ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2024
Σελ. /40
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δράση σε όλα τα μέτωπα, με κορύφωση τον αγωνιστικό εορτασμό της 8ης Μάρτη

Σταθμός η συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη

«Τα δικαιώματα των γυναικών δεν χωράνε στην Ευρωπαϊκή Ενωση των επιχειρηματικών ομίλων και των πολέμων. Παλεύουμε ασυμβίβαστα για τη γυναικεία ισοτιμία»: Με άξονα το σύνθημα αυτό, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας σχεδιάζει τις πρωτοβουλίες της μπροστά στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Κρατώντας το νήμα της πολύμορφης και πλούσιας δράσης που αναπτύσσουν σε μια σειρά μέτωπα, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών σε όλη τη χώρα δίνουν συνέχεια στις πρωτοβουλίες τους.

Η πάλη για μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος στις συνθήκες της γενικευμένης ακρίβειας, ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Υγεία, η στήριξη στα μπλόκα της αγροτιάς αλλά και στις κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, οι πρωτοβουλίες που καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και την εμπλοκή της χώρας μας στις ευρωατλαντικές πολεμικές επιχειρήσεις, είναι μερικά από τα μέτωπα δράσης των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ.

Εντείνοντας τη δράση τους σε όλα τα μέτωπα, θα δώσουν αγωνιστικό «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 28ης Φλεβάρη σε όλη την Ελλάδα. Την πείρα τους και τα συμπεράσματα που έχουν αποκομίσει οι Σύλλογοι και οι Ομάδες, και τα επόμενα βήματα που ετοιμάζουν, συζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας την Κυριακή 18 Φλεβάρη.

Στόχος να φωτίζονται τα κίνητρα για αγωνιστική δράση

«Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη. Το εμβληματικό σύνθημα "'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας", που σημάδεψε τις περσινές κινητοποιήσεις για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, προβάλλει πιο επίκαιρο από ποτέ. Μπροστά στην προετοιμασία των Συλλόγων και των Ομάδων μας για την επέτειο και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες της 8ης Μάρτη, στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης και αγώνα στις γυναίκες του μόχθου και δίνουμε το μαχητικό αγωνιστικό μας "παρών" στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 28ης Φλεβάρη σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε στην εισηγητική ομιλία η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χρ. Σκαλούμπακα.

«Αντιπαλεύουμε την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων που κινούνται στις κατευθύνσεις της ΕΕ, που επιτρέπει στους τραπεζίτες, στους βιομηχάνους, στους εφοπλιστές, στους μεγαλεμπόρους που κινούν τα νήματα, διαμορφώνουν τις τιμές και ελέγχουν τις αγορές, να μας ξεζουμίζουν για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους», τόνισε. Οι ίδιοι που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, πρόσθεσε, «απομυζούν και ό,τι παράγουν οι αγρότες και οι αγρότισσες στην ύπαιθρο, κερδίζοντας διπλά και τρίδιπλα από τον κόπο και τον ιδρώτα τους», ενώ η ΚΑΠ της ΕΕ «πετσοκόβει επιδοτήσεις και αποζημιώσεις και συμπιέζει παραπέρα τις τιμές, ευνοώντας τις μεγάλες αγροτικές βιομηχανίες, τους μεσάζοντες και τις τράπεζες».

Με δεδομένο ότι έχουν κοινό αντίπαλο την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι: Βρέθηκαν στα δεκάδες μπλόκα που στήθηκαν σε όλη τη χώρα, διαδήλωσαν μαζί τους στην Αθήνα, ενώ σε μια σειρά περιοχές συντονίζουν τον βηματισμό και την κοινή τους δράση με Αγροτικούς Συλλόγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Θεσσαλία, όπου παλεύουν από κοινού για την αποκατάσταση υποδομών που καταστράφηκαν πέρυσι από την κακοκαιρία και τις πλημμύρες, για τα Κέντρα Υγείας, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, που πέντε μήνες μετά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Αντίστοιχα, η ΟΓΕ συνεχίζει να συμπορεύεται με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους και να απαιτεί να αποσυρθεί το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση θεσμοθετεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς και βαθαίνοντας την εμπορευματοποίηση των σπουδών. Καθώς ο αγώνας αυτός συνεχίζεται, Σύλλογοι και Ομάδες έχουν βάλει στον «χάρτη» των πρωτοβουλιών που σχεδιάζουν εκδηλώσεις σε σχολές και συζητήσεις με φοιτητικούς συλλόγους για μια ευρεία γκάμα θεμάτων.

Από την ημερήσια διάταξη της δράσης δεν λείπει ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Υγεία. Τα αποδεκατισμένα Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία, οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες και στοιχειώδη εξοπλισμό, το «νόμιμο φακελάκι» που φέρνει η κυβέρνηση στα απογευματινά χειρουργεία, ακολουθώντας τις πληρωμές που ήδη ισχύουν για τα απογευματινά ιατρεία, έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στις γυναίκες, τους στερούν τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι ίδιες και οι οικογένειές τους. Στόχος της ΟΓΕ είναι η κατάσταση αυτή να βγάλει περισσότερες γυναίκες στον δρόμο, στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών.

Σε μια περίοδο που η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται και η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο βαθαίνει, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες δεν σταματούν να αναπτύσσουν τις πρωτοβουλίες τους. «Δεν συμβιβαζόμαστε με την απόφαση να αναλάβει η χώρα μας την ηγεσία της αποστολής της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, να είναι οι ξένες στρατιωτικές βάσεις ορμητήρια πολέμου, στηρίζοντας ενεργά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος άλλων λαών, όπως στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, να διευρύνεται διαρκώς η στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ», τονίστηκε χαρακτηριστικά στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις, εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, εκθέσεις με ζωγραφιές παιδιών, ενώ σε περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη, που αναλαμβάνει τον ρόλο της «Σούδας του Βορρά», ή της Λάρισας, όπου εδρεύει ΝΑΤΟικό στρατηγείο, το συγκεκριμένο μέτωπο αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Το χτύπημα των δικαιωμάτων των γυναικών στο όνομα της ισότητας βρίσκεται στη σημαία της ΕΕ

Στο φόντο αυτό η σκυτάλη περνά στην 8η Μάρτη, με στόχο να βρεθεί στο στόχαστρο η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που συνθλίβει τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, στην προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας. Που γεννά και αναπαράγει τη βία σε κάθε πλευρά της ζωής τους, που διαιωνίζει τη γυναικεία ανισοτιμία.

«Η πολιτική της ΕΕ είναι ασυμβίβαστη με όλες εκείνες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν τη ζωή που έχουμε ανάγκη σήμερα, τον 21ο αιώνα, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΟΓΕ. Στη βάση αυτή, στόχος της Ομοσπονδίας είναι η 8η Μάρτη να αποτελέσει μέρα διεκδικητικών δράσεων σε υπουργεία, Περιφέρειες και δήμους, αλλά και αφορμή για εκδηλώσεις, συζητήσεις και δράσεις που θα «απλωθούν» σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Με σύνθημα «Τα δικαιώματα των γυναικών δεν χωράνε στην Ευρωπαϊκή Ενωση των επιχειρηματικών ομίλων και των πολέμων. Παλεύουμε ασυμβίβαστα για τη γυναικεία ισοτιμία», στόχος της ΟΓΕ είναι να συμβάλει να διαμορφώσουν κριτήρια σκέψης και δράσης οι εργαζόμενες, οι αυτοαπασχολούμενες, οι αγρότισσες, οι νέες μητέρες, οι φοιτήτριες, για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το χτύπημα των δικαιωμάτων των γυναικών, στο όνομα της ισότητας, βρίσκεται στη σημαία της ΕΕ. Γι' αυτό και η ΟΓΕ, μπροστά και στην 8η Μάρτη, βάζει στόχο να το αποκαλύψει και να το πολεμήσει.

Ατζέντα αντιδραστική, ανορθολογική, με το βλέμμα στραμμένο στα κέρδη των ομίλων

Το ΔΣ της ΟΓΕ συζήτησε και για την προσπάθεια που κάνουν η κυβέρνηση και τα κόμματα που βαδίζουν στις «ράγες» της ΕΕ να αποπροσανατολίσουν τις γυναίκες του μόχθου με τη μονοθεματική συζήτηση που έχει ανοίξει και διατηρείται στην επικαιρότητα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Συζητήθηκε πως με προμετωπίδα τον «ατομικό δικαιωματισμό» προβάλλεται η ατομική επιθυμία του καθενός και της καθεμιάς ως υπέρτατη αξία, πάνω από κάθε κοινωνική ανάγκη, πάνω από κάθε κοινωνικό δικαίωμα που πρέπει να προστατευτεί. «Η συζήτηση περί "ατομικών δικαιωμάτων" που κυριαρχεί στην επικαιρότητα είναι αποπροσανατολιστική», ανέφερε η Χρ. Σκαλούμπακα. «Συσκοτίζει το περιεχόμενό τους, τον φορέα του δικαιώματος και τις κοινωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορούν να ασκηθούν. Στο όνομα της "ισότητας" αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο διαφορετικές περιπτώσεις, για τις οποίες απαιτείται διαφορετική προσέγγιση», πρόσθεσε.

Ειδικότερα για τις πλευρές του νόμου που συνδέονται με την εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης, μέσα από την παρένθετη μητρότητα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει την εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία. «Το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα αντιπαλεύει με κάθε τρόπο αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο της εμπορικής παρένθετης μητρότητας από τη βιομηχανία του ιατρικού τουρισμού, που έχει τεράστια κέρδη και στην οποία οι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας μας βρίσκονται στις πρώτες θέσεις παγκόσμια», υπογραμμίζει.

Επισημάνθηκε η ανησυχία για διατάξεις του νόμου που ανοίγουν τον δρόμο ώστε να τεθούν σε αμφισβήτηση, στο όνομα της ισότητας, τα δικαιώματα προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού, που αποτελούν κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος, συνολικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Με τον μεταμοντέρνο σκοταδισμό του νόμου ανοίγει ο δρόμος να αντικατασταθούν οι όροι «γυναίκες» και «έγκυες μητέρες» από «άτομα που κυοφορούν» ή «άτομα με μήτρα».

Συζητήθηκε επίσης ότι ο νόμος οδηγεί στον αποκλεισμό είτε της μητρότητας είτε της πατρότητας, θεσμοθετώντας δε τη διπλή μητρότητα ή τη διπλή πατρότητα φέρνει την πολλαπλή γονεϊκότητα, όπως προωθεί και η πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Γονικής Σχέσης». Διαγράφεται η αντικειμενική πραγματικότητα της συμπληρωματικής σχέσης του πατέρα και της μητέρας στην τεκνοποίηση, όπως και ο κοινωνικός χαρακτήρας της μητρότητας και της πατρότητας, που εμπεριέχει και τη βιολογική πλευρά.

Παράλληλα η ΟΓΕ, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη των παιδιών δεν εξαρτάται μόνο από την αγάπη των γονιών τους αλλά από μια σειρά οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που σήμερα θεωρούνται κόστος για το κράτος, εντείνει την πάλη για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ολόπλευρης στήριξης των παιδιών και της μητρότητας, αλλά και για την κατάργηση της εμπορικής παρένθετης μητρότητας.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει προσφέρει την «πρώτη ύλη» στους Συλλόγους και τις Ομάδες για τις επόμενες πρωτοβουλίες τους. Σε μια σειρά δήμους έχουν ήδη ξεκινήσει να καταγράφουν τις δομές που υπάρχουν για τα παιδιά και τα προβλήματα με τα οποία λειτουργούν (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, Ειδικά Σχολεία, πολιτιστικές και αθλητικές δομές), με στόχο να διαμορφώσουν πλαίσιο αιτημάτων και να οργανώσουν πρωτοβουλίες διεκδίκησης.

Εκδήλωση με εργατικά σωματεία

Την Παρασκευή 8 Μάρτη η ΟΓΕ μαζί με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα Σωματεία Καθαριστριών - Καθαριστριών Αττικής και Πειραιά, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής οργανώνουν από κοινού εκδήλωση, στις 6 μ.μ., στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η παράσταση «Οι Καθαρίστριες» από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Πρόοδος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ