ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2024 - Κυριακή 21 Γενάρη 2024
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Κάθε μέρα και ένας μαζικός αγωνιστικός σταθμός μπροστά στην απεργιακή κλιμάκωση

Σε δεκάδες χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα απλώνεται το κύμα της διεκδίκησης ΣΣΕ με αυξήσεις, μέτρων προστασίας του λαϊκού εισοδήματος

Συνδικάτο Μετάλλου: Καθημερινές οι συγκεντρώσεις στα ναυπηγεία στο Πέραμα
Συνδικάτο Μετάλλου: Καθημερινές οι συγκεντρώσεις στα ναυπηγεία στο Πέραμα
Με μαζικές διαδικασίες σε χώρους δουλειάς, απεργιακές κινητοποιήσεις, Γενικές Συνελεύσεις και άλλες μαχητικές πρωτοβουλίες κλιμακώνονται οι αγωνιστικές δράσεις με κεντρικό άξονα τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων. Στην καθημερινή δράση των συνδικάτων περιλαμβάνονται και συσκέψεις επιχειρησιακών σωματείων ανά κλάδο αλλά και σε πόλεις όλης της χώρας, με το κάλεσμα μάχης να απλώνεται σε όλο και περισσότερους χώρους, να αγκαλιάζει πρωτοβάθμια σωματεία που συντονίζονται μεταξύ τους ενισχύοντας την κοινή δράση μπροστά στην ανάγκη για απεργιακή κλιμάκωση, με ορίζοντα τις 28 Φλεβάρη. Στο στόχαστρο των σωματείων για την οργάνωση της απεργίας είναι η ακρίβεια, το τεράστιο κόστος ζωής, επομένως και ο μονόδρομος της διεκδίκησης ουσιαστικών αυξήσεων, μέτρων προστασίας του εισοδήματος, της ίδιας της ζωής των εργαζομένων. Με σύνθημα «`Η οι ζωές μας ή τα κέρδη τους» η αναμέτρηση με την εργοδοσία δυναμώνει μέρα με τη μέρα, σε μια περίοδο που ήδη είναι στους δρόμους η νεολαία στα πανεπιστήμια, οι βιοπαλαιστές αγρότες και άλλα τμήματα εργαζομένων που τσακίζονται από την πολιτική του κέρδους.

«Νεκρώνουν» γιαπιά και εργοτάξια στις 31 Γενάρη

Στο εργοτάξιο του Ελληνικού, το μεγαλύτερο έργο που «τρέχει» αυτήν τη στιγμή, έφτασε την Παρασκευή το απεργιακό κάλεσμα των οικοδόμων
Στο εργοτάξιο του Ελληνικού, το μεγαλύτερο έργο που «τρέχει» αυτήν τη στιγμή, έφτασε την Παρασκευή το απεργιακό κάλεσμα των οικοδόμων
Σε αυτό το πλαίσιο εντείνονται οι προετοιμασίες για την πανελλαδική πανοικοδομική απεργία που οργανώνουν την Τετάρτη 31 Γενάρη οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές. «Οργάνωση - αγώνας - διεκδίκηση για να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας»: Με το σύνθημα αυτό εξορμούν η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων, με απεργιακές συγκεντρώσεις να έχουν μέχρι τώρα οριστεί στις εξής πόλεις:

Αθήνα, 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Πάτρα, 10.30 π.μ. στα γραφεία του ΕΦΚΑ (Γούναρη και Κορίνθου). Λάρισα, 10.30 π.μ., πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου. Ηράκλειο, 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Κοζάνη, 10.30 π.μ. στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας - Υγιεινής & Ασφάλειας (πλατεία Αριστοτέλους). Γιάννενα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ομοσπονδία και Συνδικάτα διεκδικούν: Αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα με υπογραφή εργοταξιακών Συμβάσεων. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς να είναι και μέρα ασφάλισης. Υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ως γενικώς υποχρεωτικής. Επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας. Ενταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.).

Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία»
Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία»
Το απεργιακό κάλεσμα φτάνει καθημερινά με εξορμήσεις και συγκεντρώσεις στα εργοτάξια και στα οικοδομικά έργα, μαζί με το πλαίσιο διεκδικήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας οργανώνει περιοδείες και συνελεύσεις σε εργοτάξια, εξορμήσεις και συζήτηση με τους εργαζόμενους σε μικρά και μεγάλα έργα στην Αττική. Την Κυριακή 21 Γενάρη το Συνδικάτο καλεί σε σύσκεψη εργαζομένων στα εργοτάξια της Αττικής, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του.

Σε πλατιά σύσκεψη καλεί τα μέλη του και τους εργαζόμενους στον κλάδο το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Λέσβου, τη Δευτέρα 22 Γενάρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στη Χρυσομαλλούσα (Βαλαωρίτου και Δαβάκη). Επίσης, στη Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, την Τρίτη 23 Γενάρη (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο). Την ίδια μέρα πραγματοποιείται η Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο).

Περιοδεία την Παρασκευή 19/1 σε εργοτάξιο στο Ελληνικό

Περιοδεία σε εργαζόμενους σε εργοτάξιο στο Ελληνικό έκαναν το μεσημέρι της Παρασκευής συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων, μεταφέροντας το κάλεσμα στην πανελλαδική πανοικοδομική απεργία. «Δεν είναι μια απεργία που κάνουμε εθιμοτυπικά», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τασιούλας, ανοίγοντας τη συζήτηση για όλα τα ζητήματα που «καίνε» τους εργαζόμενους: Το μεροκάματο, το ένσημο, τα ωράρια, τις συνθήκες δουλειάς. Στο έδαφος αυτό παρουσίασε τις διεκδικήσεις που αποτελούν την αιχμή της νέας απεργιακής κινητοποίησης.

ΕΝΕΔΕΠ: Μαζική Γενική Συνέλευση στις προβλήτες της COSCO
ΕΝΕΔΕΠ: Μαζική Γενική Συνέλευση στις προβλήτες της COSCO
«Χρειάζεται να δουλεύουμε 10 και 12 ώρες για να πάρουμε ένα μεροκάματο με το οποίο να μπορούμε να ζήσουμε», σχολίασε, με τους εργαζόμενους να επιβεβαιώνουν ότι είναι συνήθης πρακτική το 8ωρο να καταστρατηγείται και τα Σάββατα να μετατρέπονται σε εργάσιμες μέρες. Στάθηκε ακόμα στο ζήτημα της προστασίας της ασφάλειας και της υγείας, επισημαίνοντας ότι η απαίτηση της Ομοσπονδίας, των Συνδικάτων και όλων των εργαζομένων είναι να επιστρέφουν στο σπίτι και στην οικογένειά τους υγιείς και όχι να σακατεύονται στα «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς.

Οσον αφορά την Ασφάλιση, κατήγγειλε την κλοπή των ενσήμων των οικοδόμων και παρουσίασε τις δίκαιες διεκδικήσεις για διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Οπως εξήγησε, ακόμα και σήμερα που οι οικοδόμοι δουλεύουν 6 και 7 μέρες τη βδομάδα, με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ κολλάνε μόλις 15 ένσημα τον μήνα! Το αποτέλεσμα είναι εργαζόμενοι με 30 και 40 χρόνια δουλειάς να δυσκολεύονται να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση αλλά και όταν τελικά τα καταφέρνουν να «πέφτουν» στην πιο χαμηλή σύνταξη.

Αναφερόμενος στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στην απαίτηση της Ομοσπονδίας από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να κηρυχθεί υποχρεωτική, ο Γιάννης Τασιούλας κατήγγειλε τις πρακτικές με τις οποίες η εργοδοσία παραβιάζει τους όρους της. Κατήγγειλε τους εκβιασμούς που δέχονται εργάτες, πολλοί από αυτούς μετανάστες, για να δουλεύουν με χαμηλότερη αμοιβή από αυτή που προβλέπει η Σύμβαση, ενώ ενημέρωσε για το αισχρό «δουλεμπόριο» που προσπαθεί να στήσει εταιρεία που διαφημίζει «φθηνά εργατικά χέρια» μεταναστών και σε εργοδότες στο Ελληνικό.

«Υπάρχει μια μεγάλη υποκρισία, ότι τάχα αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό», σχολίασε και πρόσθεσε: «Σε αυτό το μεγάλο έργο του Ελληνικού υπάρχουν συνάδελφοί μας οικοδόμοι που έχουν προσληφθεί μέσω εταιρείας καθαρισμού, για να μην τους κολλάνε το ένσημο, για να μην τους πληρώνουν με τη Συλλογική Σύμβαση. Υπάρχουν οικοδόμοι που δουλεύουν ήλιο με ήλιο με αδήλωτες υπερωρίες, με Σαββατοκύριακα, χωρίς προσαύξηση».

«Πρέπει να σφίξουμε τη γροθιά μας και να πολεμήσουμε», τόνισε, απευθύνοντας στους εργαζόμενους κάλεσμα να παλέψουν «για το δίκιο και τον ιδρώτα» τους, συμμετέχοντας στην απεργία και τη συγκέντρωση.

Την πείρα των οικοδόμων, που πλήρωσαν ακριβά την κρίση και σήμερα συνεχίζουν να πληρώνουν την ανάπτυξη, υπενθύμισε ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου της Αθήνας. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δεχτούν να τους καταδικάζουν στη φτώχεια και στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, να έρθουν σε επαφή με το Συνδικάτο, να πάρουν μέρος στην απεργία.

Απεργία και από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Σε κλαδική απεργία στις 31 Γενάρη και συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, καλεί το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. «Κλιμακώνουμε τον αγώνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Κλάδο Μελέτης - Κατασκευής, με στόχο την ουσιαστική αύξηση των μισθών μας και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (ΔΠΥ ή πρόσληψη)», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Παράλληλα, την Κυριακή 28 Γενάρη προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, στις 11 π.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθ. 108, «γυάλινο» κτίριο, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού και Φραγκούδη).

Νέα 48ωρη απεργία στα εργοτάξια του μετρό στην Αττική

Στο μεταξύ, νέα 48ωρη απεργία έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Γενάρη οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της εταιρείας «AVAX» στην κατασκευή της νέας γραμμής του μετρό στην Αττική, ενώ προετοιμάζουν και τη συμμετοχή τους στην πανοικοδομική απεργία.

Σύσκεψη στη Στερεά Ελλάδα

Στη μάχη για την επιτυχία της πανοικοδομικής απεργίας ρίχνονται οι οικοδόμοι και τα Σωματεία τους στη Στερεά Ελλάδα, μετά και τη μαχητική σύσκεψη που πραγματοποίησαν στη Λιβαδειά, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα Σωματεία Οικοδόμων Λιβαδειάς, Θήβας, Λαμίας και Χαλκίδας.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γ. Τασιούλας, ο οποίος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στις εστίες αντίστασης και διεκδίκησης που απλώνονται στις Κατασκευές σε όλη τη χώρα. «Να νιώσουν οι εργοδότες ότι δεν αστειευόμαστε και θα πάμε τον αγώνα μας μπροστά, με σταθερότητα και συνέπεια. Με ενότητα και συσπειρωμένο τον κλάδο γύρω από τα Σωματεία και την Ομοσπονδία», σημείωσε.

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων Οικοδόμων της Στερεάς, μέσα από τις τοποθετήσεις τους, ανέδειξαν τα προβλήματα του κλάδου, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στις συνθήκες που επικρατούν στα μεγάλα έργα που εκτελούνται στην περιοχή, στην υποστελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών, ενώ τόνισαν την αναγκαιότητα για επιτυχία της απεργίας, μπροστά στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο στην εργασία τους όσο και σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους.

Στη μάχη για ΣΣΕ το Συνδικάτο Μετάλλου

Τον αγωνιστικό του βηματισμό για τη διεκδίκηση νέας Συλλογικής Σύμβασης για τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευή, με αυξήσεις στα μεροκάματα και ενίσχυση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, επιταχύνει χωρίς καθυστέρηση το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή, προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 24 Γενάρη, στις 2 μ.μ., στο Πέραμα (κεντρική πύλη Ζώνης), ενώ καθημερινά διεξάγονται συγκεντρώσεις και συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή και το Συνδικάτο, με πολύμορφους και διαρκείς αγώνες, έχουν κατακτήσει την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, μέσα από τις οποίες υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Η τελευταία Σύμβαση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος βρίσκεται σήμερα σε καθεστώς μετενέργειας (είχε ισχύ έως τις 31 Δεκέμβρη 2023). Στο μεταξύ, η ακρίβεια και η εκτίναξη του κόστους ζωής βάζουν αντικειμενικά στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις που να δίνουν «ανάσα» στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, τα «ατυχήματα» που οδηγούν σε τραυματισμούς και θανάτους, διατηρούν μόνιμα στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνέλευσης, τις προηγούμενες μέρες έγιναν συγκεντρώσεις εργαζομένων στη Ζώνη, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στα Ναυπηγεία «Σπανόπουλου».

Τις δυνατότητες οι εργαζόμενοι του κλάδου να αποσπάσουν νίκες και κατακτήσεις αναδεικνύει η πρόσφατη υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις που πέτυχαν με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ΕΜΕΚ στον Ασπρόπυργο. Οι εργαζόμενοι, με οργανωτή και μπροστάρη το Συνδικάτο Μετάλλου και με όπλο την ενότητά τους, υποχρέωσαν την εργοδοσία σε πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων που ανέδειξε ο αγώνας τους, εξασφαλίζοντας αυξήσεις, μέτρα προστασίας της υγείας τους στον χώρο και διευθετώντας μια σειρά από άλλα ζητήματα. Η Συλλογική Σύμβαση, που υπογράφηκε μετά τη νίκη των εργαζομένων στην ΕΜΕΚ, αποτελεί την πρώτη επιχειρησιακή Σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του Συνδικάτου και επιχείρησης στον κλάδο μετά από 12 χρόνια. Μετά την εξέλιξη αυτή, το Συνδικάτο τονίζει ότι μόνο ο συλλογικός αγώνας μπορεί να εξασφαλίσει μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια και να ανοίξει τον δρόμο για νέες κατακτήσεις των εργαζομένων. Ξεχωριστός «καρπός» αυτού του αγώνα είναι η εκλογή Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας, καθώς και Σωματειακής Επιτροπής, που δημιουργήθηκαν και πλέον δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Στάση εργασίας, με αιχμή τα αιτήματα για ΣΣΕ και αυξήσεις, έκαναν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην εταιρεία KMS, στο Ναυπηγείο «Χαλκίτη», με απόφαση του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών. Η συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση ήταν καθολική, ενώ απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας η απόφασή τους είναι να κλιμακώσουν τη δράση τους.

Αποφάσεις αγωνιστικών δράσεων στο λιμάνι

Μαζική Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε την Παρασκευή το μεσημέρι, στο λιμάνι του ΣΕΜΠΟ, η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ) για τα ΒΑΕ και το νέο σχέδιο για ΣΣΕ.

Στη συνέλευση αποφασίστηκε η συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φλεβάρη. Για το ζήτημα των ΒΑΕ αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι ο e-ΕΦΚΑ έχει διευκρινίσει πως οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ (COSCO) πρέπει να ενταχθούν στα ΒΑΕ. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η ΕΝΕΔΕΠ, η εργοδοσία, η «D-Port», οι εργολάβοι και η COSCO «παρανόμως δεν μας κολλάνε τα ένσημά μας», επικαλούμενοι την προσφυγή που έχει καταθέσει για το ζήτημα ο ΣΕΒ στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το 2018. Η ΕΝΕΔΕΠ διεκδικεί την ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ, όλοι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με ενιαία ΣΣΕ και πλήρη απασχόληση, με πενθήμερη εργασία.

Ακόμα, παρουσιάστηκε το σχέδιο ΣΣΕ και αποφασίστηκε να απευθύνουν κάλεσμα κοινής αγωνιστικής δράσης σε άλλα πρωτοβάθμια σωματεία.

Συζητούν για τις ΣΣΕ στα Τρόφιμα

Σε έναν ακόμα κλάδο που η εργοδοσία αποσπά τζίρους εκατομμυρίων ευρώ, με τον λαό να στερείται ακόμα και τα στοιχειώδη, αυτόν της βιομηχανίας Τροφίμων, εντείνονται οι διεργασίες σε μεγάλους χώρους δουλειάς για τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, μαζικές Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα τόσο στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» όσο και στη «Mondelez» από τα επιχειρησιακά σωματεία, όπου οι εργαζόμενοι με συντριπτική πλειοψηφία στην πρώτη και ομόφωνα στη δεύτερη κατέληξαν στις διεκδικήσεις τους από την εργοδοσία. Περιλαμβάνουν γενικές αυξήσεις στους μισθούς, αυξήσεις επιδομάτων, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και απορρόφηση εργολαβικών εργαζομένων κ.ά.

Στάση εργασίας τη Δευτέρα στα ξενοδοχεία

«Να μπει τέλος στο σύγχρονο δουλεμπόριο και στις συμβάσεις ομηρίας! Φτάνει πια με την κοροϊδία της εργολαβικής εργασίας για την εξασφάλιση φθηνού και "ευέλικτου" προσωπικού και την ένταση της εκμετάλλευσης!»: Με την απαίτηση αυτή το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου προχωρούν τη Δευτέρα 22 Γενάρη σε 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. έως 4 μ.μ.) στα ξενοδοχεία, με συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο «Grand Hyatt Athens» και στη συνέχεια σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Η πρωτοβουλία αποφασίστηκε σε σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων, σε συνέχεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt Athens», όπου οι εργολάβοι τρομοκρατούν τους εργαζόμενους και καταστρατηγούν μια σειρά από δικαιώματα (δεν αποδίδουν επιδόματα, Δώρα και άδειες, δεν χορηγούν αποδείξεις πληρωμής, δεν εφαρμόζουν τη ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων).

Η σύσκεψη κατέληξε παράλληλα στις εξής πρωτοβουλίες: Στις 19 Φλεβάρη θα γίνει Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, με θέμα το μέτωπο της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων. Παράλληλα, το Συνδικάτο συζήτησε και για τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση το Σάββατο 27 Γενάρη ενάντια στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης, αλλά και στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και την ίδρυση ιδιωτικών. Το Συνδικάτο θέτει στόχο οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες να κορυφωθούν με την 24ωρη απεργία στις 28 Φλεβάρη.

  • Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για μισθούς και δικαιώματα, ενάντια στην ακρίβεια, οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», την Κυριακή 21 Γενάρη στις 10 π.μ., στη Νάουσα.

Δεν τους λείπουν εργατικά χέρια αλλά τζάμπα εργάτες!

Διαμαρτυρία στην εταιρεία που διαφήμιζε «φτηνούς εργάτες»

Eurokinissi

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρείας BCLA, στη λεωφόρο Συγγρού, απάντησαν την Παρασκευή συνδικάτα και εργαζόμενοι στην αισχρή προσπάθεια της συγκεκριμένης επιχείρησης να στήσει ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για δικηγορική εταιρεία που πιάστηκε στα πράσα να διαφημίζει σε εργοδότες πως μπορεί να τους εξασφαλίσει μετανάστες εργάτες σε ...τιμή ευκαιρίας, «πακέτο» με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

«Δεν τους λείπουν εργατικά χέρια αλλά τζάμπα εργάτες»: Τις εργοδοτικές αξιώσεις που βρίσκονται πίσω από τα ...παράπονα των κατασκευαστικών ομίλων και της κυβέρνησης για την έλλειψη εργατικών χεριών και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες εταιρειών όπως η BCLA, ανέδειξε με το πανό που άνοιξε στην είσοδο του κτιρίου το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων, εκπρόσωποι άλλων εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων.

«Τα "νομιμοποιητικά έγγραφα" για τα "φτηνά εργατικά χέρια" που διαφήμιζε ως βιτρίνα η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου λάθους, αλλά ένα επιχειρούμενο συνειδητό αλισβερίσι με τους μεγαλοεργολάβους και τις εταιρείες που θέλουν τζάμπα εργασία και δουλειά ήλιο ήλιο για να βγαίνουν τα πλάνα τους. Θα τους κόψουμε τον βήχα!», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων, οι καταγγελίες του οποίου προκάλεσαν και την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Ενδεικτικό για τη φάμπρικα που έχει στηθεί είναι το γεγονός ότι η εταιρεία παρουσιάζει τμήμα της να λειτουργεί ως ...Οργανισμός Υποστήριξης Μεταναστών (!), για την παροχή «υποστηρικτικών υπηρεσιών» σε μετανάστες.

Τα πράγματα με το όνομά τους είπαν τα σωματεία φροντίζοντας να αποκτήσει η εταιρεία την επιγραφή που της πρέπει: «Δουλεμπορικό γραφείο» έγραψαν μπροστά στην είσοδο με κόκκινη μπογιά.

Το άθλιο αυτό καθεστώς κατήγγειλαν τόσο ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, όσο και ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, με τον ίδιο να σημειώνει: «Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας θεωρεί ένα κομμάτι κρέας και να μας πουλά στην αγορά των αφεντικών. Είναι δουλέμποροι και θα πάρουν απάντηση και στην πανοικοδομικη απεργία στις 31 Γενάρη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ