ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε την αλύγιστη κομμουνίστρια Λούλα Λογαρά

Την κομμουνίστρια Λούλα Λογαρά, που αφιέρωσε τη ζωή της στις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ, μένοντας αλύγιστη μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της, τίμησε με μια ξεχωριστή εκδήλωση η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, την Κυριακή 4 Φλεβάρη.

Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου το «παρών» έδωσε πλήθος εργατικού και λαϊκού κόσμου, που με ενδιαφέρον παρακολούθησε όσα ανέφερε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην κεντρική ομιλία. Μεταξύ άλλων, σημείωσε εισηγητικά πως «αντλούμε δύναμη εμείς τα μέλη του Κόμματος, η ΚΝΕ, ο λαός από το παράδειγμά της, την προσφορά της, την πρωτοπόρα δράση της. Γιατί τώρα ιδιαίτερα είναι η ώρα της μάχης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, που ξεδιπλώνεται με σφοδρότητα σε όλα τα μέτωπα, που τσακίζει κάθε εργατικό - λαϊκό δικαίωμα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και απαιτείται η μέγιστη προσφορά από όλους και όλες μας. Τώρα είναι η ώρα της οργάνωσης και του αγώνα της ακόμα πιο πλατιάς συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Εμπνεόμαστε από τη γεμάτη αυτοθυσία προσφορά της, για να φέρουμε σε πέρας με επιτυχία την αποστολή μας στις σημερινές συνθήκες».

Ως το τέλος δίχως να λογαριάζει συνέπειες

Αναφερόμενος στο βιογραφικό της συντρόφισσας, στη συνδεδεμένη με το ΚΚΕ ζωή της, στάθηκε σε όλη την πορεία της, υπογραμμίζοντας ανάμεσα σε άλλα πως «με απέραντο σεβασμό τιμάμε σήμερα τη συντρόφισσα Λούλα Λογαρά. Στεκόμαστε προσοχή μπροστά στη μνήμη της. Τιμάμε μία ξεχωριστή γυναίκα, ηγετική προσωπικότητα του Κόμματός μας».


Αναφέρθηκε στα παιδικά της χρόνια στη Ζάκυνθο, «μεγαλώνοντας μέσα σε μία πολυμελή οικογένεια καθώς είχε 9 αδέρφια, ένας εκ των οποίων ο για πολλά χρόνια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Χρήστος Λογαράς. Ολοι τους ήταν δοσμένοι στον αγώνα του ΚΚΕ», όπως και στη μετέπειτα πορεία της: «Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης του 1929-'30 και ο κατοπινός θάνατος του πατέρα της το 1937 έπληξαν βαριά την οικογένεια Λογαρά, δημιουργώντας στην κυριολεξία πρόβλημα επιβίωσης για τα μέλη της. Η Λούλα Λογαρά βρέθηκε σε ηλικία 14 ετών στην Αθήνα, κοντά στη μεγαλύτερη αδερφή της. Οταν ενηλικιώθηκε, έπιασε δουλειά ως έκτακτη δημόσια υπάλληλος.

Εκεί την βρήκαν ο πόλεμος και η Κατοχή με την πρώτη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, ανοργάνωτη ακόμα όμως πήρε μέρος σε αυτήν. Για τη συμμετοχή της κλήθηκε σε απολογία από τον τότε υπουργό Καλύβα και τιμωρήθηκε με μετάθεση.

Εκεί και πάλι ανοργάνωτη, έφτιαξε μία ομάδα αντίστασης και σύντομα συνδέθηκε με το ΕΑΜ. Εγινε μέλος του Οργάνου του ΕΑΜ στους δημοσίους υπαλλήλους. Αμέσως μετά τη διαδήλωση στο υπουργείο Εργασίας, έγινε μέλος του Κόμματος.

Η επιλογή της αυτή ήταν μία ώριμη επιλογή, έπειτα από πολλή σκέψη, χωρίς ταλάντευση ήξερε τι έκανε και τι ήθελε.

Είχε βρει τον δρόμο της και το περιεχόμενο της ζωής της. Για εκείνη σκοπός της ζωής της, πάνω απ' όλα και πριν απ' όλα μπήκε το Κόμμα, συνειδητά και με θέληση να προσφέρει, όπως γράφει η συντρόφισσα και στο βιογραφικό της.

Από τότε δεν είχε διάλειμμα στην κομματική της ζωή. Δεν έχει κανενός είδους υποχώρηση και αναστολή, καμιά κομματική τιμωρία, κανενός είδους ταλάντευση για τον δρόμο που διάλεξε».

Για να μείνει το Κόμμα όρθιο!

Στάθηκε αναλυτικά σε όλη την ηρωική πορεία της στο ΚΚΕ, στην αταλάντευτη στάση της σε φυλακές, δικαστήρια κ.ά. διώξεις, αλλά και στην ξεκάθαρη στάση της να μείνει το Κόμμα όρθιο τη δύσκολη περίοδο της αντεπανάστασης 1989-'91 και του 13ου Συνεδρίου, όσες δυσκολίες και αν πέρασε, και κατέληξε:

«Η Λούλα Λογαρά, όπως χιλιάδες μέλη, στελέχη και οπαδοί, συνέβαλε να μείνουμε ΟΡΘΙΟΙ ως Κόμμα. Από το 1918, το ΚΚΕ έδωσε πολιτικό περιεχόμενο στους εργατικούς αγώνες ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, με τίμημα πολλούς νεκρούς, βασανισθέντες και διωκόμενους, όπως η Λούλα Λογαρά. (...)

Το ΚΚΕ ανασυγκροτήθηκε οργανωτικά, ιδεολογικά, προγραμματικά σε όλη τη νέα περίοδο της Ιστορίας του, στηριγμένο στα πέντε Συνέδριά του που μεσολάβησαν από την κρίση του 1991. Προϊόν αυτής της πορείας είναι το σημερινό μας Πρόγραμμα, που ψήφισε στο 19ο Συνέδριο, το οποίο αναπτύσσει τη συνολική στρατηγική του ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό και τα βασικά καθήκοντα της ταξικής πάλης (...).

Οπως η ίδια η σ. Λούλα έγραφε σε άρθρο της στον "Ριζοσπάστη" στις 13/4/1975:

"...Ο δρόμος του ΚΚΕ είναι ο μοναδικά σωστός και επαναστατικός δρόμος για το ευτυχισμένο μέλλον της χώρας μας. Και η ελληνική νεολαία με τις ανησυχίες που έχει, με τον ενθουσιασμό που τη χαρακτηρίζει, με τις αναζητήσεις που κάνει, με τη φλόγα για αγώνα που την καίει και με την ωριμότητα και την πείρα που αποκτά, δεν μπορεί παρά να διαλέξει αυτόν τον δρόμο...".

Είμαστε περήφανοι που βαδίζουμε σε αυτόν τον ίδιο δρόμο και υποσχόμαστε, θυμούμενοι την ακριβή μας συντρόφισσα, ότι η σπορά που άφησε αυτή και πολλοί άλλοι βρίσκει πρόσφορο έδαφος και θα καρπίσει. Και το ΚΚΕ θα επιτελέσει την ιστορική του αποστολή για την κατάργηση της εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Κρατώντας την παρακαταθήκη που μας άφησαν αγωνιστές και αγωνίστριες σαν την Λούλα Λογαρά, θα φροντίσουμε όλοι εμείς γι' αυτό! Συνεχίζουμε, σύντροφοι και συντρόφισσες. Για τη νίκη».

  • Στο Πνευματικό Κέντρο λειτούργησε πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με φωτογραφικό και άλλο υλικό από τη ζωή της Λ. Λογαρά, ενώ το πρωί της Κυριακής η ΤΕ Ζακύνθου τοποθέτησε τιμητική πλακέτα στο Α' Κοιμητήριο.

«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Οι εκδόσεις μας «όπλο» στην αντιπαράθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία

Σε μια ζεστή εκδήλωση έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Σε μια ζεστή εκδήλωση, με προσκαλεσμένος όλους όσοι εργάζονται στο εκδοτικό και στον «Ριζοσπάστη» αλλά και όσους επιμελούνται την ΚΟΜΕΠ, τον «Οδηγητή» και βέβαια το «κόκκινο Αερόστατο», η «Σύγχρονη Εποχή» έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, το απόγευμα του Σαββάτου, στον χώρο εκδηλώσεων «Αστρα», στον Βύρωνα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Επίσης, ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», και τα μέλη της ΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του Κόμματος, Στέφανος Λουκάς, εκδότης του «Ριζοσπάστη», Περικλής Κουρμούλης, αρχισυντάκτης της εφημερίδας, και Μαρία Λαμπρινού.

Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά η Μαριλίζα Λούντζη και ο Γιάννης Κοξαράκης.

Ενα σύντομο καλωσόρισμα απηύθυνε ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής», ο οποίος μεταξύ άλλων στην ομιλία του σημείωσε: «Η μορφωτική και εκδοτική ιστορία του Κόμματος θέτουν για όλους εμάς που δουλεύουμε, από διαφορετικά πόστα για την ίδια υπόθεση στις σημερινές συνθήκες, ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων προκειμένου με συλλογικότητα αλλά και με την αναγκαία ατομική ευθύνη και αφοσίωση να υπηρετηθούν, από το μετερίζι που μας έχει χρεώσει το Κόμμα μας, οι σκοποί και η αποστολή του.

Σήμερα, συνεχίζουμε με τις εκδόσεις μας, τον "Ριζοσπάστη", την "Κομμουνιστική Επιθεώρηση", τον "Οδηγητή", το βιβλίο και το "κόκκινο Αερόστατο". Επιδιώκουμε να γίνονται οι ιδέες μας, η φωνή του Κόμματος ακόμη πιο διεισδυτική, να φτάνει πλατιά σε ευρύτερο κομμάτι λαϊκού - εργατικού κόσμου και κυρίως νεολαίας. Με τη σιγουριά ότι τα έντυπά μας, οι εκδόσεις μας αποτελούν "όπλο" στην αντιπαράθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία, με την καθοδήγηση του Κόμματος θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στις μάχες που είναι μπροστά, στην ιδεολογικοπολιτική διαπάλη, για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την κοινωνική συμμαχία, τη μάχη των ευρωεκλογών.

Θα επιμείνουμε σε πολύμορφες πρωτοβουλίες, για τη βελτίωση και την αύξηση της διακίνησης όλων των εντύπων, θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα και τρόπους. Θα αξιοποιήσουμε επετείους αλλά και τις ίδιες τις εξελίξεις. Θα πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών και άλλες πολιτιστικές παραγωγές για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν μέσα από ένα φιλόδοξο ετήσιο πρόγραμμα.

Εχοντας την πεποίθηση ότι η επαναστατική θεωρία και γνώση όταν κατακτάει τις λαϊκές μάζες γίνεται υλική δύναμη για να κινηθεί ο τροχός της Ιστορίας μπροστά και να αλλάξει ο κόσμος, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η εκδοτική δραστηριότητα του Κόμματος να δημιουργεί όλα εκείνα τα ερεθίσματα, τους προβληματισμούς, τις γνώσεις που συμβάλλουν προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποκτούν την ικανότητα να ερμηνεύουν την πραγματικότητα, να συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση, για τη σοσιαλιστική προοπτική».

Στο τέλος, μ' ένα ποτήρι κρασί οι εργαζόμενοι στο βιβλιοπωλείο και στις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» αντάλλαξαν ευχές για καλή και αγωνιστική χρονιά. Ακολούθησε η κοπή της πίτας. Το κομμάτι για το Κόμμα παρέλαβε ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Δεν ήταν λίγα και τα παιδιά των εργαζομένων που συμμετείχαν στην εκδήλωση και πήραν ωραία δώρα, όπως και οι εργαζόμενοι της «Σύγχρονης Εποχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ