ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Στο πλευρό των εργαζομένων του ΠΕΙΦΑΣΥΝ απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας

Με τον πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του Σωματείου συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Κόμματος στη Βουλή

Από τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στον όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ
Από τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στον όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Νίκο Αμπατιέλο, βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και την Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ, συναντήθηκε στη Βουλή προχτές, Τετάρτη, με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στον όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ (Πειραϊκός Φαρμακευτικός Συνεταιρισμός ΠΕ), αποτελούμενη από τον Μανώλη Γρίμμα, πρόεδρο, τον Βασίλη Βαλαή, αντιπρόεδρο, και τον Στέλιο Γκελέκη, ταμία.

Εγινε συζήτηση για τις εξελίξεις στον όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ, μετά και από την απόφαση του δικαστηρίου που κρίνει άκυρη την απόλυση του προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου, την ένταση της επιθετικότητας της εργοδοσίας, που προχώρησε σε έφεση κατά της απόφασης και προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να στραγγαλίσει οικονομικά το σωματείο τους, να χτυπήσει την οργανωμένη συλλογική τους δράση.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, εκφράστηκε για άλλη μια φορά η στήριξη στον αγώνα που δίνουν το σωματείο και οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ, για να επιστρέψει στη δουλειά ο πρόεδρος του σωματείου, να υπογραφεί η Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας που διεκδικούν, να δυναμώσει η συνδικαλιστική οργάνωση και δράση στον χώρο.

Το ΚΚΕ, όπως έκανε από την αρχή αυτής της μάχης, θα στηρίξει τους εργαζόμενους στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ και το σωματείο τους, με κάθε τρόπο, μέσα κι έξω από τη Βουλή. Τονίστηκε ότι η κλιμάκωση του αγώνα τους, που πρέπει να συναντηθεί με όλα τα μέτωπα της εργατικής και λαϊκής πάλης, με σημαντικό σταθμό την απεργία στις 28 Φλεβάρη, αποτελεί τον μόνο σίγουρο δρόμο απέναντι στην εργοδοτική επίθεση και στην αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων που τη σιγοντάρει.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Απόφαση για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συνεδρίασε χτες προκειμένου να εκφράσει άποψη για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περί του αποκαλούμενου ...Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Συνολικά 13 μέλη της Ολομέλειας υποστήριξαν πως το ευρωπαϊκό ψήφισμα έχει πολιτικό χαρακτήρα και γι' αυτό το ανώτατο δικαστήριο δεν θα πρέπει να δώσει απάντηση και δεν υιοθέτησαν την άποψη της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, η οποία συγκάλεσε την Ολομέλεια.

Απουσίασαν περίπου 20 δικαστές... Ετσι με πλειοψηφία 49-13 υποστηρίχτηκε πως η θέση του Ευρωκοινοβουλίου βασίζεται σε «αόριστες και ατεκμηρίωτες αιτιάσεις» και σε «αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση, με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών». Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι υποθέσεις που οδήγησαν στο επίμαχο καταδικαστικό ψήφισμα βρίσκονται όλες σε εξέλιξη και ουσιαστικά η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί «παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Κατά τις πληροφορίες, στη διεξαγωγή της συνεδρίασης, ο εισηγητής Παναγιώτης Λυμπερόπουλος υποστήριξε πως το ψήφισμα υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου και φίλου μας ΝΙΚΟΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή στις 25/11/2023 σε ηλικία μόλις 42 ετών, εμείς που ανταμώσαμε και πορευτήκαμε μαζί του στις γραμμές της «Πανσπουδαστικής», της ΚΝΕ και του ΚΚΕ προσφέρουμε στην Οργάνωση Βάσης Ψηφιακών Συστημάτων της ΚΝΕ (πρώην ΟΒ Πληροφορικής) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το ποσό των 400 ευρώ.

ΚΟΒ ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Αποχαιρετά» τον σύντροφο Θανάση Γράβα

Με μεγάλη λύπη η KOΒ Μόντρεαλ του ΚΚΕ «αποχαιρετά» τον σύντροφο Θανάση Γράβα.

Ο Θ. Γράβας γεννήθηκε το 1930 στη Σιάτιστα Κοζάνης. Από πολύ νωρίς επέλεξε τον δρόμο του αγώνα, συμμετέχοντας σχεδόν από την αρχή της ίδρυσης της ΕΠΟΝ ως μέλος της ενάντια στον κατακτητή. Αλλά και μετά την απελευθέρωση από τους ναζί κατακτητές έλαβε μέρος μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ, νέο παιδί τότε, στον μεγαλύτερο ταξικό αγώνα, βοηθώντας ως ιχνηλάτης τους μαχητές του ΔΣΕ στην περιοχή του Γράμμου. Θεωρούσε μεγάλη τιμή για εκείνον το χτύπημα που είχε δεχτεί σε μια αποστολή από τους στρατιώτες του Εθνικού Στρατού.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 μετανάστευσε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Συμμετείχε στην αντιδικτατορική οργάνωση «Μακρυγιάννης», στον Εργατικό Σύλλογο, στην ΚΟ «Νίκος Μπελογιάννης» του ΚΚ Κεμπέκ και στον Σύλλογο Αντιστασιακών στο Μόντρεαλ, που υπήρξε από τα ιδρυτικά του μέλη και πρόεδρός του. Μέχρι και το τέλος της ζωής του συμμετείχε ενεργά στους αγώνες του κινήματος σε Ελλάδα και Καναδά, μέσα από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Μόντρεαλ.

Η Οργάνωση του ΚΚΕ στο Μόντρεαλ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του συντρόφου και σημειώνει:

«Ηταν τιμή να συνυπάρχουμε τα τελευταία χρόνια με τον σύντροφο Θανάση, κερδίζοντας από αυτόν καθημερινά. Η απλότητά του, η καθαρή του ματιά, η ευαισθησία του και η αγάπη του προς τους νέους τον έκαναν να ξεχωρίζει. Δίπλα του όλοι μάθαμε και πήραμε πολλά, τα οποία μας τα έδωσε απλόχερα, με σεμνότητα και ταπεινότητα.

Στις 6 Οκτώβρη 2018 η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Μόντρεαλ και η ΚΕ του ΚΚΕ τίμησαν τον σύντροφο Θανάση Γράβα, για την προσφορά του στο ΚΚΕ και στο εργατικό κίνημα του Καναδά, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ στο Μόντρεαλ.

Ολα αυτά τα χρόνια η παρουσία του το μεγαλύτερο διάστημα ως προέδρου του Συλλόγου Αντιστασιακών, όλες του τις δυνάμεις τις έδωσε στο πιο ωραίο ιδανικό του κόσμου, στον αγώνα για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλό ταξίδι, σύντροφε Θανάση».

Ερευνα για την πτώση του server

Τη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας αποφάσισε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για το περιστατικό με την πτώση του server στο ΕΚΠΑ. Τα ερευνώμενα αδικήματα είναι, ανάμεσα σε άλλα, αυτά της παρακώλυσης λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων και της φθοράς ψηφιακών δεδομένων.

ΔΡΑΜΑ
Νεκρός 62χρονος από έκρηξη σε λατομείο

Εκρηξη με έναν νεκρό σημειώθηκε χθες στις 11.30 το πρωί σε αποθήκη εγκαταλελειμμένου λατομείου στους πρόποδες του Κορύλοβου Δράμας. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, από την έκρηξη έχασε τη ζωή του ένας 62χρονος.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε αποθήκη εταιρείας με εκρηκτικά για λατομεία, ενώ ο 62χρονος φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Στο σημείο βρέθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ενώ οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη η έκρηξη ερευνώνται από την Αστυνομία, που ξεκίνησε την προανάκριση.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Παρέμβαση για το ακατάλληλο νερό στον Αβαντα

Εδώ και πάνω από έναν μήνα η κοινότητα του Αβαντα, έξω από την Αλεξανδρούπολη, παραμένει χωρίς πόσιμο νερό. Στα τέλη του Δεκέμβρη η ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης είχε ανακοινώσει ότι μετά από βροχοπτώσεις το νερό στην κοινότητα του Αβαντα είναι ακατάλληλο προς πόση, ως συνέπεια της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Εκτός από τη θολότητα, οι μετρήσεις έδειξαν ότι η περιεκτικότητα σε μαγγάνιο βρίσκεται πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Οι κάτοικοι όλο αυτό το διάστημα πίνουν εμφιαλωμένο νερό, ενώ όπως είναι γνωστό το μαγγάνιο επηρεάζει αρνητικά και άλλες καθημερινές χρήσεις (πλύσιμο ρούχων, σκευών, ατομική υγιεινή κ.λπ.).

Το πρόβλημα προέκυψε μετά από βροχόπτωση η οποία «ξέπλυνε» τις πλαγιές που κάηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού, και φαίνεται να επηρέασε τη γεώτρηση από την οποία υδροδοτείται το χωριό.

Παρέμβαση για το ζήτημα πραγματοποίησε εκ νέου η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης, με Ερώτηση που κατέθεσε προς το ΔΣ της ΔΕΥΑΑ, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τα αίτια του προβλήματος και αν αυτό θα επανέρχεται με κάθε βροχόπτωση. Ζητά επίσης ενημέρωση και πρόσβαση στα αποτελέσματα των σχετικών αναλύσεων, καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις για τη λύση του προβλήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ