ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ
Νέα σημαντική ενίσχυση για τη ΔΗΠΑΚ

Ομόφωνα ψηφίσματα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για απεργία την Πέμπτη 8 Φλεβάρη και στις 28 Φλεβάρη

Ενα ακόμα βήμα σημαντικής ενίσχυσης έκανε η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ στο 16ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) που διεξήχθη από 2 έως 4 Φλεβάρη στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑΚ συγκέντρωσε 34 ψήφους και ποσοστό 17% (από 25 ψήφους και 14% που είχε στο προηγούμενο συνέδριο, το 2021) και παραμένει 3η δύναμη αυξάνοντας όμως τις έδρες της στη Διοικούσα Επιτροπή σε 6, από 4 που είχε το 2021.

Στο συνέδριο ψήφισαν συνολικά 199 αντιπρόσωποι και τα ποσοστά και οι έδρες που καταλαμβάνουν οι υπόλοιπες παρατάξεις έχουν ως εξής: «Συνεργασία Πανεπιστημιακών» 36% και 12 έδρες (από 35% και 11 έδρες), «Συσπείρωση» 19% και 6 έδρες (από 20% και 7 έδρες), «Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης - Αριστερή Μεταρρύθμιση - Ενωτική Πρωτοβουλία» (ΚΙΠΑΝ - ΑΡΜΕ - ΕΝΩΤΙΚΗ) 16% και 5 έδρες (από 10% και 3 έδρες η ΚΙΠΑΝ, 5% και 2 έδρες η ΕΝΩΤΙΚΗ, 5% και 2 έδρες η ΑΡΜΕ), «Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων» 6% και 2 έδρες (από 5% και 2 έδρες), «Πανεπιστημιακή Ανεξάρτητη Κίνηση» 3% και 1 έδρα (τα ίδια είχε και το 2021), «Περιφερειακός Συνασπισμός Καθηγητών» 3% και 1 έδρα (τα ίδια είχε και το 2021).

Με την υπόθεση των ιδιωτικών πανεπιστημίων να είναι, όπως ήταν φυσικό, από τα κύρια θέματα συζήτησης, το 16ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ αποφάσισε ομόφωνα ότι προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Πέμπτη 8 Φλεβάρη και καλεί σε συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνεται στην Αθήνα και σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις που μπορεί να υπάρξουν σε άλλες πόλεις.

Παράλληλα, γύρω από τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής της εξεταστικής, το συνέδριο δήλωσε: «Υποστηρίζει σθεναρά την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, τα οποία ευθέως υπονομεύονται από τις εισαγγελικές παρεμβάσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και τις εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας. Η εκπαιδευτική διαδικασία και η διεξαγωγή εξετάσεων αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των λειτουργών της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι οφείλουν να προασπίσουν την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους».

«Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των φοιτητικών συλλόγων να αγωνίζονται δημοκρατικά για τη διασφάλιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και του μέλλοντός τους», δηλώνει το ανώτατο όργανο των πανεπιστημιακών που προκήρυξε επίσης κυλιόμενες στάσεις εργασίας «όπου επιχειρείται η επιβολή εξεταστικών διαδικασιών οι οποίες αναιρούν και καταστρατηγούν την αναφαίρετη αρμοδιότητα των μελών ΔΕΠ να καθορίζουν τον τρόπο εξέτασης και αξιολόγησης στα μαθήματα/εργαστήρια που τους έχουν ανατεθεί».

Αναφορικά με το ίδιο το νομοσχέδιο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, το 16ο Συνέδριο επιβεβαίωσε ομόφωνα την αντίθεση των πανεπιστημιακών σε αυτό, ζητώντας εμφατικά από την κυβέρνηση να μην το καταθέσει, να σεβαστεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να ενισχύσει ουσιαστικά και μετρήσιμα την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Σε σχετικό ψήφισμά του σημειώνει: «Το προαναγγελθέν νομοσχέδιο για αναγνώριση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, με "παράκαμψη" ή κατάλληλη "ανάγνωση" του άρθρου 16 του Συντάγματος, που τιτλοφορείται ως "ελεύθερο πανεπιστήμιο", την εξής μια "ελευθερία" θα υπηρετήσει: Της διάθεσης πτυχίων βασικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με δίδακτρα στη χώρα μας, η οποία θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου, ιδίως των περιφερειακών ιδρυμάτων».

Και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Η Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας, η ελληνική κοινωνία, οι νέοι μας, η ίδια η εξέλιξη των επιστημών δεν ωφελείται από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ηδη λειτουργούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων μέσω των (κερδοσκοπικών) κολεγίων και παρέχουν πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις ελέγχου της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών, ενώ εκκρεμεί η ρύθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων για πολλά τμήματα του δημόσιου πανεπιστημίου.

Στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας δεν λείπει ο ανταγωνισμός με ιδιωτικούς παρόχους Εκπαίδευσης».

Παράλληλα, με αφορμή τη συμπλήρωση στις 28 Φλεβάρη ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και πολλούς φοιτητές, το συνέδριο ομόφωνα ανέθεσε υποχρέωση στη νέα διοίκηση να καλέσει σε 24ωρη απεργία εκείνη τη μέρα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η 28 Φλεβάρη δεν πρέπει να είναι μόνο μέρα πένθους αλλά να μετατραπεί και σε μέρα αγώνα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, να υπάρχει πλήρης διερεύνηση με απόδοση ευθυνών. Για να ανατραπούν οι πολιτικές που αντιμετωπίζουν ως κόστος την ανθρώπινη ζωή και την ασφάλεια του λαού μας».

Τέλος, με ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, το 16ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό της Παλαιστίνης, σημειώνοντας: «Καταδικάζουμε τις θηριωδίες που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ στη Γάζα με θύμα τον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό που για δεκαετίες αγωνίζεται για το δικαίωμά του να έχει πατρίδα. Δηλώνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μας στα πανεπιστήμια της Παλαιστίνης. Απαιτούμε από την κυβέρνηση της χώρας μας: Καμία εμπλοκή στη σφαγή των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Ισραήλ στη Γάζα. Αμεση και έμπρακτη εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής από το 2015 για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967».

Αυτονόητη απαίτηση η επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα πτυχία των σχολών μηχανικών τεσσάρων πανεπιστημίων

Να αναγνωριστούν επαγγελματικά τα πτυχία των αποφοίτων των Σχολών Μηχανικών των ΠαΔΑ, ΔΙΠΑΕ, ΕΛΜΕΠΑ, ΠΑΠΕΛ χωρίς άλλες καθυστερήσεις ζητά το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας. Εξι χρόνια μετά την ίδρυση των Σχολών Μηχανικών, το ζήτημα αφορά πάνω από 50.000 φοιτητές και απόφοιτους, με τη διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων να καθυστερεί στο όνομα μιας ατέλειωτης γραφειοκρατικής διαδικασίας.

«Αυτή η παρελκυστική τακτική έχει εφαρμοστεί τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ, που, για να δικαιολογήσει την πολιτική της επιλογή και ευθύνη ρίχνει τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε και διατήρησε το πρόβλημα 1,5 χρόνο. Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν απαιτήθηκε για να αναγνωριστούν επαγγελματικά τα πτυχία των 3ετών σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων, οι απόφοιτοι των οποίων έχουν πρόσβαση σε επαγγελματικά δικαιώματα που οι απόφοιτοι των 5ετών προγραμμάτων σπουδών των δημόσιων πανεπιστημίων δεν έχουν», τονίζει η βουλευτής του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά που υπογράφει την Ερώτηση.

«Μετά από 6 χρόνια κυβερνητικής κοροϊδίας, η κυβέρνηση προκαλεί πραγματικά τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, όταν το ΥΠΑΙΘ ανακοινώνει πως στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που σχεδιάζονται θα υπάρχει a priori και ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση. Οταν έχει ανακοινώσει την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας που οδηγεί στην de facto ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων. Οταν με κάθε ευκαιρία διευκολύνει και αυτοματοποιεί διαδικασίες για αναγνώριση πτυχίων ξένων πανεπιστημίων, όπως πρόσφατα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου.

Αυτή η επιλεκτικότητα και ο κατακερματισμός αποτελούν διαχρονική πολιτική. Εκπορεύονται από την κοινή στρατηγική της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που αποσυνδέει το πτυχίο από το επάγγελμα και μετατρέπει σε προσόντα τα δικαιώματα που θα έπρεπε αυτόματα να κατοχυρώνονται στο πτυχίο. Η εφαρμογή των αντιδραστικών πολιτικών της ΕΕ οδηγεί και σε παραλογισμούς, που δίκαια οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων εκλαμβάνουν ως κοροϊδία. Οταν οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων κρίνονται ικανοί για έρευνα - διδακτορικό, δηλαδή για παραγωγή νέας γνώσης, αφού οι ακαδημαϊκοί τίτλοι που τους απονέμονται αναγνωρίζονται ως intergrated master (ακαδημαϊκή αναγνώριση), αλλά ανίκανοι να αξιοποιήσουν την υφιστάμενη γνώση για να δουλέψουν στο αντικείμενο των σπουδών τους (επαγγελματική αναγνώριση). Επειδή οι σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου είναι επαγγελματικές σπουδές, είναι αυτονόητη η απαίτηση με την ολοκλήρωση των σπουδών, να αποκτάται το δικαίωμα εργασίας στο ανάλογο αντικείμενο», τονίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση.

Η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό τι μέτρα θα λάβει ώστε: Να αναγνωριστούν επαγγελματικά τα πτυχία των αποφοίτων των Σχολών Μηχανικών των ΠΑΔΑ, ΔΙΠΑΕ, ΕΛΜΕΠΑ, ΠΑΠΕΛ, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Να κατοχυρωθεί το πτυχίο ως η μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο αντίστοιχο με τις σπουδές επάγγελμα, χωρίς άλλες εξετάσεις και πιστοποιήσεις.

  • Το ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων των μηχανικών των παραπάνω σχολών αποτελεί αίτημα φοιτητικών συλλόγων και έχει ξεσηκώσει τις δίκαιες αντιδράσεις. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν μεταξύ άλλων σε επιστολή τους φοιτητές και απόφοιτοι του ΠΑΔΑ, «την ώρα που χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοι του δημόσιου πανεπιστημίου είναι αποκλεισμένοι από το επάγγελμα, η κυβέρνηση υπόσχεται "μη κρατικά" πανεπιστήμια με ειδικότητες αναγνωρισμένες επαγγελματικά και ακαδημαϊκά! Πώς είναι όμως δυνατόν να δίνονται υποσχέσεις για "μη κρατικά" πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή το δημόσιο πανεπιστήμιο παράγει μετά από 5ετείς σπουδές, χιλιάδες μηχανικούς που αντιμετωπίζονται ως απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς οποιοδήποτε επαγγελματικό δικαίωμα;».
Εναρκτήρια εκδήλωση του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Την Παρασκευή 23 Φλεβάρη στις 19.00 στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση την Παρασκευή 23 Φλεβάρη, στις 19.00, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό (λεωφ. Ηρακλείου 145), όπου θα γίνει η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», οι οποίες θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα κάνει παρέμβαση ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972 - 1979, οπότε έγινε και η αρχή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν το λογότυπο, η αφίσα και το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», καθώς και μέρος της προφεστιβαλικής δραστηριότητας, που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες μέχρι και τον Σεπτέμβρη.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό αφιέρωμα στο επαναστατικό - αντάρτικο τραγούδι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» και την ορχήστρα της ΚΝΕ, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ (23/2/1943).

Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση με στιγμές από την ιστορία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ