ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ
Να παραλύσει όλη η χώρα, να σημάνει πανεργατικός ξεσηκωμός

Απεργούν 20 Εργατικά Κέντρα, 12 Ομοσπονδίες και εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία | Απεργία και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο

Πληθαίνουν οι απεργιακές αποφάσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων, μαζί και οι εστίες αγώνα που «ανάβουν» σε χώρους δουλειάς στην πορεία για την απεργία στις 28 Φλεβάρη, μέρα που θα σημάνει πανεργατικός απεργιακός ξεσηκωμός με επίκεντρο το κόστος ζωής που ματώνει τα λαϊκά νοικοκυριά και με διεκδικήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας κ.ά.

Στην πορεία προς την απεργία πληθαίνουν και οι μαζικές αγωνιστικές διεργασίες. Καθημερινές είναι οι συσκέψεις, οι Γενικές Συνελεύσεις για την οργάνωση των εργαζομένων, οι περιοδείες και εξορμήσεις, κινητοποιήσεις και κάθε είδους πολύμορφες δράσεις για την οργάνωση των εργαζομένων ενάντια στην ενιαία επίθεση που δέχονται από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις τους.

Απεργούν μεγάλες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα

Αποφάσεις για απεργία στις 28 Φλεβάρη έχουν πάρει μέχρι τώρα 20 Εργατικά Κέντρα, 12 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και δεκάδες πρωτοβάθμιες κλαδικές και επιχειρησιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Απεργιακή απόφαση πήρε και η ΑΔΕΔΥ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Στις αποφάσεις περιλαμβάνονται το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το μεγαλύτερο της χώρας, και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η μεγαλύτερη του ιδιωτικού τομέα. Το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση δίνουν και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), ενώ αντίστοιχη απόφαση έχει πάρει και η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης, καθώς στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.

Αναλυτικά, αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σάμου, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Συλλόγων Υπουργείου Γεωργίας, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου - Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Πρωτοβουλίες από Εργατικά Κέντρα και σωματεία

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα του λαού οργανώνουν Εργατικά Κέντρα, προετοιμάζοντας παράλληλα τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής έχει ορίσει την Πέμπτη 8 Φλεβάρη ως μέρα δράσης για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και για τη δημιουργία Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατ. Αττική.

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου καλεί σε σύσκεψη την Παρασκευή 9 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα στα γραφεία του (αίθουσα συνεδριάσεων, Κομνηνάκη 43), τις διοικήσεις των εργατικών σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους αγροτικούς συλλόγους, τους φοιτητικούς συλλόγους και τα μαθητικά συμβούλια, τις συνταξιουχικές οργανώσεις, τους επαγγελματικούς κ.ά. φορείς και συλλόγους του νησιού.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί τα σωματεία σε τακτική συνέλευση των αντιπροσώπων την Κυριακή 11 Φλεβάρη. Επίσης, στις 6 Μάρτη καλεί σε μεγάλη εκδήλωση - συγκέντρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις. Επιπλέον, παίρνει την πρωτοβουλία της οργάνωσης «Αγώνα δρόμου - αγώνα ζωής - τρέχουμε για την Παλαιστίνη» στις 25 Φλεβάρη. Αύριο Τετάρτη καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία αλληλεγγύης (3 μ.μ. - 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο).

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί αγροτικούς συλλόγους, σωματεία αυτοαπασχολούμενων, επιτροπές πληγέντων, φορείς του λαϊκού κινήματος και της νεολαίας της πόλης σε σύσκεψη για τον συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα την Τρίτη 13 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας στη Νέα Σμύρνη (πίσω από το σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας»).

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου πραγματοποιεί την ετήσια Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του την Κυριακή 18 Φλεβάρη. Επίσης, θα συνδιοργανώσει με την Επιτροπή Ειρήνης και τους Συλλόγους Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) εκδήλωση - συναυλία αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης την Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του δημαρχείου Ανατολικής Σάμου στο Βαθύ.

Στην Πέλλα, σε σύσκεψη καλούν σωματεία και φορείς την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στις 11.30 π.μ. στο δημαρχείο Γιαννιτσών.

Στο Αγρίνιο, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί σε σύσκεψη την Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ.

Αγωνιστικές δράσεις συνδικάτων

Περιφερειακές συσκέψεις με θέμα τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων στον κλάδο και την προετοιμασία της απεργίας στις 28 Φλεβάρη οργανώνει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί συσκέψεις το Σάββατο 10 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης, και την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Αττική.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων των δήμων και της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή, σε σύσκεψη την Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα των Λογιστών (οδό Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί στην απεργία στις 28 Φλεβάρη και σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη, στις 4 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Wyndham» (Μ. Αλεξάνδρου 2, Μεταξουργείο).

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρησιακών σωματείων, συνδικαλιστές και εργαζόμενους στο Εμπόριο σε σύσκεψη την Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

Ακόμα, συσκέψεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα, σήμερα και αύριο, με εργαζόμενους στις εταιρείες PwC και «Grant Thornton» αντίστοιχα.

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Οι πρώτες απεργιακές συγκεντρώσεις για την 28η Φλεβάρη έχουν οριστεί μέχρι στιγμής ως εξής:

Αθήνα, 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Ικαρία, 11 π.μ. στην πλατεία Ευδήλου.

Σάμος, 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗ»
Τρεις στους δέκα εργαζόμενους με μισθό πείνας!

Τουλάχιστον τρεις στους δέκα εργαζόμενους στο τέλος του 2023 είχαν μεικτό μισθό κάτω από 800 ευρώ, δηλαδή λιγότερο ή γύρω από τον κατώτατο μισθό που ανέρχεται στα 780 ευρώ μεικτά.

Το παραπάνω στοιχείο αναδεικνύεται μεταξύ άλλων από τα επίσημα στοιχεία των επιχειρήσεων (για το διάστημα 1/10/2023 έως 15/12/2023) και τα οποία περιλαμβάνονται στο ειδικό τεύχος του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη».

Οπως δείχνουν τα στοιχεία, από τους 2.296.845 εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, στο Δημόσιο ή τους ΟΤΑ, οι 700.712 μισθωτοί (30,9% του συνόλου) λάμβαναν μισθό κάτω από 800 ευρώ μεικτά. Μάλιστα, από τα ποσά αυτά θα πρέπει να αφαιρεθεί ένα ποσοστό περίπου 15% που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Επίσης, 284.134 εργαζόμενοι (το 12,37%) είχαν μηνιαίο μισθό κάτω από 500 ευρώ μεικτά, το 3,36% από 501 έως 600 ευρώ, το 2,37% από 601 έως 700 ευρώ και το 12,8% από 701 έως 800 ευρώ μεικτά.

Χαρακτηριστικό της γενικής συμπίεσης του εργατικού εισοδήματος είναι επίσης το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες του έτους που πέρασε, πάνω από τους μισούς μισθωτούς, το 53,67% του συνόλου, είχαν μηνιαίο μισθό κάτω από τα 1.000 ευρώ μεικτά, δηλαδή κάτω από 850 ευρώ καθαρά! Ενώ μόλις ένας στους 10 εργαζόμενους (9,8% του συνόλου) είχαν μεικτό μισθό πάνω από 2.000 ευρώ. Πέρα από την ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σημαντικός παράγοντας στη συμπίεση των μισθών παραμένει η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, καθώς σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη» 310.562 μισθωτοί (13,52%) απασχολούνταν κάτω από 20 ώρες τη βδομάδα και μόλις το 74,8% είχε πλήρες ωράριο (πάνω από 35 ώρες τη βδομάδα).

Ετσι, παρά τα παχιά λόγια και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για «αξιοπρεπείς μισθούς», οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να στενάζουν καθώς ο μέσος όρος των μεικτών μηνιαίων αποδοχών περιορίστηκε στα 1.251 ευρώ το 2023, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την «αύξηση» που καταγράφεται από τα 1.176,4 ευρώ του 2022, την ίδια ώρα που η ακρίβεια λεηλατεί τα μίζερα και πολλές φορές αβέβαια εισοδήματά τους. Δηλαδή παρατηρείται μια αύξηση κατά 74,6 ευρώ μεικτά τον μήνα και σε ποσοστό κατά 6,3% σε σύγκριση με το 2022, με τον πληθωρισμό σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης να φτάνει σε διψήφιο ποσοστό, ρουφώντας ακόμα μεγαλύτερο μέρος του μισθού.

Πάντως, ακόμα και αυτή η αύξηση - ψίχουλα, σε σχέση με τον πληθωρισμό που καλπάζει, σε ένα μέρος της δεν οφείλεται σε πραγματική αύξηση των μισθών, αλλά σε περισσότερες ώρες εργασίας, αφού περιλαμβάνει κάθε αμοιβή του μισθωτού, π.χ. υπερωριακή απασχόληση, εργασία τις Κυριακές κ.ά., που πλέον πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν κατά κόρον με βάση τους νόμους ξεχειλώματος του ωραρίου εργασίας.

Επιπλέον, αν τη μηνιαία δαπάνη των επιχειρήσεων τη συσχετίσουμε με το σύνολο των θέσεων εργασίας που κάλυψαν οι εργαζόμενοι μέσα στο 2023 και που σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη» ανέρχεται στις 2.419.220 θέσεις, τότε η μέση μηνιαία δαπάνη για κάθε θέση εργασίας διαμορφώνεται μόλις στα 1.187,7 ευρώ μεικτά!

Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τους πανηγυρικούς τόνους της κυβέρνησης για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν πως η πραγματική αύξηση του αριθμού των εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου περιορίστηκε σε 47.246 (2,1%), από 2.249.599 το 2022 σε 2.296.845 το 2023.

Οσον αφορά τους κλάδους, το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων συγκεντρώνεται στους κλάδους του λιανικού εμπορίου (13,07%), στις υπηρεσίες εστίασης (10,19%) και στο χονδρικό εμπόριο (9,46%). Παράλληλα ενισχύεται και η τάση συγκέντρωσης του εργατικού δυναμικού σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις παρά τη «θάλασσα» των μικρών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 2023 δραστηριοποιήθηκαν 298.255 επιχειρήσεις, από τις οποίες το 88,12% είχαν από έναν μέχρι δέκα εργαζόμενους. Ομως, την ίδια στιγμή, μόλις 5.277 επιχειρήσεις, δηλαδή μόλις το 1,7% του συνόλου, απασχολούσαν 1.100.803 μισθωτούς, που αντιστοιχούν στο 45,5% των εργαζομένων. Μάλιστα, μόλις 815 επιχειρήσεις απασχολούσαν 663.482 εργαζόμενους (27,42% του συνόλου των μισθωτών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου).

Στην περιφέρεια της Αττικής δραστηριοποιείται το 38,99% του αριθμού των επιχειρήσεων, που έχει ως επακόλουθο 1.164.369 εργαζόμενοι (50,38%) να διαβιώνουν στην ίδια περιφέρεια. Ακολουθεί η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου απασχολείται το 16,16% των εργαζομένων, που σημαίνει ότι δύο στους τρεις εργαζόμενους ζουν και εργάζονται στις δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ