ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
Σε όλη τη χώρα απλώνονται οι πολύμορφες δράσεις και ο συντονισμένος αγώνας

Μεγάλο συλλαλητήριο στη Χαλκίδα από όλη την Εύβοια, καθημερινά κλεισίματα δρόμων, νέα μπλόκα και δράσεις

Παραταγμένα τα τρακτέρ στο Κάστρο Βοιωτίας

RIZOSPASTIS

Παραταγμένα τα τρακτέρ στο Κάστρο Βοιωτίας
Συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίχθηκαν, χτες, στην πόλη της Χαλκίδας, με εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους από κάθε γωνιά της Εύβοιας να πραγματοποιούν μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο διεκδικώντας το δικαίωμα να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια.

«Μας έκαψαν, μας έπνιξαν, τώρα θέλουν να μας πετάξουν και από τα χωράφια μας, δεν θα τους αφήσουμε!», ήταν το ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα που έστειλαν στην κυβέρνηση.

Με τρακτέρ, αγροτικά οχήματα και μελισσοκομικά φορτηγά παραγωγοί από την Ιστιαία, το Μαντούδι, τα Ψαχνά, την Τριάδα, το Βασιλικό, τον Ταξιάρχη, τους Καθενούς, τη Ν. Αρτάκη, τα Πολιτικά, την Κάρυστο και άλλες περιοχές της Εύβοιας κατέκλυσαν τη Χαλκίδα, ένωσαν τις φωνές τους με εργαζόμενους, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για παραπέρα συντονισμό και κλιμάκωση του αγώνα.

«Τώρα με τα πόδια και με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», «Αγώνας μέχρι τέλους για την επιβίωσή μας», «Αγροτιά - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», ήταν μερικά από τα συνθήματα των αγροτών που ακούστηκαν σε όλη τη Χαλκίδα. «Είμαστε μαζί σας», φώναζαν οι κάτοικοι της πόλης κατά τη διάρκεια της μηχανοκίνητης πορείας, όπου τα δεκάδες τρακτέρ παρήλαυναν στο κέντρο της πόλης.

Από όλη την Εύβοια διαδήλωσαν στη Χαλκίδα
Από όλη την Εύβοια διαδήλωσαν στη Χαλκίδα
Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους ο Βαγγέλης Ρουμπής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τριάδας, ο Θανάσης Σέγγος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Διρφύων - Μεσσαπίων, ο Βαγγέλης Σφυρίδης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Νότιας Καρυστίας.

Ο Μπάμπης Τσιβίκας, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, μεταφέροντας το αγωνιστικό κλίμα από το μπλόκο που έχει στηθεί στην Κήρινθο και από την πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, τόνισε τη σημασία ο αγώνας να συνεχιστεί, καλώντας τους αγρότες όλης της Εύβοιας να στήσουν μπλόκα σε όλο το νησί, να οργανώσουν όλοι μαζί δυναμική κάθοδο στην Αθήνα, όταν αυτή αποφασιστεί. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, 10 αγροτικοί, κτηνοτροφικοί, μελισσοκομικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν σύσκεψη, όπου αποφάσισαν συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής για την οργάνωση του αγώνα.

Τους αγρότες υποδέχτηκαν θερμά εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και άλλων σωματείων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντώνης Κούκουρας, αναδεικνύοντας τον κοινό αγώνα εργαζομένων και αγροτών.

Πύργος Ηλείας
Πύργος Ηλείας
Αντιπροσωπεία των συλλόγων είχε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας, Γ. Κελαϊδίτη, χωρίς ωστόσο να πάρουν απάντηση στα αιτήματά τους παρά μόνο την ενημέρωση πως θα πραγματοποιηθεί Περιφερειακό Συμβούλιο με το θέμα.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Εύβοιας, και τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.

Παράλληλα, σε αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης προχώρησαν και χτες οι αγρότες των μπλόκων σε Λαμία και Αταλάντη Φθιώτιδας και στο Κάστρο Βοιωτίας, συνεχίζοντας με αποφασιστικότητα τον αγώνα και την πίεση προς την κυβέρνηση. Στο πλευρό τους βρέθηκαν για μία ακόμη φορά εργαζόμενοι και εκπρόσωποι σωματείων εκφράζοντας τη στήριξή τους. Στο μπλόκο τους στο Νέο Μοναστήρι παραμένουν οι αγρότες της Θεσσαλιώτιδας Δομοκού, συντονίζοντας τη δράση τους με τους συναδέλφους τους στο μπλόκο της γειτονικής Καρδίτσας, ενώ τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα σχεδιάζουν και οι αγρότες της δυτικής Λοκρίδας, που τις τελευταίες μέρες έστησαν το μπλόκο τους στο Μόδι Τιθορέας.

Συνεχίζουν αδιάκοπα σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Το μπλόκο στο Αίγιο
Το μπλόκο στο Αίγιο
Στο μπλόκο της Ερμίτσας στην Αιτωλοακαρνανία, μετά από μαζική σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Τετάρτη στον χώρο οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς της παλαιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Αντιρρίου, στο σημείο όπου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους.

Συμφώνησαν, επίσης, να προχωρήσουν σε συμβολικό άνοιγμα των διοδίων της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, σε μέρα και ώρα που θα καθοριστούν.

Γι' αυτή τους τη δράση καλούν σε συντονισμό τους συναδέλφους τους στην Αχαΐα, που επίσης βρίσκονται στον δρόμο του αγώνα, αλλά και όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Στη θέση τους στον κόμβο προς τη Λευκάδα παραμένουν οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι στη Βόνιτσα. Παράλληλα, σήμερα, Παρασκευή, στις 12 μ., καλούν σε νέα συγκέντρωση στον χώρο, για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για τις επόμενες δράσεις τους.

Στην Αχαΐα, σε νέα συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο Κουρλαμπά προχώρησαν, χτες το πρωί, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ερυμάνθου, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν οι βιοπαλαιστές αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, που προχώρησαν χτες το απόγευμα σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαγιάς.

Στο Αίγιο, το μπλόκο του Συλλόγου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» παραμένει και ενισχύεται στη γέφυρα Μεγανίτη, με τους αγρότες να πραγματοποιούν πολύμορφες δράσεις, ανάμεσά τους και συμβολικούς αποκλεισμούς της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου.

Στην Ηλεία, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στα Δικαστήρια του Πύργου, ενάντια στη δίωξη που έχει ασκηθεί κατά του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Θανάση Βομπίρη, για παλαιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε, ενώ το «ραντεβού» των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων δίνεται καθημερινά στο μπλόκο του Αγίου Γεωργίου, το οποίο ενισχύεται και με αποφάσεις του πραγματοποιούνται και συμβολικοί αποκλεισμοί της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου.

Στη Λακωνία, οι αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι μετά από μαζική συνέλευση που πραγματοποίησαν στο μπλόκο του κόμβου Δαφνίου - Κροκεών, προχωρούν σε δίωρο αποκλεισμό του δρόμου (γέφυρα Κυρομίτη), σήμερα, Παρασκευή, από τις 4 μ.μ.

Επίσης, συμφώνησαν την πραγματοποίηση σύσκεψης των αγροτικών συλλόγων με τα εργατικά σωματεία και τους φορείς της Λακωνίας, μεθαύριο, Κυριακή, καθώς και συγκέντρωση στην είσοδο της Σπάρτης για συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης, τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη.

Στη Μεσσηνία, τα μπλόκα σε Μεσσήνη και Χανδρινό παραμένουν και ενισχύονται, τονίζοντας πως οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με όλες τις μορφές, στο πλαίσιο και των αποφάσεων της πανελλαδικής σύσκεψης.

Αντίστοιχα, στο Αστρος της Αρκαδίας, το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων καλεί σε συνέχιση του αγώνα και σε συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Απέκλεισαν συμβολικά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Σε νέο συμβολικό αποκλεισμό προχώρησαν οι αγρότες στη Θεσπρωτία έξω από την πύλη αναχώρησης εξωτερικού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, χτες το απόγευμα. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Νίκος Εξαρχος, βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Στην Αρτα οι αγρότες προχώρησαν χτες το πρωί σε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ συνεχίζονται οι συμβολικοί αποκλεισμοί της Εθνικής Οδού Αρτας - Πρέβεζας από τους αγρότες στο μπλόκο του Λούρου Πρέβεζας.

Δυναμώνουν τη διεκδίκηση στην Κρήτη

Με τους αγροτοκτηνοτρόφους στο Ηράκλειο Κρήτης να καλούν σήμερα σε νέα μαζική συγκέντρωση στις 11 π.μ. στον κόμβο των Πεζών και σε κλιμάκωση με δημιουργία αγωνιστικού μπλόκου, δυναμώνουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη.

Παράλληλα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Χανίων συνεχίζουν δυναμικά και πολύμορφα τον αγώνα στο μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών, κλείνοντας καθημερινά για λίγη ώρα τον δρόμο, στις 5 μ.μ. Χτες μαζικό «παρών» έδωσαν στο συλλαλητήριο φορέων και εργατικών σωματείων για τη δημόσια Υγεία στα Χανιά, με μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από τα Μεγάλα Χωράφια και διέσχισε όλη την πόλη (βλ. σελ. 11).

Σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα έλαβε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου, μετά από μαζική συνέλευση που πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης. Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση διήμερων δράσεων την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Φλεβάρη. Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθούν μηχανοκίνητη πορεία και συλλαλητήριο, για το οποίο έχουν οριστεί δύο προσυγκεντρώσεις (3 μ.μ.) στο Σαρακινάδο και το Εθνικό Στάδιο (γήπεδο), με σκοπό τα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα να παραμείνουν στην πόλη, σε σημείο που θα καθοριστεί την ίδια μέρα. Για τη δεύτερη μέρα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα.

Εξάλλου, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κεφαλονιάς - Ιθάκης, εκφράζοντας τη συμπόρευσή του με τα αιτήματα που διαμορφώθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη στις 12 μ. στην Περιφερειακή Ενότητα στο Αργοστόλι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ