Στην πεπατημένη των κατασταλτικών μέτρων και της προστασίας του «προϊόντος» κινήθηκε η κυβέρνηση | Οτι πρόκειται για μέτρα εντυπωσιασμού που δεν αγγίζουν την ουσία του φαινομένου ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ
Eurokinissi |
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε ότι με τη δέσμη μέτρων που θεσπίζονται δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον πλέον στο ποδόσφαιρο, που θέτει σε προτεραιότητα την ασφάλεια των φιλάθλων. Παράλληλα, όσον αφορά το κλείσιμο των γηπέδων εάν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει το σχέδιο νόμου, επισήμανε ότι με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση «σέβεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, σέβεται απόλυτα και την FIFA και την UEFA» και δεν «παρεμβαίνει στα πρωταθλήματα». Σε μια προφανή προσπάθεια να μην ...ταράξει τα νερά στο οικοδόμημα και κυρίως να μη θιχτούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του χώρου υπό τον κίνδυνο κυρώσεων και από τους δύο ποδοσφαιρικούς οργανισμούς.
Εκ μέρους της ΝΔ οι τοποθετήσεις του ειδικού αγορητή και των βουλευτών κινήθηκαν στη γραμμή υπεράσπισης των νέων μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση, ενώ υπεραμύνθηκαν των διατάξεων που αφορούν την αυστηροποίηση των ποινών με περαιτέρω έλεγχο από τις εσωτερικές κάμερες και ένταση του ηλεκτρονικού φακελώματος.
Στις δικές τους τοποθετήσεις οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εστίασαν στην αυστηροποίηση των ποινών, που έχει αποδειχθεί στην πράξη χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκαν αντίστοιχους νόμους που έφερε η δική τους κυβέρνηση, κατηγορώντας μάλιστα τους νυν κυβερνώντες για τη μη εφαρμογή τους.
Στην καλή ή κακή εφαρμογή των μέτρων εστίασαν στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές των «Νέας Αριστεράς», Πλεύσης Ελευθερίας, Ελληνικής Λύσης, «Σπαρτιατών».
Ο Μανώλης Συντυχάκης, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, τόνισε ότι τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, και τα παρουσιάζει μάλιστα ως «ρηξικέλευθα», δεν θα τελεσφορήσουν, πρόκειται για μέτρα εντυπωσιασμού, χωρίς διάθεση να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο και το Κόμμα θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής. Σημείωσε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τα συμπτώματα και όχι να θεραπεύσει την αρρώστια, γι' αυτό και τα αντίστοιχα φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται». Ολες οι κυβερνήσεις, σημείωσε, διαχρονικά, με διάφορα μέτρα και πρόστιμα, προσπαθούν να «μαζέψουν» τη σήψη και την ασυδοσία και τελικά τα αξιοποιούν για την περιστολή των λαϊκών ελευθεριών, ενώ κατά κόρον διαφημίζεται η συνεργασία του κράτους με τις ΠΑΕ.
Σημείωσε ότι όταν τα πράγματα ξεφεύγουν και οδηγούμαστε σε ακραίες καταστάσεις, με νεκρούς και τραυματίες, βλέπουμε τα τελευταία 15 χρόνια διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις να αποφεύγουν να θίξουν την ουσία του φαινομένου (την επιχειρηματική δράση) αλλά να αποδίδουν τέτοιου είδους εγκλήματα σε νομικά κενά και να φέρνουν το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο.
Αναφέρθηκε ειδικά στα παραδείγματα προηγούμενων αθλητικών νόμων, όπως ο νόμος Βενιζέλου για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το 2002, ο αντίστοιχος του Ορφανού για το «ιδιώνυμο», το 2006, ο νόμος Γερουλάνου - Μπιτσαξή, το 2012, για το «ιδιώνυμο υπό προϋποθέσεις», ο νόμος Κοντονή για την αυστηροποίηση των ποινών, το 2015, καθώς και η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία το 2019 και 2022 δύο διεθνών συμβάσεων, Macollin και Saint Deni, για την αντιμετώπιση της βίας. Χωρίς μετά από όλα αυτά να γίνει κάτι ουσιαστικό για την αντιμετώπιση της βίας αλλά, αντίθετα, το κάθε νομοθέτημα είχε ως γνώμονα την προσαρμογή του νομικού περιβάλλοντος στη στρατηγική της ΕΕ για την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου.
Πρόσθεσε ότι η έξαρση της «οπαδικής βίας» ακολουθεί την όξυνση επιχειρηματικών αντιπαλοτήτων ανθρώπων που είναι και μεγαλομέτοχοι ΠΑΕ και ταυτόχρονα βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα σήψης γύρω από το ποδόσφαιρο, με ομάδες - εταιρείες, τζόγο, στημένα παιχνίδια, χορό δισεκατομμυρίων από διαφημίσεις και συμβόλαια. Και αναρωτήθηκε ποιος κάνει κουμάντο στον χώρο του ποδοσφαίρου σήμερα: «Είναι η ΓΓΑ; Είναι το υπουργείο Αθλητισμού; Οχι βέβαια. Είναι οι επιχειρηματίες του χώρου αυτοί που διοικούν το ποδόσφαιρο, τα όργανά τους, βασιζόμενοι στο περίφημο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου - το οποίο είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ για τις συνέπειές του. Η ΕΠΟ είναι σήμερα αυτή που ορίζει τα πειθαρχικά όργανα και τους δικαστές, ενώ θα έπρεπε να βγαίνουν με κλήρωση, όπως είχε προτείνει παλιότερα το ΚΚΕ». «Απέναντι σε όλους αυτούς τώρα είστε όλοι... σούζα μπροστά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Συντυχάκης.
Οσον αφορά το ζήτημα των χειραγωγημένων αγώνων αναφέρθηκε στα επίσημα στοιχεία, που θέλουν τον τζίρο της συγκεκριμένης παγκόσμιας αγοράς να ανέρχεται τουλάχιστον στο 1 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων το 90% προέρχεται από παράνομα στοιχήματα.
Μιλώντας ειδικά για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, τόνισε ότι αυτές επικεντρώνονται σε ακόμη πιο αυστηρά κατασταλτικά μέτρα, με τα οποία το ΚΚΕ διαφωνεί. Επεκτείνει και αναβαθμίζει την ηλεκτρονική παρακολούθηση των θεατών και φιλάθλων, μέτρα εμφανώς αναποτελεσματικά, που όχι μόνο δεν εγγυώνται την αποτροπή των φαινομένων βίας, αλλά είναι και επικίνδυνα για τις λαϊκές ελευθερίες, συστηματοποιώντας περισσότερο το γενικότερο «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των πολιτών.
Για τα πρόστιμα σε ΠΑΕ και ΚΑΕ σε περίπτωση βίαιων επεισοδίων, σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει τις συγκεκριμένες διατάξεις, ωστόσο τα χαρακτήρισε ανεπαρκή καθώς όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα αλλά ουσιαστικά είναι χωρίς συνέπειες για τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου αφού τα κέρδη από την παραοικονομία του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου ειδικά είναι τεράστια και καλύπτουν τις όποιες απώλειες τυγχάνει να έχουν (π.χ. κλειστά γήπεδα, μείωση εισιτηρίων, κ.τ.λ.). Πάνω σε αυτό επανέφερε την πάγια θέση του ΚΚΕ για τη μεταφορά του ελέγχου των ΠΑΕ και ΚΑΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης, θέση που καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν θέλησε να υιοθετήσει.
Χαρακτήρισε επικίνδυνο μέτρο τη διάταξη για τις λέσχες φιλάθλων που συνιστά συστηματικό φακέλωμα και μεγαλύτερη σύνδεση με τις ΠΑΕ. Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι επικίνδυνη και πονηρή η διάταξη του νομοσχεδίου που σε ένα γενικευμένο πλαίσιο φέρνει την απαγόρευση πανό με πολιτικό, ρατσιστικό, σεξιστικό περιεχόμενο, αφού εξισώνει το πανό στήριξης του αγώνα των Παλαιστινίων ή της καταδίκης του εγκλήματος στα Τέμπη ή κατά της αστυνομικής βίας στα γήπεδα, στα πανεπιστήμια, σε χώρους δουλειάς με τα εμετικά φασιστικά και ναζιστικά πανό και συνθήματα που προάγουν την ίδια τη βία στον αθλητισμό.
Για την ψηφιακή μετάβαση του αθλητισμού (π.χ. σύστημα ekouros) σχολίασε πως το μόνο που κάνει είναι να φέρει τις ψηφιακές... μπίζνες στον αθλητισμό, παρά να δίνει λύση στα προβλήματα. Χαρακτήρισε «φωτογραφική» τη διάταξη για την απόκτηση άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος και πτυχίου προπονητή Α' για τους προπονητές ποδοσφαίρου, σκοποβολής και τοξοβολίας χωρίς απολυτήριο Λυκείου, η οποία, όπως είπε, εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική απαξίωσης των ΣΕΦΑΑ καθώς και της προπονητικής ως επιστήμης. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η όποια δυνατότητα αξιοποίησης προπονητικά παλιών αθλητών με εμπειρία και επιτυχία ήταν πάντα με την έγκριση και πιστοποίηση των πανεπιστημιακών σχολών, σε συνεργασία με τη ΓΓΑ.
Για τη δυνατότητα οικονομικής επιχορήγησης σχολικών ομάδων από τους δήμους είπε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει παρών, θέτοντας όμως και το ερώτημα γιατί να μη γίνεται αυτό από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού ο σχολικός αθλητισμός χρειάζεται γενναία στήριξη και η μεταφορά της στήριξής του στους δήμους που στερούνται τέτοιας δυνατότητας κάθε άλλο παρά λύση αποτελεί.
Καταλήγοντας σημείωσε ότι η λύση για το ΚΚΕ είναι η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον Αθλητισμό, η αντιμετώπιση της βίας σε σύγκρουση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θησαυρίζουν, σε σύγκρουση με την άκρατη εμπορευματοποίησή του.
Ο αθλητισμός χάνει την ψυχή του όταν μετατρέπεται σε εμπόρευμα, δηλαδή σε μεγάλο πεδίο κερδοφόρων επιχειρηματικών επιδιώξεων, άρα και επιχειρηματικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μιλώντας χτες σχετικά με το νομοσχέδιο. Οπως είπε, στον εμπορευματοποιημένο επαγγελματικό αθλητισμό, η βία δεν αργεί να φανεί και να θεριεύει συνεχώς, αφού αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος. Μάλιστα, αποδεικνύεται ότι η βία θα ανακυκλώνεται μέσα και έξω από τα γήπεδα.
Μεταξύ άλλων, διερωτήθηκε «πώς οι κάμερες και τα ηλεκτρονικά εισιτήρια θα αντιμετωπίσουν την βία όταν αυτή εκδηλώνεται συστηματικά μακριά από τα γήπεδα», θυμίζοντας ότι οι δολοφονίες του Αλκη στη Θεσσαλονίκη, του Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια και του αστυνομικού στου Ρέντη έγιναν έξω από γήπεδα!
Υπογράμμισε ότι το υπουργείο Αθλητισμού πρέπει να ασχολείται με τον πραγματικό αθλητισμό, τον μαζικό, τον ερασιτεχνικό για να υπάρχουν γήπεδα και σωματεία, ώστε η άθληση να αποτελεί δικαίωμα των πολλών, ειδικά της νεολαίας. Και τόνισε ότι η φυσική αγωγή έχει πραγματικό νόημα όταν οι εργαζόμενοι και οι νέοι ασχολούνται οι ίδιοι, καθώς με τη μαζική συμμετοχή υλοποιούνται οι προϋποθέσεις για να θωρακίζεται η υγεία τους και να διαμορφώνονται ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει το κράτος να παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν και το αστικό κράτος ούτε μπορεί, ούτε θέλει, σχολίασε.
Στην τροπολογία για τον κατώτατο μισθό αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ
Στην τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, και με την οποία όπως υποστήριξε «εκκινεί η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού», αναφέρθηκε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι πρόκειται για κοροϊδία και σχολίασε ότι «αυτό που εξαγγέλλετε για αύξηση μεγάλη το πιστεύετε πραγματικά; Τα έχει καταπιεί το σούπερ μάρκετ, η ακρίβεια η απίστευτη που υπάρχει σήμερα».
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση διερωτήθηκε «εσείς δεν είστε με τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις;» και, αφού επεσήμανε ότι ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου επιβάλλει ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται με νόμο, κάλεσε την κυβέρνηση: «Γιατί δεν καταργείτε αυτόν τον νόμο;».
Δίνοντας πληρωμένη απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι με αυτήν την αύξηση οι εργαζόμενοι τάχα θα καρπωθούν μερίδιο από την ανάπτυξη, θύμισε ότι σε πολλούς κλάδους υπάρχει αύξηση κερδών 300% αλλά οι εργαζόμενοι θα πάρουν αύξηση 5%. «Μιλάτε ότι θα "καρπώνονται" το ίδιο με το ποσοστό της ανάπτυξης οι εργαζόμενοι όταν οι μισθοί βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του 2009;», τόνισε και υπογράμμισε: «Επιτρεπτά οικονομικά όρια σημαίνει 8,4 δισ. για εξοπλισμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά για τους εργαζόμενους που παράγουν ό,τι υπάρχει γύρω μας υπάρχουν τα "επιτρεπτά όρια", που τα καθορίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου».