ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28

Νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων: Οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν με νέα συλλαλητήρια αύριο Πέμπτη | Τι φέρνει το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης | Πλήρης συναίνεση από το ΠΑΣΟΚ στα μη κρατικά πανεπιστήμια | Αρθρο πανεπιστημιακού | Ενδιαφέρουσα εκδήλωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Πατρών


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Συνέχεια με νέα συλλαλητήρια αύριο Πέμπτη

Ξανά στους δρόμους οι φοιτητικοί σύλλογοι απαιτώντας να μην κατατεθεί

Το μήνυμα «να μην κατατεθεί» το νομοσχέδιο για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που έχει δοθεί ηχηρά από τις πραγματικές πλειοψηφίες στους δρόμους και στα αμφιθέατρα όλο αυτό το διάστημα, ακούγεται ξανά και σήμερα με νέα συλλαλητήρια φοιτητικών συλλόγων. Στην Αθήνα συγκεντρώνονται στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι. Την ίδια ώρα προγραμματίζονται συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα) και στην Πάτρα (πλ. Γεωργίου), ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Με το νομοσχέδιο να έχει τεθεί σε διαβούλευση από τις 8 Φλεβάρη και τη δημοσιοποίησή του να επιβεβαιώνει ότι η αντιμετώπιση της Παιδείας ως εμπορεύματος νομιμοποιεί την αδικία, υποβαθμίζει τα πτυχία, φέρνει αντιδραστικές αλλαγές στα δημόσια πανεπιστήμια, οι φοιτητές έχουν ήδη δηλώσει πως κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις. «Η πλειοψηφία το έχει απορρίψει κατηγορηματικά», «δεν σταματάμε μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας», τονίζουν και μέσα από νέο κύκλο Γενικών Συνελεύσεων σήμερα αποφασίζουν συνέχιση των καταλήψεων και συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο. Παράλληλα, οι φοιτητές έχουν ήδη δηλώσει το «παρών» στην απεργία της 28ης Φλεβάρη μαζί με τα εργατικά σωματεία και εκπρόσωποι σωματείων έχουν βρεθεί σε Γενικές Συνελεύσεις εκφράζοντας και με αυτόν τον τρόπο τη στήριξη στον αγώνα των φοιτητών. Μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες, με ψηφίσματα και με πολύμορφες δράσεις, οι φοιτητικοί σύλλογοι δηλώνουν στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών.


Οι φοιτητικοί σύλλογοι βγαίνουν αύριο στον δρόμο απαιτώντας: Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση για όλους και όλες. Οχι στην παράκαμψη του άρθρου 16. Ενα πτυχίο ανά αντικείμενο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα. Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για την άσκηση του επαγγέλματος. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Οχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ και την «Μπολόνια». Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Εκπαίδευση. Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες. Δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους. Κατάργηση της ΕΒΕ.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί στα αυριανά συλλαλητήρια

«Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Πιερρακάκης, και η κυβέρνηση αρνούνται να αποδεχθούν ότι το νομοσχέδιο της αδικίας έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία μαθητών - φοιτητών και θέλουν να προχωρήσουν στην κατάθεση και ψήφισή του έως τα τέλη του Φλεβάρη», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, η οποία καλεί «τα σχολεία σε όλη την Αττική και την Ελλάδα να προχωρήσουν εκ νέου σε καταλήψεις και να βγουν στον δρόμο σε όλη τη χώρα την Πέμπτη 15/2».

Στο κάλεσμα αναφέρεται στην αδικία που νομοθετείται σημειώνοντας μεταξύ άλλων:


«Αδικο είναι η Παιδεία να είναι εμπόρευμα για όποιον έχει λεφτά και όχι αγαθό για όλους. Να αγοράζονται τα όνειρα!

Δίκαιο είναι το σχολείο να βοηθά ισότιμα όλα τα παιδιά να προοδεύουν, όποιο επάγγελμα και αν ακολουθήσουν και να μην τα διαχωρίζει σε πλούσια και φτωχά.

Αδικο είναι να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η δημόσια Παιδεία», τονίζουν, θυμίζοντας ότι «τα σχολεία μας είναι σε τραγική κατάσταση και με το νομοσχέδιο δεν βελτιώνεται κανένα από τα προβλήματά τους. Μόνο οι αλυσίδες φροντιστηρίων, οι έμποροι πτυχίων και οι πλούσιοι χαίρονται!

Δίκαιο είναι να γίνουν πράξη τα αιτήματά μας. Αυτά που τους λέμε τόσα χρόνια για να βελτιωθεί το σχολείο μας. Αύξηση χρηματοδότησης για να μη μας πέφτουν τα ταβάνια στα κεφάλια και να μην πλημμυρίζουν τα προαύλια, πρόσληψη καθηγητών, κατάργηση ΕΒΕ και Τράπεζας Θεμάτων, δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία, σχολείο δημιουργικό και όχι εξεταστικό κέντρο μέσα στο άγχος και την παπαγαλία», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στα αυριανά συλλαλητήρια οι εκπαιδευτικοί, που με συλλογικές αποφάσεις καταδικάζουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για τη συμμετοχή στις αυριανές κινητοποιήσεις έχουν προκηρύξει στάσεις εργασίας από τις 11 π.μ.


Εναρκτήρια εκδήλωση του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Στις 23 Φλεβάρη στις 19.00, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση την Παρασκευή 23 Φλεβάρη στις 19.00, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό (λεωφ. Ηρακλείου 145), όπου θα γίνει η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», οι οποίες θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα κάνει παρέμβαση ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972 - 1979, οπότε έγινε και η αρχή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν το λογότυπο, η αφίσα και το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», καθώς και μέρος της προφεστιβαλικής δραστηριότητας που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες μέχρι και τον Σεπτέμβρη.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό αφιέρωμα στο επαναστατικό - αντάρτικο τραγούδι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» και την ορχήστρα της ΚΝΕ, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ (23/2/1943). Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση με στιγμές από την Ιστορία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ