ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
Στην Ουάσιγκτον ο Σολτς, ενώ η Γερουσία απέρριψε το στρατιωτικό πακέτο για το Κίεβο

Ο Γερμανός καγκελάριος καλεί τους «εταίρους» να δεσμευτούν για περισσότερα όπλα και πυρομαχικά

Copyright 2023 The Associated

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από χθες ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς, με τις επαφές του να στοχεύουν μεταξύ άλλων στην έγκριση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κίεβο, την οποία μπλοκάρουν εδώ και μήνες οι Ρεπουμπλικάνοι. Εκτός από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, το πρόγραμμα του Γερμανού καγκελάριου περιλαμβάνει επαφές με εκπροσώπους του Κογκρέσου, καθώς επίσης με αμερικανικές και γερμανικές επιχειρήσεις.

Την Τετάρτη, λίγο πριν φτάσει στις ΗΠΑ ο Σολτς, καταψηφίστηκε στην πρώτη διαδικαστική ψηφοφορία στη Γερουσία το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει δαπάνες άνω των 118 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων σχεδόν 61 δισ. για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, 14 δισ. για το Ισραήλ, 20,2 δισ. για ενίσχυση της καταστολής της μετανάστευσης στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, στρατιωτική στήριξη των «εταίρων» στον Ινδο-Ειρηνικό, της Ταϊβάν κ.λπ.

Το εν λόγω νομοσχέδιο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού μετά από πολύμηνα παζάρια Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ωστόσο απορρίφθηκε με 49 ψήφους υπέρ έναντι 50 κατά, με 45 Δημοκρατικούς και 4 Ρεπουμπλικάνους να το υποστηρίζουν. Την Κυριακή με 60 ψήφους είχε ψηφιστεί να ξεκινήσει η συζήτηση επί του νομοσχεδίου.

Τη μέρα της ψηφοφορίας διαφαινόταν ότι 58 στους 100 γερουσιαστές θα υποστήριζαν την προώθηση του νομοσχεδίου, ωστόσο απαιτούνταν 60 ψήφοι για την έγκρισή του και έτσι ορισμένοι Δημοκρατικοί το καταψήφισαν, για να μπορεί να επανέλθει στο Σώμα.

Την Τρίτη δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που έφεραν οι Ρεπουμπλικάνοι για χορήγηση βοήθειας 17,6 δισ. δολαρίων μόνο στο Ισραήλ. Υπέρ ψήφισαν 250 βουλευτές (μαζί με τους Ρεπουμπλικάνους ψήφισαν και περίπου 30 βουλευτές των Δημοκρατικών) και κατά 180, ενώ απαιτούνταν πλειοψηφία 2/3 για να περάσει το νομοσχέδιο. Μάλιστα ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο αν έρθει για ψήφιση μόνο η βοήθεια προς το Ισραήλ, χωρίς το υπόλοιπο πακέτο, στο οποίο περιλαμβάνονται τα 61 δισ. δολάρια για το Κίεβο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εμποδίζουν την αποστολή περαιτέρω βοήθειας στην Ουκρανία, θέλοντας να πιέσουν την ΕΕ να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος, αλλά και ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοέμβρη, στο πλαίσιο εντεινόμενων ενδοαστικών αντιθέσεων στις ΗΠΑ. Η στρατιωτική βοήθεια μπλοκάρεται «επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι δεν είναι προς το πολιτικό του συμφέρον», είπε ο Μπάιντεν.

«Ντροπή σας!», έγραψε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντ. Τουσκ απευθυνόμενος στους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Από την πλευρά τους, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνεχής αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν να περάσει το στρατιωτικό πακέτο θα έχει συνέπειες στο πεδίο της μάχης και στην ικανότητα του Κιέβου να συγκρατήσει τις ρωσικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή.

Σολτς: Η στήριξη της Γερμανίας δεν αρκεί

Με την πρόσφατη συμφωνία στην ΕΕ για μακροοικονομική στήριξη της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, ο Σολτς ελπίζει να δώσει «ώθηση» στην έγκριση του νέου πακέτου στρατιωτικής στήριξης από της ΗΠΑ.

Η Γερμανία είναι μακράν ο σημαντικότερος προμηθευτής όπλων της ΕΕ προς το Κίεβο και ο δεύτερος μετά τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, η στρατιωτική βοήθεια που έχει παρασχεθεί ή έχει δεσμευτεί από το Βερολίνο ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.

Σε δήλωσή του από το αεροδρόμιο του Βερολίνου ο Σολτς τόνισε ότι μεταβαίνει στις ΗΠΑ σε μια «πολύ ιδιαίτερη συγκυρία», κατά την οποία «η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία», καθώς η σύγκρουση με τη Ρωσία θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

«Η Ουκρανία αμύνεται με όλες της τις δυνάμεις, αλλά χρειάζεται στήριξη προκειμένου να συνεχίσει να το κάνει. Αυτό που έχουν υποσχεθεί η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μέσω των αποφάσεων του Κογκρέσου δεν είναι αρκετό. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο ώστε όλοι από κοινού να κάνουμε περισσότερα», υπογράμμισε.

Η συνεισφορά της Γερμανίας δεν αρκεί, συνέχισε ο Σολτς και κάλεσε όλους τους «εταίρους» «να κάνουν αυτό που πρέπει» και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς τον Ρώσο Πρόεδρο. Η στήριξη θα διαρκέσει «όσο χρειαστεί» και θα είναι «όση χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα που κλιμακώνεται συνεχώς η στρατιωτική εμπλοκή από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη σύγκρουση στην Ουκρανία και ήδη δρομολογούνται τα επόμενα βήματα, όπως με την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, την αποστολή αμερικανικών μαχητικών F-16 και την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε αυτά κ.ο.κ., ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε σε άρθρο του στη «Wall Street Journal» ότι «δεν επιδιώκουμε απευθείας πόλεμο με τη Ρωσία» και ότι οι ΗΠΑ - ΕΕ «θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια να συρθεί το ΝΑΤΟ» σε άμεση σύγκρουση.

Ωστόσο, «η συλλογική αποτροπή και άμυνα του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι αξιόπιστη», είπε και κάλεσε τους «συμμάχους» να εξασφαλίσουν «αμυντικές» δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.

Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «European Sky Shield» («Ευρωπαϊκή Ασπίδα Ουρανού») για κοινή προμήθεια αντιπυραυλικών συστημάτων, καθώς και στα σχέδια του Βερολίνου να αναπτύξει μια πλήρη ταξιαρχία μάχης στη Λιθουανία.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του στις ΗΠΑ επρόκειτο να συζητηθούν θέματα για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και διαλειτουργικότητας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θέματα συντονισμού των νέων κρατών - μελών και η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής το καλοκαίρι στην Ουάσιγκτον.

Σε ένα τέτοιο φόντο, προχθές ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα κάλεσε την ΕΕ «να αυξήσει γρήγορα» τις παραδόσεις οβίδων πυροβολικού, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, στο Κίεβο. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πενταπλάσιο αριθμό οβίδων πυροβολικού.

Ο Κουλέμπα κάλεσε τα κράτη - μέλη της ΕΕ «να υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με ουκρανικές αμυντικές επιχειρήσεις», «να αναπροσανατολίσουν τα υφιστάμενα συμβόλαια για την παράδοση οβίδων στην Ουκρανία» και «να αυξήσουν τις εισαγωγές πυρομαχικών από τρίτες χώρες», ενώ εξέφρασε λύπη για την «ασαφή» κατάσταση στις ΗΠΑ.

«Χθες το βράδυ (σ.σ. προχθές) έλαβα από την Ουάσιγκτον μια τελευταία αναφορά για τα πιθανά σενάρια, και ορισμένα από αυτά είναι άξια αστυνομικών μυθιστορημάτων», είπε, για να προσθέσει ότι «είναι όλα πολύ ασαφή, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να πηγαίνουν από δεξιά ή από αριστερά ή ολόισια», κάνοντας λόγο επίσης για έναν «αξεδιάλυτο κόμπο».

Απομάκρυνση του Ζαλούζνι από την ηγεσία του ουκρανικού στρατού

Στην απομάκρυνση του στρατηγού Β. Ζαλούζνι από την ηγεσία των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησε χθες ο Β. Ζελένσκι, στο πλαίσιο ενός στρατιωτικού ανασχηματισμού, με φόντο την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης αλλά και δημοσιεύματα για μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, ακόμα και για φιλοδοξίες του Ζαλούζνι να αναλάβει την ηγεσία της χώρας.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος εξήρε το έργο του Ζαλούζνι, λέγοντας ότι του πρότεινε να παραμείνει στην «ανανεωμένη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας».

Στη θέση του διορίστηκε ο αρχηγός του στρατού ξηράς, στρατηγός Ολεκσάντρ Σίρσκι. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τον νέο του διοικητή «τον πιο έμπειρο στρατηγό της Ουκρανίας», υπογραμμίζοντας ότι ήταν διοικητής κατά την άμυνα του Κιέβου στην αρχή της ρωσικής εισβολής και, στη συνέχεια, στην αντεπίθεση το φθινόπωρο του 2022, κατά την οποία απελευθερώθηκε η περιφέρεια του Χαρκόβου.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται άμεσες αλλαγές, με μια νέα προσέγγιση στην επιστράτευση και στρατολόγηση. Οι ουκρανικές δυνάμεις απέδειξαν ότι μπορούν να ανακτήσουν τον έλεγχο των αιθέρων, αλλά δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους στην ξηρά το 2023, ανέφερε.

Στη δική του δήλωση, ο Ζαλούζνι είπε ότι είχε μια «σημαντική και σοβαρή συζήτηση» με τον Ζελένσκι και ότι αποφασίστηκε να αλλάξουν η τακτική και η στρατηγική στο πεδίο της μάχης. «Τα καθήκοντα του 2022 είναι διαφορετικά από τα καθήκοντα του 2024», είπε.

Εντείνεται η «στροφή» της Ρωσίας στην Κίνα και την αγορά της Ασίας

Το Κρεμλίνο παραδέχτηκε χθες ότι ορισμένες ρωσικές εταιρείες αντιμετωπίζουν «προβλήματα» στις πληρωμές τους από τις κινεζικές, αφού μία από τις κύριες κινεζικές τράπεζες για τους Ρώσους εισαγωγείς μπλόκαρε τις πληρωμές τους.

Η Κίνα έχει γίνει ο κύριος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία και το μπαράζ των «δυτικών» κυρώσεων.

Από την πλευρά της η Μόσχα έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται σε εθνικά νομίσματα τους τελευταίους μήνες (με παράκαμψη του δολαρίου).

Το μερίδιο του κινεζικού γουάν στις ρωσικές εξαγωγές αυξήθηκε από μόλις 0,4% πριν τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε 34,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η επικεφαλής της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Vedomosti» μία από τις κύριες τράπεζες της Κίνας για τους Ρώσους εισαγωγείς, η Zhejiang Chouzhou Commercial Bank, μπλόκαρε πρόσφατα όλες τις πληρωμές προς Ρωσία και Λευκορωσία, χωρίς να δώσει επίσημη εξήγηση.

Η κίνηση ίσως οφείλεται στην αυστηροποίηση των κανόνων ορισμένων κινεζικών τραπεζών, υπό την πίεση των δευτερογενών κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

«Η κυβέρνηση ασχολείται με αυτό το ζήτημα (...) Είμαστε σε στενό διάλογο με τους Κινέζους φίλους μας και, φυσικά, θα επιλύσουμε τα όποια προβλήματα προκύψουν», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Αρκετές ρωσικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποσυνδέθηκαν από το διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, καθιστώντας δύσκολη τη μεταφορά χρημάτων από τη Ρωσία σε άλλες χώρες.

Επιπλέον, το Πεκίνο εισάγει μαζικά ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενώ η Μόσχα από την πλευρά της ανακτά τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που δεν μπορεί πλέον να προμηθευτεί από «δυτικές» εταιρείες.

Σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία, το 2023 οι δύο χώρες αντάλλαξαν αγαθά αξίας λίγο πάνω από 220 δισ. ευρώ, μια αύξηση άνω του 25% σε ετήσια βάση και ρεκόρ για το διμερές εμπόριο.

Οπως τόνισε προχθές ο Βλ. Πούτιν σε συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη, η Ρωσία πρέπει να αυξήσει τη σιδηροδρομική εμπορευματική κίνηση προς ανατολάς σε 180 εκατ. τόνους το 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι», το 2022 κατευθύνθηκαν προς ανατολάς 158 εκατ. τόνοι.

Χθες ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών δήλωσε στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ότι υπάρχουν σχέδια να αυξηθεί η σιδηροδρομική εμπορευματική κίνηση προς ανατολάς στους 210 εκατ. τόνους μέχρι το 2030.

Η Ρωσία κοιτάζει προς την Ασία όχι από ανάγκη αλλά για λόγους στρατηγικούς, σύμφωνα με τον Ρώσο αναπληρωτή ΥΠΕΞ Αντρ. Ρουντένκο, όμως «η Δύση προσπαθεί να παρουσιάσει ότι η Ρωσία αναγκάζεται να κοιτάξει προς την Ασία λόγω των εμποδίων που αντιμετωπίζουμε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

Στο μεταξύ ο Μπόρις Ναντιέζντιν, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία με αντιπολεμική ρητορική, δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την άρνηση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (CEC) να τον εγγράψει ως υποψήφιο. Η Επιτροπή δήλωσε ότι εντόπισε προβλήματα στις υπογραφές που απαιτούνταν για την έγκριση της υποψηφιότητάς του, κάποιες από τις οποίες ήταν ανθρώπων που δεν βρίσκονται εν ζωή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ