ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία»

Παναττική συγκέντρωση χτες για την Υγεία στην Αθήνα. Συνέχεια με κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, κόντρα στην πολιτική που κάθε μέρα υποβαθμίζει τις παροχές του δημόσιου συστήματος Υγείας, εμπορευματοποιεί την πιο ζωτική ανάγκη του λαού, στερώντας τους το αναφαίρετο δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης σε απολύτως δωρεάν και σύγχρονες υπηρεσίες, ύψωσαν χτες χιλιάδες συνταξιούχοι στο κέντρο της Αθήνας.

Η κινητοποίηση, που έγινε στο πλαίσιο του νέου γύρου οργάνωσης της πάλης για την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και ολοκληρώθηκε με πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Χρήστος Κολοβός, από την ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ο Λινάρδος Ερμόλαος, από την Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου, ο Γιώργος Πεπόνης, από τους συνταξιούχους των ΕΛΤΑ, ο Δημήτρης Ζαφειρούδης, από την ΠΕΣ/ΝΑΤ, η Γιώτα Τσακούλια, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων Δικηγόρων, ο Κώστας Τζατζάνης, από την Ενωση Συνταξιούχων Μηχανικών, και ο Τέλης Κάντας, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επικουρικών Ταμείων, αναδεικνύοντας τις διεκδικήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) που είναι και απαίτηση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων σε όλη τη χώρα.

Οι εκπρόσωποι της ΣΕΑ διεκδίκησαν άμεσες λύσεις στα προβλήματα της Υγείας - Πρόνοιας και υπογράμμισαν ότι «η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο», ότι η ζωή τους «απειλείται από ένα σύστημα Υγείας που σταθερά παραχωρείται και παραδίδεται στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων και γίνεται όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, τη στιγμή που πέραν των άλλων η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα».

Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισαν, δεν υπάρχει νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας στη χώρα που να μην αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, ενώ κατήγγειλαν ότι αποτελεί εμπαιγμό και όχι ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων που εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός. Κατήγγειλαν επίσης πως οι πολιτικές των κυβερνήσεων έχουν μετατρέψει τον ΕΟΠΥΥ σε διαχειριστή κεφαλαίων και αγοραστή υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, αντί να λειτουργεί ως δημόσιος φορέας που θα εξασφαλίζει δωρεάν παροχές Υγείας σε όλους.

«Δεν το βάζουμε κάτω. Διεκδικούμε ό,τι μας έχουν αφαιρέσει. Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα όλων αυτών που παράγουν τον πλούτο, όσων ζούνε από τον ιδρώτα τους και έχουμε απέναντί μας όλες τις κυβερνήσεις που στηρίζουν τη συσσώρευση του πλούτου σε λίγα μονοπώλια», τόνισε στην ομιλία του ο Δήμος Κουμπούρης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της ΣΕΑ στον αγώνα των αγροτών, των φοιτητών, αλλά και των εργαζομένων που ετοιμάζονται για την απεργία τους στις 28 Φλεβάρη.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Χαιρετισμούς απέστειλαν επίσης συνταξιουχικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, εφημεριδοπωλών, από τον κλάδο του φαρμάκου, των τραπεζών κ.λπ.

Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Υγείας, με τους διαδηλωτές συνταξιούχους να βροντοφωνάζουν το επίκαιρο σύνθημα «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», απαντώντας και με αυτόν τον τρόπο στον μόνιμο και ανυπόστατο ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι για τα αιτήματά τους «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος»..!

Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Υγείας, αντιπροσωπεία της ΣΕΑ παρέμεινε εκεί αναμένοντας συνάντηση με την ηγεσία του, όπως είχε αιτηθεί. Ωστόσο η συνάντηση δεν έγινε με ευθύνη του υπουργού Υγείας, επικαλούμενος συμμετοχή σε σύσκεψη. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων αποχώρησε καταγγέλλοντας τον υπουργό Υγείας για ασέβεια απέναντι στους συνταξιούχους.

Οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 22 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην Καλαμάτα, την Τρίτη 20 Φλεβάρη, στις 12 μ., θα γίνει συγκέντρωση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (οδό Κρήτης).

Στις 22 Φλεβάρη, προγραμματίζονται συγκεντρώσεις στην Αιτωλοακαρνανία, στο πλαίσιο μέρας δράσης για την Υγεία: Αγρίνιο (8.30 π.μ., Δικαστικό Μέγαρο), Νοσοκομείο Μεσολογγίου και Κέντρα Υγείας Αμφιλοχίας, Αστακού και Ναυπάκτου (10.30 π.μ.). Για την προετοιμασία της μέρας δράσης ορίστηκαν συσκέψεις για όλους τους συνταξιούχους με το εξής πρόγραμμα: Σήμερα Τετάρτη (10.30 π.μ.) στη Ναύπακτο (Εργατικό Κέντρο), αύριο Πέμπτη στον Αστακό (10.30 π.μ., δημαρχείο), μεθαύριο Παρασκευή στην Αμφιλοχία (10.30 π.μ., αίθουσα «Τρομπούκη»), Κυριακή 18 Φλεβάρη στο Μεσολόγγι (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο) και Δευτέρα 19 Φλεβάρη στο Αγρίνιο (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο).

Οι δίκαιες διεκδικήσεις των συνταξιούχων

Με τον νέο γύρο κινητοποιήσεων οι συνταξιούχοι προτάσσουν τη διεκδίκηση για δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος, με εξασφάλιση δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.

- Στο πλαίσιο αυτό απαιτούν την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στις άλλες μονάδες Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών.

- Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία και το σύνολο των δομών που έκλεισαν λόγω περικοπών.

- Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής στην Υγεία για όλο τον λαό.

- Απολύτως δωρεάν, με 100% κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό, φάρμακα, θεραπείες, σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, τεχνολογικά βοηθήματα για όλους με κανένα όριο, πλαφόν ή αποκλεισμό σε ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους, Ελληνες ή μετανάστες.

- Πλήρης στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με τις ανάγκες. Ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ, με ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού ασθενοφόρων, μέσων επίγειων - πλωτών - εναέριων. Στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας συντήρησης του στόλου με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

- Καμιά ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

- Αγροτικά ιατρεία στελεχωμένα και σε όλα τα χωριά.

- Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.

- Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για όλους (χωρίς πλαφόν, εξαιρέσεις και περικοπές), με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

- Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.

- Δημιουργία δημόσιων δομών και οίκων ευγηρίας για την τρίτη ηλικία.

- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.

- Οχι στην κατάργηση των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων.

ΚΟΖΑΝΗ
Σε αδιέξοδο και οι οδηγοί φορτηγών λόγω απολιγνιτοποίησης

Στήριξη στις κινητοποιήσεις τους από την ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται ξανά οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί φορτηγών δημοσίας χρήσεως της περιοχής των Σερβίων Κοζάνης, διεκδικώντας την επιβίωσή τους.

Η πολιτική της απολιγνιτοποίησης και της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις και επιτάχυνε αυτή της ΝΔ, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμύνταιου και στην υπολειτουργία των υπολοίπων. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί της περιοχής των Σερβίων, οι οποίοι μάλιστα έχουν χάσει δεδουλευμένα και λόγω της εκκαθάρισης της ΛΑΡΚΟ και έχουν υποστεί πλήγμα στο εισόδημά τους λόγω του κλεισίματος της γέφυρας των Σερβίων για αρκετούς μήνες.

«Το ΚΚΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών, οι οποίοι βγήκαν στον δρόμο για να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, τονίζοντας την ανάγκη ο αγώνας αυτός να δυναμώσει, βάζοντας στο στόχαστρο την αιτία και τον πραγματικό αντίπαλο της πολιτικής της απολιγνιτοποίησης - «πράσινης μετάβασης» για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων.

Και προσθέτει: «Δεν πρέπει να υπάρξει καμία εμπιστοσύνη σε όσους προώθησαν και στήριξαν αυτήν την πολιτική (κυβερνήσεις, αστικά κόμματα, Περιφέρεια, δήμοι), φρόντισαν να την εξωραΐσουν και τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, κοροϊδεύοντας ότι αυτή μπορεί να εφαρμοστεί με έναν "δίκαιο" και "ομαλό" τρόπο. Είναι υποκριτικό καθώς δεν μπορεί να υπάρξει "ομαλή" και "δίκαιη" ανεργία, καθώς και "ομαλή" και "δίκαιη" φτώχεια.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει η εναντίωση στις κατευθύνσεις κυβέρνησης και ΕΕ, να διεκδικηθεί η συνέχιση της αξιοποίησης του λιγνίτη στις μονάδες της περιοχής που λειτουργούν με τις αναγκαίες περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις με στόχο φθηνή Ενέργεια για τον ελληνικό λαό. Να μη μείνει κανένας ιδιοκτήτης και οδηγός φορτηγού χωρίς δουλειά, χωρίς μεροκάματο».

ΟΒΣΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΒΕ
Στον δρόμο και οι επαγγελματίες στις 28 Φλεβάρη

Απεργούν οι αυτοκινητιστές ταξί στις 27 και 28/2

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που οργανώνεται στις 28 Φλεβάρη, μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που τη συγκεκριμένη μέρα απεργούν, προετοιμάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) καλεί στη συγκέντρωση την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, ενώνοντας τη φωνή των μικρών επαγγελματιών με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τη μικρομεσαία αγροτιά. Ακόμα κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου.

Ανάμεσα στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται από συνδικαλιστικούς φορείς των επαγγελματιών ξεχωρίζει η απόφαση του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) για 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Φλεβάρη. Στις 27 Φλεβάρη το ΣΑΤΑ πραγματοποιεί συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ στις 28 Φλεβάρη καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 11 π.μ. στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ