανική αποθήκη στις 16/6/2023, όπου καταστράφηκαν μηχανήματα που σχετίζονται με την παρασκευή καπνικών προϊόντων.

Για την υπόθεση της σπείρας συνελήφθησαν 2 άντρες, 39 και 21 ετών, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία άλλων 5 μελών, 2 εκ των οποίων είναι έγκλειστοι σε φυλακές της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου. Η πλειοψηφία των μελών της συμμορίας έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν για πλήθος αδικημάτων, όπως εγκληματική οργάνωση, ληστεία, εκβίαση, κλοπές, πλαστογραφία, ναρκωτικά, όπλα κ.ά. Τέλος, συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί όπλων και του τελωνιακού κώδικα άλλο ένα άτομο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ