ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Αυξάνονται τα μπλόκα στα περίχωρα της Τουλούζης και αλλού

Καταγγέλλουν τις μεγάλες ανατιμήσεις σε Ενέργεια, ζωοτροφές κ.α.

Μπλόκο, χτες, στον αυτοκινητόδρομο Α62, που ενώνει Τουλούζη και Μπορντό
Μπλόκο, χτες, στον αυτοκινητόδρομο Α62, που ενώνει Τουλούζη και Μπορντό
Πολυήμερες δυναμικές κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι αγρότες και στη Γαλλία, όπου μια βδομάδα μετά τη μεγάλη διαδήλωση που έγινε μέσα στο κέντρο της Τουλούζης (κρίσιμο κόμβο στα νοτιοδυτικά), παραμένουν μπλόκα σε σημαντικούς οδικούς άξονες όπως ο Α64.

Αντιδρώντας στην πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν, οι αγρότες καταγγέλλουν μεγάλα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν, καταρχάς εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων σε φόρους, του κόστους της Ενέργειας που εκτοξεύεται, των αυξανόμενων δαπανών για άρδευση, ζωοτροφές κ.λπ. Εξάλλου, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπως διαμορφώνεται από όλες τις αστικές τάξεις, επιδιώκει τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής όλο και περισσότερο στα χέρια όλο και λιγότερων μονοπωλίων, συνθλίβοντας μικρούς και μεσαίους παραγωγούς (των οποίων βέβαια τα χαρακτηριστικά και το ποσοστό στον πληθυσμό ποικίλλουν από χώρα σε χώρα).

Μεταξύ άλλων, χτες, στήθηκαν μπλόκα και έξω από την Αζέν, στον οδικό άξονα Α62, που συνδέει Τουλούζη και Μπορντό, ενώ αγρότες μπλόκαραν με τρακτέρ και ζωοτροφές και το σιδηροδρομικό δίκτυο της TGV (Train de Gran Vitesse) στην ίδια περιοχή.

Επίσης, μπλόκο στήθηκε από τη Δευτέρα στα περίχωρα του Ταρν-ε-Γκαρόν, έξω από τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Golfech (από όπου προμηθεύεται Ενέργεια μεγάλο μέρος όλης της περιφέρειας), σημείο που - όπως εξήγησαν στα ΜΜΕ - οι διαδηλωτές επέλεξαν γιατί συμβολίζει το δυσβάσταχτο κόστος που έχει η Ενέργεια για την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγής τους.

Ολα αυτά ενώ χτες ξεκίνησε και σήμερα ολοκληρώνεται η σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, και αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες ξεκινά ένας «στρατηγικός διάλογος» που αφορά μεταξύ άλλων και την «προσαρμογή» της αγροτικής παραγωγής στις αλλαγές που επιβάλλουν η στροφή στην «πράσινη ανάπτυξη» και η «οικολογική μετάβαση». Ολα στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», με άξονες όπως η «βιωσιμότητα των γεωργικών πρακτικών», η «τεχνολογική καινοτομία», η «ανταγωνιστικότητα», πεδία που αντανακλούν στην όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων μονοπωλίων εντός και εκτός ΕΕ.

Αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται επίσης σε Ρουμανία και Πολωνία.

Νεκρές μια αγρότισσα και η 14χρονη κόρη της μετά από εμβολισμό μπλόκου

Στο μεταξύ, οργή προκάλεσε ο θάνατος μιας νεαρής αγρότισσας και της 14χρονης κόρης της, χτες τα ξημερώματα, όταν όχημα εμβόλισε μπλόκο αγροτών, στην Αριέζ (στη νοτιοδυτική επαρχία της Οξιτανί). Η 34χρονη Αλεξαντρά ξεψύχησε στο σημείο, αφού ένα αυτοκίνητο με τρεις επιβαίνοντες έπεσε στο οδόφραγμα που είχαν στήσει πολλοί αγρότες της περιοχής, μεταξύ άλλων τραυματίζοντας σοβαρά την κόρη της (που αργότερα έχασε κι αυτή τη μάχη για τη ζωή) αλλά και τον 40χρονο σύζυγό της που νοσηλεύεται στην Εντατική.

Η τοπική εισαγγελία της Foix διευκρίνισε ότι ο οδηγός του οχήματος βρέθηκε αρνητικός σε έλεγχο αλκοόλ και ναρκωτικών και ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» και «βαριά σωματική βλάβη». Οι τρεις επιβαίνοντες στο όχημα τέθηκαν υπό κράτηση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζουν με εξαήμερη απεργία οι μηχανοδηγοί

Νέα εξαήμερη απεργία προκήρυξε τα ξημερώματα της Δευτέρας το συνδικάτο των μηχανοδηγών GDL, απορρίπτοντας τη νέα πρόταση που κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή οι «Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι» (DB).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γερμανικής Ενωσης Μηχανοδηγών (GDL), η απεργία θα ξεκινούσε χτες στις 6 μ.μ. για τις εμπορευματικές μεταφορές και για τα επιβατικά δρομολόγια στις 2 π.μ. της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6 μ.μ. Πρόκειται για την τέταρτη και την μεγαλύτερης διάρκειας κινητοποίηση του συνδικάτου. Την περασμένη βδομάδα οι μηχανοδηγοί πραγματοποίησαν τετραήμερη απεργία.

Στη νέα πρόταση της «Deutsche Bahn» προς τους εργαζόμενους περιλαμβάνονται μείωση του χρόνου εργασίας κατά μία ώρα για τους μηχανοδηγούς από την 1/1/2026, αύξηση 4,8% στους μισθούς από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, καταβολή μπόνους 5% από τον Απρίλη του 2025 και εφάπαξ «αποζημίωση πληθωρισμού», αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με την πρόταση, η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα πρέπει να έχει διάρκεια 32 μηνών.

«Με την τρίτη και υποτίθεται βελτιωμένη πρότασή της, η DB δείχνει για άλλη μια φορά ότι δεν αποθαρρύνεται και συνεχίζει στην προηγούμενη πορεία της άρνησης και της αντιπαράθεσης - δεν υπάρχει ίχνος επιθυμίας επίτευξης συμφωνίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση - απάντηση του συνδικάτου, νωρίς χτες το πρωί.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις 555 ευρώ μηνιαίως στους μισθούς, μείωση των ωρών εργασίας από 38 σε 35 τη βδομάδα για όσους εργάζονται σε βάρδιες και καταβολή εφάπαξ αποζημίωσης πληθωρισμού, ύψους 3.000 ευρώ.

  • Επίσης οι αγρότες συνεχίζουν κατά τόπους τις κινητοποιήσεις τους σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας με συγκέντρωση τρακτέρ και φορτηγών σε οδικές αρτηρίες της επαρχίας, καθώς και κομβόι σε αυτοκινητόδρομους.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Περισσότεροι από 500.000 Αφγανοί έχουν εγκαταλείψει τους τελευταίους 4 μήνες το Πακιστάν, έπειτα από το τελεσίγραφο των αρχών της χώρας που την 1η Νοέμβρη ζήτησαν τον «επαναπατρισμό» των Αφγανών οι οποίοι δεν έχουν άδεια παραμονής. Στο μεταξύ, 4 άνθρωποι εντοπίστηκαν ζωντανοί, ενώ άλλοι 2 αγνοούνταν, χτες, μετά τη συντριβή ενός ρωσικού δικινητήριου αεροσκάφους σε ορεινή ζώνη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Εκτελούσε ναυλωμένη ιατρική πτήση μεταξύ Γκάγια (Ινδία) - Τασκένδης (Ουζμπεκιστάν) - Ζουκόφσκι (Ρωσία) και φέρεται να ξέμεινε από καύσιμα και αναζήτησε σημείο για αναγκαστική προσγείωση.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Δύο έφηβοι μετανάστες από την Τυνησία πέθαναν μέσα σε φορτηγό ψυγείο πάνω σε πλοίο που έπλεε προς λιμάνι της Ευρώπης ανέφερε χτες η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Τα παιδιά ήταν ηλικίας 16 και 17 ετών και πέθαναν σε συνθήκες μεγάλου ψύχους σε κοντέινερ που μετέφερε λαχανικά και φρούτα. Ηταν μέλη μιας ομάδας 4 νεαρών που προσπαθούσαν να μεταναστεύσουν και οι οποίοι πέρασαν περίπου 8 ώρες μέσα στο ψύχος «προτού το πλήρωμα του πλοίου αντιληφθεί την παρουσία τους και επιστρέψει στο λιμάνι της Τύνιδας». Οι άλλοι δύο διακομίστηκαν στο νοσοκομείο όντας «σε σταθερή κατάσταση».

ΣΙΚΑΓΟ.-- Ο 23χρονος Ρόμεο Νανς, που θεωρείται πως σκότωσε την Κυριακή 8 ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμη έναν σε προάστιο του Σικάγου, εντοπίστηκε χτες νεκρός εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Τέξας, αφού, όπως φαίνεται, αυτοκτόνησε. Δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα για τους φόνους, αλλά η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης γνώριζε τα θύματα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Περίπου 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε Καζακστάν και Κίνα μετά τον σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην ημιαυτόνομη κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ (στα σύνορα των δύο χωρών), τη νύχτα της 22ης προς 23η Γενάρη. Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και στο Κιργιστάν, ενώ είχε επίκεντρο περίπου 140 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Ακσού, με εστιακό βάθος 27 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS). Στην Κίνα, τουλάχιστον δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονταν χτες σε σοβαρή κατάσταση, ενώ στην επαρχία Ακτσι κατέρρευσαν 47 κτίρια.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης κόβει για μια εξαετία την κρατική χρηματοδότηση για το νεοναζιστικό κόμμα «Η Πατρίδα», διάδοχο κόμμα του νεοναζιστικού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας, NPD. Το NPD είχε απαγορευθεί το 2017 μετά από σχετική προσφυγή, όμως έκτοτε μετεξελίχθηκε στην «Πατρίδα», η οποία κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε κρατική χρηματοδότηση χάρη στα ποσοστά που έλαβε σε τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου - Πομερανίας το 2020.

ΧΩΡΕΣ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας

Με φόντο τις εντεινόμενες επισημάνσεις ΗΠΑ - ΕΕ για τα «σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης» που μπορούν και πρέπει να διευρύνουν οι συνεργασίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προχτές συναντήθηκαν στα Σκόπια οι ηγέτες των 6 χωρών της περιοχής, εστιάζοντας σε πλευρές και πεδία που προσφέρονται για την αύξηση της οικονομικής τους συνεργασίας.

Οπως δήλωσε ο «οικοδεσπότης» και πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι (χτες αναμενόταν η παραίτησή του, προκειμένου να αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Μάη), οι ηγέτες εστίασαν σε δύο από τους τέσσερις πυλώνες του αναπτυξιακού σχεδίου που πρόσφατα παρουσίασε η ΕΕ (ύψους 6 δισ. ευρώ): Στην κοινή περιφερειακή αγορά και την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Σημειωτέον, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χαρακτήρισε τη συνάντηση σημαντική για την πρόοδο και την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής, σπεύδοντας μάλιστα να σχολιάσει ότι «είναι η πρώτη φορά που συζητάμε μόνο και αποκλειστικά για την οικονομία και όχι για μεγάλα πολιτικά ζητήματα στα οποία υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ μας και νομίζω ότι αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση για την πρόοδο ολόκληρης της περιοχής».

Ο δε Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, ανέφερε ότι το Σχέδιο Ανάπτυξης της ΕΕ είναι μια καλή ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, ενώ ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις διαπραγματεύσεις γειτονίας και διεύρυνσης, Γκερτ Γιαν Κούπμαν, σημείωσε ότι το αναπτυξιακό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί μια πιθανή «αλλαγή παιχνιδιού» που μπορεί να διπλασιάσει το μέγεθος των περιφερειακών οικονομιών την επόμενη δεκαετία.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Τζέιμς Ο' Μπράιαν, εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του για την περιοχή και υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προτάξουν οι «6» θα δώσουν τη δυνατότητα σε κατοίκους, επιχειρηματίες και εταιρείες στην περιοχή «να κινούνται όπου θέλουν, να εργάζονται όπου θέλουν, να επενδύουν όπου θέλουν...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ