ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2024 - Κυριακή 21 Γενάρη 2024
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μαχητική αλληλεγγύη σε ένα ακόμα θύμα έξωσης

Από την αγωνιστική παρέμβαση ενάντια στην έξωση
Από την αγωνιστική παρέμβαση ενάντια στην έξωση
Μήνυμα αποφασιστικότητας και έμπρακτης αλληλεγγύης σε 73χρονο χαμηλοσυνταξιούχο δάσκαλο, με προβλήματα υγείας, που αξημέρωτα την Παρασκευή, τον πέταξαν έξω από το σπίτι του, έστειλαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, με μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Με τη δυναμική τους παρέμβαση απέσπασαν δέσμευση από τον δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης ότι άμεσα θα βρεθεί χώρος για να στεγαστεί ο ίδιος και να προστατευθεί η τεράστια βιβλιοθήκη που διαθέτει με περίπου 15.000 τίτλους.

Στις 6.30 το πρωί της Παρασκευής, με τεράστια κινητοποίηση της αστυνομίας (πάνω από 70 άνδρες) και με συνδρομή κλειδαρά, πραγματοποιήθηκε η έξωση του Αβραάμ Αβραμίδη από το σπίτι του. Αρον άρον η αστυνομία πέταξε έξω τον συνταξιούχο και τον μετέφερε στο αστυνομικό τμήμα. Σημειώνεται ότι σωματεία και φορείς είχαν εμποδίσει πριν από λίγες μέρες την πρώτη απόπειρα έξωσης.

Η αποτρόπαιη αυτή πράξη δεν έμεινε αναπάντητη, καθώς εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Θεοδωρίδης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

Ο Αβραάμ Αβραμίδης ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση. Περιέγραψε τη βίαιη επιχείρηση εισβολής και έξωσης και, παράλληλα, παρά τη δεινή θέση που βρίσκεται να χάνει τους κόπους μιας ζωής, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας. «Αυτοί είναι οι ηττημένοι και όχι εμείς. Η δύναμή μας είναι ακατάβλητη. Ο συσχετισμός δυνάμεων καθορίζει τα πράγματα και η δική μας δύναμη έχει και την αλήθεια με το μέρος της», είπε.

Μετά τη συγκέντρωση έγινε μαχητική πορεία προς το δημαρχείο Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τον λαό με οργανωμένη μαζική απάντηση να βάλει φραγμό στις εξώσεις σε λαϊκές - εργατικές οικογένειες. «Οι λαϊκές οικογένειες έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωπες με μια πολιτική και ένα κράτος πλήρως εχθρικό με τις ανάγκες τους (...) Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ, ως συνέχεια των νόμων του ΣΥΡΙΖΑ, να πετά έξω από τα σπίτια τους με απάνθρωπο τρόπο φτωχούς λαϊκούς ανθρώπους πρέπει να πάρει μαζική, λαϊκή - εργατική απάντηση. Δεν θα τους περάσει! Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις ώστε να μη χαθεί κανένα λαϊκό σπίτι», σημειώνει.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ
Διεκδικούμε αγωνιστικά τα δικαιώματά μας, κόντρα στις δυνάμεις της συναίνεσης και της συνδιαλλαγής

Στις 6, 7, 8 και 9 Φλεβάρη οι αρχαιρεσίες για το νέο ΔΣ | Κάλεσμα ενίσχυσης από τη «Δημοσιογραφική Συνεργασία»

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η μάχη για τις αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΑ, που φέτος πραγματοποιούνται στις 6, 7, 8 και 9 Φλεβάρη, και η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» καλεί τους δημοσιογράφους μαζικά να στηρίξουν το αγωνιστικό της ψηφοδέλτιο, που συγκροτείται από τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Να ενισχύσουν το μοναδικό «αντίπαλο δέος» στην προκλητική ομοφωνία των άλλων παρατάξεων, που εκφράζεται τόσο με το «κοινό προεδρείο» από τους συνδικαλιστές των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την ουσιαστική συναίνεση των υπόλοιπων δυνάμεων στην εξυπηρέτηση των «θέλω» της εργοδοσίας.

Αυτό το κάλεσμα μάχης παρουσιάστηκε σε μαζική σύσκεψη δημοσιογράφων το περασμένο Σάββατο στην ΕΣΗΕΑ, με τους συγκεντρωμένους να μεταφέρουν την πείρα τους από τους χώρους δουλειάς, από τις συνέπειες της επίθεσης κυβέρνησης - εργοδοσίας σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, κ.ο.κ.

Με κοινή την πεποίθηση για τις δυνατότητες που υπάρχουν να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», κάτι που αποτυπώνεται και στη σύνθεση του ψηφοδελτίου, τις μέρες που απομένουν το κάλεσμα φτάνει με πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς. Για να είναι ακόμα περισσότεροι οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι που δυναμώνουν τη φωνή της διεκδίκησης σε κάθε μέσο.

Να σταλεί ηχηρό μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης

Από τη συζήτηση στη σύσκεψη ξεχώρισαν τα βασικά διλήμματα μπροστά στις κάλπες, που αφορούν την πάλη για Συλλογική Σύμβαση, για το περιεχόμενο της ενημέρωσης, αλλά και για την ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε βάρος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που υπονομεύει κάθε ζωντανή συλλογική διαδικασία.

«Διεκδικούμε αγωνιστικά τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, κόντρα στις δυνάμεις της συναίνεσης και της συνδιαλλαγής με εργοδοσία - κυβερνήσεις», σημειώνει στη διακήρυξή της η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», καλώντας τους εργαζόμενους μέσα από τις κάλπες να στείλουν «ηχηρό μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης:

Για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Για σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα

Για ενημέρωση στην υπηρεσία του λαού και όχι της πολιτικής που τον εξοντώνει!».

Εδώ και τώρα οργάνωση του αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις

Ειδικά σε σχέση με τις ΣΣΕ, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» διεκδικεί υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ «με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, αναπλήρωση απωλειών, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Συντονίζουμε τη δράση με τους άλλους συναδέλφους μας στα ΜΜΕ, που διεκδικούν επίσης την υπογραφή Συμβάσεων».

Σημειώνει μάλιστα ότι η πλειοψηφία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ «δεν πήρε καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την αγωνιστική διεκδίκηση νέας ΣΣΕ», ενώ βαφτίζει ΣΣΕ κάτι «κλιμακωτές αυξήσεις στους μισθούς», διαιωνίζοντας τους μισθούς πείνας.

Ενώ, σε σχέση με την πάλη ενάντια στις κατασκευασμένες ειδήσεις, στα fake news και την προπαγάνδα του πολέμου, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» απαιτεί «ενημέρωση για τα συμφέροντα του λαού!».

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» καλεί τα μέλη της ΕΣΗΕΑ «να πάρουμε μαζί την κατάσταση στα δικά μας χέρια! Με ζωντανές διαδικασίες στους χώρους δουλειάς, να οργανώσουμε τον αγώνα μας, παραμερίζοντας τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού!».

«Αυτό το κίνημα χρειάζεται άλλο συσχετισμό στην ΕΣΗΕΑ, συνολικά στις Ενώσεις και στα Σωματεία του κλάδου.

Στο χέρι μας και στην ψήφο μας είναι να ανοίξουμε τον δρόμο, με ακόμα πιο δυνατή "Δημοσιογραφική Συνεργασία" στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ!», καταλήγει η Διακήρυξη.

ΛΕΣΒΟΣ
«Εφυγε» ο σύντροφος Μιχάλης Καραγιάννης

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, συγγενείς, σύντροφοι, φίλοι και συγχωριανοί αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον σύντροφο ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 17/1/24, στο χωριό Κάπη Λέσβου. Εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ στο τελευταίο «αντίο» παρευρέθηκε ο Στρατής Κόμβος. Η σημαία του Κόμματος συνόδευσε μέχρι την τελευταία στιγμή τη σορό του συντρόφου.

Γεννημένος τον Νοέμβρη του 1930, μπήκε στη βιοπάλη από τα εφηβικά του χρόνια. Εζησε όπως όλη η γενιά και η οικογένειά του τις κακουχίες της γερμανικής κατοχής, αλλά και το μεγαλείο του ΕΑΜικού αγώνα, τις φυλακίσεις και τις εξορίες του αγωνιστή πατέρα του, Δημητρού, την πάλη των κυνηγημένων αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο νησί.

Ολη η οικογένεια εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ. Ο ίδιος είχε ξεχωριστή προσφορά στην ανάπτυξη του Κόμματος στο χωριό και μετά τη δικτατορία, για ένα διάστημα ως Γραμματέας της ΚΟΒ, ενώ συνέβαλε και στο οικοδομικό και αγροτικό κίνημα. Μέχρι την τελευταία του πνοή νοιαζόταν για το Κόμμα και την εφημερίδα του, τον «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του η σύζυγός του, Κατίνα, τα αδέλφια του, Απελής και Κώστας, τα παιδιά και τα ανίψια του προσφέρουν 350 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάπης.

Διαμαρτυρία για το νερό στη Ζάκυνθο

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχωρά το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου το Σάββατο 20 Γενάρη στις 11 π.μ. στον δήμο, καλώντας σε συμμετοχή τους κατοίκους και τα εργατικά σωματεία, με αφορμή το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και πάνω από μια βδομάδα η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης, από την έλλειψη νερού, μετά την εισροή πετρελαίου στο δίκτυο υδροδότησης. Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί να δοθεί δωρεάν νερό και να επιταχθούν γι' αυτόν τον σκοπό οι ιδιωτικές υδροφόρες, οι κάτοχοι των οποίων, εκμεταλλευόμενοι και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, χρεώνουν μέχρι και 70 ευρώ το βυτίο. Στην κινητοποίηση καλεί και η ΕΛΜΕ Ζακύνθου.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Τιμά τους εκτελεσθέντες στα Σελλά

Την μνήμη όλων όσοι θυσιάστηκαν στο ολοκαύτωμα των Σελλών την 1/1/1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τιμούν ο δήμος Πατρέων και η Τοπική Κοινότητα Σελλών, με εκδήλωση την Κυριακή 21 Γενάρη στις 9.30 π.μ. στο χωριό.

Σεισμός στην Εύβοια

Σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 19/1 στην Εύβοια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε 23 χλμ. ανατολικά - νοτιοανατολικά της Κύμης και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χλμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ