ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ
Ενίσχυση του κατασταλτικού οπλοστασίου, βασικό στοιχείο της αντιλαϊκής επίθεσης

Μετά τα νοσοκομεία οι διατάξεις για τη «διατάραξη λειτουργίας υπηρεσιών» επεκτείνονται τώρα και στα σχολεία!

Τις απαράδεκτες διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ, καταθέτοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ξημερώματα Σαββάτου (!), και τον ορισμό της πρώτης συζήτησης στην Επιτροπή τη Δευτέρα, κατήγγειλε η βουλευτής και ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στην Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της συζήτησης τέθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτημα αναβολής της συνεδρίασης, ώστε να δοθεί χρόνος στα κόμματα να μελετήσουν τον μεγάλο αριθμό αλλαγών στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε, κάτι που αρνήθηκε η κυβέρνηση.

Οπως είπε η Μ. Κομνηνάκα, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο μεγάλης βαρύτητας, όχι μόνο εξαιτίας των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει, αλλά και λόγω των βαρύτατων συνεπειών που θα προκύψουν από την αλλαγή στους ποινικούς κώδικες σε δικαιώματα και ελευθερίες. Μάλιστα, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, το υπουργείο προχώρησε σε μια σειρά αλλαγές σε αυτό, τις οποίες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης, προσπάθησε να τις παρουσιάσει «ελαφρά τη καρδία», με στόχο να περάσουν «κάτω από τα ραντάρ», καθώς είναι αλλαγές προς το χειρότερο για τον λαό.

Υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη αποτελούν βασικό στοιχείο της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς και πως μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ενισχύεται το κατασταλτικό οπλοστάσιο του κράτους απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι ο αντιδραστικός χαρακτήρας των αλλαγών στον ποινικό κώδικα δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί, με το εύηχο πέπλο της «επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης». Ακόμα στάθηκε στη στρεβλή και αντιεπιστημονική αντίληψη του νομοσχεδίου που παρουσιάζει ως φάρμακο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας την αυστηροποίηση των ποινών, κάτι που έχει καταρριφθεί πανηγυρικά από την επιστήμη και την πράξη.

Σχετικά με τις αλλαγές που ξεσήκωσαν αντιδράσεις, όπως οι αλλαγές στον δικαστικό χάρτη με τη συγχώνευση Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων, η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι υπάρχει σαφής στόχευση, που είναι και στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, για γρήγορη επίλυση νομικών διαφορών για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ετσι πρόκειται για την έβδομη φορά σε λιγότερο από 5 χρόνια που γίνονται εκτεταμένες αλλαγές στους κώδικες στο όνομα της επιτάχυνσης, που κάνουν όμως πιο ακριβή και απροσπέλαστη για τον λαό τη δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, η γενίκευση των μονομελών συνθέσεων υποβαθμίζει περαιτέρω τα δικονομικά δικαιώματα, καθώς μεγάλος όγκος των υποθέσεων θα εκδικάζονται από έναν μόνο δικαστή. Ακόμα καταργείται η διαδικασία που εξετάζεται από ένα συμβούλιο δικαστών, αν υπάρχουν στοιχεία για να παραπεμφθεί μια υπόθεση στο ακροατήριο και καθίσταται πιο δύσκολη η αθώωση. Επίσης, ενισχύεται ο «αμερικανόφερτος» θεσμός της ποινικής διαπραγμάτευσης, δηλαδή το παζάρι για το ύψος της ποινής χωρίς να γίνει δίκη, ενώ όποιος έχει χρήμα θα μπορεί να εξαγοράζει την ποινή του. «Η ταξικότητα σε όλο της το μεγαλείο», σχολίασε η Μ. Κομνηνάκα. Στο ίδιο πλαίσιο, αυξάνονται οι τιμές των παραβόλων.

Οσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, η βουλευτής του ΚΚΕ τα χαρακτήρισε «παντελώς ανεπαρκή» και πρόσθεσε ότι χρησιμεύουν ως άλλοθι για την απαλλαγή του κράτους από την αναγκαία ολόπλευρη στήριξη των θυμάτων. Ταυτόχρονα, ενισχύεται το οπλοστάσιο απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα με αδικήματα που φορτώνονται πολύ εύκολα στις πλάτες αγωνιστών, όπως η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών σε εθνικές οδούς, που είναι και επίκαιρο.

Ακόμα μια απαράδεκτη διάταξη που προστέθηκε, αφορά στη «διατάραξη λειτουργίας υπηρεσιών», όπου μετά τα νοσοκομεία, όταν η κυβέρνηση ήθελε να εμποδίσει κινητοποιήσεις υγειονομικών, τώρα προσθέτει τις δομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Σκοπεύετε να στέλνετε ΜΑΤ σε δημοτικά και νηπιαγωγεία;», είπε καυστικά η Μ. Κομνηνάκα, επισημαίνοντας ότι η τρομοκρατία δεν περνά σε μαθητές που κινητοποιούνται παρά τις απειλές για αστυνομίες και εισαγγελείς.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, καθώς αυτό υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ξαναζεσταμένη σούπα για «προοδευτικά μέτωπα» με το βλέμμα στην κυβερνητική εναλλαγή

Eurokinissi

Φιλοτέχνησαν προφίλ «παντοδυναμίας» της ΝΔ, που παίζει τάχα χωρίς «αντιπολίτευση», την ώρα που οι αγρότες και οι φοιτητές βρίσκονται στους δρόμους έχοντας στριμώξει την κυβέρνηση, ενώ ετοιμάζεται η πανελλαδική απεργία της 28ης Φλεβάρη. Ονειρεύτηκαν αυτές «οι κοινωνικές διεργασίες να αποτελέσουν τον προπομπό μιας εν δυνάμει κυβερνητικής πρότασης», να γίνουν δηλαδή «χαλάκι» για να σκουπίσει τα πόδια της η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση. «Ξέπλυναν» το καπιταλιστικό σύστημα, την ΕΕ, μέχρι και τη ...δεξιά επί Κ. Καραμανλή, δείχνοντας το «δέντρο», τον πρωθυπουργό και τον «παρασιτικό κύκλο» του, για να κρύψουν το «δάσος», την αντιλαϊκή στρατηγική που στηρίζουν με χέρια και πόδια και ψηφίζοντας τα μισά και βάλε νομοσχέδια της κυβέρνησης, δίνοντάς της μάλιστα και εύσημα δήθεν «προοδευτικότητας». Και, βέβαια, αποθέωσαν τη λογική του «μικρότερου κακού», καλώντας «τον δημοκρατικό κόσμο να αναλάβει τις ευθύνες του, για να μην ψηφίζουμε σε λίγα χρόνια Πιερρακάκη για να μην έρθει ο Βορίδης»!

Αυτά τα ...προοδευτικά ακούστηκαν στη χτεσινή πολυσυζητημένη εκδήλωση που διοργάνωσε η «Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;», επιβεβαιώνοντας ότι αντίπαλος της αντιλαϊκής πολιτικής δεν πρόκειται να είναι ούτε στον αιώνα τον άπαντα η σάπια σοσιαλδημοκρατία και οι 50 αποχρώσεις της.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Εφη Αχτσιόγλου, βουλευτής της Νέας Αριστεράς, ο Δ. Τεμπονέρας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Μ. Χριστοδουλάκης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ αιφνιδιαστικά εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκης, σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως επιθυμία του να μην αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας στα χέρια του Δ. Τεμπονέρα.

Για πρόβα πολιτικού διαλόγου για την επόμενη μέρα έκανε λόγο ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Δ. Τερζής, εξαίροντας το παράδειγμα άλλων χωρών, όπου η σοσιαλδημοκρατία τα βρήκε μπροστά στο μείζον επίδικο της χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων και ενσωμάτωσής τους στα προτάγματα του κεφαλαίου.

Η Ε. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε σε κενό πολιτικής εκπροσώπησης των δυνάμεων που πλήττονται «από την πολιτική της δεξιάς» - κενό που δεν έχει να κάνει με την έλευση ενός λαμπερού προσώπου, όπως είπε. Μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης «ενός κοινωνικού μπλοκ δυνάμεων» που θα αντιπαρατεθεί στο «μπλοκ των δυνάμεων που εκπροσωπεί η ΝΔ», στην ουσία δηλαδή θα λειτουργήσει ως το όχημα για τη μεταφορά όσων ορέγονται τη διαχείριση μέχρι τον κυβερνητικό θώκο. Υπό το πρίσμα αυτής της επιδίωξης, ξιφούλκησε κατά της «νεοφιλελεύθερης συναίνεσης» - αν και υπουργός η ίδια μιας κυβέρνησης που στο όνομα της αριστεράς εφάρμοσε ολόκληρη τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα, ενώ από τις θέσεις της αντιπολίτευσης ψήφισε ...τα μισά νομοσχέδια της ΝΔ, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ (την «ιστορία του οποίου τιμώ»...) ότι συχνά οδηγούνται σε τέτοιες συναινέσεις προκειμένου να ικανοποιήσουν τον μεσαίο χώρο.

Ο Μ. Χριστοδουλάκης υποστήριξε την ανάγκη «του προοδευτικού κόσμου να απαντήσει στο κενό που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα ως αντιπρόταση» στην ασκούμενη πολιτική και υπερασπίστηκε τον διάλογο των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, σκιαγραφώντας τη «μεγάλη εικόνα» των προταγμάτων για το κεφάλαιο, ενώ έβγαλε και το σκιάχτρο της ακροδεξιάς, λέγοντας ότι χρειάζεται σε όλα αυτά η σοσιαλδημοκρατία να απαντήσει και να μην επιτρέψει απέναντι στη δεξιά να σταθεί η ακροδεξιά. Υπενθύμισε εξάλλου ότι η σοσιαλδημοκρατία είναι υπέρ της ανοιχτής οικονομίας, δεν «δαιμονοποιεί» την ιδιωτική πρωτοβουλία, είναι προσηλωμένη στη θεσμική θωράκιση της πολιτείας και σε ένα πλαίσιο αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων, προσηλωμένη στην ΕΕ κ.λπ. - είναι, με λίγα λόγια, υπέρ της εξουσίας του κεφαλαίου και στην παρούσα φάση αναζητεί τρόπο για την επάνοδό της στην αντιλαϊκή διαχείρισή της.

Τέλος, ο Δ. Τεμπονέρας υπερασπίστηκε κι αυτός τη σύγκλιση των «προοδευτικών δυνάμεων», λέγοντας πως αυτή απαιτεί ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, ώστε το κόμμα του να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε οποιαδήποτε τέτοια προοπτική, αν και σε άλλο σημείο τόνισε πως «δεν ενδιαφέρει ποιος θα είναι δεύτερος και ποιος τρίτος» στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Μίλησε για καχεκτική ισορροπία του πολιτικού συστήματος, που πρέπει να αποκατασταθεί, με ανάκτηση της ικανότητας χειραγώγησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σοσιαλδημοκρατία. Εθεσε ως κυρίαρχο ερώτημα - παραφράζοντας τον τίτλο της εκδήλωσης - το «Απέναντι στον Μητσοτάκη, πώς;»: Κάλεσε σε «δημοκρατικά και κοινωνικά μέτωπα» υπεράσπισης του σάπιου συστήματος και των «θεσμών», που θα αποτελέσουν όχημα για την κυβερνητική εναλλαγή. Οπως άλλωστε ομολόγησε, «για να ενεργοποιηθεί ο λαϊκός παράγοντας χρειάζεται ρεαλιστική προοπτική κυβερνητικής διεξόδου» - μουχλιασμένο τυράκι στη γνωστή φάκα που κι άλλη φορά έστησαν στον λαό, για «προοδευτική διακυβέρνηση» εντός των τειχών του συστήματος.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΕΛΕΡΗ
Φυλάκιση 2,5 χρόνων πρότεινε ο εισαγγελέας

Να κριθεί ένοχος για το αδίκημα της ενεργούς διαφθοράς πρότεινε χτες ο εισαγγελέας, κατά τη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Μπελέρη, ζητώντας ακόμα τη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας για 2,5 χρόνια. Για τον συγκατηγορούμενο του Μπελέρη, Παντελή Κοκαβέση, η Εισαγγελία πρότεινε ποινή φυλάκισης ενός χρόνου με ανασταλτικό χαρακτήρα λόγω προβλημάτων υγείας, με περιοδικό έλεγχο από τις αρχές.

Απευθυνόμενος στους δικαστές, ο Μπελέρης υποστήριξε ότι η Εισαγγελία «συνεχώς δεν δέχεται δικά μου στοιχεία και τα απορρίπτει, δεν ανακρίνει τα άτομα που έχουμε υποδείξει ως μάρτυρες και στην υπόθεσή μου έχει γίνει πλαστογραφία αποδεικτικών στοιχείων. Οποιος πλαστογράφησε έγραφα του αλβανικού κράτους φέρει ποινική ευθύνη (...). Εδώ στην Αλβανία δεν έχουμε αμερόληπτη δικαιοσύνη γιατί η διαδικασία έχει πολιτικά κίνητρα και βλέπουμε ο πρωθυπουργός να παρεμβαίνει σε αυτή την υπόθεση και έχετε αφήσει τον λαό της Χειμάρρας χωρίς τον δήμαρχό τους. Αυτή είναι μια πολιτική φυλάκιση και δεν μου επιτρέπετε να ορκιστώ ως δήμαρχος».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Φλεβάρη, στο ειδικό δικαστήριο (SPAK), με την αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Συγκαλεί την Ολομέλεια για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συγκαλεί αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρός του, Ιωάννα Κλάπα, προκειμένου να «αξιολογήσει» το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου «για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα». Θυμίζουμε ότι το εν λόγω ψήφισμα Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων και της «Αριστεράς» επισημαίνει αποσπασματικά ορισμένες μόνο πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ «επικαλούμενο το κράτος δικαίου». Επισημάνσεις που γίνονται από τη σκοπιά των δήθεν «αξιών» της ΕΕ, η οποία θεωρεί ότι παραβιάζονται, «ξεπλένοντας» το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ που βρίσκεται κάτω απ' όποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς για τις υποκλοπές, τα Τέμπη, τις διώξεις δημοσιογράφων και τα υπόλοιπα που επισημαίνει η έκθεση. Εκθεση η οποία «κλείνει τα μάτια» σε όλη την υπόλοιπη άγρια αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ως το ξεκλήρισμα των αγροτών ελέω ΚΑΠ και «πράσινης μετάβασης», ενώ δίνει και «εύσημα προοδευτικότητας» στην κυβέρνηση χαιρετίζοντας το νομοσχέδιο για τον γάμο και των τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ