ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΠΑΤΡΑ
«Οι ζωές μας και όχι τα κέρδη τους» το μήνυμα που έστειλε η μεγάλη απεργία

Μεγαλειώδης ήταν η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία και στην Πάτρα, με τον χώρο μπροστά από το ΕΚ Πάτρας να γεμίζει από νωρίς για την απεργιακή συγκέντρωση.

Σε μια συγκέντρωση που το «παρών» έδωσε σύσσωμη η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, χιλιάδες διαδηλωτές διεμήνυσαν ότι δεν κάνουν «ούτε βήμα πίσω» από την πάλη για τη ζωή του λαού, κόντρα στα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων.

Μεγάλο «ποτάμι» στους δρόμους και μαζικό συλλαλητήριο με τρακτέρ

Ακολούθησε η μεγάλη πορεία σε κεντρικούς δρόμους, με την ατμόσφαιρα να δονείται από τα συνθήματα που βροντοφώναξε ο λαός και η νεολαία: «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία», «στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ».

Στην κεφαλή βρέθηκαν μάλιστα τρακτέρ και ένα όχημα καθαριότητας του δήμου, ενώ ακολουθούσαν συγκροτημένα τα μπλοκ των απεργών. Οι διαδηλωτές θύμιζαν ξανά πως «το πάμε και όπου βγει δεν βγάζει πουθενά», ενώ απαιτούσαν να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς, όχι λεφτά για την εργοδοσία.

Στα Δικαστήρια η μεγάλη πορεία ενώθηκε με τη συγκέντρωση των δικηγόρων, που ζητούν προσλήψεις και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Με την ολοκλήρωση της πορείας, ακολούθησε μεγάλο μηχανοκίνητο συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων, που με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έφτασαν έως το κέντρο της Πάτρας, ενώθηκαν με τους απεργούς έξω από το Εργατικό Κέντρο, σπάζοντας και τις απαγορεύσεις της Αστυνομίας. «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, όλοι μια γροθιά θα βγούμε νικητές», ακούστηκε δυνατά, μέσα σε συνθήματα, χειροκροτήματα και κόρνες των τρακτέρ και των συγκεντρωμένων, που ανανέωσαν το αγωνιστικό τους «ραντεβού» και για το επόμενο διάστημα.


Eurokinissi

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση, με συνθήματα, τραγούδια και ανακοινώσεις, το άνοιγμα πραγματοποίησε ο Γιάννης Κατσούκας, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, που κάλεσε, μεταξύ άλλων, σε συνέχεια του αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ η Αθηνά Ηλιοπούλου, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ερυμάνθου, αναφέρθηκε και στον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων.

«Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος, δεν ξεχνάς τα Τέμπη», σημείωσε χαρακτηριστικά η Λυδία Καστανά, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πάτρας, λέγοντας ότι το έγκλημα δεν θα αφήσουν η νεολαία και οι εργαζόμενοι να ξεχαστεί, ενώ από την πλευρά του ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε πως η ίδια εγκληματική πολιτική που «γεννά» τέτοια εγκλήματα, φτάνει στο σημείο να θέτει σε κίνδυνο συνολικά τον λαό, όπως με την αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Ερμιόνη Διονυσάτου, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ο Χρήστος Δάβουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, και η Βανέσα Αλίχου, από το Σωματείο των Μαγείρων.

Στην κεντρική ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων διάφορων κλάδων, λαού και νεολαίας στην απεργία, αναδεικνύοντας ότι αυτή η επιτυχία της απεργίας έρχεται παρά την υπονόμευση από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που για λογαριασμό κυβέρνησης και εργοδοσίας επιχείρησε να επιβάλει σιωπητήριο, χωρίς όμως να τα καταφέρει για άλλη μια φορά.


Eurokinissi

Μιλώντας για την περιοχή της Πάτρας, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση και η Περιφέρεια δίνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική ανάπτυξη, δεν δίνουν ούτε ευρώ για τα αναγκαία έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των χιλιάδων επισκεπτών βάζοντας τη ζωή τους στο ζύγι "κόστος - όφελος"».

Τέλος, με αφορμή και την αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα, κάλεσε σε πάλη για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως και να συνεχιστεί η έκφραση αλληλεγγύης με κάθε τρόπο στον λαό της Παλαιστίνης.


Eurokinissi



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ατελείωτο ποτάμι οργής, μνήμης και διεκδίκησης

Eurokinissi

Σε ένα ατελείωτο ποτάμι οργής, μνήμης και διεκδίκησης μετατράπηκε η χθεσινή συγκλονιστική, πραγματικά τεράστια απεργιακή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, φοιτητές και μαθητές πλημμύρισαν όλο το κέντρο της πόλης. Ολοι μαζί με μια φωνή έδωσαν την υπόσχεση ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, όπως και ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεχαστεί κανένα έγκλημα στα κάτεργα εργασίας που έχουν μετατραπεί σε «κοιλάδες των Τεμπών».

Σ' αυτήν την τεράστια διαδήλωση συνενώθηκαν δεκάδες εστίες αγώνα σε χώρους δουλειάς και κλάδους για αυξήσεις στους μισθούς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για ασφάλεια στις μεταφορές, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Και "έγραψαν" με την παρουσία τους ότι θα συνεχίσουν και θα δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τη ζωή για τα κέρδη των λίγων. Για να κερδίσει τελικά η ζωή.

Εστειλαν παράλληλα μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, απαιτώντας να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «Υδρα», που στέλνεται στην Ερυθρά, και να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου.

Η μεγάλη απεργιακή διαδήλωση ξεκίνησε από το Αγαλμα Βενιζέλου, κατευθύνθηκε στον ΟΣΕ, όπου περικύκλωσε τις εγκαταστάσεις του Σιδηροδρομικού Σταθμού, και κατέληξε μετά το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Νέκρωσαν δεκάδες χώροι δουλειάς


Eurokinissi

Από νωρίς το πρωί δόθηκε με επιτυχία η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε μια σειρά χώρους εργασίας. Στο Εμπόριο, στις Κατασκευές (γιαπιά, μεγάλα εργοτάξια, Μετρό και flyover), στον Επισιτισμό - Τουρισμό (διανομείς, ξενοδοχοϋπάλληλοι σε «Νικόπολις» και «The MET»). Το ΣΕΤΗΠ έδωσε με επιτυχία τη μάχη στους μεγάλους χώρους δουλειάς, με εξορμήσεις έξω από τα γραφεία των εταιρειών «TaskUs», «Teleperformance» και ΟΤΕ. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας πραγματοποίησε κινητοποίηση στα γραφεία του «Ακτωρ». Οι εργαζόμενοι στα συμβολαιογραφεία συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στις προσυγκεντρώσεις αντάμωσαν οι εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους δουλειάς. Στην Τσιμισκή - Αριστοτέλους τα Σωματεία στους κλάδους του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών, Σύλλογοι Αυτοαπασχολούμενων. Στη Βενιζέλου - Ερμού τα Σωματεία στους κλάδους των Κατασκευών, των Μεταφορών, των Τροφίμων, της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας και λοιπά του ιδιωτικού τομέα. Στην Καρόλου Ντηλ και Ερμού τα Σωματεία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών. Στην πλατεία Αγίας Σοφίας τα Σωματεία στους κλάδους της Υγείας, των Εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι γονέων.


Eurokinissi

Πρώτοι έφτασαν στον χώρο της συγκέντρωσης στο Αγαλμα Βενιζέλου οι διανομείς με τα μηχανάκια τους, κορνάροντας, και στη συνέχεια πεζή ενώθηκαν με τους άλλους διαδηλωτές. Λίγο αργότερα έφτασαν οι μαζικές προσυγκεντρώσεις, που στην οδό Αριστοτέλους ενώθηκαν σε μια μεγάλη πορεία.

Στη μεγάλη πλατεία και στους γύρω δρόμους απλώθηκαν τα μεγάλα μπλοκ των φοιτητών, των μαθητών, των αγροτών, των απεργών της «Μαλαματίνας» και των εργαζομένων του «Τσάνταλη», των εκπαιδευτικών Γενικής και Ειδικής Αγωγής, των διδασκόντων και των άλλων εργαζομένων στα πανεπιστήμια, των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Μαζικά ήταν επίσης τα μπλοκ της ΟΓΕ και άλλων φορέων του κινήματος. Ο χώρος πλημμύρισε και από τη νεανική ορμή φοιτητών και μαθητών, που από το πρωί προχώρησαν σε αποχές και άλλες δράσεις στα σχολεία τους.

Με ακόμα μεγαλύτερη ορμή στον αγώνα για τις ανάγκες μας κόντρα στα κέρδη τους

Τα αιτήματά τους, τα οξυμένα προβλήματα, η δύναμη του οργανωμένου αγώνα αναδείχθηκαν και από τους χαιρετισμούς στη συγκέντρωση.

Ο Κοσμάς Μακρίδης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, σημείωσε: «Είμαστε εδώ σήμερα με το δίκιο των αιτημάτων μας, με τη δύναμη των μπλόκων, με τη συμπαράσταση του λαού. Η δύναμή μας είναι ο κοινός αγώνας, γιατί απέναντί μας έχουμε κοινούς αντιπάλους. Είμαστε εδώ σήμερα γιατί μας πνίγει το δίκιο. Γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε στα χωριά μας με αυτές τις συνθήκες».

Πλημμύρισε το κέντρο της Θεσσαλονίκης
Πλημμύρισε το κέντρο της Θεσσαλονίκης
Ο Ανδρέας Γιακουμής, πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), τόνισε ότι «έναν χρόνο μετά, βροντοφωνάζουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης». Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πολιτικής που υλοποιείται τα τελευταία 14 χρόνια και επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση προκαλεί και οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτώχεια».

Ο Διονύσης Τσαρούχας, πρόεδρος του ΦΣ Φαρμακευτικής ΑΠΘ, είπε ότι οι φοιτητές «τιμάμε τον όρκο που δώσαμε στους 16 νεκρούς συμφοιτητές μας, και στους δεκάδες άλλους νεκρούς συνανθρώπους μας και στις οικογένειές τους, όπως τους αρμόζει: Στον αγώνα». Και πρόσθεσε πως «αυτή η πολιτική οδηγεί σε πανεπιστήμια - σούπερ μάρκετ γνώσης, με τραγικές ελλείψεις στην κρατική χρηματοδότηση, καθηγητές και υποδομές, πανεπιστήμια με φοιτητές - πελάτες, στα οποία όλα πωλούνται και αγοράζονται, πανεπιστήμια με πτυχία και αποφοίτους φτηνούς και προσαρμοσμένους στις ανάγκες της αγοράς για τα κέρδη των λίγων».

Χαιρέτισαν επίσης εργαζόμενες από χώρους τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, όπου βρίσκονται σε κινητοποιήσεις: Η Χέμη Μποζίνη από την «Teleperformance», η Αγάπη Φασούλα, απολυμένη από την πολυεθνική «TaskUs», και η Μαρία Μαθιουδάκη, εργαζόμενη στο ΕΚΕΤΑ και μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ. Οπως είπαν, οι εργαζόμενοι δίνουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις με πρωτόγνωρη συμμετοχή. Καταδικάζουν τις πολιτικές που βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές τους, που οδηγούν σε εγκλήματα, σε εξαθλίωση, σε πολέμους, όπως στην Παλαιστίνη. Που αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους σαν νούμερα και ποτήρια μίας χρήσης. Διεκδικούν ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της δουλειάς με το «μπλοκάκι» και της βίζας «ειδικού σκοπού» για συναδέλφους εκτός ΕΕ.

Ο Αρης Μερκενίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Πωλητών, Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τροφίμων, απολυμένος εργάτης από τη «Μαλαματίνα», αναφέρθηκε στον αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνας», που διεκδικούν την επάνοδο στις θέσεις εργασίας των παράνομα απολυμένων αλλά και όλων των εργαζομένων που αναγκάστηκαν να φύγουν. Αλλά και στον αγώνα των εργαζομένων στην «Τσάνταλη», που βρίσκονται εδώ και πέντε μήνες σε επίσχεση εργασίας, απαιτώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Ο Νίκος Τσακλίδης από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων της «Hellenic Train» ανέφερε: «Εναν χρόνο μετά απ' αυτό το μεγάλο έγκλημα, σήμερα ξαναγεννιέται η ελπίδα μέσα απ' αυτήν την τεράστια απεργιακή διαδήλωση. Αυτό το έγκλημα όχι μόνο δεν ξεχάστηκε, αλλά είναι αφορμή να οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι σε όλα τα αίτια που το γέννησαν (...) Τα συστήματα ασφαλείας, που ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί στον σιδηρόδρομο, θα τα επιβάλουμε με την πάλη μας. Θα επιβάλουμε μέτρα προστασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, για να γνωρίζει ο κάθε εργαζόμενος που πάει στη δουλειά του ότι θα γυρίσει να αγκαλιάσει ξανά την οικογένειά του μετά».

Ο Αλέξανδρος Ιορδανίδης, γραμματέας του Σωματείου Μηχανοδηγών, είπε ότι «στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, τη δήθεν επιτροπή για δικαιοσύνη, μας κούνησαν και το χέρι και μας είπαν ότι φταίγαμε κιόλας. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, να είναι σίγουροι όλοι αυτοί οι κύριοι ότι δεν θα μείνουμε στο ανθρώπινο λάθος, αλλά θα φτάσουμε όσο ψηλά κι αν χρειαστεί. Οι μηχανοδηγοί δεν ξεχνάμε».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Μπελόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. «Η σημερινή απεργία είναι μέρα αγώνα για τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης. Οι προσπάθειες εργοδοσίας, προϊσταμένων και διαφόρων πρόθυμων να τρομοκρατήσουν, να πείσουν ότι δεν υπάρχει απεργία, έπεσε στο κενό. Γιατί σήμερα απεργούν χιλιάδες εργαζόμενοι, κόντρα στην τρομοκρατία. Ενάντια σε αυτούς που για τα κέρδη τους δεν υπολογίζουν ούτε δικαιώματα, ούτε ζωές. Αυτός είναι ο μεγάλος εχθρός, η δίψα των λίγων για όλο και μεγαλύτερα κέρδη, που βγαίνουν με τη δουλειά μας και το αίμα μας», είπε. Και κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα με απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές πάλης στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, με επόμενους μεγάλους σταθμούς τις πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες στις 17 Απρίλη και την Πρωτομαγιά: «Ούτε λεπτό για χάσιμο! Τώρα με ακόμα μεγαλύτερη ορμή μπαίνουμε μπροστά. Πολλά περνάνε από τη δική μας δράση. Θα νικήσουμε!».

Η απεργιακή συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους 57 νεκρούς, με το σύνθημα, αμέσως μετά, να ακούγεται μυριόστομα και να δηλώνει αποφασιστικά: «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί - χρέος ο αγώνας για την ανατροπή».

Εχε τον νου σου στο παιδί...

Αμέσως μετά ένα πολύβουο, πολύχρωμο ποτάμι ξεχύθηκε στον δρόμο. Στην κεφαλή το πανό των εργατικών σωματείων, να βάζει το πραγματικό δίλημμα, «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», και να προβάλλει τις βασικές διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ.

Ακολουθούσαν τα μεγάλα μπλοκ με τα πανό και τα πλακάτ, τις πικέτες. Η νεανική ορμή των φοιτητών και των μαθητών έδινε τον παλμό. Διαδοχικά τα συνθήματα σε ασταμάτητο ρυθμό: «ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, το έγκλημα αυτό έχει Ιστορία», «Οι ράγες της ανάπτυξης βάφτηκαν με αίμα, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα», «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή - Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί».

Η πορεία κατευθύνθηκε προς τον ΟΣΕ. Η τεράστια διαδήλωση περικύκλωσε τις εγκαταστάσεις και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ).

Στο πέρασμα της μεγάλης διαδήλωσης μπροστά από το ΥΜΑΘ, οι φοιτητές άρχισαν να τραγουδούν το «Κάποτε θα 'ρθουν» του Π. Σιδηρόπουλου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και σε όλους τους περίοικους, που άρχισαν να χειροκροτούν παρατεταμένα. Και το σύνθημα «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ - Εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ» αντήχησε πολύ μακριά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ