ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2024
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΡΙΖΑ - ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέα επεισόδια εκφυλισμού και διεργασιών

Eurokinissi

Νέα επεισόδια εκφυλισμού σημειώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ από την Πέμπτη, όταν από το βήμα του συνεδρίου που ξεκίνησε την ίδια μέρα και ολοκληρώνεται την Κυριακή ο Στ. Κασσελάκης ανακοίνωσε εκ νέου εκλογές για πρόεδρο, λίγους μήνες μετά τις προηγούμενες, που διαφημίστηκαν ως το «απαύγασμα» της «συμμετοχής» και της «δημοκρατίας».

Είχε προηγηθεί νωρίτερα την Πέμπτη παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος με ανάρτησή του στο διαδίκτυο κάλεσε τον Κασσελάκη «να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από αυτούς που τον εξέλεξαν πρόεδρο». Ολα αυτά σημειώνοντας ότι νιώθει «την ευθύνη να προειδοποιήσω για αυτό που βλέπω να έρχεται και πρέπει να αποτραπεί», με επίδικο το πώς θα στηθεί η εναλλακτική για την κυβερνητική εναλλαγή, και χρεώνοντας «αδιαφορία» τόσο στους αποχωρήσαντες, που «έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν τη μάχη για την ηγεσία του», όσο και στον Κασσελάκη, που «φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία» και σε όσους «διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία ώστε να του τη χρεώσουν».

Παίρνοντας την «πάσα», λίγες ώρες μετά, ο Κασσελάκης ανακοίνωσε εκλογές, καθώς «πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνομαι» όπως είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «θα κριθώ στις πρώτες εθνικές εκλογές» και ότι προσφεύγει στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «με έναν πλήρη "οδικό χάρτη" για την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση».

Οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές αναμένεται να στηθούν μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο και απέναντι στον Κασσελάκη να βρεθεί η Ολ. Γεροβασίλη, η οποία την Παρασκευή είχε συναντήσεις με τους Θ. Θεοχαρόπουλο, Σ. Φάμελλο, Γ. Ραγκούση και Δ. Τεμπονέρα. Ο τελευταίος από το βήμα του συνεδρίου είπε ότι «σεβόμαστε απολύτως τη βούληση των μελών και των φίλων του κόμματος, χωρίς να κυνηγάμε χίμαιρες», αλλά και πως τάχα «μάθαμε να συμμετέχουμε και όχι να εξουσιοδοτούμε» και πως «η αριστερά δεν παράγει μεσσίες» - την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ...απογείωσε τη λογική της ανάθεσης και τους «μεσσίες», σπέρνοντας αυταπάτες και απογοήτευση. Πρόσθεσε δε ο Τεμπονέρας ότι «αν χρειαστεί, για να προχωρήσει η υπόθεση αυτή, κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό» - αποστροφή που εκλήφθηκε ως «πράσινο φως» για την υποψηφιότητα Γεροβασίλη.

Κλειστά κράτησαν τα χαρτιά τους την Παρασκευή, στις παρεμβάσεις τους στο συνέδριο, μια σειρά άλλα στελέχη του κόμματος όπως η Ρ. Δούρου και ο Ν. Παππάς, αναμένοντας προφανώς να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν εκφραστούν.

Την ίδια ώρα, με τις τοποθετήσεις τους, πρώην και νυν, προεδρικοί και οι άλλοι, εκφράζουν την κοινή «αγωνία» για το πώς θα στηθεί στα πόδια του το αστικό πολιτικό σύστημα, με εναλλακτικό κυβερνητικό πόλο, ο οποίος θα ενσωματώνει και όσους το διάστημα αυτό κινητοποιούνται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που και ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφει. Τις διακηρύξεις άλλωστε που ακούγονται στο συνέδριό του, περί «αυτόνομης» και «δημοκρατικής» ΕΕ, «υγιούς επιχειρηματικότητας» κ.ά., με ευκολία τις συνυπέγραφαν και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.

Στο μεταξύ, νέο ζήτημα προέκυψε την Παρασκευή από την αποκάλυψη της ιστοσελίδας «News247» ότι ο Κασσελάκης είναι ιδιοκτήτης εταιρείας στο εξωτερικό (της «Osios LLC», με έδρα τις ΗΠΑ), πράγμα ασυμβίβαστο σύμφωνα με τον νόμο και που τυπικά απαγορεύεται για πρόεδρο πολιτικού κόμματος το οποίο εκπροσωπείται στη Βουλή. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η σχέση του Κασσελάκη με την εταιρεία «Osios LLC», η οποία έχει έδρα το Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, προέκυψε στη δημοσιότητα μετά το δάνειο που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαρρεύσει ότι χορήγησε στη «Left Media ΑΕ», την εταιρεία δηλαδή που διαχειρίζεται τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο ίδιος ο Κασσελάκης με ανάρτηση στους προσωπικούς του λογαριασμούς επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι θα πουλήσει την εταιρεία «εφόσον προκύπτει νομικό ζήτημα».

Την ίδια ώρα, στη «Νέα Αριστερά», μέσα στη βδομάδα ανακοινώθηκε ότι ο Γ. Σακελλαρίδης - ένας από τους ελάχιστους με τους οποίους έχει συναντηθεί δημοσίως ο Αλ. Τσίπρας μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - αναλαμβάνει την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται και να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, αδελφό και θείο

ΔΗΜΗΤΡΙΟ Α. ΒΑΛΗ

Ιατρό Νεφρολόγο

κηδεύουμε τη Δευτέρα 26/2/2024 και ώρα 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Νέας Σμύρνης.

Η σύζυγος: Κονδυλία (Λία). Η αδελφή: Κίττυ. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς και φίλοι.

Τιμητική εκδήλωση για τον Γ. Κορίδη

Τον λογοτέχνη και δημοσιογράφο Γιάννη Κορίδη τιμούν η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και οι εκδόσεις «Ιωλκός», τη Δευτέρα 26/2, στις 18.00, στην αίθουσα Μιχαήλας Αβέρωφ (Γεωργίου Γενναδίου 8, 7ος όροφος, Αθήνα, 106 78). Ο Γ. Κορίδης παρουσιάστηκε στα Γράμματα με τη συλλογή «Με την ανατολή του ήλιου» (1952) και ακολούθησαν: «Κραυγές στη θύελλα» (1955), «Το πρόσωπο της Γης» (1957), «Διεισδύσεις» (1962), «Αφιέρωση» (1970), «Κύπρος» (1974), «Χρονολόγιο» (1978), «Η νύχτα της θάλασσας» (1994), «Ποιήματα 1952-2002» (2002), «Κλειστός χώρος» (2009), «Σημείο αναφοράς» (2013). Εχει κυκλοφορήσει πολλές ανθολογίες και από το 1996 επιμελείται την ετήσια έκδοση «Ποιητικό Ημερολόγιο».

Συμφωνία Βρετανίας - Frontex

Συμφωνία υπέγραψαν την Παρασκευή η βρετανική συνοριακή υπηρεσία Border Forc με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, Frontex, με στόχο υποτίθεται την καταπολέμηση των διακινητών και της παράτυπης μετανάστευσης. Το νέο μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον. Η συμφωνία, στο πλαίσιο της αυστηροποίησης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και της επιλογής μόνο εκείνων των εργατικών χεριών που θέλει το βρετανικό κεφάλαιο, προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών, την εκπαίδευση αλλά και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία, παρά το Brexit, θα αποκτήσει πρόσβαση ξανά στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων της συνοριοφυλακής, ενώ σύμφωνα με τον Κλέβερλι, ο οποίος αναφέρθηκε στη διακίνηση που γίνεται στο Στενό της Μάγχης, «το οργανωμένο έγκλημα των διακινητών είναι παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί κοινές λύσεις και φιλοδοξίες». Βέβαια, η κύρια αιτία του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων από τις πατρίδες τους, τους οποίους αξιοποιούν και τα κυκλώματα διακίνησης, είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχουν οι αστικές τάξεις, όπως και αυτή της Βρετανίας.

Και οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για μια «αμοιβαία επωφελή συνεργασία». Παρ' όλα αυτά, τονίζεται ιδιαίτερα από αξιωματούχους του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών ότι η συμφωνία δεν δεσμεύει τη βρετανική πλευρά να δέχεται αιτούντες άσυλο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ