ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αξιόπιστο σχέδιο» για τον νέο εκτοπισμό των αμάχων Παλαιστινίων αξιώνουν οι ΗΠΑ

Νέο πακέτο 14 δισ. ευρώ για το Ισραήλ ψήφισε η αμερικανική Γερουσία

Από τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον βασιλιά της Ιορδανίας

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον βασιλιά της Ιορδανίας
Με τις ΗΠΑ να συνεχίζουν την πολύμορφη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ, την ώρα που εντείνει το μακελειό στη Γάζα, αλλά και να επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα συνολικότερα συμφέροντά τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, σε «συμμάχους» και μη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκε χτες βράδυ στον Λευκό Οίκο με τον Ιορδανό βασιλιά, Αμπντάλα Β'.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενόψει της νέας σφαγής που ετοιμάζει το Ισραήλ με γενικευμένη επίθεση στη Ράφα στη νότια Γάζα, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι άμαχοι, ο Μπάιντεν δεν αντιτάχθηκε σε μια τέτοια επιχείρηση αλλά επανέλαβε υποκριτικά ότι το Ισραήλ οφείλει να έχει ένα «αξιόπιστο σχέδιο» απομάκρυνσης των αμάχων... τη στιγμή που δεν έχουν πού να πάνε στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας!

«Οι ΗΠΑ εργάζονται για συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που θα φέρει άμεσα περίοδο ηρεμίας τουλάχιστον έξι εβδομάδων στη Γάζα», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, η κυβέρνηση του οποίου εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε συζήτηση περί άμεσης, πλήρους και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός, με απομάκρυνση του ισραηλινού κατοχικού στρατού από τη Γάζα.

Την περίοδο αυτή μπορεί να συμφωνηθεί «κάτι με μεγαλύτερη διάρκεια», πρόσθεσε αόριστα ο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Αμπντάλα Β' τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, επισημαίνοντας πως εκεί «η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ήδη αφόρητη». Ξαναζήτησε, δίχως κανένα απολύτως αποτέλεσμα, να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός», «άμεση» και «διαρκής», στη Λωρίδα της Γάζας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγες μόλις ώρες μετά τη συνάντηση των Μπάιντεν - Αμπντάλα Β' στον Λευκό Οίκο, η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο για τη χορήγηση «βοήθειας» 95,3 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, εκ των οποίων τα 14 δισ. δολάρια αφορούν σε νέα βοήθεια στο κράτος - δολοφόνο.

Το νομοσχέδιο είναι ακόμα αμφίβολο αν θα περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν οριακή πλειοψηφία, καθώς συνεχίζονται παζάρια και αντιθέσεις όχι ως προς το σκέλος που αφορά στο Ισραήλ, αλλά τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ενδοπαλαιστινιακός διάλογος στη Μόσχα στα τέλη Φλεβάρη

Την ίδια ώρα και η Ρωσία επιχειρεί να ενισχύσει την παρέμβασή της στις εξελίξεις και στην περιοχή.

Ο Αλί Φεϊσάλ, μέλος του ΠΓ του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, μιλώντας χτες στο ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ Νόβοστι», ανήγγειλε ότι στις 29 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα «ενδοπαλαιστινιακός διάλογος» «και έχουμε λάβει πρόσκληση να συμμετάσχουμε σε αυτόν».

Νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, είχε εκ νέου αναφερθεί στην προοπτική μετάβασης στη Μόσχα του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς, λέγοντας ότι «ο Αμπάς έχει πρόσκληση σε ισχύ, ελπίζουμε ότι σε βολικό και για τις δύο πλευρές χρόνο η επίσκεψή του θα πραγματοποιηθεί».

Ο Πεσκόφ τόνισε επίσης ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε ενέργεια που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και σε εκεχειρία στη Γάζα. Πρόσθεσε ακόμη πως «οι ενέργειες θα πρέπει να είναι εποικοδομητικές, να στοχεύουν σε μια συνολική λύση του προβλήματος εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων που έχει ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Το αραβικό δίκτυο «Sky News Arabia» μετέδωσε χτες ότι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, έχει εξασφαλίσει την έγκριση της Χαμάς στην ενδεχόμενη συγκρότηση μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών. Η εξέλιξη έγινε γνωστή αφότου ο Αμπάς παρουσίασε σχετική πρόταση στον Καταριανό εμίρη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ντόχα τη Δευτέρα.

Η πρόταση αυτή περιγράφει σχέδια κυβερνητικού ανασχηματισμού στην Παλαιστινιακή Αρχή με στόχο την αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων, όπως η μελλοντική ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας, και δείχνει να απαντά εν μέρει στις πρόσφατες πιέσεις των ΗΠΑ για «ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή».

Νέα αντίδραση της Κίνας

Από την πλευρά της Κίνας, το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει «το συντομότερο δυνατό» τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα, προκειμένου «να αποτραπεί μια ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή».

«Η Κίνα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή της Ράφα, είναι αντίθετη και καταδικάζει τις ενέργειες που πλήττουν τους αμάχους και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», επισήμανε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τουρκία: Επαναφέρει την πρόταση για ρόλο «εγγυήτριας» δύναμης

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέφερε και χτες από το Ντουμπάι όπου βρέθηκε, με αφορμή την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής των Κυβερνήσεων (World Governments Summit, WGS), την πρότασή του να αναλάβει η Τουρκία ρόλο «εγγυήτριας» δύναμης στο Παλαιστινιακό.

Κατηγόρησε δε το Ισραήλ (με το οποίο βέβαια ουδέποτε σταμάτησε τη στενή οικονομική και εμπορική συνεργασία) ότι συνεχίζει την πολιτική της κατοχής, του σφετερισμού και της καταστροφής εδώ και δεκαετίες και ότι, εάν επιθυμεί διαρκή ειρήνη στην περιοχή, «θα πρέπει να εγκαταλείψει τα επεκτατικά όνειρα και να αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967».

Επανέλαβε ότι «ο δρόμος για την ειρήνη, την ηρεμία και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή μας περνάει μέσα από την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», τονίζοντας: «Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνη, μεταξύ άλλων και ως εγγυητές, για την εγκαθίδρυση και τη διασφάλιση της ειρήνης μαζί με τις άλλες χώρες της περιοχής».

Στο Ντουμπάι, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, και ηγέτες άλλων χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο.

Παρεμβάσεις από Παρίσι και Βερολίνο

Την ίδια ώρα στην ΕΕ, η οποία στηρίζει πολύμορφα τη διαιώνιση της κατοχής και το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του κατακτητή Ισραήλ, καταγράφονται ορισμένες κινήσεις για να «χρυσωθεί το χάπι», ενώ γίνεται ξανά λόγος για «δυσανάλογη» απάντηση του Ισραήλ, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια που οι ισραηλινές δυνάμεις μακελεύουν τον Παλαιστινιακό λαό.

Στη Γαλλία το υπουργείο Εξωτερικών επέβαλε για πρώτη φορά κυρώσεις σε 28 Εβραίους εποίκους για βιαιοπραγίες σε Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης. Τους απαγόρευσε, μεταξύ άλλων, την είσοδο στο γαλλικό έδαφος, καταδικάζοντας τις πράξεις τους και την «απαράδεκτη βία». Πάντως, δεν δημοσιοποίησε τη λίστα με τα 28 ονόματα εποίκων.

Το ίδιο είχαν κάνει προ εβδομάδων οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία, σε βάρος μόλις 4 Εβραίων εποίκων.

Βέβαια η «απαράδεκτη βία» των Εβραίων εποίκων κατά των Παλαιστινίων εντείνεται, με τις πλάτες και τη στήριξη του ισραηλινού κατοχικού στρατού.

Στο Βερολίνο, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ Αλ Μάλικι συναντήθηκε με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, μία μέρα προτού αυτή αναχωρήσει για το Ισραήλ και την πέμπτη (από τις 7 Οκτώβρη) περιοδεία της σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η Γερμανίδα υπουργός είπε ότι αν το Ισραήλ δράσει κατά της Χαμάς στη Ράφα, τότε «είναι κοινή μας ευθύνη, ευθύνη του ισραηλινού στρατού να δημιουργήσει ασφαλείς διαδρόμους για τους ανθρώπους που θα αναζητήσουν ασφάλεια... Αυτοί οι γονείς, τα παιδιά, οι οικογένειες, δεν μπορούν να εξαφανιστούν. Δεν μπορούν να πάνε πουθενά». Επανέλαβε δε την έκκληση για «ανθρωπιστική εκεχειρία» και διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Κατηγόρησε ωστόσο τη ...Χαμάς ότι δημιούργησε «ένα απίστευτο δίλημμα, επειδή κρύβεται πίσω από τους αμάχους της Γάζας».

Στη Ρώμη ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι, σε δήλωσή του στο ραδιόφωνο της RAI, μιλώντας για τη στρατηγική του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα είπε: «Τώρα το Ισραήλ κάνει λάθος, υπάρχουν υπερβολικά πολλά θύματα στον άμαχο πληθυσμό τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τη Χαμάς». Ζήτησε λοιπόν από το Ισραήλ «να αποφύγει αντίποινα κατά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού», προσθέτοντας ωστόσο πως δεν θεωρεί ότι πρόκειται για γενοκτονία και πως «πρέπει όλοι να θέσουν ως στόχο την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό της βίας των ισραηλινών επιθέσεων».

Από τη Βιέννη, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, προέβλεψε χτες ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να επεκταθούν ευρύτερα και να προκαλέσουν ακόμα και χρήση πυρηνικών όπλων. Μιλώντας στο δίκτυο «Sky News Arabia», είπε ότι υπάρχουν έντονοι φόβοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και κάλεσε το Ιράν να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Δεν είπε λέξη όμως για το Ισραήλ, που έχει αναπτύξει εδώ και δεκαετίες μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα...

Διεργασίες για τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, ένα 24ωρο μετά την πρόταση του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για πιθανό εμπάργκο ή μείωση στις πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες προς το Ισραήλ, απάντησε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς. Ανερυθρίαστα είπε ότι η χώρα του τάχα «είναι προσκολλημένη στους διεθνείς νόμους πολέμου» και «εξασφαλίζει την ασφαλή κίνηση αμάχων στη Γάζα»...

Τη Δευτέρα, ολλανδικό εφετείο είχε απαγορεύσει στην κυβέρνηση να εξάγει ανταλλακτικά για ισραηλινά μαχητικά F-35, επειδή παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, την περασμένη βδομάδα στην Ιαπωνία η εταιρεία «Itochu» ανακοίνωσε ότι σταματά τη συνεργασία με την ισραηλινή πολεμική βιομηχανία «Elbit Systems» μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη, αφότου το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ τον Γενάρη κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει επιθέσεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων.

Στην Ισπανία, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες ανακοίνωσε ότι η Μαδρίτη σταματά όλες τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ για τον ίδιο λόγο, επαναφέροντας το αίτημα για «δίκαιη και μόνιμη λύση του Παλαιστινιακού».

Στο Βέλγιο, η περιφερειακή κυβέρνηση της γαλλόφωνης Βαλονίας ανακοίνωσε ότι σταματά τις εξαγωγές πυρομαχικών και πυρίτιδας στο Ισραήλ, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το «Associated Ρress», οι χώρες που συνεχίζουν να πουλούν όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ χωρίς δεύτερη σκέψη είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Γερμανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ