ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Συνέχιση και δυνάμωμα του δίκαιου αγώνα

Κινητοποίηση τη Δευτέρα στο υπουργείο Παιδείας, συλλαλητήρια την Πέμπτη και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Συνέχιση και κλιμάκωση είναι το μήνυμα από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της χώρας, που μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους από διάφορους κλάδους, διδάσκοντες και εργαζόμενους στα ΑΕΙ δηλώνουν ξεκάθαρα ότι απορρίπτουν τα σχέδια για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ μέσα από πανελλαδικό συντονισμό φοιτητικών συλλόγων χαράχτηκαν ήδη τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Η πλειοψηφία μίλησε: Το νομοσχέδιο - τερατούργημα να μην κατατεθεί, είναι η μία και μοναδική «ανάγνωση» του μεγαλειώδους πανελλαδικού συλλαλητηρίου της Πέμπτης 8 Φλεβάρη, συνέχεια και σταθμός ενός μεγάλου συλλογικού αγώνα. Η αποφασιστικότητα των φοιτητών εκφράστηκε μέσα από τη μαζικότητα της συμμετοχής και τον παλμό, μετά από πέντε βδομάδες συνεχών αγωνιστικών διεργασιών, με πολλούς να έχουν ταξιδέψει από μακριά για να δώσουν το «παρών» μέσα από τα μπλοκ των Συλλόγων τους. «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές» και όχι «Σούπερ μάρκετ σχολή και η γνώση ακριβή, το πτυχίο χωρίς προοπτική», συνθήματα που αποτυπώνουν το περιεχόμενο των διεκδικήσεων, με τα φοιτητικά μπλοκ να μη σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά», απαντώντας στην πολιτική που απαιτεί υποταγή στα αντιδραστικά μέτρα σε όλο το φάσμα της ζωής.

Η πλειοψηφική αντίθεση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης φάνηκε μέσα από τις συλλογικές αποφάσεις, τη συμμετοχή και με στάσεις εργασίας εργαζομένων από όλο τον χώρο της Εκπαίδευσης, από το Δημόσιο, από την παρουσία σωματείων και φορέων. Με τους φοιτητικούς συλλόγους να δείχνουν τον δρόμο, ένα ζήτημα που επιχειρήθηκε να ανοίξει και να νομοθετηθεί «αθόρυβα», με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια λίγο πριν τις γιορτές και την προώθησή του μέσα στην εξεταστική, έγινε τελικά υπόθεση όχι μόνο της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά ευρύτερα.

«Για πάνω από έναν μήνα, σε όλη τη χώρα χιλιάδες φοιτητές δίνουμε έναν δίκαιο αγώνα! Δεν είμαστε μόνοι μας! Η πολιτική της κυβέρνησης είναι μειοψηφία στους χώρους Εκπαίδευσης. Η ΠΟΣΔΕΠ, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητικών συμβουλίων, των εργατικών σωματείων, όλη η κοινωνία είναι μαζί μας!», τονίζεται από πλευράς φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα που πήραν μέρος στον πανελλαδικό συντονισμό.

«Ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο, αλλά ο αγώνας μας τους χάλασε τα σχέδια! Τώρα που ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι μέσα στον Φλεβάρη θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ο αγώνας μας κλιμακώνεται. Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, με όλο τον λαό», σημειώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και ξεκαθαρίζουν:

«Ο αγώνας που δίνουμε είναι δίκαιος, διεκδικούμε το αυτονόητο! Ενα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε».

«Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγάλους αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, στους νόμους - πλαίσιο, και έχει πετύχει μεγάλες νίκες! Τώρα να δυναμώσει και να ενωθεί ο αγώνας όλων των φοιτητών και των μαθητών, μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγρότες, σε ένα μεγάλο κίνημα διεκδίκησης και αγώνα για ζωή και μέλλον με δικαιώματα, με βάση τις ανάγκες μας!», τονίζουν.

Σε αυτόν τον δρόμο της αγωνιστικής συμπόρευσης οι φοιτητές δηλώνουν «παρών» στην πανεργατική κινητοποίηση της 28ης Φλεβάρη, η οποία περιλαμβάνεται στους επόμενους σταθμούς που αποφασίστηκαν κατά τον πανελλαδικό συντονισμό.

Οι επόμενοι αγωνιστικοί σταθμοί

Μέσα από την πανελλαδική σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι. Παράλληλα:

Σε νέα συλλαλητήρια προχωρούν οι φοιτητικοί σύλλογοι την Πέμπτη 15 Φλεβάρη.

Δηλώνουν συμμετοχή και στήριξη στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα.

Συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη, μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη. Θα προηγηθεί συγκέντρωση στο σημείο του, στα Τέμπη, στις 24 Φλεβάρη.

«Οργανώνουμε πολύμορφη δράση ενάντια στο νομοσχέδιο και σε κάθε πόλη αποφασίζουμε συναυλίες, καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία, σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, αποκλεισμό δρόμων, νέες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Παίρνουμε μέτρα για να μπουν ακόμα περισσότεροι στον αγώνα, για να οργανωθούμε καλύτερα και με συγκρότηση επιτροπών αγώνα, ίδρυση νέων φοιτητικών συλλόγων σε Τμήματα όπου δεν υπάρχουν. Μαζικοποιούμε και περιφρουρούμε τις αποφάσεις των φοιτητικών μας συλλόγων», δηλώνουν παράλληλα οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Καταδίκη του αυταρχισμού από τον ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ

Να μην καταθέσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να σταματήσει να τρομοκρατεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και να εργαλειοποιεί την εξεταστική κάλεσαν την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) ΑΠΘ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή.

Καταδίκασαν τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και ανέφεραν ότι θα πραγματοποιήσουν παρέμβαση στην Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης για την κατεπείγουσα προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα που έχει διαταχθεί κατά πάντων (διοικήσεων, φοιτητών/τριών και μελών ΔΕΠ). Δήλωσαν την αντίθεσή τους στην απόπειρα επιβολής καθολικής διενέργειας διαδικτυακών εξετάσεων, καθώς δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο. Και ξεκαθάρισαν ότι οι εξετάσεις των φοιτητών θα γίνουν με όρους ακαδημαϊκής αξιοπιστίας, με διασφάλιση του αδιάβλητου, με σεβασμό στην ακαδημαϊκή αυτονομία των διδασκόντων, σε συνεννόηση με τους φοιτητές τους και με μετάθεσή τους τελικά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ειδικά για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ανέφεραν ότι είναι αντισυνταγματικό και με επιχειρήματα στη συνέχεια αποδόμησαν και τα μυθεύματα που διακινούσε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Ενώ σχετικά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την εγγραφή και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ανέφεραν το παράδειγμα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Το 2023 η ΕΒΕ διαμορφώθηκε σε 13,97 και η πραγματική βάση εισαγωγής λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού και της αυξημένης ζήτησης ήταν 18.800 μόρια. Στο Πεδίο 3 στο οποίο ανήκει και η Ιατρική, η ΕΒΕ ήταν 9,62. Με άλλα λόγια, για να σπουδάσεις στην Ιατρική Θεσσαλονίκης θα χρειαστεί να πιάσεις 18,8 μέσο όρο στα 4 εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ για να σπουδάσεις στην ιδιωτική Ιατρική σχολή θα χρειάζεται να έχεις κάτω από 10 και φυσικά 120.000 ευρώ δίδακτρα...

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Συναυλία το Σάββατο στην πλατεία Γεωργίου

Συναυλία ενάντια στο άδικο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια διοργανώνει το Σάββατο 10 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πάτρας.

«Για να είναι η Παιδεία δικαίωμα και όχι ευκαιρία», τονίζει και καλεί σε συμμετοχή τους μαθητές από τα σχολεία της πόλης.

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν μαθητικό μουσικό συγκρότημα και το εφηβικό τμήμα του Χορευτικού του δήμου Πατρέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ