ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Συνασπισμός πυροβολικού» για τον εξοπλισμό του Κιέβου δημιουργήθηκε στο Παρίσι

Η Μόσχα τονίζει πως η Δύση «δεν ενδιαφέρεται σε αυτήν τη φάση» για «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις

Γαλλικό οβιδοβόλο Caesar στην ανατολική Ουκρανία

Copyright 2022 The Associated

Γαλλικό οβιδοβόλο Caesar στην ανατολική Ουκρανία
Να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ως μια από τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τη Ρωσία, κάλεσε την Ουκρανία ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, την ώρα που προχωρά η ντε φάκτο ΝΑΤΟποίηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και το Κίεβο προχωράει στην υπογραφή στρατιωτικών συμφωνιών για «εγγυήσεις ασφαλείας» με κράτη του ΝΑΤΟ, δηλαδή για μακροπρόθεσμη στήριξη, ανάλογα και με τα επιμέρους συμφέροντα των κρατών του ευρωατλαντικού άξονα.

Ο Λαβρόφ ανέφερε ακόμα ότι η «Δύση», και όχι η Ουκρανία, θα αποφασίσει τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά δεν θεωρεί ότι η «Δύση» ενδιαφέρεται για την έναρξη «ειρηνευτικών συνομιλιών» αυτήν τη στιγμή. «Φυσικά, είναι απαραίτητο να το συζητήσουμε με τη Δύση», είπε, υπενθυμίζοντας πως τον Απρίλη του 2022 η «Δύση» απαγόρευσε στην Ουκρανία να υπογράψει «ειρηνευτικές» συμφωνίες με τη Ρωσία.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι αδύνατον η Ρωσία να συζητήσει τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η κατάσταση στην Ουκρανία, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι επιδιώκει στρατιωτική κυριαρχία.

Η Ουάσιγκτον έχει προτείνει τον διαχωρισμό των δύο θεμάτων και την επανέναρξη των συνομιλιών για τη «στρατηγική σταθερότητα» μεταξύ των δύο χωρών, που διαθέτουν τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η πρόταση αυτή είναι μη αποδεκτή για τη Ρωσία λόγω της στήριξης της «Δύσης» προς την Ουκρανία.

«Δεν βλέπουμε το παραμικρό ενδιαφέρον από την πλευρά των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ να διευθετήσουν την ουκρανική σύγκρουση και να εισακούσουν τις ανησυχίες της Ρωσίας», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει βάση για να συζητηθούν έλεγχοι στα όπλα όσο η Δύση διεξάγει υβριδικό πόλεμο» κατά της Μόσχας.

«Δεν απορρίπτουμε αυτή την ιδέα για το μέλλον, αλλά θέτουμε ως προϋπόθεση την εγκατάλειψη από τη Δύση της πολιτικής της για υπονόμευση και μη σεβασμό των ρωσικών συμφερόντων», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Εξάλλου, κατηγόρησε τη «Δύση» ότι «ωθεί την Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά εντός της Ρωσίας». Τέτοια χτυπήματα έχουν ενταθεί τις τελευταίες βδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στην πόλη Μπέλγκοροντ, που στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους στις 30 Δεκέμβρη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ΝΑΤΟ θα κινητοποιήσει 90.000 στρατιώτες στα μεγαλύτερης έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια που σχεδιάζονται μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, για την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA).

«Συνασπισμός πυροβολικού» εγκαινιάστηκε στο Παρίσι

Οσο είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες για την παραπέρα στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση του Κιέβου, μια σειρά κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ επιταχύνουν τα στρατιωτικά πακέτα και επιπλέον υπάρχει εξειδίκευση και καταμερισμός.

Μετά τη δημιουργία «συνασπισμού για drones», στον οποίο ηγείται η Λιθουανία στο πλαίσιο της «Ομάδας Επαφής» για ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, χτες εγκαινιάστηκε στο Παρίσι «συνασπισμός πυροβολικού», υπό τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Συνολικά στον «συνασπισμό» συμμετέχουν 23 χώρες με «στόχο να συντονίσει τις προσπάθειες να παρασχεθεί βοήθεια - βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα - στην Ουκρανία ώστε να αποκτήσει δύναμη πυροβολικού προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αντεπίθεσης και τον στρατό του αύριο», επεσήμανε το γαλλικό υπουργείο Αμυνας.

Ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σ. Λεκορνί εξέφρασε νωρίτερα την ικανοποίησή του για τον τριπλασιασμό της ικανότητας παραγωγής πυρομαχικών από τη Γαλλία, από 1.000 μονάδες που παράγονταν μηνιαίως πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 3.000 που ελπίζει να φτάσει το Παρίσι στη διάρκεια του 2024. Ωστόσο οι ποσότητες αυτές δεν αρκούν παρά για μερικές μέρες μαχών στην Ουκρανία, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η ΕΕ έχει θέσει στόχο να προσφέρει 1 εκατ. βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία μέχρι την άνοιξη του 2024, όμως μόνο 300.000 οβίδες έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ευρωβουλευτές.

«Χάρη στην πολεμική οικονομία, η Γαλλία είναι σε θέση να παράξει 78 συστήματα πυροβολικού Caesar το 2024» για την Ουκρανία, επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας.

Εξι από αυτά, που έχουν πληρωθεί από το Κίεβο (3-4 εκατ. ευρώ), θα παραδοθούν «τις επόμενες βδομάδες», ενώ άλλα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από πολλές πλευρές.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, το Παρίσι θα ξοδέψει 50 εκατ. ευρώ από ένα ταμείο που είχε δημιουργήσει για την Ουκρανία, για να αγοράσει άλλα 12 Caesar, ενώ εξέφρασε την «ελπίδα» οι «εταίροι» να αγοράσουν 60 Caesars για περίπου 285 εκατ. ευρώ, για να μοιραστούν «το οικονομικό βάρος οι ευρωπαϊκές χώρες».

Το Κίεβο έχει παραλάβει επί του παρόντος 49 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Caesar από τη Γαλλία και τη Δανία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, που θα επισκεφτεί την Ουκρανία τον Φλεβάρη, δήλωσε ότι το Παρίσι «βρίσκεται σε διαδικασία οριστικοποίησης συμφωνίας ασφαλείας» με το Κίεβο, αντίστοιχη με αυτή της Βρετανίας.

Η δε νορβηγική κυβέρνηση θα αυξήσει τη χρηματοδότηση στη νορβηγική «αμυντική» βιομηχανία προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή πυρομαχικών, δαπανώντας πάνω από 190 εκατ. δολάρια. Μέρος των πυρομαχικών πυροβολικού θα παραδοθούν στην Ουκρανία.

Συνεχίζονται τα παζάρια σε ΗΠΑ και ΕΕ για πακέτα στήριξης του Κιέβου

Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «ενθαρρυμένος από την πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στη Γερουσία, στις συνομιλίες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να εγκριθεί η επιπρόσθετη χρηματοδότηση που ζήτησε πέρυσι για να προσφερθεί περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και στο Ισραήλ και να ενισχυθεί η καταστολή στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου, έπειτα από συνάντηση του Μπάιντεν με την ηγεσία του Κογκρέσου την Τετάρτη. Για την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη προβλέπεται νέο πακέτο - μαμούθ ύψους 61 δισ. δολαρίων.

Ο Μπάιντεν «εξέφρασε τη δέσμευσή του να επιτευχθεί συμφωνία των δύο κομμάτων για την πολιτική στα σύνορα και για την ανάγκη να διατεθούν επιπρόσθετοι πόροι στα σύνορα». Κάλεσε το Κογκρέσο «να εγκρίνει άμεσα το πλήρες πακέτο χρηματοδότησης».

Στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την έγκριση της χρηματοδότησης της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, την οποία μπλόκαρε η Ουγγαρία στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη και θα συζητηθεί σε νέα σύνοδο την 1η Φλεβάρη.

Η Βουδαπέστη αρνείται να ενταχθεί η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ 2024-27 (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) και υποστηρίζει μια εναλλακτική για ετήσια έγκριση χρηματοδότησης.

Και χτες ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν ζήτησε να επανεξετάζεται ετησίως η στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, επισημαίνοντας πως «η χρηματοδότηση της Ουκρανίας για τέσσερα χρόνια» θα ήταν «αντιδημοκρατική» λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του Ιούνη.

«Η προσωπική μου προτεραιότητα είναι να υπάρξει συμφωνία από 27 (χώρες). Και αν αυτό δεν είναι εφικτό, είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία από 26», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρόσφατα είχε καλέσει την ΕΕ να παράσχει στο Κίεβο «προβλέψιμη χρηματοδότηση για το 2024 και μετά», για να βοηθήσει τη χώρα να ανακτήσει «το νόμιμο έδαφός της».

Σύμφωνα με το Reuters, ο σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού ανέφερε ότι η Ουγγαρία απέχει πολύ από το να καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ για την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο σύμβουλος του Ορμπαν κατηγόρησε την ΕΕ για «υποκρισία» και επιλεκτικές παρεμβάσεις σε εσωτερικά θέματα κρατών - μελών, σχολιάζοντας ότι έχει επιλέξει να «κλείσει τα μάτια» στις πρόσφατες διενέξεις σχετικά με τη δικαστική μεταρρύθμιση και το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ στην Πολωνία.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Σουηδία δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει την πεποίθηση ότι είναι κατάλληλη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Επίθεση σε σταθμό πετρελαίου στην Αγ. Πετρούπολη

Στο μεταξύ, εντείνονται οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος και η Ουκρανία έπληξε χτες στόχους στη διάρκεια επίθεσης με drone σε τερματικό σταθμό πετρελαίου στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο μιας «νέας φάσης», όπως δήλωσε ουκρανική στρατιωτική πηγή στο Reuters.

Διορισμένος από τους Ρώσους αξιωματούχος στην κατεχόμενη νοτιοανατολική Ουκρανία δήλωσε νωρίτερα πως η Ουκρανία επιχείρησε και απέτυχε να στοχοποιήσει έναν ρωσικό τερματικό σταθμό πετρελαίου στη Βαλτική Θάλασσα με drone στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης.

Μετά τα πενιχρά αποτελέσματα της περιβόητης ουκρανικής αντεπίθεσης, το Κίεβο προσπαθεί να πιέσει με πλήγματα σε στόχους βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας, μεταξύ άλλων αναπτύσσοντας επιθετικά drones με μεγαλύτερο βεληνεκές.

Η Αγία Πετρούπολη, η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική πόλη, βρίσκεται κάπου 850 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Το Κίεβο έχει χρησιμοποιήσει επίσης drones και πυραύλους για να πλήξει στόχους στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι μονάδες αεράμυνας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν ουκρανικό drone στους αιθέρες της Μόσχας και δεύτερο στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Λένινγκραντ, της περιοχής γύρω από την Αγία Πετρούπολη.

Σε ρωσικές επιθέσεις στο Χάρκοβο η ουκρανική πλευρά ανέφερε έναν άμαχο νεκρό και έναν τραυματία, ενώ σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, στο Χάρκοβο οι δυνάμεις του διεξήγαγαν πλήγμα «ακριβείας» εναντίον κτιρίου στο οποίο στρατωνίζονταν «ξένοι μαχητές», στην πλειονότητά τους Γάλλοι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 60.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Αγρότες απέκλεισαν διέλευση στα σύνορα με την Ουκρανία

Ρουμάνοι αγρότες απέκλεισαν χτες μια διέλευση στα ρουμανο-ουκρανικά σύνορα, ενώ κομβόι τρακτέρ και φορτηγών επιβραδύνουν την κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το υψηλό κόστος του ντίζελ, τα υψηλά ασφάλιστρα, τα αντιαγροτικά μέτρα της ΕΕ στο όνομα της «προστασίας του περιβάλλοντος» και την πίεση της εγχώριας αγοράς από εισαγόμενα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα.

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων πάγωμα στις αποπληρωμές δανείων και χωριστές γραμμές στα συνοριακά περάσματα και στο λιμάνι της Κονστάντζας στη Μαύρη Θάλασσα για τα φορτηγά εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Πρόσφατα οι Πολωνοί φορτηγατζήδες ανέστειλαν τις πολύμηνες κινητοποιήσεις τους στα ουκρανικά σύνορα και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Απειλές απέλασης σε εκατοντάδες Ρώσους κατοίκους

Οι αρχές της Λετονίας έστειλαν προειδοποιητικές επιστολές απειλώντας να απελάσουν 985 Ρώσους που δεν εκπλήρωσαν την απαίτηση να λάβουν άδεια παραμονής στη χώρα, καθώς οι προϋποθέσεις για παραμονή των Ρώσων στη Λετονία έχουν αυστηροποιηθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Γραφείου Ιθαγένειας και Υποθέσεων Μετανάστευσης, στους Ρώσους δόθηκε προθεσμία δύο βδομάδων για να απαντήσουν σε αυτές τις επιστολές και δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για απέλασή τους.

Επίσης, οι Ρώσοι που απέτυχαν να περάσουν τις εξετάσεις γλώσσας, πρέπει να υποβάλουν τα απαραίτητα έγγραφα για να ξαναδώσουν εξετάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ