ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Δολοφονικό ισραηλινό σφυροκόπημα, με έμφαση στη νότια Γάζα

24 νεκροί κατοχικοί στρατιώτες μέσα σε μία μέρα από την παλαιστινιακή αντίσταση

Με δολοφονικούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με ιδιαίτερη έμφαση στη νότια πόλη Χαν Γιούνις και στα νοσοκομεία της, όπου προσπαθούν να βρουν καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι, συνεχίζεται το έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κάμψει την παλαιστινιακή αντίσταση, η οποία το προηγούμενο 24ωρο επέφερε τις μεγαλύτερες απώλειες στον κατοχικό στρατό από την έναρξη της χερσαίας εισβολής του στον παλαιστινιακό θύλακα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού το απόγευμα της Δευτέρας στη νότια Γάζα, στο πλαίσιο της δημιουργίας των περιβόητων «ζωνών ασφαλείας» στα σύνορα με το Ισραήλ μέσα από την ισοπέδωση παλαιστινιακών οικισμών και πόλεων, 21 στρατιώτες του κατοχικού στρατού, οι οποίοι επιχειρούσαν να ανατινάξουν κτίρια που είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά, σκοτώθηκαν μετά από επίθεση Παλαιστινίων μαχητών.

Οι στρατιώτες της ταξιαρχίας εφέδρων Givati του κατοχικού στρατού βρίσκονταν μέσα σε δύο κτίρια, σε απόσταση μόλις 600 μέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ, απέναντι από τον νότιο εβραϊκό οικισμό Κισουφίμ. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις του κατοχικού στρατού, οι στρατιώτες βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο της προετοιμασίας ανατίναξης των δύο κτιρίων με εκρηκτικά, όταν δέχτηκαν επίθεση από Παλαιστίνιους μαχητές που εκτόξευσαν αντιαρματικό πύραυλο εναντίον τους, πυροδοτώντας εκρήξεις που γκρέμισαν τα κτίρια και σκότωσαν όλους τους κατοχικούς στρατιώτες που βρίσκονται μέσα σε αυτά.

Οι Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν αντιαρματικό πύραυλο και εναντίον παρακείμενου ισραηλινού άρματος μάχης, σκοτώνοντας άλλους δύο κατοχικούς στρατιώτες.

Μαζί με τους θανάτους άλλους 3 Ισραηλινών αλεξιπτωτιστών σε μάχες τη Δευτέρα, καταγράφηκαν 24 θάνατοι κατοχικών στρατιωτών μέσα σε ένα 24ωρο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ και ο υπουργός πολέμου άνευ χαρτοφυλακίου, Μπ. Γκαντς, αντί δημόσιας συνέντευξης Τύπου επέλεξαν να εμφανιστούν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, διαβεβαιώνοντας ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί «με πλήρη ισχύ».

«Σκύβουμε το κεφάλι στους πεσόντες μας αλλά δεν σταματάμε λεπτό μέχρι να επιτύχουμε τον υπέρτατο στόχο, την πλήρη νίκη», είπε ο Νετανιάχου στο βίντεο.

Ο δε υπουργός Αμυνας έδειξε έτοιμος να «μπουρλοτιάσει» και τον γειτονικό Λίβανο, εκτοξεύοντας για πολλοστή φορά απειλές κατά της Χεζμπολάχ, με τη φράση «Κοιτάμε οτιδήποτε συμβαίνει στον βορρά. Η Χεζμπολάχ συνεχίζει να προκαλεί».

Λίγο αργότερα ο ισραηλινός στρατός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το μεγάλο πλήγμα που υπέστη, δηλώνοντας ότι σκότωσε «δεκάδες τρομοκράτες» κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ τα στρατεύματά του περικύκλωσαν την πόλη Χαν Γιούνις.

Αυξάνονται τα θύματα, σφίγγει ο κλοιός για τους εκτοπισμένους

Αυτό που συνεχίζει με αμείωτη ένταση ο κατοχικός στρατός είναι το μακελειό σε βάρος αμάχων και εκτοπισμένων.

Σε 109 μέρες δολοφονικών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 25.490 και οι τραυματίες τους 63.354.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 195 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 354.

Το ίδιο διάστημα ο ισραηλινός στρατός εντείνει ασφυκτικά τις επιθέσεις στην πόλη Χαν Γιούνις, καταστρέφοντας κτίρια κατοικιών και βασικές υποδομές, με τις επιθέσεις να σφίγγουν τον κλοιό στο Νοσοκομείο «Νάσερ», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, όπου έχει καταφύγει πλήθος εκτοπισμένων.

Ακολουθεί δηλαδή στρατιωτική τακτική συστηματικής καταστροφής των κατοικιών και δημόσιων κτιρίων στα οποία είχε καταφύγει ο ντόπιος πληθυσμός, ώστε να αναγκάσει μεγαλύτερο πληθυσμό αμάχων να εγκαταλείψει την πόλη και να κατευθυνθεί ακόμα πιο νότια, στα σύνορα με την Αίγυπτο, στη Ράφα, ο πληθυσμός της οποίας ήδη έχει τετραπλασιαστεί από τους εκτοπισμένους.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 12 τραυματίστηκαν όταν Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν εν ψυχρώ εκτοπισμένους, στο πλαίσιο επιχείρησης στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Χαν Γιούνις.

Στο φόντο αυτό, ανακοινώθηκε επίσης ότι τουλάχιστον 6 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκε ένα από τα καταφύγια που λειτουργεί ο ΟΗΕ στη Χαν Γιούνις.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φ. Λαζαρινί, τόνισε ότι «τρομοκρατημένοι εργαζόμενοι, ασθενείς και εκτοπισμένοι είναι τώρα παγιδευμένοι μέσα στα ελάχιστα νοσοκομεία που απομένουν στη Χαν Γιούνις, καθώς οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται». Πρόσθεσε ότι πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Καταστροφική πείνα για 570.000 Παλαιστίνιους

Επιπλέον, η UNRWA προειδοποίησε και χτες ότι 570.000 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζα αντιμετωπίζουν «καταστροφική πείνα», καθώς «οι έντονες μάχες, οι απαγορεύσεις - περιορισμοί πρόσβασης και οι διακοπές επικοινωνιών» εμποδίζουν τη δυνατότητα της Υπηρεσίας να παραδώσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τη βοήθεια.

Το δε Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε χτες ότι πολύ μικρή επισιτιστική βοήθεια κατάφερε να φτάσει πέραν της νότιας Γάζας από την έναρξη της σύγκρουσης, και ότι παραμένει ο κίνδυνος να υπάρχουν περιοχές με λιμό μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι οι ισραηλινές αρχές τού αρνούνται συστηματικά την πρόσβαση στη βόρεια Γάζα προκειμένου να διανείμει βοήθεια.

Προειδοποιήσεις από την Αίγυπτο για την «Οδό Φιλαδέλφειας»

Στο μεταξύ, με φόντο σχετικές δηλώσεις και του ίδιου του Νετανιάχου ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να καταλάβει στρατιωτικά τον διάδρομο στα σύνορα Αιγύπτου - Λωρίδας της Γάζας, η Αίγυπτος απευθύνει προειδοποιήσεις στην ισραηλινή ηγεσία.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας κρατικών πληροφοριών της Αιγύπτου, Ντιαά Ρασουάν, προειδοποίησε τους Ισραηλινούς να μην επιχειρήσουν ανακατάληψη της λεγόμενης «Οδού Φιλαδέλφειας», ενός διαδρόμου 14 χλμ. που εκτείνεται στα σύνορα Αιγύπτου και Γάζας και ο οποίος, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής το 2005 από τη Γάζα, περιήλθε στον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Ρασουάν προειδοποίησε ότι τυχόν απόπειρα του ισραηλινού στρατού να καταλάβει τον εν λόγω διάδρομο θα προκαλέσει «σοβαρή απειλή στις σχέσεις Αιγύπτου - Ισραήλ». Ο ίδιος χαρακτήρισε «μυθεύματα» τις διαρροές πληροφοριών για δήθεν λαθρεμπόριο όπλων και πυρομαχικών από τη συγκεκριμένη περιοχή, τονίζοντας πως είναι ασφαλής. Κατηγόρησε δε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι προσπαθεί να γλιτώσει από «διαδοχικές αποτυχίες στην επίτευξη των κηρυγμένων στόχων του πολέμου κατά της Χαμάς».

«Το συμπέρασμα είναι ότι αυτές οι ψευδείς κατηγορίες δεν εξυπηρετούν ούτε την ισραηλινο-αιγυπτιακή συμφωνία ειρήνης, την οποία η Αίγυπτος σέβεται και απαιτεί να γίνει σεβαστή από την ισραηλινή πλευρά», κατέληξε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ