ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Μέσα στον λαό, μαζί με τον λαό

Τις προτεραιότητες και τους στόχους που έχει θέσει η αγωνιστική δημοτική αρχή Πετρούπολης για το επόμενο διάστημα, τα σοβαρά προβλήματα που απορρέουν από την κρατική υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση νευραλγικών υπηρεσιών του δήμου, αλλά και όσα εμπόδια κληροδότησε η προηγούμενη δημοτική αρχή του εκλεκτού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Στ. Βλάχου στη σημερινή, παρουσίασε το πρωί της Κυριακής ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου, μιας ακόμα μορφής που θα αξιοποιηθεί για την ενημέρωση του λαού της πόλης.

Για την κατάσταση που παρέλαβε η δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημείωσε:

«Σύμφωνα με τα παραδοθέντα ταμειακά διαθέσιμα αλλά και τις οφειλές του, όπως αποτυπώθηκαν στην πρώτη αναμόρφωση προϋπολογισμού για το 2024, είναι ένας δήμος που μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και υποχρεώσεις, όπως πάντα άλλωστε, αλλά μέχρι εκεί. Το επόμενο όμως διάστημα, πρέπει να αποπληρωθούν αρκετές από τις υποχρεώσεις, που ήταν παγωμένες στην προηγούμενη θητεία λόγω της πανδημίας. Οι δανειακές υποχρεώσεις του δήμου αλλά και στο τέλος ταφής. Αρα μία μικρή αύξηση που έχουν οι ΚΑΠ, τουλάχιστον για τους 2 αυτούς πρώτους μήνες, δεν φαίνεται ως ένα σημαντικό έσοδο προς τον δήμο, καθώς ο δήμος έχει 2 δάνεια, για τα οποία τα προηγούμενα 3 χρόνια δεν πλήρωνε τις οφειλές του. Αυτό συνεπάγεται ότι για το 2024 πρέπει να πληρώσουμε το ποσό των 350.000 ευρώ περίπου. Αυτό είναι έξοδο που δεν το είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Το συγκεκριμένο ποσό παρακρατείται από τους ΚΑΠ και βέβαια θα μας ακολουθεί όχι μόνο το 2024, αλλά μέχρι να αποπληρωθεί το δάνειο, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οσον αφορά το τέλος ταφής, το απαράδεκτο αυτό χαράτσι που επιβάλλεται στους δήμους, λόγω της διαχείρισης των απορριμμάτων, που έχει ως κατεύθυνση την κερδοφορία των επιχειρηματιών που ασχολούνται με αυτήν και όχι την υγεία, τη ζωή του λαού και το περιβάλλον, υπολογίζεται ως εξής: Ο δήμος μας το 2022 με βάση τους τόνους που εναπόθεσε στο ΧΥΤΑ και με το τέλος ταφής να είναι στα 20 ευρώ/τόνο πρέπει να πληρώσει 315.000 ευρώ περίπου. Το 2023, με βάση τους ίδιους τόνους και με την προσαύξηση των 5 ευρώ στο τέλος, άρα με 25 ευρώ τον τόνο, το ποσό είναι περίπου 395.000 ευρώ. Το 2024, πάλι με βάση τους ίδιους τόνους και με 30 ευρώ τον τόνο, το ποσό είναι περίπου 475.000 ευρώ.

Συνολικά για τα έτη 2022, 2023 και το τρέχον (2024) ο δήμος μας πρέπει να πληρώσει το εξωφρενικά μεγάλο ποσό του 1.180.000 ευρώ!».

«Αρνούμαστε να αυξήσουμε την τοπική φορολογία»

«Το υπουργείο Εσωτερικών, διαχρονικά, με όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν, μας καλεί να υλοποιήσουμε την κατεύθυνση για αύξηση της τοπικής φορολογίας και της ανταποδοτικότητας, πράγμα το οποίο δεν κάναμε και ούτε σκοπεύουμε να κάνουμε, να προχωρήσουν οι οικονομικές μας υπηρεσίες σε κατασχετήρια για οφειλές άνω των 50 ευρώ, αλλά ταυτόχρονα κωφεύει σκοπίμως στα αιτήματά μας που αφορούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα σοβαρά κενά που υπάρχουν στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες των δήμων», σημείωσε ο Β. Σίμος. Ενδεικτικό είναι ότι στον δήμο Πετρούπολης υπηρετούν 158 υπάλληλοι με μόνιμη σχέση εργασίας, 107 με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, οι συμβασιούχοι είναι 236, εκ των οποίων 100 είναι με το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ 55+.

Σημείωσε ακόμα ότι «πολλά από τα έργα που υλοποιούνται στην πόλη τα είχαμε δρομολογήσει από την προηγούμενη θητεία μας, και το λέω αυτό για να καταλάβουμε όλοι ότι fast track διαδικασίες όταν συζητάμε για έργα που δεν αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών, δεν υπάρχουν».

Αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική

Το επόμενο διάστημα η δημοτική αρχή, συνέχισε ο δήμαρχος, «θα ξεκινήσει την ενημέρωση των πολιτών ώστε να πετύχει το πρόγραμμα της ανακύκλωσης των βιοαποβλήτων, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των σύμμεικτων απορριμμάτων και σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί και πρόγραμμα για δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης αλλά και ενός τουλάχιστον Πράσινου Σημείου.

Με αυτόν τον τρόπο και θα δοθεί έμφαση σε αυτό που επιδιώκουμε, τη λεγόμενη διαλογή στην πηγή, και θα αποκτήσουμε ένα σοβαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και θα μειώσουμε το ποσό που είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε ως τέλος ταφής, μιας και αφορά στα σύμμεικτα απορρίμματα».

Αναφέρθηκε ακόμα σε επισκευές σε σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις που έγιναν στους δύο μήνες θητείας της δημοτικής αρχής και τόνισε ότι «μεγάλο στοίχημα είναι η καθημερινότητα στην Πετρούπολη και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε κάθε γειτονιά», αναφέροντας ότι θα ενισχυθούν δράσεις όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, συνολικά το Κέντρο Κοινότητας και κοινωνικές υπηρεσίες, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Θα απαιτηθεί επίσης η δημιουργία Κέντρου Υγείας με 24ωρη λειτουργία 7 μέρες τη βδομάδα και όλες τις ειδικότητες και τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Κατέληξε λέγοντας: «Θα είμαστε ισχυρή αντιπολίτευση, παρότι είμαστε διοίκηση. Στόχος μας είναι να κάνουμε πράξη αυτό που λέγαμε προεκλογικά. Πάντα κοντά, πάντα δίπλα στον λαό. Θα είμαστε συμπαραστάτες του, σύμμαχοί του και όχι ένας ακόμα που θα εχθρεύεται τα συμφέροντά του, όπως συμβαίνει με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση». Ταυτόχρονα κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της Τετάρτης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις άδειες διαμονής των μεταναστών

Ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδη για τις άδειες διαμονής των μεταναστών εργατών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα «χωρίς χαρτιά» κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Μαρία Κομνηνάκα:

«Με τον πρόσφατο νόμο 5079/2023 και τις ρυθμίσεις του άρθρου 193, δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής σε χιλιάδες μετανάστες εργάτες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας "χωρίς χαρτιά" για τουλάχιστον τρία χρόνια. Το ΚΚΕ ψήφισε τον συγκεκριμένο νόμο, ασκώντας κριτική ότι η διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών εργατών γίνεται με τους όρους των αναγκών του κεφαλαίου και όχι με γνώμονα την προστασία τους. Η πρόσφατη εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής με θέμα "Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 193 του ν. 5078/2023" (ΑΔΑ: 6Λ2346ΜΔΨΟ-8Ψ9), με την οποία αποκλείονται οι μετανάστες που είχαν υποβάλει "παραπλανητικά" ή "πλαστά" έγγραφα ή είχαν παραιτηθεί από την αίτησή τους κατά τη διαδικασία της εξέτασής της, επιβεβαιώνει την κριτική του ΚΚΕ και δικαιολογημένα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και αντιδράσεις από τους μετανάστες εργάτες.

Η πρόβλεψη αυτή έχει θεωρηθεί νομικά προβληματική, ιδίως σχετικά με την περίπτωση της παραίτησης από αίτηση που εξομοιώνεται με τις λοιπές αναφερόμενες περιπτώσεις (σημειωτέον, τέτοιες αιτήσεις δεν εξετάζονται καν, λόγω της παραίτησης). Πολύ περισσότερο, με τη ρύθμιση δεν λαμβάνεται υπόψη ότι οι περιγραφόμενες "παραπλανητικές" ενέργειες των μεταναστών εργατών οφείλονται στις συμβουλές και τις υποδείξεις των διαφόρων κυκλωμάτων μεσαζόντων και επιτήδειων δικηγόρων κ.λπ., συχνά μάλιστα εν αγνοία των ίδιων. Με τη ρύθμιση αποκλείονται από τη διαδικασία νομιμοποίησης χιλιάδες μετανάστες εργάτες και μάλιστα οι πιο ευάλωτοι, οι οποίοι είναι ουσιαστικά τα θύματα της δράσης των διαφόρων κυκλωμάτων. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε σχετική έρευνα, μετά τις αποκαλύψεις για τις "δουλεμπορικές" πρακτικές γνωστής δικηγορικής εταιρείας.

Ομως, στα νύχια αυτών των κυκλωμάτων οι μετανάστες εργάτες έχουν οδηγηθεί εξαιτίας της διαχρονικά άδικης πολιτικής σε βάρος τους, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν έστω και ένα "χαρτί" για να αποφύγουν τις συλλήψεις και τα κέντρα κράτησης, τις "σκούπες" και τις "Αμυγδαλέζες". Φυσικά, την ίδια ώρα, με την εργασία τους εξασφαλίζεται η κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον πρωτογενή τομέα, στον Τουρισμό - Επισιτισμό, στο Εμπόριο, στις Κατασκευές κ.α.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να χορηγηθούν άδειες διαμονής σε όλους τους χιλιάδες μετανάστες εργάτες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας "χωρίς χαρτιά"».

ΑΧΑΪΑ - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Εγκλωβισμός 90 επιβατών τρένου

Αμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του «οδοντωτού» απαιτεί η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

Τον εγκλωβισμό περίπου 90 επιβατών του οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτού - Καλαβρύτων, που από καθαρή τύχη γλίτωσαν τα χειρότερα, είχαν ως αποτέλεσμα οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν χτες το πρωί επί του σιδηροδρομικού δικτύου.

Το τρένο έφτασε σε απόσταση περίπου 1.800 μέτρων από την αφετηρία του στην περιοχή Νιάματα, όταν και σταμάτησε από την πρώτη κατολίσθηση, ενώ όπως ανέφεραν και τοπικά ΜΜΕ, σημειώθηκε και δεύτερη περίπου στα 3.800 μέτρα. Οι επιβάτες απομακρύνθηκαν με λεωφορεία του ΟΣΕ με τη συνδρομή ΠΥ και αστυνομίας που τους απεγκλώβισαν.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται ανάλογο περιστατικό.

Σε σχόλιό της η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «οι επιβάτες εγκλωβίστηκαν στις "συμπληγάδες πέτρες" των ανύπαρκτων μέτρων συντήρησης και των διαπιστευμένων και χιλιοειπωμένων ανεπαρκών μέτρων ασφαλείας» και προσθέτει: «Εναν χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, επιβεβαιώνεται με επικίνδυνο τρόπο ότι τα κέρδη τους είναι πάνω από τις ζωές μας.

Σε μία περιοχή όπου κυβέρνηση και Περιφέρεια δίνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική ανάπτυξη, τα αναγκαία έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για την προστασία επισκεπτών και εργαζομένων, είναι ανύπαρκτα και μπαίνουν στο ζύγι "κόστους - οφέλους".

Απαιτούμε άμεσα από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση να πάρουν μέτρα που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία του "Οδοντωτού" για το δρομολόγιο Διακοφτό - Καλάβρυτα με ασφάλεια για τους επιβάτες και το προσωπικό που εργάζονται σε αυτό».

Ανακοίνωση για το συμβάν απαιτώντας άμεσα μέτρα εξέδωσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δυτικής Ελλάδας.

ΚΡΗΤΗ
Αμείωτες οι προσφυγικές ροές

Για άλλο ένα Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι μεταναστευτικές ροές νότια της Κρήτης. 112 άτομα εντοπίστηκαν ανοιχτά της νότιας Κρήτης, από παραπλέον σκάφος, το οποίο τους περισυνέλεξε. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης και στη συνέχεια στα Χανιά. Την ίδια ώρα, άλλα 35 άτομα εντοπίστηκαν στα νότια του νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα στους Καλούς Λιμένες. Οι ροές των ξεριζωμένων φαίνεται να προέρχονται από τη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ