ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
Τελευταίο «αντίο» στον Βασίλη Χελιδόνη

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΕΛΙΔΟΝΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΕΛΙΔΟΝΗΣ
ΦΩΤΟ

«Εφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 103 ετών, ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΕΛΙΔΟΝΗΣ. Σύντροφοι και συναγωνιστές του τον αποχαιρέτησαν, χτες το μεσημέρι, μαζί με την οικογένειά του και τους συγγενείς του, στο Νεκροταφείο Αγίου Βασιλείου στο Περιστέρι.

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Βασίλη Χελιδόνη εξέδωσε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974.

Ο Βασίλης Χελιδόνης γεννήθηκε το 1921 στο Μαζαράκι Ιωαννίνων. Σε μικρή ηλικία ήρθε στην Αθήνα και έκτοτε κατοικούσε στο Περιστέρι. Εργάστηκε ως οικοδόμος ως τη συνταξιοδότησή του. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στην πάλη κατά της δικτατορίας, στους αγώνες του λαού, συμπαρατασσόμενος μέχρι το τέλος της ζωής του με το ΚΚΕ. Ηταν μέλος του Παραρτήματος Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Μετά την απελευθέρωση συνελήφθη για τους αγώνες και τις ιδέες του και στάλθηκε στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Μετά την απόλυσή του από τη Μακρόνησο, εντάσσεται στην ΕΔΑ και δραστηριοποιείται στο συνδικαλιστικό κίνημα των οικοδόμων. Με την επιβολή της δικτατορίας, τον Απρίλη του 1967, φυλακίστηκε στην Αίγινα για πάνω από ενάμιση χρόνο.

Δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από τις γραμμές της ΕΣΑΚ, συμβάλλοντας στην ίδρυση σωματειακών επιτροπών στο Περιστέρι.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑΣ

ΕΥΔΟΚΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ ΨΥΧΟΓΙΟΥ
ΕΥΔΟΚΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ ΨΥΧΟΓΙΟΥ
ΦΩΤΟ

Πριν από λίγες μέρες, στις 23/1/2024, «έφυγε» από τη ζωή η ΕΥΔΟΚΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ - ΨΥΧΟΓΙΟΥ. Αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της για το Κόμμα και τα ιδανικά του. Γεννήθηκε στις 10/6/1937 στην ανταρτομάνα Καισαριανή και έζησε όλη την Ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος από πρώτο χέρι. Παρά την προχωρημένη ηλικία της κατέβαινε πάντα από την Καισαριανή με τα πόδια σε όλες τις συγκεντρώσεις του Κόμματος στο Σύνταγμα!

Στη μνήμη της και για την Οικονομική Εξόρμηση, ο αδελφός της Μάρκος Εμμανουηλίδης προσφέρει 20 ευρώ και ο ανιψιός της Κώστας Λένος 30 ευρώ αντί στεφάνου, μέσω ΚΟΒ Ωρωπού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ