ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Η πιθανότητα σύγκρουσης «παραμένει υψηλή»

Η Μόσχα σχεδιάζει να ηγηθεί στην «ευρασιατική ασφάλεια», ενώ καταγγέλλει ΗΠΑ και ΕΕ για τους δικούς τους σχεδιασμούς

Βαθιά «ανησυχία» αλλά και αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τα γεωπολιτικά της συμφέροντα εκφράζει η Ρωσία για την περιοχή του Νότιου Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, περιοχή όπου βρίσκεται σε έντονο ανταγωνισμό με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Τουρκία, η Κίνα κ.ά.

«Καρπός» του εντεινόμενου ανταγωνισμού για δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας είναι και η τελευταία επιδείνωση της κατάστασης στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, σε μια φάση που οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται χωρίς αποτέλεσμα μια «συνθήκη ειρήνης» και την οριοθέτηση των συνόρων τους.

Η «ομαλοποίηση της κατάστασης στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν απαιτεί συνθήκη ειρήνης», δήλωσε προχθές ο Αντρ. Σερντιούκοφ, αρχηγός του Μεικτού Επιτελείου της στρατιωτικής «συμμαχίας» υπό τη Ρωσία, του Οργανισμού Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), εκτιμώντας ότι «η πιθανότητα σύγκρουσης παραμένει υψηλή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφονται «προσπάθειες ορισμένων χωρών να ενισχύσουν τη θέση τους στον Νότιο Καύκασο, να αποκτήσουν πρόσβαση στους πόρους της Κασπίας Θάλασσας και άμεση πρόσβαση στην Κεντρική Ασία», περιοχές όπου η Ρωσία έχει επιρροή και θεωρεί δικές της «συμμαχίες».

«Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν την ενεργή αξιοποίηση της μεγάλης δυναμικής για σύγκρουση στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν», είπε.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Ν. Πασινιάν κατηγόρησε χθες το Αζερμπαϊτζάν ότι θέλει «να ξεκινήσει στρατιωτικές ενέργειες σε ορισμένες περιοχές των συνόρων με την προοπτική μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης που θα μετατραπεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Αρμενίας». Σύμφωνα με το Γερεβάν, το Αζερμπαϊτζάν επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό του την αρμενική περιοχή Σιουνίκ για να συνδέσει τον αζέρικο θύλακα Ναχιτσεβάν με το αζέρικο έδαφος.

Μετά το ένοπλο επεισόδιο στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν τη Δευτέρα, με νεκρούς και τραυματίες, την Τρίτη το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι μονάδες του στρατού απέτρεψαν προσπάθεια των αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων να πραγματοποιήσουν εναέρια αναγνώριση κοντά στο χωριό Istibulag στην περιοχή Kalbajar, «αναγκάζοντας το drone να εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της χώρας».

Η Ρωσία «ανησυχεί σοβαρά» για την επιδείνωση στα σύνορα και προτρέπει τις δύο πλευρές «να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ. Ζαχάροβα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των τριμερών συμφωνιών Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας - Ρωσίας την περίοδο 2020 - 2022, μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020.

Προ ημερών ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι «οι δυτικές χώρες δεν είναι πρόθυμες να επιτρέψουν την εφαρμογή των τριμερών συμφωνιών», ενώ ΕΕ και ΗΠΑ επιδιώκουν να οργανώσουν διαπραγματεύσεις «για τη χάραξη των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με τους δικούς τους όρους, αφήνοντας τη Ρωσία εντελώς εκτός διαδικασίας».

Στο μεταξύ, Μόσχα και Μπακού προετοιμάζουν νέες επαφές σχετικά με την παρουσία των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την επιστροφή του αρμενικού πληθυσμού εκεί, «εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους και της ασφάλειάς τους, οργάνωση κοινών περιπολιών» κ.λπ.

«Περίπλοκη» η κατάσταση στην Κεντρική Ασία

Ο CSTO χαρακτηρίζει «περίπλοκη» τη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στον «τομέα ευθύνης του», σημειώνοντας ότι «κύρια πηγή απειλών είναι οι καταστροφικές δραστηριότητες των ΗΠΑ και των δυτικών χωρών».

Ανάμεσα σε άλλα ο CSTO επισημαίνει «αύξηση στον αριθμό των μαχητών του αφγανικού "Ισλαμικού Κράτους" και του κινήματος των Πακιστανών Ταλιμπάν κοντά στα νότια σύνορα του Τατζικιστάν». Το κύριο σώμα ξένων μαχητών συγκεντρώνεται στις βόρειες επαρχίες του Αφγανιστάν, ενώ επεκτείνεται το δίκτυο των στρατοπέδων εκπαίδευσης.

Η στρατιωτική «συμμαχία» της Ρωσίας προγραμματίζει φέτος σειρά ασκήσεων στην Κεντρική Ασία, μεταξύ τους και την «άσκηση των ειρηνευτικών δυνάμεων Indestructible Brotherhood 2024» στο Καζακστάν.

Εξάλλου, η Μόσχα προωθεί τη γεωπολιτική έννοια της «ευρασιατικής ασφάλειας», στην οποία θέλει να ηγηθεί.

«Ενισχύουμε τη δυναμική του CSTO ως βασικής περιφερειακής αμυντικής δομής, υπεύθυνης για την ασφάλεια των μελών του και τη σταθερότητα στην Ευρασία», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Το έργο της δημιουργίας μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον ευρασιατικό χώρο έχει καθυστερήσει», είπε, υπενθυμίζοντας τη σχετική Διεθνή Διάσκεψη με πρωτοβουλία του Λευκορώσου Προέδρου, Αλ. Λουκασένκο, στο Μινσκ τον περασμένο Οκτώβρη.

«Το θέμα είναι πολλά υποσχόμενο και σύμφωνο με τις σύγχρονες γεωπολιτικές τάσεις. Σκοπεύουμε να προωθήσουμε την έννοια της ευρασιατικής ασφάλειας σε διάφορες διεθνείς πλατφόρμες», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

ΑΓΡΟΤIKΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τρακτέρ και διαδηλώσεις σε Μαδρίτη και Ρώμη

Από την κινητοποίηση στη Μαδρίτη

Copyright 2024 The Associated

Από την κινητοποίηση στη Μαδρίτη
Με τρακτέρ έξω από το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας, στην καρδιά της Μαδρίτης, συνέχισαν χτες αγροτικές ενώσεις της χώρας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην πολιτική που οδηγεί σε αφανισμό χιλιάδες βιοπαλαιστές. Αγροτικά μηχανήματα περικύκλωσαν το κτίριο, όπου οι διαδηλωτές κρέμασαν πανό. Οι τρεις μεγαλύτερες αγροτικές συνδικαλιστικές ενώσεις (Asaja, COAG και UPA) έχουν εξαγγείλει διαδήλωση στη Μαδρίτη στις 21/2, όπως και στις 26/2, ανήμερα της Συνόδου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Στη Ρώμη, χτες, πάνω από 1.000 αγρότες πραγματοποίησαν νέα διαμαρτυρία με τρακτέρ έξω από το ξακουστό μνημείο Circus Maximus και κοντά στην έδρα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, το Palazzo Chigi. Νωρίτερα, αντιπροσωπεία αγροτών διαμαρτυρήθηκε και στα τοπικά γραφεία της ΕΕ.

Κινητοποιήσεις συνεχίζονται και στην Πολωνία, όπως στην πόλη Βρότσλαβ, όπου χτες αγρότες διαδήλωσαν και πέταξαν αυγά σε κτίριο της ΕΕ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Εκπρόσωπος του ΡΤΙ δήλωσε ότι μετά από συνεννόηση με τον φυλακισμένο ηγέτη του κόμματος, Ιμράν Καν, ορίστηκε ο Ομάρ Αγιούμπ Χαν ως υποψήφιος πρωθυπουργός του Πακιστάν τον οποίο θα στηρίξουν οι βουλευτές που εξελέγησαν με τη στήριξη του ΡΤΙ. Είπε ακόμα ότι το ΡΤΙ θα επιδιώξει επαφές με μια σειρά κόμματα (πλην των PML-N, PPP και Muttahida Qaumi) για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης. Ο Αγιούμπ καταζητείται στο πλαίσιο διαφόρων ερευνών, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων κατηγορίες για «συμμετοχή σε ταραχές». Στο παρελθόν ήταν μέλος της PML-N (κόμματος του κύριου αντιπάλου του Χαν, Ναουάζ Σαρίφ).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Δικαστής της Νέας Υόρκης δεν έκανε δεκτό το αίτημα που είχαν υποβάλει οι δικηγόροι του Ντ. Τραμπ να απορρίψει την υπόθεση με τις κατηγορίες για χρήματα που ο τέως Πρόεδρος φέρεται ότι κατέβαλε σε ηθοποιό ταινιών πορνό, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή της. Η δικάσιμος ορίστηκε για τις 25/3.

ΚΑΝΣΑΣ.-- Ενοπλη επίθεση, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών στο Κάνσας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος του NFL από την ομάδα των Chiefs, προκάλεσε τον θάνατο μίας μητέρας και τον τραυματισμό 22 άλλων ανθρώπων, εκ των οποίων τα 11 παιδιά. Ο δράστης ή οι δράστες δεν έγιναν γνωστοί. Ανακοινώθηκε η σύλληψη τριών ατόμων.

ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ.-- Ο γενικός εισαγγελέας της Δυτικής Βιρτζίνια, Π. Μόρισι, κάλεσε την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις να επικαλεστεί την 25η Τροπολογία του Συντάγματος για να απαλλαγεί ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν από τα καθήκοντά του ως Προέδρου, εκφράζοντας ανησυχίες για τις σωματικές και πνευματικές δυνατότητές του. Η πρόταση έρχεται λίγες μέρες μετά από έκθεση ειδικού εισαγγελέα όπου αναφερόταν ότι οι διανοητικές ικανότητες του Μπάιντεν αποτελούν σοβαρό ζήτημα το οποίο χρήζει άμεσης προσοχής.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ
Μεγαλώνει η ανησυχία των συγγενών

Χωρίς ίχνη ζωής από τους τουλάχιστον 9 παγιδευμένους εργάτες συνεχίστηκαν χτες οι έρευνες για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων, στο ορυχείο Copler στην επαρχία Ερτζίτζαν της Τουρκίας, όπου προχτές σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση, απελευθερώνοντας παράλληλα στη γύρω περιοχή τόνους χώματος με επικίνδυνα για τη ζωή και το περιβάλλον συστατικά.

Η ανησυχία των συγγενών μεγαλώνει καθώς πληθαίνουν καταγγελίες για τους όρους λειτουργίας του ορυχείου... Ακόμα και για τα εννιά άτομα που κυβέρνηση και εταιρεία δηλώνουν ότι αγνοούνται, μέχρι χτες δεν είχαν γίνει γνωστά τα ονόματά τους, δημιουργώντας ερωτήματα για το αν υπήρχε επίσημη καταγραφή όσων δούλευαν στις στοές και σε ποιες βάρδιες. Πολλοί εκτιμούν ότι οι παγιδευμένοι μπορεί να είναι πολλαπλάσιοι, καθώς ειδικά όσοι απασχολούνται σε υπεργολάβους δουλεύουν αδήλωτοι.

«Νομίζαμε πως ήταν σεισμός», περιέγραφε χτες στο δίκτυο «Bianet» για την ώρα της κατολίσθησης ο Cihat Karada, εργάτης στο ορυχείο, που πρόλαβε να βγει από τις στοές ελάχιστα λεπτά πριν από την καταστροφή.

Ο ξάδελφος του Ugur Yuldiz (ενός από τους αγνοούμενους), Engin, περιέγραψε στο «Sol» την οργή των συγγενών: «(ο ξάδελφός μου) ήταν από τους τελευταίους που είχε μείνει στη στοά. Αν είχε φύγει 35 δευτερόλεπτα νωρίτερα θα είχε σωθεί (...) Από χτες, υπουργοί, κυβερνήτες, αρχηγοί αστυνομίας, περιφερειάρχες, όποιος μπορείς να σκεφτείς έχουν περάσει από εδώ (...) αλλά όλοι έκαναν παράσταση, τίποτα άλλο...».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μηνιαία έκθεση του τουρκικού Παρατηρητηρίου Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας, 158 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα στην Τουρκία μόνο τον περασμένο Γενάρη. Στα θύματα περιλαμβάνονται και 7 ανήλικοι, 3 εκ των οποίων ήταν κάτω των 14 ετών. Για το 2023, το Παρατηρητήριο είχε καταγράψει 2.000 θανάτους λόγω εργασίας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την απαγόρευση δράσης της οργάνωσης «Εργατικό Μέτωπο Λετονίας»

Την απαγόρευση δραστηριοτήτων της οργάνωσης «Εργατικό Μέτωπο Λετονίας» από δικαστήριο της Ρίγας στηλιτεύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Στις 27 Γενάρη, δικαστήριο της Ρίγας αποφάσισε να απαγορεύσει τις δραστηριότητες της οργάνωσης «Εργατικό Μέτωπο Λετονίας», επικαλούμενο τις «συστάσεις» του γενικού εισαγγελέα και σχετικό πόρισμα της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφαλείας.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι πρόκειται για οργάνωση που «κηρύττει την ιδεολογία του κομμουνισμού, διαδίδει εκκλήσεις για βίαιη αλλαγή στο κρατικό σύστημα της Λετονίας, διαπράττει ενέργειες που στοχεύουν στην υποκίνηση διαφωνιών, δημιουργώντας έτσι απειλή για την ασφάλεια του κράτους και της κοινωνίας». Επιπλέον, το δικαστήριο χαρακτήρισε απειλή για την κρατική ασφάλεια την «εσφαλμένη ερμηνεία της Ιστορίας της Λετονίας», η οποία μπορεί να διχάσει την κοινωνία.

Οπως επισημαίνει η Ερώτηση του ΚΚΕ, σε πάνω από το 1/3 των κρατών - μελών της ΕΕ Κομμουνιστικά Κόμματα αντιμετωπίζουν απαγορεύσεις, χτυπιούνται το δικαίωμα στην ελεύθερη πολιτική έκφραση και το δικαίωμα της ιδεολογικής - πολιτικής συζήτησης και αντιπαράθεσης επιχειρημάτων.

Η Λετονία, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Βαλτικής, πρωτοστατεί σε αυτήν την αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ, με εξύμνηση των συνεργατών των ναζί, ξαναγράψιμο της Ιστορίας, μιλώντας με συκοφαντίες περί «σοβιετικής κατοχής». Πρωτοστατεί επίσης στη συλλογική τιμωρία χιλιάδων ανθρώπων που ήταν «πολίτες της ΕΣΣΔ στη Λετονία» και πλέον τους θεωρεί «μη πολίτες», στερώντας τους βασικά δικαιώματα.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο γεγονός ότι σε κράτος - μέλος της, τη Λετονία:

- Απαγορεύτηκε η οργάνωση "Εργατικό Μέτωπο Λετονίας" από τις αρχές της χώρας, χρησιμοποιώντας απαράδεκτους ισχυρισμούς που απαγορεύουν την "κομμουνιστική ιδεολογία" και κατ' επέκταση τη δράση όλων εκείνων που παλεύουν διαχρονικά για τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού.

- Ποινικοποιείται το δικαίωμα στην ελεύθερη πολιτική έκφραση και δράση με τον εξωφρενικό ισχυρισμό "περί υποκίνησης διαφωνιών", ενώ διώκεται κάθε τοποθέτηση για ιστορικά γεγονότα που δεν συμβαδίζει με την ανιστόρητη "ερμηνεία" της κυβέρνησης της Λετονίας και μάλιστα θεωρώντας την "απειλή για την ασφάλεια"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ