ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2024 - Κυριακή 28 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ
«Ολες του κόσμου οι φωνές»... την Κυριακή στον Περισσό

Η Ρίτα Αντωνοπούλου μιλά στον «Ριζοσπάστη» για τη συναυλία που διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Βορειοδυτικής Αθήνας, Βόρειου Τομέα, Εκπαιδευτικών και Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Οταν η ελληνική μουσική συνάντησε την ξένη ποίηση δημιουργήθηκαν διαχρονικά τραγούδια, όπως τα «Αννα μην κλαις», «Αν η μισή μου καρδιά», «Αυτούς τους έχω βαρεθεί», «Μικρόκοσμος», «Ο παράδεισός μου», «Λούζεται η αγάπη μου» και πολλά άλλα...

Αυτά τα τραγούδια θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν όλοι όσοι δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση - συναυλία για την παγκόσμια ποίηση στο ελληνικό τραγούδι, με τίτλο «Ολες του κόσμου οι φωνές», που πραγματοποιούν αυτήν την Κυριακή 28/1 στην Αίθουσα Συνεδρίων, στον Περισσό, στις 8 μ.μ., οι Τομεακές Οργανώσεις Βορειοδυτικής Αθήνας, Βόρειου Τομέα, Εκπαιδευτικών και Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Τραγουδά η Ρίτα Αντωνοπούλου. Στο πιάνο ο Γιάννης Μπελώνης.

Για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο «Ριζοσπάστης» είχε τη χαρά να συζητήσει με την αγαπημένη ερμηνεύτρια Ρ. Αντωνόπουλου.

***

Παγκόσμια μελοποιημένη ποίηση. Θα παρουσιάσουμε σπουδαία τραγούδια που σφράγισε ο ποιητικός λόγος των Νερούδα, Χικμέτ, Μπρεχτ, Λόρκα, Μαγιακόφσκι και τόσων άλλων... Οι στίχοι αυτών των μεγάλων ποιητών ήρθαν σε εμάς μέσα από τις μελοποιήσεις τον δικών μας υπέροχων συνθετών και βεβαίως μέσα από τις μεταφράσεις, τις αποδόσεις των σπουδαίων ποιητών μας.


Παρότι είναι ένα θέμα που θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει δύσκολο ακούγοντάς το, η πραγματικότητα είναι ότι όσες φορές το έχουμε παρουσιάσει μέχρι στιγμής αυτό που έχουμε εισπράξει από τον κόσμο που έχει έρθει είναι κάτι το βαθιά συγκινητικό. Και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο!

Για εμένα ήταν μάθημα αυτή η παράσταση. Ηταν μάθημα ότι ο κόσμος είναι ανοιχτός στο να ακούσει πράγματα που δεν ξέρει, που του είναι πρωτόγνωρα και να τα αγκαλιάσει, σαν να διψάει... Για μένα αυτό ήταν αποκαλυπτικό. Και θέλω να το κρατήσω και στο πίσω μέρος του μυαλού μου και για τη συνέχεια...

Με τον Γιάννη Μπελώνη γνωριστήκαμε πριν από κάποια χρόνια, όταν κάναμε μαζί ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Από την πρώτη πρόβα που κάναμε μαζί, η αλήθεια είναι ότι υπήρξε κατευθείαν μια χημεία και μια ροή... Από τότε, λοιπόν, λέγαμε ότι πρέπει να κάνουμε και άλλα πράγματα μαζί. Οπότε υπήρχε συνεχώς στο πίσω μέρος του μυαλού η πιθανότητα να ξανασυνεργαστούμε. Και προέκυψε τώρα, με αυτήν την παράσταση! Μόνο χαρά νιώθω. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις έναν συνάδελφο στο πλευρό σου με τον οποίο νιώθεις ότι έχεις μια κοινή αισθητική...

Ποιος από τους στίχους που ακούγονται με καθορίζει; Ειδικά αυτήν την περίοδο είναι πολύ εύκολο να σου απαντήσω. Τον σκέφτομαι και τον τραγουδώ κάθε μέρα... Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει, του Ναζίμ Χικμέτ.

Το ΚΚΕ είναι συνυφασμένο με ποιοτικές δράσεις πολιτισμού. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ο,τι συμβαίνει και μας αφορά, και έχει νόημα και ποιότητα, έχει από πίσω σκέψη, έχει παλμό και ψυχή είναι διοργανωμένο από το Κόμμα. Για μένα το ότι θα παρουσιάσουμε στον Περισσό την παράστασή μας είναι μία φυσική εξέλιξη αυτής της δουλειάς. Ναι, έχει ήδη παρουσιαστεί, θα παρουσιαστεί και αλλού, αλλά νιώθω ότι την Κυριακή η παράσταση έρχεται σπίτι της...

  • Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Τομεακές Οργανώσεις.

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκδήλωση για τα 105 χρόνια του ΚΚΕ την Κυριακή 28 Γενάρη

Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα και θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι | Συντελεστές της εκδήλωσης μιλούν στον «Ριζοσπάστη»

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση προς τιμήν των 105 χρόνων του ΚΚΕ πραγματοποιούν οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας και Υπαίθρου Λάρισας του Κόμματος.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 28 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Επίκαιρα διδάγματα από τη δράση και τις επεξεργασίες του ΚΚΕ την περίοδο 1967 - 1974».

Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι. Συμμετέχουν οι ερμηνευτές: Βιολέτα Ικαρη, Μάκης Σεβίλογλου, Πάνος Κράιας, Γιάννης Κοτσερίδης, Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Φωτίου.

Απαγγέλλουν οι ηθοποιοί: Τάκης Βαμβακίδης, Βασίλης Καρμίρης, Βασιλική Δούφα.

Παίζουν οι μουσικοί: Μιχάλης Χώτος, Θέμης Σαμαντζής, Γιάννης Κατσανούλης, Στέλιος Παπαδόντας, Δημήτρης Πατούλιας, Ηλίας Νικολαΐδης.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θέμης Σαμαντζής

Για τη συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» ορισμένοι από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν.

Ο μαέστρος Θέμης Σαμαντζής μάς ανέφερε ότι «στη συναυλία θα ακουστούν μεγάλα και αξιόλογα τραγούδια, τα οποία τραγουδήθηκαν από γενιές και γενιές συμβάλλοντας με τον δικό τους τρόπο στον αγώνα. Αποτελούν εμβληματικές δημιουργίες από τους σπουδαίους συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταύρο Ξαρχάκο, Μάνο Χατζιδάκι, Μάνο Λοΐζο, Διονύση Σαββόπουλο, Χρήστο Λεοντή, Θάνο Μικρούτσικο, Λουκά Θάνο».

Η Βιολέτα Ικαρη σημείωσε ότι «με μεγάλη χαρά συμμετέχω σε άλλη μια εκδήλωση του ΚΚΕ για τα ιστορικά διδάγματα του Πολυτεχνείου. Ενός ξεσηκωμού παλλαϊκού που συγκλόνισε τα μυαλά και τις καρδιές. Εδειξε τον δρόμο της αντίστασης και του αγώνα, ανοίγοντας έναν μεγαλύτερο, για τις επόμενες γενιές. Η ζωή μας χρειάζεται αγώνες και Πολυτεχνεία. Αδιάκοπα και καθημερινά».

Τάκης Βαμβακίδης
Τάκης Βαμβακίδης
Ο Τάκης Βαμβακίδης, που χαρίζει τη φωνή του σε ένα συγκλονιστικό απόσπασμα από το «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ», μας λέει: «Οταν χαμογελάνε ένα μικρό "χελδόνι" φεύγει μέσα απ' τ' άγρια γένια τους... σαν καλπασμός άγριων ελεύθερων αλόγων οι ποιητικές βροντές και αστραπές του άγιου Ρίτσου για να φωτίσουν όλα τα σκοτεινά σοκάκια του ντουνιά και του πλανήτη Γη! Παντιέρες ανάστασης και επανάστασης θα κυματίζουν, και χωρίς αγέρα, την Κυριακή στην πατρίδα μου την μπαρουτοκαπνισμένη και "Κιλελερο-αιματοβαμμένη" Λάρισα! Με ήθος και ευθύνη σε όσους σήκωσαν ανάστημα στη χούντα και δεν προσκύνησαν! Σε όσους μοίρασαν τα όνειρά τους και την ανάσα τους στους "νέους με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες". Τι τιμή... τι πολιτική ευτυχία η φωνή μου να αντιλαλήσει (τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη) στην αίθουσα του ωδείου... Να μπλέξει με ατελείωτες μελωδίες και νότες, να γίνει κύμα και να πνίξει την αδικία! Οσο μεγαλώνουμε... μεγαλώνει το μπόι σου Νίκο Μπελογιάννη, Ηλέκτρα Αποστόλου, Αντύπα!».

Ο Μάκης Σεβίλογλου μάς είπε: «Δέχτηκα με χαρά το κάλεσμα του ΚΚΕ. Ενας λόγος παραπάνω σήμερα, που οι πονηροί καιροί οδηγούν σε ατραπούς που οι κομμουνιστές γνωρίζουν καλά και που πλήρωσαν με αίμα, για τις ιδέες τους που χαλάνε τη σούπα του κεφαλαίου! Εύχομαι το ΚΚΕ να είναι πάντα μπροστάρης στους αγώνες και να 'χει πάντα τον λαό του μεροκάματου στο πλευρό του!».


Βιολέτα Ικαρη
Βιολέτα Ικαρη

Μάκης Σεβίλογλου
Μάκης Σεβίλογλου

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Περιοδεία και συνέντευξη Τύπου στην Ελευσίνα

Στις 29 Γενάρη, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τη Δευτέρα 29 Γενάρη, με αφορμή τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Γενάρη στον Ασπρόπυργο, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, Γιάννης Πρωτούλης, θα περιοδεύσει στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, στην Ελευσίνα.

Στο πλαίσιο της περιοδείας θα γίνει συζήτηση με τους εργαζόμενους, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής, στο κτίριο επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου 78.

Η συνέντευξη Τύπου θα ξεκινήσει στις 12.30 μ.μ. και θα αφορά την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ