ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ
Η μόνη ψήφος που μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή οι αρχαιρεσίες των εργαζόμενων δημοσιογράφων, στα γραφεία της Ενωσης

Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα Τρίτη και μέχρι την Παρασκευή 9 Φλεβάρη οι δημοσιογράφοι - μέλη της ΕΣΗΕΑ. Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία της Ενωσης, σε 6 εκλογικά τμήματα, με 5 κάλπες το καθένα: Μία για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή, μία για τα Πειθαρχικά Συμβούλια, μία για το Μεικτό Συμβούλιο, μία για την έγκριση Προϋπολογισμού, Απολογισμού, Καταγγελία ΣΣΕ - κήρυξη απεργιών και μια για την έγκριση/απόρριψη της συγχώνευσης ΕΣΗΕΑ - ΕΣΠΗΤ.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους δημοσιογράφους να στηρίξουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιό της, που συγκροτείται από τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Η ενίσχυση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» είναι η καλύτερη απάντηση στην προκλητική ομοφωνία των άλλων παρατάξεων, που εκφράζεται τόσο με το κοινό προεδρείο από τους συνδικαλιστές των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την ουσιαστική συναίνεση των υπόλοιπων δυνάμεων στην ταφόπλακα που επιχειρεί να βάλει η πλειοψηφία του ΔΣ σε κάθε αγωνιστική δράση, για λογαριασμό της εργοδοσίας.

Μπροστά στις αρχαιρεσίες η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» αναδεικνύει τα βασικά διλήμματα που απασχολούν τον κλάδο και καλεί τους εργαζόμενους δημοσιογράφους:

  • «Να διεκδικήσουμε οργανωμένα - αγωνιστικά την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους δημοσιογράφους, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς - αναπλήρωση απωλειών - σύγχρονα δικαιώματα! Οχι στα παζάρια της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ με τους εργοδότες πίσω από από κλειστές πόρτες, για "αυξήσεις" - ψίχουλα ή "τροφεία" αντί για πραγματικές αυξήσεις!
  • Για να δυναμώσει το μόνο αντίπαλο δέος στην προκλητική ομοφωνία των άλλων παρατάξεων! Δεν θα αφήσουμε το "κοινό προεδρείο" των συνδικαλιστών ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, με τη συναίνεση των υπόλοιπων, να βάλουν ταφόπλακα σε κάθε αγωνιστική δράση, για λογαριασμό της εργοδοσίας. Παλεύουμε να αλλάξουν οι συσχετισμοί.
  • Δίνουμε ηχηρή απάντηση στις κατασκευασμένες - κατευθυνόμενες ειδήσεις, στα fake news και στην προπαγάνδα του πολέμου! Διεκδικούμε ενημέρωση για τα συμφέροντα του λαού! Η σημερινή πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) στηρίζει τα συμφέροντα των εργοδοτών, που θέλουν τον απόλυτο έλεγχο για το τι και πώς γράφεται/μεταδίδεται, επιβάλλοντας προληπτική λογοκρισία και αυτολογοκρισία!».

Για τη συγχώνευση ΕΣΗΕΑ - ΕΣΠΗΤ, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» υπογραμμίζει: «ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ τη "λευκή επιταγή" που ζητάει η συνδικαλιστική πλειοψηφία. Καμία εμπιστοσύνη στις πλειοψηφίες των δύο Ενώσεων! Καμία εξουσιοδότηση - λευκή επιταγή στο νέο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για παρασκηνιακές συνδιαλλαγές και εκλογομαγειρέματα σε βάρος των εργαζομένων.

Εδώ και τώρα: Να καταργηθούν οι κόφτες στην εγγραφή εργαζόμενων δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΑ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να γίνουν μέλη της ΕΣΗΕΑ ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που σήμερα καλύπτονται συνδικαλιστικά από την ΕΣΠΗΤ, χωρίς καμία διαδικασία συγχώνευσης».

Το ψηφοδέλτιο

Το ψηφοδέλτιο της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» για τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ είναι το εξής:

ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΕΡΤ), ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΙΟΚΑΣΤΗ (ATTICA TV), ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ (902.gr), ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (newsbeast.gr, political.gr), ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (902.gr), ΒΑΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΒΑΜΒΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ), ΒΕΛΕΓΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΒΕΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ - ΑΝΔΡΙΑΝΑ (ΝΤΑΝΙ) (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ), ΒΙΚΤΩΡΑΤΟΣ ΙΩΣΗΦ (ΠΟΝΤΙΚΙ), ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΑΠΕ - ΜΠΕ), ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΓΕΩΡΤΖΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ (in.gr), ΓΚΙΟΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ - ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (NEWSBOMB.GR, ACTION24), ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΑΠΕ - ΜΠΕ), ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ (902.gr), ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΖΥΜΑΡΗ ΑΘΗΝΑ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ (ΑΝΕΡΓΟΣ), ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ), ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (aftodioikisi.gr), ΘΩΜΑΪΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ), ΚΑΖΑΝΤΖΗ ΠΑΝΤΙΑ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ ΜΑΡΙΝΑ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΚΑΜΑΚΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ (APLHA), ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (newsit.gr), ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ), ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΚΥΡΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (iefimerida.gr), ΛΕΑΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ (9,84), ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (MEGA), ΛΟΓΑΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΠΙΝΙΚΗ (ΑΝΕΡΓΗ), ΜΑΪΛΗ ΕΛΕΝΗ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΜΕΖΙΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ), ΜΗΛΙΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΑΠΕ - ΜΠΕ), ΜΟΣΧΟΒΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΜΟΥΣΓΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ), ΜΠΑΜΙΑΤΖΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (THETOC.GR), ΜΠΙΤΣΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (DOCUMENTO), ΜΠΟΛΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ (MEGA), ΜΠΟΛΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ALPHA), ΜΥΤΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ALPHA), ΝΙΕΡΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΠΑΠΑΞΕΝΑΚΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ), ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΕΡΙΦΥΛΗ (CNN.gr), ΠΙΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ), ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΡΑΜΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (902.gr), ΡΟΒΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (NEA), ΣΑΜΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ALPHA), ΣΕΓΚΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ (902.gr), ΣΕΛΑΛΜΑΖΙΔΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ (ΜΑΚΗΣ) (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ), ΣΙΑΧΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΣΚΙΝΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΒΗΜΑ), ΣΤΡΕΒΙΝΑ ΙΩΑΝΝΑ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΤΣΙΒΟΛΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (in.gr), ΤΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (sportal.gr), ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΦΟΡΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ALPHA), ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΝΗ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΑΝΕΡΓΟΣ).

Μια ωραία βραδιά με φίλους λίγο πριν τις εκλογές

Μια ωραία βραδιά, με καλή παρέα, ζεστό κλίμα και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, πέρασαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο μπαρ «Rudu» στα Πετράλωνα, προσκαλεσμένοι της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας». Οπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ κυριάρχησε στα πηγαδάκια που στήθηκαν από νωρίς και μεγάλωναν όσο περνούσε η ώρα.

Ενα σύντομο καλωσόρισμα απηύθυνε εκ μέρους του ψηφοδελτίου ο Γιώργος Μηλιώνης. Τα μηνύματα από τους χώρους δουλειάς είναι ενθαρρυντικά και επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι να κάνουν αυτή τη φορά το βήμα και να στηρίξουν τη «Δημοσιογραφική Συνεργασία». Υποψήφιοι, συναγωνιστές και φίλοι αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες από τη μάχη της ψήφου, που συνεχίζεται μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, τελευταία μέρα των εκλογών.

Ψήφο στη «Δημοσιογραφική Συνεργασία», για «δυνατούς» δημοσιογράφους

Εκλογές στην ΕΣΗΕΑ. Στις 6, 7, 8 και 9 Φλεβάρη οι δημοσιογράφοι καλούμαστε να εκλέξουμε τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Τι θα κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων απέναντι στην τακτική του «κοινού προεδρείου» των συνδικαλιστών ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, με τη συναίνεση των υπόλοιπων, να τους μετρούν και πάλι σαν «κουκιά» για να τα βάλουν στο σακούλι των παζαριών με την εργοδοσία;

Τι θα κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων απέναντι στο καθεστώς των εκπροσώπων μιας «τέταρτης εξουσίας» που στο όνομα του «ελέγχου της εξουσίας» συμπορεύεται με τα κάθε λογής αφεντικά που θέλουν τον απόλυτο έλεγχο για το τι και πώς γράφεται και μεταδίδεται, ώστε να συντηρείται και να αναπαράγεται η «ελευθερία» της προληπτικής λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας;

Τι θα κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων που αντί για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους δημοσιογράφους, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, με αναπλήρωση απωλειών, με σύγχρονα δικαιώματα, τους θέλουν θεατές σε παζάρια με τους εργοδότες πίσω από κλειστές πόρτες για «αυξήσεις» - ψίχουλα ή για «τροφεία»... ελεημοσύνης;

Τι θα κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων που πολλές φορές στα μάτια της κοινής γνώμης τσουβαλιάζονται στους «αλήτες - ρουφιάνοι»,

- κι ας μην τα «έπιασαν» ποτέ από πουθενά, κι ας μην έπαιξαν ποτέ κανένα βρώμικο πολιτικό ή οικονομικό παιχνίδι,

- κι ας μην έγιναν ποτέ τα βαποράκια για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τμήματος ή του συνόλου της οικονομικής ολιγαρχίας,

- κι ας μη βρέθηκαν ποτέ ούτε σε «μυστικές», ούτε σε φανερές «λίστες», που δεν μπουκώθηκαν με αργομισθίες, που δεν «τα παίρνουν» από περίεργες «παραδραστηριότητες»,

- κι ας βρίσκονται πάντα με την τίμια δουλειά τους απέναντι στις κατασκευασμένες και κατευθυνόμενες ειδήσεις, στα fake news και στην προπαγάνδα του πολέμου;

Πώς θα τοποθετηθούν οι δημοσιογράφοι - μέλη της ΕΣΗΕΑ στους «κόφτες» εγγραφής στο Σωματείο των συναδέλφων μας της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου και στο δίκαιο αίτημά τους να γίνουν μέλη της ΕΣΗΕΑ ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που σήμερα καλύπτονται συνδικαλιστικά από την ΕΣΠΗΤ, χωρίς καμία διαδικασία συγχώνευσης;

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων ζουν με μισθούς πείνας, εργάζονται ανασφάλιστοι, όμηροι στα χέρια των εργοδοτών, για να είναι πιο ευάλωτοι στις κάθε λογής πιέσεις, στους ωμούς εκβιασμούς.

Σ' αυτήν τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων απευθυνόμαστε:

1. Στην εκλογική διαδικασία δεν ψηφίζουμε μόνο για να διεκδικήσουμε την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου. Αλλά και για το δικαίωμα στην ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση, για μια ενημέρωση που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού!

2. Η ψήφος στις εκλογές έχει και μιαν ηθική διάσταση. «Ρομαντισμός»;... Απαντάμε στον κυνισμό τους ότι ο ρομαντισμός δεν συνιστά αδυναμία, ούτε γραφικότητα. Συνιστά επίγνωση της ανάγκης και ανασαίνει με το οξυγόνο της ελπίδας που φυτρώνει και καρπίζει μέσα από τους τίμιους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες που δεν θα τελειώσουν τη μέρα των εκλογών.

3. Η στήριξη του ψηφοδελτίου της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας», του ψηφοδελτίου της ενότητας και της συμπόρευσης μαχόμενων δημοσιογράφων, που ήρθαν από διαφορετικές διαδρομές για να συναντηθούν στον κοινό τόπο του χρέους, του αγώνα για μιαν άλλη πορεία του δημοσιογραφικού κλάδου, είναι μια νέα αφετηρία για τη δημιουργία ενός ταξικού πόλου αντίστασης, προοπτικής και νίκης.

Απευθυνόμαστε στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων με τα λόγια του Μαρξ: «Ας κάνουμε το έγκλημα πιο ατιμωτικό, δημοσιοποιώντας το»!

Αλλά για να δημοσιοποιείς τα εγκλήματα των ισχυρών, για να μην υποκύπτεις στους εκβιασμούς που σε ατιμάζουν, πρέπει να είσαι δυνατός.

Οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ με την ψήφο στη «Δημοσιογραφική Συνεργασία» μπορούν να γίνουν βήμα για «δυνατούς» δημοσιογράφους.


Του
Νίκου ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ