ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Συνεχής δράση για να πλημμυρίσει η πόλη με λαϊκό κόσμο το Σάββατο 10/2

Να βγούνε μπροστά οι ανάγκες της πόλης και του λαού της, καλεί η δημοτική αρχή

Από λαϊκές συσκέψεις σε συνοικίες της Πάτρας
Από λαϊκές συσκέψεις σε συνοικίες της Πάτρας
Με επιτυχία, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των λαϊκών στρωμάτων της πόλης αλλά και φορέων, διεξάγονται οι λαϊκές συνελεύσεις του δήμου Πατρέων μπροστά στη νέα μεγάλη κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής το Σάββατο 10 Φλεβάρη στις 11 π.μ., με σύνθημα «Πάτρα, μια πόλη στο πόδι! Για την ικανοποίηση των αναγκών της, των αναγκών του πατραϊκού λαού!».

Η δημοτική αρχή απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους εργαζόμενους, στον λαό, στη νεολαία, να πλημμυρίσουν τις σκάλες της Αγίου Νικολάου, της Γεροκωστοπούλου, την Αγίου Γεωργίου, να βγάλουν μπροστά τις δικές τους διεκδικήσεις για όλα όσα τους ανήκουν, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που κινείται πάνω στις ίδιες αντιλαϊκές «ράγες» των προηγούμενων κυβερνήσεων, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.

Και αυτό το κάλεσμα βρίσκει ανταπόκριση, με το Εργατικό Κέντρο να έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται και από άλλους εργατικούς, λαϊκούς, νεολαιίστικους φορείς της Πάτρας. Την κινητοποίηση του Σαββάτου στηρίζει και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Αχαΐας.

Αυτό το ενδιαφέρον εκφράστηκε και στις συνελεύσεις και συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, με τα στελέχη της δημοτικής αρχής να δίνουν τον τόνο, να καλούν σε ξεσηκωμό και διεκδίκηση, κανείς να μη μένει παρατηρητής των εξελίξεων.

Η κυβέρνηση αρνείται τη χρηματοδότηση και την πρόσληψη εργαζομένων

«Οι λαϊκές συνελεύσεις είναι πολύ χρήσιμες για όλους μας. Διατηρούμε την άμεση επαφή μας και ενημερώνουμε ο ένας τον άλλον. Γι' αυτόν τον λόγο βρεθήκαμε και σήμερα εδώ. Δεν μπορούμε να καταγράφουμε πλήθος αναγκών ως δήμος, να μην υπάρχει κρατικός σχεδιασμός κάλυψης των αιτημάτων μας, να μας φορτώνουν συνεχώς με νέες αρμοδιότητες και να μη χρηματοδοτούν στοιχειωδώς ούτε καν τις βασικές ανάγκες μας. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ο ιδρώτας του πατραϊκού λαού, που πλήρωσε και του ζητάνε να ξαναπληρώσει, να καταλήγει στα χέρια μιας χούφτας κατόχων του πλούτου στη χώρα μας. Η κυβέρνηση και φέτος αρνείται να χρηματοδοτήσει τον δήμο μας, όπως και όλους τους δήμους. Αντί για 91 εκατομμύρια τον χρόνο συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μόνο 24, όταν τα έξοδα για τη μισθοδοσία του προσωπικού είναι πολύ παραπάνω. Αυτήν τη στιγμή μάς λείπουν πάνω από 400 μόνιμοι εργαζόμενοι από τον δήμο, 200 από τη ΔΕΥΑΠ και πάνω από 50 από τα Νομικά Πρόσωπα, και η κυβέρνηση αρνείται την πρόσληψη εργαζομένων, ώστε να ικανοποιούνται τα αιτήματα των συμπολιτών μας. Για όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, σας καλούμε να σταθείτε στο πλευρό μας, στο πλευρό της πόλης μας, στην κινητοποίηση στις 10 του Φλεβάρη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης στη συνέλευση του Ρίου, όπου έδωσαν το «παρών» λαϊκός κόσμος και φορείς της περιοχής.

Στη ρότα εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας, στην παρέμβασή του για την οργάνωση της απεργίας της 28ης Φλεβάρη, στη σύσκεψη που οργάνωσε το ΕΚΠ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Από την πρώτη στιγμή που εκλεγήκαμε στη διοίκηση του δήμου, θέσαμε ως στόχο μας να ανακουφίσουμε τα λαϊκά στρώματα, να μην εφαρμόσουμε φορομπηχτική πολιτική απέναντί τους, να διεκδικήσουμε έργα που έχουν ανάγκη, να αντισταθούμε σε πολιτικές που εμπορευματοποιούν υπηρεσίες και αγαθά, που θέλουν να βάζει το χέρι στην τσέπη ακόμη πιο βαθιά ο λαός, στερώντας του ό,τι του ανήκει. Σε αυτήν τη ρότα συνεχίζουμε και στη νέα μας θητεία, και με αυτόν τον σκοπό πορευόμαστε. Δρούμε μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, με νόμους και μέτρα που είναι στην απέναντι από εμάς κατεύθυνση. Παλεύουμε όμως για τους εργαζόμενους και τον λαό μας, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν σταματάμε να διεκδικούμε, κάθε αγώνας που δίνουμε μπορεί να έχει αποτέλεσμα». Πρόσθεσε δε ότι η κινητοποίηση του Σαββάτου μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά και στην επιτυχία της απεργίας, για να βγουν μπροστά όλες οι εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις.

«Χτυπάει το κουδούνι του αγώνα για το μέλλoν των παιδιών μας»

Ενδιαφέρουσα ήταν και η σύσκεψη με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και εκπαιδευτικούς φορείς, με την αντιδήμαρχο Παιδείας Κατερίνα Σίμου να τονίζει: «Είναι απόλυτα σωστό το 2024 να απαιτούμε να ζουν τα παιδιά μας στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, να απολαμβάνουν όσα μπορεί να τους προσφέρει η επιστήμη, η τεχνολογία. Ακριβώς γι' αυτό πρέπει να βγούμε μπροστά. Για να διεκδικήσουμε όσα αξίζουν τα παιδιά μας και οι κυβερνήσεις τούς τα στερούν. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να λείπουν καθαρίστριες από τα σχολεία, οι Σχολικές Επιτροπές να υποχρηματοδοτούνται, να μην υπάρχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα σχολικής στέγης με αποκλειστικά κρατική ευθύνη. Για όλα αυτά και για πολλά ακόμα, για κάθε πτυχή της ζωής μας που δέχεται επίθεση, είναι αναγκαίο το Σάββατο 10/2 οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι να πλημμυρίσουμε τις σκάλες της Αγίου Νικολάου. Χτυπάει το κουδούνι του αγώνα!».

Καθημερινές συσκέψεις

Μετά και τις χθεσινές συσκέψεις στα Ροΐτικα και στα Προσφυγικά, σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ. ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για τη μεγάλη κινητοποίηση. Συσκέψεις έχουν γίνει επίσης σε Μεσσάτιδα και Ανατολικό Διαμέρισμα, ενώ το πρόγραμμα ενημέρωσης συνεχίζεται καθημερινά, ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη

  • 6.30 μ.μ. Κεντρικό Διαμέρισμα, στο Μέγαρο Λόγου Τέχνης (πλατεία Γεωργίου).
  • 6.30 μ.μ. Βραχνέικα (Σταροπούλειο Μέγαρο).
  • 8.30 μ.μ. με φορείς του αθλητισμού και την Αθλητική Επιτροπή (Παμπελοποννησιακό Στάδιο, αίθουσα «Αλέκα Σιούλη»).

Αύριο Πέμπτη

  • 7 μ.μ. Νότιο Διαμέρισμα.
ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε κλίμα αισιοδοξίας για τις μάχες που έρχονται το λαϊκό γλέντι

Με επιτυχία και σε κλίμα αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, το λαϊκό γλέντι που διοργάνωσαν από κοινού οι ΤΟ Πειραιά και Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Το «παρών» έδωσαν σύντροφοι, φίλοι και οπαδοί, εργαζόμενοι στην πόλη του Πειραιά, στο λιμάνι και ευρύτερα στον κλάδο των Μεταφορών.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΟ Μεταφορών, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Παίρνουμε μια ανάσα από τη σημερινή συνεστίαση, γιατί μπροστά μας έχουμε δύσκολες αλλά ταυτόχρονα όμορφες μέρες, γεμάτες μάχες και αγώνες. Από αύριο συνεχίζουμε μαχητικά για την οργάνωση της πανεργατικής απεργίας στις 28 του Φλεβάρη, για να νεκρώσει ξανά το λιμάνι του Πειραιά απ' άκρη σ' άκρη αλλά και άλλοι χώροι δουλειάς, για να πάρουν οι εργαζόμενοι τη θέση τους στον αγώνα στο πλάι των αγροτών αλλά και των φοιτητών που έχουν γεμίσει τους δρόμους. Δηλαδή, οι επόμενες μέρες για την κυβέρνηση δεν θα είναι και τόσο ευχάριστες. Αυτό άλλωστε είχαμε πει εδώ και μήνες, ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης αντιμετωπίζεται στους δρόμους, μέσα στο κίνημα, με την πάλη των εργαζομένων, με τη συσπείρωσή τους στα σωματεία και τις μαζικές οργανώσεις και όχι με το να ψηφίζει κανείς τα νομοσχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως κάνουν τα υπόλοιπα αστικά κόμματα».

Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου και ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλη της ΚΕ και βουλευτές Β' και Α' Πειραιά, αντίστοιχα.

Επίσης, βραβεύτηκαν οι πρωτοπόρες ΚΟΒ στην Οικονομική Εξόρμηση. Για την ΤΟ Πειραιά ήταν η ΚΟΒ Ε' Διαμερίσματος και για την ΤΟ Μεταφορών η ΚΟΒ Ακτοπλοΐας.

Το λαϊκό γλέντι ολοκληρώθηκε με πολύ κέφι, χορό και φυσικά καλό φαγητό.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα Τετάρτη

- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας πραγματοποιεί εκδήλωση παρουσίασης του Γ2 Τόμου (1967 - 1974) Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Μαγνησίας. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

- Στις 7 μ.μ. η ΤΕ Αχαΐας πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Κλάδος Τροφίμων - Ποτών: Αμύθητα κέρδη για τους επιχειρηματίες την ίδια ώρα που πεινάνε και όσοι εργάζονται - Ανάγκη ο οργανωμένος αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή ΣΣΕ» στην Πάτρα, στο Λαϊκό Στέκι των Εργατικών Κατοικιών της Ταραμπούρας (Μιλήτου 5). Θα μιλήσει ο Κώστας Μουγκογιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις.

- Στις 7.30 μ.μ. οι Κομματικές Οργανώσεις Καισαριανής καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Της φτώχειας την οργή... κάνουμε αγώνα για την ανατροπή», στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής. Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ