ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Στο αίτημα «να μην κατατεθεί» ενώνονται οι φωνές από όλη τη χώρα

Την Πέμπτη στις 12 μ. στα Προπύλαια το πανελλαδικό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων

Πανελλαδικό ραντεβού στις 8 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια έχουν δώσει φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα, δίνοντας το μήνυμα της συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα τους, που μπαίνει στην πέμπτη βδομάδα και έχει στείλει ήδη παντού το μήνυμα της απόρριψης των σχεδίων για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ηδη φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν την παρουσία τους, ενώ παράλληλα εξελίσσεται νέος κύκλος Γενικών Συνελεύσεων για την πορεία του αγώνα. «Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα», δηλώνουν οι φοιτητές απέναντι στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, στην καταστολή που επιστρατεύει η κυβέρνηση για να τους προωθήσει.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη ηττηθεί. Ας ακούσει την πλειοψηφία των φοιτητών, των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών και του λαού, που εναντιώνεται στο νομοσχέδιο, και να το αποσύρει! Τώρα είναι η ώρα να δοθεί ενιαία πανελλαδική απάντηση. Ολοι οι φοιτητικοί σύλλογοι να βρεθούμε στην Αθήνα να διαδηλώσουμε!», τονίζουν οι φοιτητές.

Ολο αυτό το διάστημα οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν στο πλευρό τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, διδάσκοντες και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, μαθητές, εργατικά σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, άλλους φορείς που ενώνονται με τις διεκδικήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για πραγματικά δωρεάν και αποκλειστικά δημόσιες σπουδές. Η ΠΟΣΔΕΠ, κηρύσσοντας 24ωρη απεργία των διδασκόντων στα πανεπιστήμια, καλεί σε συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Πέμπτης. Στάση εργασίας και συμμετοχή στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Το κάλεσμα για το συλλαλητήριο της Πέμπτης φτάνει και στα σχολεία. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί «κάθε μαθητικό συμβούλιο στην Αθήνα να συζητήσει πώς θα οργανώσει τη συμμετοχή του κάθε σχολείου στην πορεία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στο "Εθνικό Απολυτήριο" (τριπλές πανελλαδικές)».

  • Μαχητικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας, μπροστά και στην προετοιμασία της συμμετοχής τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους συναδέλφους τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καταδικάζοντας και την επίθεση των ΜΑΤ. Μετά την πορεία, εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων συμμετείχαν στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας για την οργάνωση της απεργίας στις 28 Φλεβάρη.

ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Απαράδεκτη εισβολή της αστυνομίας και προσαγωγές φοιτητών

Μεγάλη συγκέντρωση καταδίκης της κυβερνητικής καταστολής στο αστυνομικό μέγαρο Κομοτηνής, στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά | Διαμαρτυρία σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης | Ανακοίνωση της ΚΝΕ

Την ανοιχτή καταστολή επιστρατεύει η κυβέρνηση, με ΜΑΤ και προσαγωγές φοιτητών, «ποντάροντας» στην τρομοκράτηση των αγωνιστικών τους δράσεων.

Χτες το απόγευμα, άνδρες των ΜΑΤ και αστυνομικοί με πολιτικά εισέβαλαν από την πίσω πόρτα στο κτίριο της Νομικής του ΔΠΘ στην Κομοτηνή. Αφού περικύκλωσαν όσους φοιτητές βρίσκονταν μέσα, τους έβγαλαν έξω με τη βία. Προχώρησαν δε σε 18 προσαγωγές φοιτητών τους οποίους μετέφεραν στο αστυνομικό μέγαρο Κομοτηνής.

Αμεση ήταν η αντίδραση φοιτητών και εργαζομένων, σωματείων και άλλων μαζικών φορέων της πόλης που άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το αστυνομικό μέγαρο, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των φοιτητών. Αργά το βράδυ, κάτω από την πίεση των αντιδράσεων που πήραν πανελλαδική διάσταση, με κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, με τους 12 από αυτούς να παραπέμπονται σε δίκη.

Σήμερα, στις 9 π.μ., Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας καλούν σε συγκέντρωση στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι φοιτητές τώρα!», ανέγραφε το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής Κομοτηνής. Στη συγκέντρωση, συνέχιζε να συρρέει πλήθος κόσμου, ενώ εκπρόσωποι σωματείων προχώρησαν σε παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση, απαιτώντας την απελευθέρωση των φοιτητών. Την εισβολή των ΜΑΤ καταγγέλλουν και φοιτητικοί σύλλογοι, απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Αντίστοιχη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φοιτητικούς συλλόγους πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αλλά και στον Πειραιά.

Σημειώνεται ότι η κατάληψη ξεκίνησε χτες, ύστερα από απόφαση που πήρε με μεγάλη πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση των φοιτητών την Παρασκευή, η οποία υπονομεύτηκε ανοιχτά από τη ΔΑΠ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας, «η άμεση και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα των πρυτανικών αρχών του ΔΠΘ, με πρόσχημα την παρεμπόδιση υπαλλήλων να προσέλθουν στην εργασία τους και 400 φοιτητών να προσέλθουν σε γραπτή εξέταση. Πάντως, σύμφωνα με επείγουσα χτεσινή ανακοίνωση του κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, η εξεταστική περίοδος Φλεβάρη αναστέλλεται για το υπόλοιπό της και «θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μετάβαση σε καθεστώς εξετάσεων εξ αποστάσεως για τα υπολειπόμενα μαθήματα προς εξέταση». Την Κυριακή η Κοσμητεία της Νομικής είχε εξαγγείλει ότι τη Δευτέρα οι εξετάσεις θα διεξάγονταν κανονικά διά ζώσης.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Στο πλευρό των φοιτητών, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό μέγαρο βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, και τον Βαγγέλη Ευαγγελόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, που προχώρησε σε παρέμβαση στον αξιωματικό υπηρεσίας. «Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες, παλεύουν για μόρφωση και για ζωή με δικαιώματα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ο Β. Ευαγγελόπουλος.

Παράλληλα, τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, πραγματοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική του ΔΠΘ και απαιτώντας να αφεθούν όλοι οι προσαχθέντες φοιτητές ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.

ΚΝΕ: Η κυβέρνηση αντί να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών απαντά με καταστολή και βία

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει: «Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καταγγέλλει την πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ και τη βίαιη προσαγωγή δεκάδων φοιτητών στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, μεταξύ των οποίων αρκετά μέλη της ΚΝΕ, σήμερα, Δευτέρα 5 Φλεβάρη.

Το "έγκλημα" των φοιτητών ήταν ότι υλοποιούσαν τη συλλογική απόφαση του Φοιτητικού τους Συλλόγου για συμμετοχή στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, με κλειστή σχολή, ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που κάνει την αδικία νόμο και διαλύει τα πτυχία και το μέλλον τους.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια. Οι απειλές, ο αυταρχισμός, η καταστολή της κυβέρνησης, με στόχο να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τη νέα γενιά, θα πέσουν στο κενό! Αντί να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και να αποσύρει το απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο, απαντά με ΜΑΤ, καταστολή και βία.

Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού μπορούν να φοβίσουν τους φοιτητές, να τους αποτρέψουν από τη συλλογική διεκδίκηση και δράση.

Η μαζική συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών στο μεγάλο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Φλεβάρη στις 12.00 στα Προπύλαια θα είναι η καλύτερη απάντηση! Η πλειοψηφία δεν φιμώνεται! Το δίκιο θα νικήσει! Εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι φοιτητές χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία!».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εντείνει την καταστολή και τις πιέσεις προς πρυτάνεις και πανεπιστημιακούς

Στον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής της εξεταστικής στις σχολές που τελούν υπό κατάληψη προσπαθεί να στρέψει τη συζήτηση η κυβέρνηση, στοχοποιώντας πρυτάνεις και πιέζοντας τους πανεπιστημιακούς με εγκυκλίους, ακόμα και με εισαγγελική έρευνα στη Θεσσαλονίκη για τις περιπτώσεις σχολών και Τμημάτων που δεν προκηρύσσουν ηλεκτρονικές εξ αποστάσεως εξετάσεις.

Απέναντι στις ενστάσεις πανεπιστημιακών που μιλούν ανοιχτά για τη διαβλητότητα των ηλεκτρονικών εξετάσεων, λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων παραγόντων, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στο κυριακάτικο μήνυμά του είπε κυνικά ότι «πρώτοι οι ίδιοι οι καθηγητές γνωρίζουν ότι αντικειμενικά δεν υπάρχει κανένα σύστημα εξετάσεων που να είναι πλήρως αδιάβλητο», πιέζοντας έτσι να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικές διαδικασίες «εδώ και τώρα», ενώ επανέλαβε τα περί μειοψηφιών που στερούν την πρόοδο των φοιτητών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στη «Real News» δήλωσε ότι «χαίρομαι που οι πρυτανικές αρχές κατανόησαν την αναγκαιότητα να διενεργηθεί η εξεταστική, ύστερα από την εγκύκλιο που τους έστειλα την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία υπογραμμίζεται ότι τα ιδρύματα οφείλουν - όταν προκύπτουν έκτακτες συνθήκες - να διενεργούν τις εξετάσεις εξ αποστάσεως με τη χρήση ψηφιακών μέσων» και πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να υπερκεράσουμε ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργούν μειοψηφίες», διαστρεβλώνοντας συνειδητά τις αποφάσεις που παίρνονται από δεκάδες Φοιτητικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα με μαζικότατες συλλογικές διαδικασίες.

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης αναφέρθηκε χτες στο θέμα, λέγοντας ότι «πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, με λίγα λόγια και να προχωρήσουν με τους τρόπους που προβλέπονται, με ένα πλήρες θεσμικό οπλοστάσιο που έχει δώσει ο υπουργός Παιδείας. Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο - το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή - ότι όποτε και όπου καλούνται οι Αρχές, επεμβαίνουν, γιατί αυτό είναι το χρέος και το καθήκον τους», πρόσθεσε επαναφέροντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιείται και η ανοιχτή καταστολή της αστυνομίας απέναντι στις καταλήψεις, που χαρακτήρισε για άλλη μια φορά παράνομες. Και χτες το απόγευμα η κυβέρνηση πέρασε και από τις διακηρύξεις στην πράξη με την εισβολή της αστυνομίας στη Νομική της Κομοτηνής.

Στο μεταξύ, απέναντι σε αυτό το κλίμα πιέσεων προς τους πρυτάνεις και πανεπιστημιακούς για το πώς θα κάνουν τη δουλειά τους, απάντησαν ξεκάθαρα οι πανεπιστημιακοί στο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, ότι «η εκπαιδευτική διαδικασία και η διεξαγωγή εξετάσεων αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των λειτουργών της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι οφείλουν να προασπίσουν την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους».

Παράλληλα υπήρξε αντίδραση και από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που διαμαρτύρεται καθώς «εκδηλώνονται παρεμβάσεις εισαγγελικών αρχών και πυκνώνουν οι αναφορές και τα δημοσιεύματα από ορισμένα ΜΜΕ που στρέφονται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά των οργάνων και των προσώπων που ασκούν διοίκηση στα ΑΕΙ, καταλογίζοντάς τους τουλάχιστον ολιγωρία, αν όχι σκοπιμότητα». Θυμίζουμε εξάλλου ότι και στην έκτακτη Σύνοδο οι πρυτάνεις διατήρησαν για τα ίδια τα ιδρύματα το δικαίωμα να αποφασίσουν αν, πώς και πότε θα τις κάνουν, σημειώνοντας πως «τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ