ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ο λαός να στείλει τον λογαριασμό σε όσους στηρίζουν τα επιχειρηματικά κέρδη!

Η μπίζνα με τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο που φέρνει βάρη στον λαό και κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους
Η μπίζνα με τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο που φέρνει βάρη στον λαό και κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους
«Ηρθε η ώρα να ξεκινήσει ο αγώνας να καταργηθεί η ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Δεν προστατεύει το περιβάλλον αλλά τα κέρδη του επενδυτή. Στις ευρωεκλογές του Ιούνη τα κόμματα που συνέβαλαν σε αυτό το έγκλημα να πάρουν την απάντηση που πρέπει από τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου: Να τους στείλουν πίσω τον λογαριασμό!».

Αυτό ανέφερε στην τοποθέτησή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πελοποννήσου στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το 2024. Σύμφωνα με αυτή, διπλασιάζεται το ποσό που θα αποδοθεί στην ΤΕΡΝΑ, στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, φτάνοντας τα 24 από τα 12 εκατ. ευρώ!

Εξήγησε ότι «οι προηγούμενες περιφερειακές αρχές, που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, διαμόρφωσαν και ψήφισαν τη ΣΔΙΤ, καθόρισαν τις υποχρεώσεις, ενώ η νέα περιφερειακή αρχή της ΝΔ τις πληρώνει. Την πρώτη χρονιά πληρώθηκαν 12,5 εκατομμύρια ευρώ πανωπροίκια (4,5 εκατομμύρια για τις οδούς πρόσβασης και τους κόμβους και 8 εκατομμύρια για συμμόρφωση των εγκαταστάσεων με τη νέα νομοθεσία)». Και καυτηρίασε:

«Είμαστε ακόμα στην αρχή! Τα επόμενα χρόνια που θα λειτουργήσουν οι ρήτρες ποσότητας και ποιότητας, οι απομειώσεις, θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα πανωπροίκια. Εχουν ευθύνες και οι δήμοι που όταν σχεδιαζόταν το έργο δεν έβγαλαν άχνα. Τώρα ο λαός καλείται να πληρώσει το μάρμαρο. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα ο δήμος Ευρώτα επιχείρησε να αυξήσει τα δημοτικά τέλη έως και 200%, παρά το ότι δεν επιβαρύνεται με μεγάλο κόστος μεταφοράς, όπως αρκετοί άλλοι δήμοι.

Είναι προκλητική η παράταξη του κ. Τατούλη που έβαλε τις βάσεις γι' αυτή την επένδυση (με τις "ευλογίες" βεβαίως όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν από το 2011, οι οποίες συνέβαλαν στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο στο μεγάλο κεφάλαιο), που προσπαθεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων σήμερα. Με βάση την προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ, ο κάθε τόνος θα στοιχίζει 73,59 ευρώ + ΦΠΑ 24% (ΤΕΡΝΑ) συν 3,00 ευρώ (ΦΟΔΣΑ) = 94,25 ευρώ ανά τόνο».

Καλεί, τέλος, τον λαό της Πελοποννήσου σε επαγρύπνηση, μετά και τη συγκεκριμένη αύξηση, «να μην επιτρέψει σε καμία δημοτική αρχή να αυξήσει τα δημοτικά τέλη για να εξασφαλίσει τα κέρδη της ιδιωτικής εταιρείας. Να μην υποκύψει κανείς στα ψευτοδιλήμματα περί προστασίας του περιβάλλοντος και απαραίτητων θυσιών. Κανένας ιδιώτης να μην εμπλέκεται στη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων».

Εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη στο ΚΕΘΕΑ «Νόστος»

Περιοδεία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Κώστα Παπαδάκη και μέλη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών και Εξαρτήσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, σε δομές του ΚΕΘΕΑ «ΝΟΣΤΟΣ». Ακολούθησε συζήτηση με τους Συλλόγους Οικογένειας Αττικής του ΚΕΘΕΑ, με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ).

Στη συνάντηση με τους εργαζόμενους και τους γονείς ο ευρωβουλευτής του Κόμματος επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στον ΕΟΠΑΕ και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και μέσα σε όλους τους φορείς όπου συμμετέχουν οι κομμουνιστές, για να μη φτάσει καν το νομοσχέδιο στη Βουλή, καλώντας τους να δυναμώσουν την πάλη τους, με ακόμα πιο στέρεες κοινωνικά συμμαχίες.

Ανέφερε ότι ο ΕΟΠΑΕ αποτελεί εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ γύρω από τα ναρκωτικά, που απαξιώνουν τη «στεγνή» θεραπεία, προς όφελος της μείωσης βλάβης και της κατάκτησης μιας σχετικής «λειτουργικότητας» του εξαρτημένου. Με τέτοιες ρυθμίσεις, το αστικό κράτος μειώνει το κόστος, αποποιείται πλήρως την κοινωνική ευθύνη του απέναντι στην πρόληψη - απεξάρτηση - κοινωνική επανένταξη, τελικά ως προς το ίδιο το κοινωνικό φαινόμενο και τις αιτίες που το γεννούν, διαμορφώνει αγορές για τους ιδιώτες και τις ΜΚΟ, αλλά και για τις ίδιες τις ναρκωτικές ουσίες.

Στάθηκε στην τεράστια συμβολή του ΚΕΘΕΑ όλα αυτά τα χρόνια στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης γύρω από το φαινόμενο, κόντρα στην ιατρικοποίηση, τονίζοντας ότι όλη αυτή η εμπειρία και η συνέπεια το καθιστούν «δύσκολο αντίπαλο» για τις κυβερνήσεις διαχρονικά, που συνειδητά επιλέγουν τη σταδιακή αποδυνάμωση της Απεξάρτησης μέσω μέτρων π.χ. ΠΝΠ, νομοσχέδια για κάνναβη, Χώρους Ελεγχόμενης Χρήσης κ.λπ. αντί της κάθετης εφαρμογής της πολιτικής τους, γνωρίζοντας πως διαφορετικά θα βρουν σοβαρές κοινωνικές αντιστάσεις.

Από την πλευρά τους εργαζόμενοι και γονείς μετέφεραν τις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό παρά τις ανάγκες και τα αυξημένα αιτήματα θεραπείας αλλά και την αγωνία τους ο αγώνας τους να γίνει κτήμα όλης της κοινωνίας. Αναγνώρισαν στο ΚΚΕ τη συνέπεια λόγων και έργων απέναντι στις εξαρτήσεις, το ότι είναι το μοναδικό κόμμα που παλεύει για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά, τη συμβολή του στον σημερινό τους αγώνα.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΡΗΤΗΣ
Η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης επιχειρεί να καθιερώσει τη δουλειά υπερηλίκων

Την ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης, με την οποία επιχειρεί να καθιερώσει την εργασία με τη μαγκούρα στο χέρι, με πρόσχημα τη συμπλήρωση των ενσήμων σε ανασφάλιστους υπερήλικους, προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης.

Συγκεκριμένα:

«Στην ανακοίνωση υπ' αριθ. ΣΟΧ2/2023 για την πρόσληψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης δύο ατόμων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (8 μήνες), υπάρχει ένας αστερίσκος αποκαλυπτικός για την αβάντα που παρέχει η περιφερειακή αρχή στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Ειδικότερα αναφέρει ότι οι υποψήφιοι όλων των ειδικοτήτων κατ' εξαίρεση μπορεί να είναι έως 70 ετών, να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας και να μην έχουν συνταξιοδοτηθεί από το δημόσιο ταμείο ή άλλον ασφαλιστικό φορέα».

Και προσθέτει: «Η στάση της Περιφέρειας είναι βαθιά αντιδραστική.

Νομιμοποιεί τα αντεργατικά μέτρα διαχρονικά των κυβερνήσεων που θέλουν τους εργαζόμενους να κυνηγούν τα ένσημα μέχρι τον τάφο.

Η περιφερειακή αρχή να αποσύρει αμέσως την απαράδεκτη προκήρυξη. Καμία αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει αξιοπρεπή σύνταξη σε όλους τους ανασφάλιστους εργαζόμενους και όχι αυτό το αίσχος των 360 ευρώ.

Είναι αναγκαιότητα σήμερα πλέον να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων γι' αυτό που είναι σύγχρονο και ρεαλιστικό:

Για σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, για Κοινωνική Ασφάλιση και συντάξεις που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της παραγωγής, της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, αντί τα 2μηνα, 8μηνα της ανακύκλωσης της ανεργίας, της διαρκούς ομηρίας των διαφόρων προγραμμάτων ολιγόμηνων συμβάσεων, με χαμηλούς μισθούς και χωρίς δικαιώματα, έτσι ώστε να οδηγούνται οι εργαζόμενοι να παραμένουν στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα για να εξασφαλίσουν μια ελάχιστη σύνταξη».

Βλάβη στο πλοίο «Κεφαλονιά»

Βλάβη μέσα στο λιμάνι της Κυλλήνης παρουσίασε χτες το πρωί το υπέργηρο επιβατικό - οχηματαγωγό πλοίο «Κεφαλονιά», ενώ ολοκλήρωνε το δρομολόγιό του από τον Πόρο της Κεφαλονιάς.

Από την ιδιοκτήτρια εταιρεία «Levante Ferries», που προχώρησε και σε τροποποίηση των δρομολογίων προς Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, ανακοινώθηκε «τεχνικό πρόβλημα», ενώ είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο πλοίο έχει ηλικία άνω των 40 ετών και δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει προβλήματα.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Για άλλη μια φορά το υπέργηρο πλοίο της Levante Ferries "KEFALONIA" δεν θα εκτελέσει δρομολόγια προς Κεφαλονιά και Ιθάκη λόγω "τεχνικού προβλήματος", γιατί έτσι ονομάζει η συγκεκριμένη εταιρεία την κακοσυντηρησιά, τις μηχανικές βλάβες, τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, τις μειωμένες θέσεις εργασίας, τις συγκρούσεις πλοίων κ.ά.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνη είναι για τον λαό των νησιών μας η πολιτική της ΕΕ, που διαχρονικά εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και αφορούν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, επιτρέποντας να κυκλοφορούν πλοία που έχουν συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής, με μειωμένες οργανικές συνθέσεις, με ατελείωτες ώρες εργασίας, ξεκινώντας τα δρομολόγια στις 5 το πρωί και σταματώντας στις 11 το βράδυ, που σχεδιάζουν τα δρομολόγιά τους σύμφωνα με τα κέρδη τους και όχι με τις ανάγκες των νησιωτών».

Και καταλήγει: «Οι κάτοικοι των νησιών μας δεν έχουν άλλη λύση παρά να διεκδικήσουν, μαζικά και αγωνιστικά, μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους, σύγχρονα και ασφαλή πλοία, καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση και της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, φτηνά εισιτήρια, ναυτεργάτες με σύγχρονες εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα με τα δίκαια αιτήματα των σωματείων τους».

ΚΡΗΤΗ
Συνεχίζονται οι καραβιές ξεριζωμένων

Συνεχίζονται οι καραβιές προσφύγων στα νότια της Κρήτης. Χθες το πρωί διασώθηκαν ακόμα 35 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι επέβαιναν σε σκάφος και εντοπίστηκαν 31 ν.μ. νότια της νότιας Κρήτης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, και οι 35 περισυνελέγησαν από παραπλέον σκάφος και μεταφέρθηκαν στην Αγία Γαλήνη. Προέρχονταν από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, το πιθανότερο από τη διαλυμένη από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις Λιβύη.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Δίωξη σε 27χρονο που ανάγκασε σε αποβολή την φίλη του

Ενώπιον του Εισαγγελέα Ζακύνθου οδηγήθηκε χτες ο 27χρονος, μετά την καταγγελία για κακοποίηση της 19χρονης συμβίας του, που απέβαλε το έμβρυο που κυοφορούσε.

Μετά από καταγγελία, άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου συνέλαβαν την Τετάρτη τον 27χρονο, που είναι αλβανικής υπηκοότητας, με τις κατηγορίες της ενδοοικογενειακής βίας, διακοπής κύησης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης και κλοπής, αφού είχε αποσπάσει από την κοπέλα το κινητό τηλέφωνό της, για να την αποτρέψει να επικοινωνήσει με τον οποιοδήποτε.

Tο περιστατικό συνέβη το βράδυ της Τρίτης, όταν ο 27χρονος πήρε από το σπίτι της την 19χρονη, η οποία διένυε τον 2ο μήνα της εγκυμοσύνης της. Αφού με τη βία την πήγε στο σπίτι του, την ακινητοποίησε και της έδωσε φάρμακα για τη διακοπή της εγκυμοσύνης. Το επόμενο πρωί την μετέφερε στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε αποβάλει το έμβρυο, ενώ ο ίδιος εξαφανίστηκε. Οι γιατροί των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου ειδοποίησαν την αστυνομία και μετά από ολιγόωρη έρευνα εντοπίστηκε και συνελήφθη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ