ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ
«Διπλή Ανάπλαση» για πάρκο επιχειρηματικών συμφερόντων

Παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Eurokinissi Sports

Στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Φλεβάρη, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

«Είχαμε ζητήσει να υπάρξει ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη "διπλή ανάπλαση", και για όσα περιλαμβάνουν οι τρεις συμβάσεις που στηρίχθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή μαζί με τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ακούμε από τον δήμαρχο ότι καλώς υπογράφηκαν οι προκλητικές αυτές Συμβάσεις, όμως το έργο καθυστερεί.

- Να μας εξηγήσει λοιπόν πολιτικά η δημοτική αρχή γιατί το Δημόσιο και ο δήμος θα πρέπει να πληρώσουν 113 εκατ. ευρώ για να δοθεί η ιδιοκτησία του γηπέδου για έναν αιώνα στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ; Πόσο "κεντροαριστερό" και "ριζοσπαστικό" είναι αυτό;

- Επίσης, ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε υποεκτίμηση του κόστους μιας σειράς εργασιών. Δεν μας είπε όμως ποιος θα πληρώσει τα παραπάνω ποσά που θα απαιτηθούν. Μάλιστα διαβάζουμε ότι για το γήπεδο του Ερασιτέχνη το κόστος θα είναι διπλάσιο και οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί μόνο για 13 εκατ. ευρώ. Ποιος θα πληρώσει τα επιπλέον χρήματα; Τελικά πόσο πάνω θα πάει συνολικά η "διπλή ανάπλαση" του πάρκου των τραπεζών και του γηπέδου της ΠΑΕ; Κατά πόσο θα ξεπεράσει τα 260 συνολικά εκατ. ευρώ;

Ανησυχούμε γιατί κομμάτι - κομμάτι, το έργο αυτό έρχεται προς ψήφιση σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα πρέπει να γίνει όμως και μια συνολική συζήτηση για να αναλάβει η νέα δημοτική αρχή τις ευθύνες της.

Πρέπει, επίσης, να γίνει απολογιστική συζήτηση για τον περίφημο "μεγάλο περίπατο". Θυμίζουμε ότι εκτός από την Β. Ολγας, υπάρχει και το κομμάτι της Ερμού μέχρι την Ασωμάτων, όπου το "πειραματικό χάλι" συνεχίζεται και θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος. Ακόμα όμως και για την Β. Ολγας, δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στη δήλωση του δημάρχου, αλλά να ληφθεί απόφαση και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Υπάρχει το αίτημα δεκάδων επαγγελματιών και κατοίκων της Κυψέλης για τα έργα του Μετρό γύρω από την πλατεία Κανάρη. Τα αιτήματά τους είναι η μη καταβολή δημοτικών τελών από τους επαγγελματίες, η καθαριότητα της περιοχής και η λήψη μέτρων προστασίας της καθημερινότητας των κατοίκων των γύρω περιοχών. Θα πρέπει να μπει το θέμα εντός ημερήσιας διάταξης και να ληφθεί τέτοια απόφαση.

Με κατάθεση περισσότερων από 300 υπογραφών, οι γονείς και οι κάτοικοι γύρω από το 26ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, στη Φωκίωνος Νέγρη, για το αίσχος των κουτιών της ανταποδοτικής ανακύκλωσης που έχει τοποθετηθεί. Παρόλο που η αντιδήμαρχος έχει αναφερθεί ότι στο μέλλον θα γίνει επαναχωροθέτηση, όμως οι άνθρωποι αυτοί ζητούν από τον δήμο να το απομακρύνει εδώ και τώρα! Και θα πρέπει να συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί ο δήμος έτρεξε να υλοποιήσει το πρόγραμμα ενώ άλλοι δήμοι αρνήθηκαν, γιατί δέχτηκε να τοποθετήσει 50 τέτοια κουτιά, ποιοι προμοτάρισαν αυτό το πρόγραμμα, ποιοι ήταν οι χορηγοί και πόσο αποτελεσματικό είναι.

Από τον σύλλογο "Αναγέννηση Σεπολίων" έχει κατατεθεί υπόμνημα για το οικόπεδο ΒΟΤΡΥΣ, μαζί με 1.100 υπογραφές. Είχαμε βάλει το θέμα και στην προηγούμενη διοίκηση του δήμου. Θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή να ακούσει τους κατοίκους και να μην φτιαχτούν πάρκα μόνο πενταετούς διάρκειας, όπως έκανε η προηγούμενη διοίκηση, με μία απαράδεκτη συμφωνία με την ΚΤΥΠ, στην οποία μάλιστα δεν περιλαμβάνονται τα νηπιαγωγεία που έχει αποφασιστεί να γίνουν και έχει ανάγκη η περιοχή.

Τέλος, δώσαμε σήμερα στη δημοσιότητα λίστα με 46 ακίνητα για αγορά ή απαλλοτρίωση, που είναι ενταγμένα στον προϋπολογισμό του δήμου Αθηναίων για το 2024, οι κωδικοί των οποίων για πάρα πολλά χρόνια μεταφέρονται από προϋπολογισμό σε προϋπολογισμό. Πρόκειται για ακίνητα χρήσιμα, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως κοινόχρηστοι χώροι, παιδικοί σταθμοί, αθλητικοί χώροι κ.λπ. Θεωρούμε ότι στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού πρέπει να δοθεί προτεραιοποίηση σε αυτά τα ακίνητα, γιατί κινδυνεύουν να χαθούν, όπως είναι και το "κουμπάδικο" στον Αγιο Ελευθέριο. Τη στιγμή που 46 χαρακτηρισμένοι χώροι κινδυνεύουν να χαθούν, όλη η φροντίδα της δημοτικής αρχής είναι για τη "διπλή ανάπλαση" στον Ελαιώνα».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να παρθούν μέτρα για την επανένωση οικογενειών προσφύγων

Ερώτηση σχετικά με το ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για την άμεση διεκπεραίωση και υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων για την οικογενειακή επανένωση υπηκόων από το Μπανγκλαντές που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Μαρία Κομνηνάκα προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Εξωτερικών.

Αναλυτικά η Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ:

«Οπως έχουμε ενημερωθεί, υπήκοοι Μπανγκλαντές, που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας στις πιο σκληρές δουλειές (οικοδομή, κλωστοϋφαντουργία, επισιτισμός, εργάτες γης κ.ά.), που είναι εφοδιασμένοι με νόμιμες άδειες διαμονής και έχουν, επίσης, λάβει άδεια οικογενειακής επανένωσης (κυρίως με τα παιδιά τους) με αποφάσεις του αρμόδιου Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αντιμετωπίζουν από την πρεσβεία της Ελλάδας στο Νέο Δελχί Ινδίας πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των αναγκαίων διαδικασιών για την υλοποίηση των αποφάσεων οικογενειακής επανένωσης. Στη διάθεσή μας έχουμε στοιχεία για αποφάσεις που έχουν εκδοθεί ήδη από το 2019 και σήμερα, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά, δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί.

Στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση πρέπει να συνυπολογιστεί ότι, λόγω της έλλειψης πρεσβείας ή προξενικού γραφείου στο Μπανγκλαντές, οι συγγενείς των υπηκόων από το Μπανγκλαντές υποβάλλονται σε ένα μεγάλο ταξίδι και σε μεγάλα έξοδα, προκειμένου να μεταβούν στην Ινδία και να ζητήσουν τη συνδρομή της ελληνικής πρεσβείας εκεί, αλλά περιμένουν την απαιτούμενη έγκριση της οικογενειακής επανένωσης για πολλά χρόνια. Είναι φανερό ότι η κατάσταση αυτή ισοδυναμεί με την ουσιαστική άρνηση του δικαιώματος στην οικογενειακή επανένωση, παραβιάζοντας τις οικείες αποφάσεις, με σοβαρές συνέπειες σε βάρος των υπηκόων Μπανγκλαντές που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου:

- Να προστατευθεί το δικαίωμα των μεταναστών από το Μπανγκλαντές στην οικογενειακή επανένωση και να εξασφαλιστεί η άμεση διεκπεραίωση και υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων.

- Να δημιουργηθεί ελληνική πρεσβεία ή προξενικό γραφείο στο Μπανγκλαντές».

Πρωθυπουργικά «ταξίματα» μετά τις καταστροφές

Λίγους μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το περσινό καλοκαίρι και τις εξίσου φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία το φθινόπωρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε «παραπάνω από 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για υποδομές που σχετίζονται με την πολιτική προστασία». Η «υπόσχεση» δόθηκε για άλλη μια φορά, προχτές, στην τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης δύο πυροσβεστικών πλοίων στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπου παρευρέθηκε, κάνοντας λόγο για «μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική πολιτεία να εκσυγχρονίσει δραστικά όλες τις υποδομές της πολιτικής προστασίας».

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια σε προμήθειες μέσω του προγράμματος «Αιγίς», πυροσβέστες εξακολουθούν να εργάζονται σε υπηρεσίες οι οποίες στεγάζονται σε κτίρια που δεν πληρούν όχι μόνο τις απαραίτητες προϋποθέσεις πυροσβεστικής λειτουργίας, αλλά ούτε τους πλέον υποτυπώδεις όρους ανθρώπινης διαβίωσης. Για παράδειγμα, πώς θα αντιμετωπίσει ο πυροσβέστης τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου όταν δεν υπάρχουν λουτρά στην υπηρεσία του για να απολυμανθεί μετά από μια πυρκαγιά;

Επίσης, υπάρχουν περίπου 4.000 κενές οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, γερασμένο προσωπικό, με μέσο όρο ηλικίας τα 46 έτη και το οποίο εργάζεται υπερεντατικά, οχήματα ηλικίας 30 - 45 ετών, υποχρηματοδότηση υπηρεσιών και φορέων, ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού, αδιαφορία για την πρόληψη. Δεν υπάρχει επίσης καμία πρόβλεψη για τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας. Επιπλέον, την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο χάθηκαν 28 άνθρωποι και κάηκαν περίπου 1.740.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, από τα συνολικά 58.000.000 στρέμματα της χώρας.

Μετά από αυτά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος» την ώρα που και στην περσινή αντιπυρική περίοδο χιλιάδες πυροσβέστες μετακινούνταν από τη μία Περιφέρεια στην άλλη για να ενισχύσουν τις τοπικές δυνάμεις, με την απόσταση να ξεπερνά ακόμα και τα 800 χιλιόμετρα. Πραγματοποιώντας τέτοιες μετακινήσεις, ο πυροσβέστης ξεκινά την κατάσβεση όντας ήδη εξουθενωμένος. Επίσης, οι μέρες επιφυλακής και μη χορήγησης αδειών ξεπέρασαν τις 100, δηλαδή το 50% της αντιπυρικής περιόδου. Μάλιστα, για πρώτη φορά από το 1998 που το Πυροσβεστικό Σώμα ανέλαβε τη δασοπυρόσβεση, πραγματοποιήθηκε ανάκληση αδειών δύο φορές κατά την ίδια αντιπυρική περίοδο.

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανέφερε ότι τα δύο νεότευκτα πλοία ενισχύουν σημαντικά τη δυναμική του Πυροσβεστικού Σώματος στις εξαιρετικά μεγάλου βαθμού δυσκολίας επιχειρήσεις πυρόσβεσης στη θάλασσα. «Πλέον ο στόλος του Σώματος ανέρχεται σε 12 πυροσβεστικά πλοία, στα οποία θα προστεθούν και άλλα μέσω του "Αιγίς"», είπε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ