ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Το ΚΚΕ σταθερά στο πλευρό των αγροτών

Γ. Μαρίνος: «Τα αιτήματα των αγροτών είναι συγκεκριμένα, όχι κόλπα»

RIZOSPASTIS

Στην είσοδο του χωριού Κήρινθος, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το ιστορικό Στέκι Αγώνα και Αλληλεγγύης των πυρόπληκτων, οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της πολύπαθης βόρειας Εύβοιας έχουν στήσει το νέο «στέκι» του αγώνα, συνεχίζοντας να παλεύουν για το δικαίωμα να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια.

Αυτό το μπλόκο επισκέφτηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του Κόμματος, εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα και στα δίκαια αιτήματά τους.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ και τον Γιώργο Μαρίνο υποδέχτηκαν με θέρμη οι αγρότες του μπλόκου, σε μια ακόμα ένδειξη των διαχρονικών δεσμών και των αγώνων που έχει δώσει το ΚΚΕ στο πλάι του λαού της περιοχής. Μαζί τους οι γυναίκες και τα παιδιά τους, αλλά και εργαζόμενοι, ρετσινάδες και αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής που στενάζουν κάτω από την ίδια βαρβαρότητα.

Οι περισσότεροι, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, που στην πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021, είδαν τα λιόδεντρα, τις καλλιέργειές τους, τα ζώα και τα μελίσσια τους να παραδίδονται στις φλόγες, σήμερα, χορτασμένοι από τις υποσχέσεις και την κοροϊδία της κυβέρνησης, δέχονται ένα ακόμη χτύπημα από την εκτόξευση της ακρίβειας και του κόστους παραγωγής, εκτεθειμένοι στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική που αφήνει απροστάτευτο τον λαό απέναντι σε φωτιές και φυσικά φαινόμενα, αλλά και απέναντι στα κέρδη και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Γ. Μαρίνος: Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στην πρώτη γραμμή


RIZOSPASTIS

Μιλώντας με τους αγρότες του μπλόκου, ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του δίκαιου αγώνα που δίνουν, στηρίζοντας τα αιτήματά τους που έχουν να κάνουν με την επιβίωσή τους, αλλά ταυτόχρονα αφορούν και τη ζωή των εργαζομένων και του λαού.

Επισήμανε τις εγκληματικές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που ψήφισαν και εφάρμοσαν την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, η οποία οδηγεί σήμερα στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, καλώντας παράλληλα τους βιοπαλαιστές της περιοχής να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα που έχουν αποκτήσει, να εμπιστευτούν τη δύναμή τους και τον οργανωμένο αγώνα και να συγκρουστούν με όσους ευθύνονται για τα δεινά που βιώνουν.

Συνεχίζοντας, ο Γιώργος Μαρίνος υπογράμμισε ότι μέσα από τον πανελλαδικό συντονισμό, τα μπλόκα και την αποφασιστικότητά τους, οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι έχουν ασκήσει και ασκούν μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση. Τόνισε ότι οι αγρότες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους, επισημαίνοντας ότι το αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής είναι συγκεκριμένο:

«Αφορολόγητο πετρέλαιο, όχι κόλπα, αφορολόγητο, όπως όλες οι κυβερνήσεις έδωσαν και δίνουν στους εφοπλιστές, στους μεγαλοξενοδόχους, στα μεγάλα συμφέροντα. Μείωση της τιμής της κιλοβατώρας έτσι όπως την έχετε προσδιορίσει. Μείωση της τιμής των αγροεφοδίων, των λιπασμάτων, όλων αυτών που οδήγησαν στη χειροτέρευση της κατάστασης των βιοπαλαιστών αγροτών. Ναι, είναι δίκαιο το αίτημα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Για εγγυημένες από το κράτος τιμές, ώστε να μην μπορούν να εκβιάζουν οι μεγαλέμποροι και οι βιομήχανοι, αυτοί που αρπάζουν τα αγροτικά προϊόντα, τον δικό σας μόχθο, πάμφθηνα από το χωράφι, και φτάνουν πανάκριβα στα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα στις πόλεις και δεν μπορούν να τα πλησιάσουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που ζουν ένα καθεστώς αβάσταχτης ακρίβειας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Μαυρολεύκη Δράμας
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Μαυρολεύκη Δράμας
Καταλήγοντας, ο Γιώργος Μαρίνος κάλεσε τους βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της βόρειας Εύβοιας να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να συντονίσουν τη δράση τους με τους εργαζόμενους που απεργούν στις 28 Φλεβάρη ενάντια στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Στη Δυτική και Ανατολική Μακεδονία

Τα μπλόκα των αγροτών σε Μυρσίνα Γρεβενών και Φιλώτα Φλώρινας επισκέφθηκε την Κυριακή 11 Φλεβάρη αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είχε τη δυνατότητα να ακούσει τους αγρότες και κτηνοτρόφους που βρίσκονται στον δρόμο εδώ και 29 μέρες, όπως στα Γρεβενά. Τον ενημέρωσαν για τα αιτήματά τους αλλά και τις αγωνιστικές δράσεις που έχουν αποφασίσει μέσα από τα μπλόκα τους για τις επόμενες μέρες.

Ο Λ. Στολτίδης ανέφερε ότι το ΚΚΕ στηρίζει και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον δίκαιο αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών γιατί αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο είναι η ίδια η επιβίωσή τους απέναντι στην πολιτική που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Ταυτόχρονα, ανέδειξε ότι αυτός ο συντονισμένος αγώνας που δίνεται από όλα τα μπλόκα πανελλαδικά είναι που ήδη έχει φέρει αποτελέσματα ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση. Και τόνισε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συνεχιστεί η πάλη, καθώς κανένας αγρότης δεν πρέπει να δεχτεί την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι οι αντοχές της οικονομίας δεν επιτρέπουν άλλα μέτρα που θα καλύψουν τα αιτήματά τους. Τέλος, ανέδειξε ότι η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε όλη την Ευρώπη έχει κοινό στόχο τη συγκέντρωση της γης σε όλο και λιγότερα χέρια ξεκληρίζοντας σήμερα τον βιοπαλαιστή αγρότη, μια πολιτική που στήριξαν και στην Ελλάδα από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση.

Στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας ο Λ. Στολτίδης
Στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας ο Λ. Στολτίδης
«Το δίκιο είναι με το μέρος σας», τόνισε ο Λεωνίδας Στολτίδης, συμπληρώνοντας: «Συνολικά ο λαός είναι μαζί σας αφού ο αγώνας που δίνουν οι αγρότες είναι αγώνας όλων όσων ο μισθός ή η σύνταξη τελειώνει στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα γιατί και στο ράφι και στο χωράφι η ίδια αιτία εξανεμίζει το ισχνό λαϊκό εισόδημα».

Στο μπλόκο της Μαυρολεύκης Δράμας βρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Διονύση Κλάδη.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν το μέγεθος των προβλημάτων που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής και, πανελλαδικά, η αγωνία τους για το μέλλον τους ως παραγωγών τόσο στις καλλιέργειες όσο και στην κτηνοτροφία. Εκφράστηκε η αποφασιστικότητά τους να παλέψουν ενωμένοι με τους αγρότες όλης της χώρας και να μην κάνουν πίσω από την απαίτηση να υλοποιηθούν τα κύρια αιτήματά τους, ώστε να μπορούν να μείνουν στον κλάδο και να παράγουν προϊόντα, που θα είναι σε τιμές προσιτές στα λαϊκά νοικοκυριά και οι ίδιοι θα καλύπτουν τις ανάγκες τους. Δύναμη τους δίνει και η στήριξη που εκφράζεται από άλλους εργαζόμενους, την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ο Διονύσης Κλάδης επισήμανε τη σπουδαιότητα των τριών μπλόκων που έχουν στηθεί σε Μαυρολεύκη, Καστανιές, Θάσο, αφού, όπως είπε, δίνουν το στίγμα της αγωνιστικής διάθεσης των αγροτών και στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Ο Γ. Μαρίνος με τους αγρότες στο μπλόκο της Κηρίνθου
Ο Γ. Μαρίνος με τους αγρότες στο μπλόκο της Κηρίνθου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ