ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΛΑΡΙΣΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ακλόνητοι στο μπλόκο του Πλατύκαμπου και του Ε65!

Νέοι αποκλεισμοί δρόμων χθες, ενισχύεται η πολύμορφη δράση σε όλη τη Θεσσαλία. «Η Αθήνα είναι κοντά» διαμηνύουν οι αγρότες

ΚΑΡΔΙΤΣΑ, Ε65
ΚΑΡΔΙΤΣΑ, Ε65
Ο τόνος της κλιμάκωσης του αγώνα των αγροτών απέναντι στην κυβερνητική κοροϊδία και στον εμπαιγμό φτάνει σε όλη τη χώρα από τα μπλόκα της Θεσσαλίας, με τη Λάρισα και την Καρδίτσα να δίνουν «σήμα» αποφασιστικής ενίσχυσης της πάλης.

Ο αναβρασμός που επικρατεί, η διάχυτη οργή και αγανάκτηση αποτυπώθηκαν και στις χθεσινές δράσεις και στη συνέλευση που ακολούθησε στο μπλόκο του Πλατυκάμπου.

Ετσι, την ώρα που τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης στην Αθήνα διακινούσαν fake news ότι δήθεν αποχώρησαν τα τρακτέρ από το μπλόκο, αξιοποιώντας ανακοινώσεις μεμονωμένων αγροτών (που εδώ και μέρες έτσι κι αλλιώς δεν συμμετείχαν στις δράσεις του), οι αγρότες που είναι εκεί μέρα - νύχτα εδώ και δυο βδομάδες, μαζί με πολλούς ακόμα συναδέλφους τους συγκεντρώθηκαν στον χώρο, αποκλείοντας για άλλη μια φορά την ΠΑΘΕ με τα πόδια, ανεβάζοντας μάλιστα συμβολικά και ένα τρακτέρ.

Η επιλογή αυτή συνάντησε και την αποδοχή φορτηγατζήδων, που φώναζαν στους συγκεντρωμένους «έχετε δίκιο, συνεχίστε!».

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Γιάννη Κουκούτση εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου: «Ολοι μαζί, όπως ξεκινήσαμε, έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε να πορευόμαστε, για να έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε».

Αμετακίνητοι παραμένουν στο μπλόκο του Πλατύκαμπου

Eurokinissi

Αμετακίνητοι παραμένουν στο μπλόκο του Πλατύκαμπου
Αλλά και στη συνέλευση που ακολούθησε, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δήλωσαν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο και να κλιμακώσουν τον αγώνα, συμμετέχοντας στη σημερινή συνάντηση των μπλόκων στη Νίκαια και προτείνοντας τη διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα τις επόμενες μέρες.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε αφού ήταν έκδηλη η οργή για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους. Επιπλέον, οι περισσότεροι τόνισαν ότι αν δεν ικανοποιηθούν βασικά αιτήματα, τότε θα δυσκολευτούν να ξεκινήσουν τις εργασίες με τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Την κατεύθυνση αυτή ενίσχυσαν με τις τοποθετήσεις τους οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου και Αγιάς, αλλά και οι περισσότεροι εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου.

Αλλά και πολλοί νέοι αγρότες δήλωσαν ότι εμπιστεύονται την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, την πείρα που υπάρχει και δείχνει ότι τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με αδιέξοδες καταγγελίες ούτε με την οργή στα καφενεία, αλλά μόνο με τα τρακτέρ στον δρόμο. Αλλωστε, όπως ειπώθηκε εισηγητικά αλλά και από πολλούς άλλους αγρότες, «όταν ξεκινάγαμε τον αγώνα μας η κυβέρνηση μας συκοφαντούσε και δεν μας έδινε τίποτα, τώρα κάτω από την πίεση που ασκούμε, την αναγνώριση του δίκιου μας από ευρύτερα λαϊκά στρώματα, συζητά μαζί μας, προσπαθεί να μας κατευνάσει με ορισμένα ψίχουλα, που δεν θα τα παίρναμε αν δεν βρισκόμαστε στους δρόμους με τα τρακτέρ μας».

{Πλατύκαμπος}

Eurokinissi

{Πλατύκαμπος}
Μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί που δήλωσαν πρόθυμοι να κατέβουν στην Αθήνα με το τρακτέρ τους, αψηφώντας τις όποιες δυσκολίες.

Στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων του δήμου Αγιάς, στην οποία αποφασίστηκε να στηριχθεί με μαζική καθημερινή παρουσία το μπλόκο στον Πλατύκαμπο και να γίνει μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ μέσα στην Αγιά αύριο Παρασκευή. Ταυτόχρονα μαζεύονται συμμετοχές για τη μέρα που θα καταληχθεί το συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Αποφασισμένοι και στον Ε65

Με αποκλεισμό του Ε65 για πάνω από μία ώρα απάντησαν και οι αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων στην κοροϊδία που εισέπραξαν από τον πρωθυπουργό στη συνάντηση της Τρίτης, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα μπλόκα σε κλιμάκωση, ενόψει και της σημερινής πανελλαδικής συνάντησης. Παράλληλα σχεδιάζουν καθημερινές δράσεις, ενώ στα χωριά τους καλούν κι άλλους αγρότες με τα πόδια και με τρακτέρ να ενισχυθεί το μπλόκο στον Ε65.

Να δοθούν λύσεις, λένε, αλλιώς ...η Αθήνα είναι κοντά!

Πάνω στον Ε65 οι αγρότες επαναβεβαίωσαν την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης το βράδυ της Τρίτης για συνέχιση και κλιμάκωση, και έδωσαν ραντεβού στη Νίκαια σήμερα, στηρίζοντας την πρόταση για μαζική διαδήλωση στην Αθήνα.

Επιπλέον, με χειροκρότημα δέχτηκαν την είδηση ότι την ίδια ώρα οι συνάδελφοί τους στη Λάρισα είχαν αποκλείσει την Εθνική Οδό στον Πλατύκαμπο.

Να σημειωθεί ότι τον δίκαιο αγώνα των αγροτών χαιρετίζει και το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, ύστερα από σχετική πρόταση των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Συγκεκριμένα, εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης, υιοθετώντας τα δίκαια αιτήματα και ζητώντας από την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να ικανοποιηθούν.

Παραμένουν και σε Μαγνησία και Τρίκαλα

Την ίδια στιγμή στα μπλόκα τους παραμένουν, δηλώνοντας αποφασισμένοι να δυναμώσουν τον αγώνα τους, οι βιοπαλαιστές αγρότες στον Αλμυρό και το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας καθώς και στον Ζάρκο Τρικάλων. Μάλιστα, σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., κινητοποίηση οργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς Πηλίου.

Οι διεκδικήσεις που βγάζουν στους δρόμους τους αγρότες

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με μέτρα όπως:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα.
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων, ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση πάνω σ' αυτήν.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.

-- Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς, και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

-- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

-- Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ