ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους

Αύριο, Τετάρτη, στη Θεσσαλία στήνονται τα πρώτα μπλόκα, συνεχίζονται πανελλαδικά οι κινητοποιήσεις

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στον Βόλο
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στον Βόλο
Με την προετοιμασία για το στήσιμο μπλόκων στη Θεσσαλία και σε μια σειρά ακόμα περιοχών και τις συντονισμένες πολύμορφες δράσεις να πληθαίνουν, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν την πάλη τους και εντείνουν την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για τα δίκαια αιτήματά τους.

Κόντρα στη συκοφάντηση και την υπονόμευση των αγώνων από την κυβέρνηση, που με απανωτές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυρίζεται ότι τάχα «τα προβλήματα έχουν λυθεί», ότι «είναι κομματικά υποκινούμενοι», με τις μαζικές τους αγωνιστικές παρεμβάσεις αποδεικνύουν ότι τα οξυμένα προβλήματα είναι αυτά που «υποκινούν» και βγάζουν τους αγροτοκτηνοτρόφους στον δρόμο του αγώνα.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους, καθώς βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά και των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.

Ενώ, ειδικά στη Θεσσαλία, παραμένουν μια σειρά από προβλήματα που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη. Η εξόφληση των ανεπαρκών αποζημιώσεων έχει ανακοινωθεί ότι θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, 180.000 στρέμματα στον νομό Λάρισας παραμένουν κάτω από τα νερά, στους υπόλοιπους νομούς δεν έχουν καταστεί καλλιεργήσιμα χιλιάδες στρέμματα. Την αγωνία των πληγέντων μεγαλώνει όχι μόνο η καθυστέρηση στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής υιοθετώντας ξανά την επικίνδυνη αντίληψη περί κόστους - οφέλους, που οδήγησε στην πρόσφατη καταστροφή. Παράλληλα, κυβέρνηση, τοπικές αρχές και επιχειρηματικοί όμιλοι προωθούν σχέδια που υπηρετούν τις μπίζνες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και οδηγούν χιλιάδες αγρότες στο ξεκλήρισμα ή στην εγκατάλειψη του τόπου τους.

Μπλόκο έχει στηθεί και στη Μεσσήνη
Μπλόκο έχει στηθεί και στη Μεσσήνη
Στο μεταξύ, ακόμα και τα «ψίχουλα» που επικαλείται η κυβέρνηση, όπως αυτά για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο, κερδήθηκαν μέσα από τους σκληρούς αγώνες και τα μπλόκα των τελευταίων δύο χρόνων, καθώς στους αντίστοιχους προϋπολογισμούς δεν υπήρχε καμιά σχετική πρόβλεψη. Ταυτόχρονα, το ποσό που δόθηκε τα δύο τελευταία χρόνια δεν κάλυψε την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και είναι πολύ μικρότερο από τα χρήματα που δίνονταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου το 2016, με πολύ χαμηλότερη τη μέση τιμή του ντίζελ. Την ίδια στιγμή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δίνει μόνιμα πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!

Μπλόκα στον Ε65 στην Καρδίτσα και στον Πλατύκαμπο Λάρισας από τους Θεσσαλούς αγρότες

Στη Θεσσαλία, την «καρδιά» των αγροτικών αγώνων, εκατοντάδες αγρότες συμμετείχαν στις συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε πολλά χωριά του νομού Καρδίτσας, σε Φάρσαλα, Αγιά, Τύρναβο, Γαλήνη, Ελασσόνα του νομού Λάρισας, σε χωριά του νομού Τρικάλων και σε Ριζόμυλο, Ζαγορά, Μακρινίτσα Πηλίου, Κανάλια Φερών του νομού Μαγνησίας. Στις συσκέψεις αυτές, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και διαφόρων καλοθελητών να εμποδιστεί η κλιμάκωση του αγώνα, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη κλιμάκωσης του δίκαιου αγώνα επιβίωσης.

ΤΡΙΠΟΛΗ
ΤΡΙΠΟΛΗ
Σε αυτό το πλαίσιο αύριο, Τετάρτη, τα εκατοντάδες τρακτέρ που παραμένουν παραταγμένα σε δεκάδες χωριά της Καρδίτσας θα κινηθούν συντεταγμένα για τον αυτοκινητόδρομο Ε65 προκειμένου να στηθεί μπλόκο στη 1 το μεσημέρι. Στο μπλόκο αυτό αναμένεται να συμμετάσχουν και οι αγρότες των Φαρσάλων.

Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι ώρα να δώσουμε και μια απάντηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που μιλάει για κομματικά υποκινούμενους αγρότες. Τα προβλήματα είναι αυτά που μας υποκινούν και τον καλούμε αντί να βγαίνει και να κάνει δηλώσεις ψεύτικες να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε κι αφορούν την επιβίωσή μας από τις πλημμύρες, όπου τα σπίτια ακόμα δεν έχουν στεγνώσει από τα νερά, ας ασχοληθεί με τον κόσμο που δεν έχει πάρει τα 6.600 ευρώ. Ας ασχοληθεί με τον κόσμο που δεν έχει πάρει επιδότηση ενοικίου ακόμη, ας ασχοληθεί με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που τους κοροϊδεύει λέγοντάς τους ότι θα πάρουν αρνάδες και θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις 10 και 12 Γενάρη και πήγαμε στις 22 Γενάρη και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Ας ασχοληθεί με όλους εμάς που δεν ξέρουμε τι αποζημίωση θα πάρουμε στη φυτική και ζωική παραγωγή, ας ασχοληθεί με τον εξοπλισμό που χάσαμε που δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα πότε θα μας τον αντικαταστήσει, που πρέπει να είναι 100% η αποζημίωση και όχι 70% και για τους ετεροεπαγγελματίες 35%, λες και η ζημιά γι' αυτούς είναι μικρότερη. Ας ασχοληθεί με το πότε θα είναι έτοιμο το αρδευτικό δίκτυο για την επόμενη χρονιά για όσους από εμάς μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε, ή με τη νέα ΚΑΠ και με το τσεκούρωμα που έχουμε φάει στα χρήματα που χάσαμε, με αυτά που θέτει η νέα ΚΑΠ και το κατά πόσο οι αγρότες της Θεσσαλίας ειδικά μπορούμε να τα εφαρμόσουμε. Ας ασχοληθεί με το αγροτικό πετρέλαιο, ας ασχοληθεί με τον ΕΛΓΑ. Αυτά είναι τα προβλήματα που έχουμε, αυτά μας βγάζουν στον δρόμο και η απάντησή μας θα δοθεί σίγουρα δυναμικά την Τετάρτη στην Ε65».

Μαζική η συγκέντρωση των αγροτών στο Αγρίνιο
Μαζική η συγκέντρωση των αγροτών στο Αγρίνιο
Την ίδια μέρα, θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο Πλατυκάμπου από τους αγρότες του νομού Λάρισας.

Τρακτέρ βρίσκονται στους δρόμους του νομού Μαγνησίας και συγκεκριμένα σε Ριζόμυλο και Αλμυρό.

Αλλά και στα Τρίκαλα, δεκάδες τρακτέρ βρίσκονται στην Εθνική οδό Λάρισας - Τρικάλων στο ύψος του Ζάρκου.

Βγαίνουν στους δρόμους σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών ετοιμάζονται να βγάλουν σήμερα, Τρίτη, οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, συντονίζοντας τη δράση τους με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Στις 26 Γενάρη, στις 11 π.μ., θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ της Βέροιας.

Στο μεταξύ, με τα αγροτικά τους μηχανήματα παραμένουν στους δρόμους οι αγρότες σε Πιερία, στην πλατεία Επανομής Θεσσαλονίκης, ενώ το ίδιο θα γίνει τις επόμενες μέρες και σε άλλα χωριά, με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Επίσης, στα Γρεβενά, όπου τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στην Αντιπεριφέρεια.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας αποφάσισαν στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Γενάρη στο δημαρχείο Εορδαίας, να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα είναι αυτά που μας ενώνουν και μας βγάζουν στον δρόμο!», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος, και καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις πλατείες των χωριών αύριο, Τετάρτη, 24 Γενάρη.

Πλάι στα αιτήματα των βιοπαλαιστών παραγωγών από όλη την Ελλάδα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος περιλαμβάνει και τα αιτήματα για: Να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ. Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες στα ροδάκινα, στους καρπούς με κέλυφος και σε όλα τα μήλα. Να μπουν οι περιοχές της Εορδαίας και του Αμύνταιου στη συνδεδεμένη καλαμποκιού. Να μην προχωρήσει καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτραπεί να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Παράλληλα, αύριο, Τετάρτη 24 Γενάρη, σε σύσκεψη καλεί στην Καστοριά ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος «Μακεδνός», στο Ενυδρείο, στις 12 το μεσημέρι, για την οργάνωση του αγώνα. Παράλληλα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη προετοιμάζεται αγροτικό συλλαλητήριο στην Κομοτηνή, την Παρασκευή 26 Γενάρη. Αγρότες και σε άλλες πόλεις και χωριά της περιοχής εξετάζουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις την ίδια μέρα.

Δεκάδες τρακτέρ στις εισόδους του Αγρινίου

Στην Αιτωλοακαρνανία, μια μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση πραγματοποίησαν στο κέντρο του Αγρινίου βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την περιοχή χτες το πρωί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας τους αλλά και Αγροτικών Συλλόγων. Με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της πόλης, πραγματοποιώντας πορείες από διάφορα σημεία, ενώ έφτασαν ως την κεντρική πλατεία που γέμισε από κόσμο.

«Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πουλάνε φθηνά, αλλά οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά... Ποιος φταίει;», τόνιζε στο πανό της η Ομοσπονδία, ενώ σύλλογοι σημείωναν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τον αφανισμό τους. Από το βήμα της μαζικής συγκέντρωσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης, κάλεσε σε νέες κινητοποιήσεις με όλες τις μορφές, συλλαλητήρια, στήσιμο μπλόκων σε όλο τον νομό κ.ά., με την πραγματοποίηση, επίσης, σύσκεψης για όλη την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και ενημερώσεων σε όλα τα χωριά.

«Μόνο με τον ενωμένο, συλλογικό, ενωτικό αγώνα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να καταδικαστούν οι απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που έκανε λόγο για υποκινούμενες κινητοποιήσεις. «Την καλύτερη απάντηση τη δίνουμε όλοι εμείς σήμερα στους δρόμους και στη συνέχεια», ανέφερε, καλώντας να λάβουν σοβαρά υπόψη οι βιοπαλαιστές αγρότες όλους όσοι ευθύνονται για τα προβλήματά τους.

«Μας κοροϊδεύουν και για την περικοπή των ενισχύσεων, θέλοντας να ρίξουν το βάρος στον ΟΠΕΚΕΠΕ», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνοντας και τη διαχρονικότητα που έχουν τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, τα οποία ως και σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του νομού, Νίκο Παπαναστάση, ενώ τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις τους στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Τις κινητοποιήσεις των αγροτών προσπάθησε να καπηλευτεί με «χαιρετισμό» εκπρόσωπος της περιφερειακής αρχής Δυτικής Ελλάδας, που αποδοκιμάστηκε από τους συγκεντρωμένους.

Συγκέντρωση βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε στη Βόνιτσα, στον κόμβο με τη Λευκάδα. Αγρότες και κτηνοτρόφοι κινητοποιήθηκαν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, πραγματοποιώντας και μηχανοκίνητη πορεία ως το κέντρο της πόλης. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη το βράδυ της Πέμπτης, στην ίδια πόλη, των ΑΣ Κατούνας και Ακτίου - Βόνιτσας, από κοινού με την Ομοσπονδία, με σκοπό την κλιμάκωση της πάλης.

Παράσταση διαμαρτυρίας και απαράδεκτες διώξεις

Στην Ηλεία, παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ του Πύργου πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων χτες το πρωί, απαιτώντας να σταματήσουν τα μέτρα περικοπών των ενισχύσεων, βάσει και της εφαρμογής της ΚΑΠ, που προκαλούν μεγάλα προβλήματα στους βιοπαλαιστές αγρότες.

Οπως τονίστηκε, ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχονται οι παραγωγοί σταφίδας, αμπελιών, ελιάς, με ιδιαίτερες επιπτώσεις στις αντίστοιχες καλλιέργειες.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία κάλεσε σε μαζική συμμετοχή τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους στη συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα που έχει εξαγγείλει για αύριο, Τετάρτη στις 11.30 π.μ., στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο και σε κλιμάκωση των αγώνων το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, καταδικάζει την απαράδεκτη επιδίωξη της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει με κλήσεις για «αγροτοδικεία» πρωτοπόρους αγωνιστές του αγροτικού κινήματος του νομού, συγκεκριμένα κατά του προέδρου της, Θανάση Βομπίρη, επειδή ήταν μπροστά στους αγώνες για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών τα προηγούμενα χρόνια (συγκεκριμένα στις κινητοποιήσεις του 2022).

Τη στιγμή μάλιστα που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα βγαίνουν στους δρόμους και οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικώντας άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους, η κυβέρνηση «απαντά» με προσπάθεια τρομοκράτησης, στέλνοντας κλήσεις για απολογία για «διατάραξη» της «λειτουργίας» των «κοινόχρηστων συγκοινωνιών» στον πρόεδρο της ΟΑΣ Ηλείας στις 8 Φλεβάρη!

Τονίζοντας ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα μείνει αναπάντητη η Ομοσπονδία καλεί σε μαζική συμμετοχή στις επόμενες κινητοποιήσεις.

Στην Αχαία, σε συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα και οχήματα στη γέφυρα Σελινούντα στην παλαιά Εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, καλεί σήμερα, Τρίτη, στις 5 μ.μ., ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας». Επιπλέον, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ερυμάνθου προχωρά μεθαύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ. σε συνέλευση στο κοινοτικό κατάστημα Φαρρών και την Παρασκευή 26 Γενάρη στις 8 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Σταυροδρόμι, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις κινητοποιήσεων.

Μαχητική συγκέντρωση στην Τρίπολη

Μαζική και μαχητική συγκέντρωση βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, χτες το πρωί, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Αγροτικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.

Συμμετείχαν Αγροτικοί Σύλλογοι από τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Κορινθία, με τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους να διεκδικούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Η Ομοσπονδία κάλεσε σε οργάνωση και αγώνα ενάντια στα μέτρα ΕΕ και κυβερνήσεων που πλήττουν τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους.

Μετά την προσυγκέντρωση στον σταθμό του ΟΣΕ ακολούθησε πορεία έως το κτίριο της Περιφέρειας. Οι αγρότες απέκλεισαν τον δρόμο, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που βιώνουν, πέταξαν πορτοκάλια έξω από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και κάλεσαν να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους. Παράλληλα, Ομοσπονδία και Σύλλογοι καλούν σε κλιμάκωση, να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους σε όλους τους νομούς, να γίνουν κατά τόπους συνελεύσεις και ενημερώσεις μέσα στις επόμενες μέρες γι' αυτόν τον σκοπό.

Στη Μεσσηνία, μπλόκο έχει ήδη στηθεί στον σταθμό του πρώην ΟΣΕ στη Μεσσήνη, με κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής από το πρωί του Σαββάτου. Παράλληλα, απευθύνεται κάλεσμα για Γενική Συνέλευση σήμερα το απόγευμα στον χώρο των συγκεντρωμένων τρακτέρ, με σκοπό την κλιμάκωση της πάλης.

Συγκεντρώνουν δυνάμεις οι αγρότες της Φθιώτιδας

Για το μεγάλο συλλαλητήριο της Παρασκευής 26 Γενάρη στη Λαμία, αλλά και για την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, προετοιμάζονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας, συνεχίζοντας τις συσκέψεις στα χωριά της περιοχής και τη συγκέντρωση δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της απόφασης για δυναμικές κινητοποιήσεις που πάρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, οι αγρότες και οι σύλλογοί τους σχεδιάζουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Αρχικά θα συγκεντρωθούν, στις 11 π.μ., με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στον χώρο της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας και στη συνέχεια με πορεία θα φτάσουν στο κέντρο της πόλης, ενώ αμέσως μετά θα σχεδιάσουν το πού θα στήσουν το μπλόκο τους.

Αντίστοιχες προετοιμασίες για να βγουν τα τρακτέρ στον δρόμο και να στηθούν τα αγροτικά μπλόκα γίνονται και στην περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδας, στον Δομοκό και τη Λοκρίδα.

Επίσης αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας πραγματοποίησε παρέμβαση στο συνέδριο αγροτικής επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Φθιώτιδας.

Παρεμβαίνοντας εκεί ο Χρήστος Λιγδής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, στάθηκε στην κατάσταση που βιώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι. Αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί εξαιτίας της ακαρπίας της ελιάς, στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στα χωριά της Θεσσαλιώτιδας που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία «Daniel», αλλά και συνολικότερα στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, τη χαμηλή τιμή των προϊόντων και τη συνολικότερη ακρίβεια που τους φέρνουν αντιμέτωπους με το ξεκλήρισμα και την αδυναμία να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Παν-χανιώτικη κινητοποίηση στις 31 Γενάρη

Στην Κρήτη, κάλεσμα για μεγάλη παν-χανιώτικη κινητοποίηση την Τετάρτη 31 Γενάρη στις 11 π.μ. στον κόμβο των Μουρνιών με τα αγροτικά αυτοκίνητα απευθύνει το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων (ΕΟΑΣΝΧ), προς όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Στον δρόμο βγαίνουν και οι αγρότες στο Ηράκλειο Κρήτης. Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για συντονισμένες πανελλαδικά κινητοποιήσεις, ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών - Αστερουσίων καλεί σε κινητοποίηση τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, την Κυριακή 28 Γενάρη στις 11 π.μ., στον κόμβο των Πεζών.

Σε άλλες περιοχές

Στην Ηπειρο προγραμματίζονται κινητοποιήσεις στις πρωτεύουσες των νομών στις 26 Γενάρη. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας καλεί σε συγκέντρωση των αγροτοκτηνοτρόφων με τα τρακτέρ στη γέφυρα της πόλης.

Εξάλλου, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 25 Γενάρη στις 11 π.μ., έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας (πρώην Νομαρχία) και τη Δευτέρα 29 του μήνα στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη στο θέατρο του Σαρακινάδου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις κλιμάκωσης της πάλης.


Συνεχίζεται η κοροϊδία σε βάρος των ρετσινάδων της βόρειας Εύβοιας

Συνεχίζεται η κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος των ρετσινάδων και δασεργατών της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο τους, 14 εργαζόμενοι δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα εργασίας για τον καθαρισμό του καμένου δάσους, χωρίς καμία αιτιολογία και ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Το Σωματείο των ρετσινάδων και δασεργατών της Εύβοιας απαιτεί να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για την πρόσληψη των συναδέλφων τους που απορρίφθηκε η αίτησή τους, τονίζοντας ότι βρίσκονται στην ανεργία εδώ και δύο χρόνια, χωρίς βασικό εισόδημα γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα, καταγγέλλει τις συνεχείς και αναίτιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος και τα προβλήματα που προκύπτουν διαρκώς σε ζητήματα αποδοχών και αδειών, όπως και στη διάθεση του απαραίτητου και κατάλληλου εξοπλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ