ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τα κάτω πάνω» αυτό το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Μια υπέροχη παιδική παράσταση της Μαρίας Παπαγιάννη, σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Τα κάτω πάνω» της Μαρίας Παπαγιάννη, σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου, ταξιδεύει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μετά τις εξαιρετικές κριτικές από την πρώτη της παρουσίαση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, η παράσταση ανανεώθηκε και ταξιδεύει για να συναντήσει περισσότερα παιδιά και νέους.

Στο έργο πρωταγωνιστεί ένα κοριτσάκι διαφορετικό από όλα τα άλλα, που μας μαθαίνει πως δεν έχει σημασία από πού βλέπεις τον ήλιο ή το φεγγάρι. Σημασία έχει να προσπαθείς να δεις την αλήθεια και μέσα από τη ματιά του άλλου...

Γράφει η Μαρία Παπαγιάννη για την παράσταση: Δυο ηθοποιοί και δυο μουσικοί λένε, τραγουδούν και παίζουν ένα παραμύθι που μέσα του έχει πολλές μικρές ιστορίες. Τραγούδια πολλά και διαφορετικά που έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος για παιδιά, συνδέονται με καμβά ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα και για τη χαρά να μοιραζόμαστε ιστορίες, στιγμές, περιπέτειες και ταξίδια! Στο παραμύθι μας πρωταγωνιστεί η μουσική. Πειρατικά τραγούδια, τραγούδια που λένε ποντικοί και άνθρωποι. Τραγούδια του Θάνου που πάντα πίστευε πως η καλή τέχνη για παιδιά δεν κάνει εκπτώσεις: «Αυτό που μ' ενδιαφέρει», έλεγε, «είναι το παιδί να διασκεδάσει μ' ένα θέαμα που θα του ανοίξει ορίζοντες, θα δώσει απαντήσεις σε κάποιες ανησυχίες του ή θα το προβληματίσει για κάτι άλλο. Που θα γεμίσει τις τσέπες του για αρκετές μέρες».

Στη Θεσσαλονίκη η ανανεωμένη παράσταση θα παρουσιαστεί το Σάββατο 2 Μάρτη στις 11.30 π.μ. στο Πολυλειτουργικό Κέντρο - «Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης», στο Κορδελιό. Στον χώρο θα υπάρχουν επίσης δραστηριότητες γνωριμίας των παιδιών με τον μεγάλο μας δημιουργό Θάνο Μικρούτσικο και το έργο του.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Χρύσα Κοτταράκου. Ενορχήστρωση και πνευστά: Θύμιος Παπαδόπουλος. Πιάνο: Γιάννης Λουπάκης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρύσα Κοτταράκου και Βασίλης Χατζηδημητράκης.

Προσκλήσεις διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Δύο μουσικές βραδιές με την Πολυξένη Καράκογλου

Η Πολυξένη Καράκογλου υποδέχεται την άνοιξη και μας προσκαλεί για μία ακόμα φορά στο μουσικό στέκι «Caja de Musica» (Σινώπης 27, Αθήνα), τις Παρασκευές 1και 29 Μάρτη.

Η αγαπημένη μας τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει τραγούδια από το πιο πρόσφατο άλμπουμ της «Σημεία Στίξης», τραγούδια από την προηγούμενη δισκογραφική της εργασία «Πολύχρωμες ζακέτες», τραγούδια από συμμετοχές της όπως το «Ο άνθρωπος μπορεί» αλλά και επιλογές από την ελληνική δισκογραφία (Θάνος Μικρούτσικος, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Λοΐζος, Γιάννης Παπαϊωάννου, Νίκος Παπάζογλου, Χαΐνηδες, Κίτρινα Ποδήλατα κ.ά.).

Παίζουν οι μουσικοί: Πέτρος Βασιλειάδης (μπάσο), Αλέξανδρος Δερμάνης (κιθάρα), Ντέννις Παναγιωτίδης (τύμπανα) και Μάριος Ιβάν Παπούλιας (βιολί και μπουζούκι), ενώ η ίδια παίζει πιάνο και έχει επιμεληθεί το πρόγραμμα.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6945.166.085.

Εκθεση χαρακτικής

Αύριο, Πέμπτη 29 Φλεβάρη, εγκαινιάζεται η δεύτερη ατομική έκθεση του Γιάννη Βρακά. Στο Συν-Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας (Τοσίτσα 17, Εξάρχεια) ο Γ. Βράκας προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό να ξεναγηθεί στην έκθεση χαρακτικής που οργανώνει.

Ο Γ. Βρακάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954.

Φοίτησε στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε ως καθηγητής Μαθηματικών στην ιδιωτική και δημόσια Εκπαίδευση μέχρι και το 2014 που συνταξιοδοτήθηκε.

Το 2005 - 2006 και από το 2015 έως και το 2018 παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής σε λινόλεουμ και πλάγιο ξύλο, στο Εργαστήριο Χαρακτικής του Δήμου Αιγάλεω με δάσκαλο τον χαράκτη - γλύπτη Χάρη Λαλέ. Παράλληλα, τις χρονιές 2016 - 2017 και 2017 - 2018 παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής σε όρθιο ξύλο στο Ανοικτό Εργαστήριο Χαρακτικής του Δήμου Νίκαιας με δασκάλα την διακεκριμένη ζωγράφο - χαράκτρια Ρένα Ανούση.

Εχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Τετάρτης 6/3) από τις 6.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και Σαββατοκύριακο από τις 11.30 π. έως τις 2 μ.μ. και από τις 6.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

«Ινδικά χοιρίδια» του Σεμπαστιέν Τιερύ

Στο θέατρο «Αλεξάνδρεια» (Σπάρτης 14, πλατεία Αμερικής) παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η παράσταση «Ινδικά Χοιρίδια» του Σεμπαστιέν Τιερί.

Οταν ο Alain Kraft, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, μπαίνει στην τράπεζα για να κάνει ανάληψη μετρητών, δεν ξέρει ότι ο λογαριασμός του είναι μπλοκαρισμένος, ούτε ότι η τράπεζα είναι κάτω από τη νέα ινδική διοίκηση που ακολουθεί τελείως διαφορετικούς κανόνες...

Οπως σημειώνει η σκηνοθέτρια Εύη Δημητροπούλου, «το έργο "Ινδικά Χοιρίδια" είναι μια κωμωδία "γροθιά στο στομάχι" και το γέλιο προέρχεται από την άβολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χαρακτήρες μέσα σ' ένα περιβάλλον ταλαιπωρίας, αμηχανίας και απόλυτης σκληρότητας. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ανήκει στο είδος της κωμωδίας όπου το γέλιο προέρχεται προπαντός από το να στριμώχνεις τους χαρακτήρες στις πιο ενοχλητικές καταστάσεις, αλλά λίγο πριν την επώδυνη στιγμή να πέφτουν στα μαλακά!».

Συντελεστές: Μετάφραση: Θωμάς Βούλγαρης. Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Εύη Δημητροπούλου. Σκηνικά - κοστούμια: Τόνια Αβδελοπούλου. Κίνηση: Κατερίνα Ανδριοπούλου, Φωτισμοί: Γρηγόρης Θεοδωρίδης.

Παίζουν οι: Βασίλης Βλάχος, Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος, Ελισσάβετ Σταυρίδου, Ανδριανή Τουντοπούλου.

Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 18.30.

Πληροφορίες / κρατήσεις: Τηλ.: 212.1007.079, 6944.898.482

«Τα Ορια» για δεύτερη χρονιά

Το θέατρο «Μοντέρνοι Καιροί» (Δαμοκλέους 8, δίπλα στη στάση του μετρό «Κεραμεικός») παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την εξαιρετική παράσταση «Τα Ορια», που ανιχνεύει το εκπαιδευτικό σύστημα και που αξίζει να τη δει κάθε εκπαιδευτικός, γονιός, μαθητής και όχι μόνο... Πρόκειται για ένα σύγχρονο ρουμάνικο έργο των Μιχαέλα Μιχαΐλοβ και Ράντου Απόστολ, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κώστα Νταλιάνη, με την Εβίτα Παπασπύρου σε έναν ερμηνευτικό μαραθώνιο πολλαπλών ρόλων, που ξεφεύγει από την έννοια του μονολόγου και παρουσιάζει ένα πολυπρόσωπο έργο όπως πρέπει, κερδίζοντας το στοίχημα να κινητοποιήσει τα γρανάζια της σκέψης κάθε θεατή.

Ενα τολμηρό και επίκαιρο έργο με θέμα ένα πραγματικό περιστατικό κακοποίησης (bullying) που συνέβη σε σχολείο της Ρουμανίας. Ξεκινώντας από αυτό το περιστατικό, η παράσταση προσπαθεί να φωτίσει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της Παιδείας, τολμά να πει αλήθειες και να θέσει κρίσιμα ερωτήματα, οδηγώντας τον θεατή να δώσει τις απαντήσεις.

Πέρα από το αρχικό κείμενο των Μιχαΐλοβ και Απόστολ, όμως, αξίζει να πούμε ότι η ελληνική παράσταση πάει και ένα βήμα παραπέρα, εμπλουτισμένη στο κείμενο της τρίτης πράξης από τον σκηνοθέτη Κώστα Νταλιάνη. Με έναν ποιητικό τρόπο ξεφεύγει από τα στενά όρια του σχολείου και στρέφει το βλέμμα στην ίδια την κοινωνία, φωτίζοντας ακριβώς ότι το σχολείο αντανακλά την κοινωνία που υπηρετεί: «Το σύστημα της διδασκαλίας είναι η διδασκαλία του συστήματος»... Και τελικά αν θες να μιλήσεις για το σχολείο, πρέπει να απαντήσεις τι ανθρώπους θες να βγάζεις στην κοινωνία.

Οι συντελεστές:

Συγγραφείς: Μιχαέλα Μιχαΐλοβ και Ράντου Απόστολ. Μετάφραση: Τίνα Γιαννούλη. Δραματουργική επεξεργασία: Κώστας Νταλιάνης - Εβίτα Παπασπύρου. Σκηνοθεσία: Κώστας Νταλιάνης. Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς. Κοστούμια: Αΐσα Ντίρι. Σκηνοθετική επιμέλεια κινηματογραφημένου υλικού: Κώστας Σταματόπουλος. Κάμερα - επεξεργασία εικόνας: Σέργιος Κολισίκας. Μοντάζ - γραφικά βίντεο: Γιάννης Μαρούδας. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λάμπρου. Ηχος, φως, βίντεο: Ευγνωσία Σοφιανίδου. Γραφικά εντύπων: Ευγνωσία Σοφιανίδου. Φωτογράφιση: Φώτης Πλέγας. Η μουσική επιμέλεια και οι φωτισμοί είναι του σκηνοθέτη.

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Βασίλης Γεωργοσόπουλος, Κατερίνα Κοντογούρη, Ειρήνη Δρακουλέλη, Κώστας Νταλιάνης.

Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 19.30.

Εισιτήρια στο more.com και στο ταμείο του θεάτρου.

Νέα παράσταση για την Ελένη Γερασιμίδου

Το κωμικό θρίλερ «Τι έχουν τα έρμα και ψοφούν» (Ελένη η Αντεροβγάλτρια) του Αγγελου Πυριόχου ανεβαίνει στο θέατρο «Από Κοινού» με την Ελένη Γερασιμίδου, σε σκηνοθεσία Αντώνη Ξένου κάθε Σάββατο στις 21.00, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Οπως διαβάζουμε στην υπόθεση του έργου...

«Ενα κορίτσι μεγαλώνει στην καθόλου αγνή ελληνική επαρχία. Ετσι ξεκινάει το θρίλερ "Τι έχουν τα έρμα και ψοφούν".

Κωμικό θρίλερ αφού το κορίτσι λόγω συνθηκών γίνεται ΑΝΤΕΡΟΒΓΑΛΤΡΙΑ. Θα μπορούσε να λέγεται και ΑΝΑΣΚΟΛΟΠΙΣΤΡΙΑ αλλά η ταινία που της άνοιξε τον δρόμο ήταν "Ο Τζακ ο αντεροβγάλτης". Ο πατέρας σκότωσε τη μάνα, η μικρή τάχτηκε από μόνη της στους Αγίους Αναργύρους να μείνει παρθένα έως τα 30 της αλλά έπεσε θύμα παπά, πριν πέσει θύμα της ο παπάς και φορτώσει το έγκλημα στον πατέρα. Μια λαμπρή καριέρα άνοιξε για τη μικρή παρθένα, αφού εβιάσθη, δεν υπέκυψε με τη θέλησή της. Σίριαλ κίλερ διότι ήταν θέλημα Θεού, ακόμα και όταν είδε τον Καλογήρου να πνίγει την Λάσκαρη στην "Στεφανία" γιατί έμενε δίπλα στα στούντιο της Φίνος Φιλμ.

Ενα ξεκαρδιστικό θρίλερ του Αγγελου Πυριόχου με την Ελένη Γερασιμίδου στον ρόλο της μικρής Ελένης της Αντεροβγάλτριας που μετά από κάθε δολοφονία αναρωτιέται "Τι έχουν τα έρμα και ψοφούν;".

Μια ολόκληρη εποχή περνά μέσα από τον μονόλογο σχεδόν κινηματογραφικά, με πολλές ανατροπές και τους πιο αστείους φόνους που έχετε δει ποτέ».

Πληροφορίες - κρατήσεις: 211.4057.249.

Ηλεκτρονική προπώληση more.com.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ