ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυρομαχικά στην Ουκρανία, πλοίο στην Ερυθρά και «μεγαλεπήβολα σχέδια» εμπλοκής

Eurokinissi

Νέα εφοδιοπομπή με πυρομαχικά του Ελληνικού Στρατού ξεκίνησε χτες από αποθήκες του στη Δράμα με τελικό προορισμό την Ουκρανία και την κυβέρνηση Ζελένσκι, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κατά των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Και αυτή η αποστολή (κατά πληροφορίες από την 387 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών) έγινε στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού καταμερισμού, στην πρεμούρα της κυβέρνησης και συνολικά της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, κάνοντας φυσικά τον λαό μας στόχο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Της χτεσινής αποστολής προηγήθηκαν αντίστοιχες από αποθήκες πυρομαχικών στο Πετσάλι Ιωαννίνων και τις Κεχριές Κορίνθου, υλοποιώντας διακρατική συμφωνία με την Τσεχία για πώληση δεκάδων χιλιάδων φυσιγγίων πυροβολικού διαμετρήματος 105 χιλιοστών, τα οποία παραδίδονται κατόπιν από τους Τσέχους στους Ουκρανούς.

Θυμίζουμε, με βάση στοιχεία που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, οι Αμερικανοί έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα «δωρεές» σε στρατιωτικό υλικό αξίας 60 εκατ. δολάρια ως αντιστάθμισμα των παροχών από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προς την κυβέρνηση Ζελένσκι (σε όπλα, μέσα, πυρομαχικά), ενώ υπάρχει περιθώριο για ακόμη 200 εκατ. δολάρια, εφόσον γίνουν και άλλες τέτοιες αποστολές προς το Κίεβο. Οπότε έπεται συνέχεια.

Ενδεικτικά, λίγες μόνο μέρες μετά τον 5ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδας (διαδικασία που ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ), μιλώντας σε ελληνοαμερικανικό φόρουμ στην Ουάσιγκτον (σε συζήτηση για «το μέλλον της ολοκλήρωσης της Ανατολικής Μεσογείου, την ενεργειακή συνεργασία και την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και τις προκλήσεις για την αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής»), ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και τέως πρέσβης τους στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, έβαλε θέμα ότι «θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο μεγαλεπήβολα σχέδια συνεργασίας», ενώ δείχνοντας και τη συνέχεια της σχέσης τόνισε πως «ό,τι και να συμβεί στις εκλογές (σ.σ. για τον Αμερικανό Πρόεδρο), θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τη συμμαχία με την Ελλάδα να γίνεται πιο δυνατή». Αλλωστε, ο Πάιατ υπογράμμισε την «εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ ειδικά σε θέματα Ενέργειας, ενεργειακής μετάβασης και ασφάλειας».

Εκανε, δε, ιδιαίτερη μνεία στον IMEC (οικονομικό Διάδρομο Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης, τον οποίο προωθούν οι Ευρωατλαντικοί ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού», όπου εντάσσονται επίσης Ελλάδα και Κύπρος), αλλά και στην επερχόμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία. Μίλησε ακόμα για την ένταξη της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (Three Seas Initiative), αλλά και για τον «κάθετο (ενεργειακό) διάδρομο», που, όπως παρατήρησε, «ως πρωτοβουλία θα μειώσει την εξάρτηση χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και των Δυτ. Βαλκανίων από τα ρωσικά καύσιμα επισπεύδοντας παράλληλα την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή». Κινήσεις όλες που αποκλείουν αντίπαλα κέντρα από ενεργειακούς διαύλους και αγορές, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά».

Στη συζήτηση συμμετείχε και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο επίπεδο που έχουν υπάρξει ποτέ». Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι «με τις ΗΠΑ μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και τα ίδια συμφέροντα», και διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς πως «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας», έχοντας αναλάβει π.χ. «ηγετικό ρόλο» για την ένταξη των βαλκανικών χωρών τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα διατηρεί «στρατηγική σχέση» με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, αλλά και δεσμούς με τις αραβικές χώρες, οπότε μπορεί και λειτουργεί ως «δίαυλος».

Εχοντας την ευθύνη στο ελληνικό ΥΠΕΞ να «τρέξει» τον διάλογο στα Ελληνοτουρκικά, είπε για την Τουρκία πως η Ελλάδα θέλει να μην έχει μια μεγάλη «αντιδυτική» χώρα ως γείτονα. Γι' αυτό, τόνισε, είναι σημαντικό η γείτονα να είναι όσο πιο κοντά στις πολιτικές του ΝΑΤΟ γίνεται, αλλά και να διατηρεί τις «ευρωπαϊκές φιλοδοξίες» της. Σε κάθε περίπτωση, σπεύδοντας να «πουλήσει» στους Αμερικανούς την αφοσίωση της ντόπιας αστικής τάξης στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, επέμεινε ότι «η Ελλάδα είναι το μόνο μέρος, η μόνη βίδα σε αυτή τη μηχανή που είναι στη θέση της, σταθερή και έμπιστη».

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες της φρεγάτας και οι παραιτήσεις στελεχών

Σε απόδειξη των παραπάνω συνεχίζεται η προετοιμασία της φρεγάτας «Υδρα», προκειμένου να αναλάβει υπηρεσία 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας, στην Ερυθρά Θάλασσα, βάζοντας τον λαό ακόμα περισσότερο μέσα στο στόχαστρο των ανταγωνισμών.

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ ετοιμάζονται να στείλουν πολεμικά πλοία στην περιοχή όπου μαίνονται οι συγκρούσεις με τους Χούθι της Υεμένης και άλλες δυνάμεις, στην πρεμούρα τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης σε μια περιοχή - σταυροδρόμι ισχυρών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων Ενέργειας και εμπορίου, τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής, περιοχή που φλέγεται μετά και το μακελειό του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Η επιχείρηση με την ονομασία «Aspides» θα είναι η μεγαλύτερη που έχει οργανώσει ποτέ η ΕΕ. Στα διαδικαστικά, η επίσημη έναρξη και το ακριβές αντικείμενό της («mandate») αναμένεται να ανακοινωθούν στις 19/2, οπότε και συνέρχεται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Λέγεται ότι οι χώρες που είναι ήδη αποφασισμένες να συμμετάσχουν είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία (με πλοία) και η Κύπρος (με στελέχη).

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση διεκδικεί «αναβαθμισμένη» συμμετοχή σε ένα ακόμα πολεμικό μέτωπο: Ζητάει να ενεργοποιηθεί για την «Aspides» το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, αλλά και να αναλάβει τη διοίκηση («εν όρμω») της επιχείρησης από το Στρατηγείο Ελληνας υποναύαρχος (έχει επιλεγεί το στέλεχος, νυν αρχιπλοίαρχος προς προαγωγή).

Σε αυτό το φόντο, η «Υδρα» είναι εν αναμονή για να αποπλεύσει, ενώ αργότερα - όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές - θα τη «σκαντζάρει» η φρεγάτα «Ψαρά». Σε κάθε περίπτωση, ελληνικό πλοίο θα μείνει στην περιοχή «για όσο χρειαστεί», όπως λένε.

Ταυτόχρονα, «τρέχουν» συνεννοήσεις με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς για τη συμμετοχή και στη δική τους επιχείρηση που απλώνεται στην ίδια ζώνη, την «Prosperity Guardian». Ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη στην αμερικανική ναυτική βάση στη Μανάνα του Μπαχρέιν (έδρα του US Naval Forces Central Command και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ), ενώ λέγεται ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως σύνδεσμος των Αμερικανών με την «Aspides».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται παραιτήσεις στελεχών από τις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού. Ενδεικτικά, στις 8/2 ο υφυπουργός Αμυνας υπέγραψε αποφάσεις για αποδοχή αιτήσεων παραίτησης ανθυπασπιστών, επικελευστών, κελευστών και ενός αρχικελευστή, 12 άτομα στο σύνολο, από τις φρεγάτες «ΥΔΡΑ», «ΑΔΡΙΑΣ», «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» και «ΣΠΕΤΣΑΙ», τις πυραυλακάτους «ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ», «ΞΕΝΟΣ» και «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ», το αρματαγωγό «ΡΟΔΟΣ» και το αερόστρωμνο «ΚΕΡΚΥΡΑ».

Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές σπεύδουν να αποσυνδέσουν τις παραιτήσεις από την ανάπτυξη της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» ή και άλλων πλοίων σε εμπόλεμες ζώνες (π.χ. οι φρεγάτες «ΣΑΛΑΜΙΣ» και «ΑΔΡΙΑΣ» είχαν αποσταλεί διαδοχικά στα τέλη του 2023 στα ανοικτά του Λιβάνου για επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Χεζμπολάχ, ενώ η «ΕΛΛΗ» αντικατέστησε την φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «IRINI» στα ανοικτά της Λιβύης).

Ωστόσο επιβεβαιώνουν ότι με την υποστελέχωση των μονάδων και τις συνεχείς αναπτύξεις των πλοίων, παρατηρείται ότι προσωπικό που επιστρέφει με το καράβι του από αποστολή τοποθετείται σχεδόν αμέσως σε άλλο που φεύγει για επόμενη. Περιττό να ειπωθεί ότι αυτές γίνονται με «καπέλο» ΝΑΤΟ ή ΕΕ και αφορούν πολύμηνες παραμονές έως και χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, τα σπίτια και τις οικογένειές τους. Το αποτέλεσμα είναι απογοήτευση, κούραση και εντέλει παραιτήσεις, πολλές εκ των οποίων μάλιστα αφορούν νεαρές ηλικίες, νέους υπαξιωματικούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού και την κάλυψη αναγκών που αφορούν την άμυνα της χώρας και όχι τα συμφέροντα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Βλέπουν «ευκαιρία» και στο Κυπριακό

Στο μεταξύ σε συνάντηση που είχε προχτές ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, στη Ν. Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι «η ευκαιρία, η οποία δίδεται για να υπάρξει συζήτηση για το κυπριακό ζήτημα μεταξύ της Κύπρου και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είναι σημαντική». Επέμεινε ότι «θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τις πλευρές, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα», την ώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση για διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά από το Αιγαίο έως την Ανατολική Μεσόγειο, με ΝΑΤΟικό «πατρόν».


ΣΥΡΙΖΑ
Θέλει «ηγετικό» ρόλο της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Τον «ηγετικό» ρόλο της Ελλάδας για την «ευρωατλαντική προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων, όπως υπηρετήθηκε και επί ΣΥΡΙΖΑ, διαφήμισε ο διπλωματικός σύμβουλος του Στ. Κασσελάκη, Ευ. Καλπαδάκης (προηγουμένως σύμβουλος και του Τσίπρα), μιλώντας σε ελληνοαμερικανικό φόρουμ στην Ουάσιγκτον, όπου επανέλαβε επί λέξει τα όσα είχε πει λίγο νωρίτερα στο ίδιο φόρουμ η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (βλ. σχετικό θέμα), επιβεβαιώνοντας την εκκωφαντική συναίνεση όλων τους στην εμπλοκή.

Συγκεκριμένα, τόνισε «τη σημασία που έχει η Ελλάδα για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων». Δείχνοντας τη στρατηγική βάση όπου κινούνται όλα τα αστικά κόμματα, αναφέρθηκε ειδικότερα στην «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης», που - ήδη από τα χρόνια της κυβέρνησης Σημίτη - «δημιούργησε τη δυναμική για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων», η οποία όμως πάγωσε την περίοδο 2014 - 2017, όπως είπε, δημιουργώντας «σοβαρά προβλήματα στην περιοχή». Εσπευσε να τονίσει ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, «η Ελλάδα ξεπάγωσε τη διαδικασία, ενίσχυσε τη θέση της ΕΕ στην περιοχή απέναντι σε τρίτες χώρες και ξανάδωσε ελπίδα για ειρήνη και σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια» - βασικά ενέταξε άλλη μια χώρα στις ευρωατλαντικές δομές, κλείνοντας τον δρόμο σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με το «φιτίλι» σήμερα να καίει ακόμα πιο δυνατά. «Τόσο η Συμφωνία όσο και τα ενεργειακά προγράμματα που προωθούνται σήμερα στα Δυτικά Βαλκάνια αναδεικνύουν τη σημασία που έχει και η διατλαντική συνεργασία στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Καλπαδάκης, παραπέμποντας στις μπίζνες που άνοιξαν για τους ενεργειακούς ομίλους των ΗΠΑ και ΕΕ, κόντρα σε ανταγωνιστές τους από άλλες ζώνες, και ενώ η κυβέρνηση, με οδηγό τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών», «τρέχει» και τη στρατηγική για την «Ενεργειακή Γέφυρα ΗΠΑ - Ευρώπης», τον αμερικανικό σχεδιασμό «ενεργειακής διασύνδεσης» της περιοχής.

Τέλος, επέμεινε ότι στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού μονόδρομου η Ελλάδα πρέπει «να αναπτύξει τον ηγετικό της ρόλο» στη διαδικασία της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων και να ενθαρρύνει την ΕΕ να στηρίξει ειδικά την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, που μπορεί να αποτελέσει «θετικό πρότυπο για την περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ