ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SUPER LEAGUE 2
Κρατήθηκε στην κορυφή η ΑΕΚ, «απειλεί» ο Ολυμπιακός

Στο κυνήγι των πρωτοπόρων παρέμεινε ο ΠΑΟΚ

Με ανατροπή στο β' μέρος κόντρα στον ΠΑΣ η ΑΕΚ παρέμεινε 1η

Eurokinissi Sports

Με ανατροπή στο β' μέρος κόντρα στον ΠΑΣ η ΑΕΚ παρέμεινε 1η
«

Τα χρειάστηκε» απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννενα η ΑΕΚ για την 25η αγωνιστική της Super League, κατάφερε όμως να νικήσει και να παραμείνει 1η, μία «στροφή» πριν την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου. Στο κατόπι της «Ενωσης» διατηρείται ο ΠΑΟΚ, που πέρασε νικηφόρα από τις Σέρρες, ενώ το ίδιο έκανε ο Ολυμπιακός στο Αγρίνιο και παρέμεινε κοντά στις πρώτες θέσεις.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ αγχώθηκε αρκετά από τον αξιόμαχο ΠΑΣ Γιάννινα, πήρε τη νίκη όμως με 4-2 ανεβάζοντας την απόδοσή της στο β' μέρος. Οι φιλοξενούμενοι μετέτρεψαν το 1-0 σε 1-2 στο ημίχρονο, αιφνιδιάζοντας τους γηπεδούχους, οι οποίοι όμως στο δεύτερο μέρος, με μπροστάρηδες τους Μάνταλο και Λιούμπισιτς και κυρίως τον Πόνσε, πίεσαν και έκαναν τη δική τους ανατροπή.

Στις Σέρρες ο ΠΑΟΚ πήρε σπουδαίο «διπλό» 2-0 επί του Πανσερραϊκού, βρίσκοντας τις λύσεις στις καθυστερήσεις των δύο ημιχρόνων, σε ένα ματς κατά τ' άλλα φτωχό σε θέαμα, με τους φιλοξενούμενους να έχουν την κατοχή της μπάλας αλλά να δημιουργούν λιγοστές ευκαιρίες. Οι γηπεδούχοι, που είχαν κάποιες καλές στιγμές, τελείωσαν τον αγώνα με 9 παίκτες λόγω αποβολής των Μορέιρα στο 69' με δεύτερη κίτρινη και Δεληγιαννίδη στο 89' με απευθείας κόκκινη.

Στο Αγρίνιο ο Ολυμπιακός έφτασε σε πολύτιμη νίκη 2-1 επί του Παναιτωλικού, κάνοντας ανατροπή σε δεύτερο συνεχόμενο ματς. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν και κρατούσαν το προβάδισμα μέχρι και πριν το τελευταίο εικοσάλεπτο, αλλά στο τέλος γνώρισαν ήττα - «καρμπόν» με αυτή από την ΠΑΟΚ την προηγούμενη αγωνιστική.

Στο Περιστέρι ο Ατρόμητος επικράτησε της Λαμίας με 3-1, ανεβαίνοντας κι άλλο βαθμολογικά, ενώ οι Φθιώτες παρά την ήττα εξασφάλισαν και μαθηματικά την είσοδό τους στα πλέι οφ, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Σε ένα από τα πιο χορταστικά ματς του φετινού πρωταθλήματος, στην Αρκαδία, Αστέρας Τρίπολης και Κηφισιά ήρθαν ισόπαλοι 3-3, μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα, με εναλλαγές σκορ και συναισθημάτων. Το αποτέλεσμα στέρησε οριστικά κάθε ελπίδα εξάδας για τους Αρκάδες, που οδηγούνται στα πλέι άουτ, με την Κηφισιά να παίρνει άλλον έναν πολύτιμο βαθμό στη μάχη της για την παραμονή.

Σημαντική βαθμολογική ανάσα στο κυνήγι της σωτηρίας, ενόψει και των πλέι άουτ, πήρε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο ο Βόλος, νικώντας τον ΟΦΗ με 3-1, με τους γηπεδούχους να κάνουν ανατροπή από το εις βάρος τους 0-1 και τους Κρητικούς, παρότι προηγήθηκαν, να μην έχουν ανάλογη συνέχεια.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Υψηλές προσδοκίες για τα μέλη της Εθνικής

Με διάχυτη την αισιοδοξία ταξίδεψε για τη Γλασκόβη η ελληνική αποστολή

Με αισιοδοξία αλλά και υψηλές φιλοδοξίες διάκρισης, η ελληνική αποστολή για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου (1 - 3 Μάρτη) βρίσκεται από χτες στη διοργανώτρια πόλη, Γλασκόβη. Η αποστολή αποτελείται από 9 μέλη, 5 αθλητές και 4 αθλήτριες, με όλους κατά την αναχώρηση της ομάδας να δηλώνουν έτοιμοι για το κυνήγι της διάκρισης στη σημαντική διοργάνωση.

Ανάμεσα στα μέλη της αποστολής δεσπόζει η παρουσία του κάτοχου του τίτλου στο μήκος και χρυσού Ολυμπιονίκη, Μίλτου Τεντόγλου, που συγκεντρώνει τις περισσότερες προσδοκίες για ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο. Ο Γιώργος Πομάσκι, προπονητής του Τεντόγλου, στις δηλώσεις του ενόψει της νέας πρόκλησης στην καριέρα του εξέφρασε αισιοδοξία για την εμφάνισή του, τονίζοντας ότι αισθάνεται σε καλή κατάσταση και δυνατός για να υπερασπιστεί τα «σκήπτρα» από την προηγούμενη διοργάνωση του Βελιγραδίου. Ο Ελληνας πρωταθλητής ωστόσο εκφράζει δυσαρέσκεια για τη διεξαγωγή του τελικού του αγωνίσματος σε πρωινή ώρα (Σάββατο 2/3, 12.00), κάτι που είχε κληθεί να αντιμετωπίσει και στο περσινό αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Χαρούμενος για την 6η συμμετοχή του σε Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου εμφανίστηκε ο εκ των πλέον έμπειρων αθλητών της αποστολής Κώστας Δουβαλίδης, ο οποίος θα αγωνιστεί στα 60 μ. με εμπόδια. Ενώ από την πλευρά της η Τατιάνα Γκούσιν στον ακοντισμό εμφανίστηκε ανυπόμονη για το ντεμπούτο της στη διοργάνωση, για το οποίο, όπως είπε, θέλει να στεφθεί με μια σπουδαία επιτυχία. Την πρόκριση στα ημιτελικά των 60 μ. καθώς και το ατομικό ρεκόρ έθεσε ως στόχο η νεαρή Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, που αποτελεί το μικρότερο ηλικιακά μέλος της αποστολής.

Σημειώνεται πως στη Γλασκόβη περίμενε τα μέλη της αποστολής η Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία είχε μεταβεί εκεί απευθείας από τις ΗΠΑ τη Δευτέρα, με τις βαλίτσες και τα κοντάρια του επί κοντώ από λάθος της εταιρείας ωστόσο να μη φθάνουν στο προορισμό τους προκαλώντας αναστάτωση στο πρόγραμμά της.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024
Αναστάτωση στο Παρίσι μετά την κλοπή απόρρητου υλικού

Αίσθηση αλλά και αρκετά ερωτήματα προκάλεσε στο Παρίσι η αποκάλυψη της κλοπής φορητού υπολογιστή στον οποίο περιέχεται σημαντικό απόρρητο υλικό για τα σχέδια ασφαλείας ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι (13 Ιούλη - 11 Αυγούστου). Η είδηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το «Radio Monte Carlo», σύμφωνα με το οποίο ο φορητός υπολογιστής και ένα στικάκι usb βρίσκονταν μέσα σε τσάντα που κατείχε 56χρονος μηχανικός, δημοτικός υπάλληλος στον δήμο του Παρισιού, ο οποίος μάλιστα ήταν αυτός που κατήγγειλε την κλοπή στο αστυνομικό τμήμα του σιδηροδρομικού σταθμού Gare du Nord, όπου φέρεται να έλαβε χώρα το συγκεκριμένο περιστατικό. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στους αστυνομικούς, στον υπολογιστή περιλαμβάνονταν σχέδια ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου θα επιστρατευτούν 2.000 άνθρωποι του δήμου, μεταξύ τους και η πλειονότητα των δημοτικών αστυνομικών. Ο μηχανικός ισχυρίστηκε ότι τοποθέτησε την τσάντα του στο ντουλάπι πάνω από το κάθισμά του και αντιλήφθηκε την κλοπή όταν ετοιμαζόταν να αποβιβαστεί για να αλλάξει τρένο. Οι έρευνες άρχισαν άμεσα από την ασφάλεια του σιδηρόδρομου, που κάνει χρήση του υλικού από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Το περιστατικό, μόλις πέντε μήνες πριν την έναρξη της διοργάνωσης, προκάλεσε αναστάτωση τόσο στη γαλλική κυβέρνηση όσο και στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, με κάποιες επίσημες τοποθετήσεις να ανοίγουν θέμα ακόμα και πλήρους αλλαγής των σχεδίων ασφαλείας, παρά την πίεση χρόνου που υπάρχει.

Ας σημειωθεί ότι και για τη διοργάνωση του Παρισιού, όπως έχει συμβεί και σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα μέτρα ασφαλείας είναι παραπάνω από δρακόντεια, ειδικά όσον αφορά τον τομέα της παρακολούθησης των θεατών και των επισκεπτών, όπου θα χρησιμοποιηθεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας (drones, θερμικές κάμερες, εφαρμογές κινητών). Μάλιστα τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες από οργανώσεις οι οποίες κάνουν λόγο για τακτικές αναβαθμισμένου «ηλεκτρονικού φακελώματος», που παράλληλα εγκυμονούν κινδύνους και για μελλοντική τους χρήση ενάντια σε λαϊκές κινητοποιήσεις.

ΕUROLEAGUE
Τεστ χαρακτήρα στη Μαδρίτη

Με την πρωτοπόρο Ρεάλ ο Παναθηναϊκός για την 27η αγωνιστική

Μία από τις πιο δύσκολες αποστολές του στη Euroleague έχει απόψε ο Παναθηναϊκός, καθώς για την 27η αγωνιστική δοκιμάζεται στη Μαδρίτη με αντίπαλο τη Ρεάλ (21.45 - Novasports 5).

Στην τελική ευθεία της κανονικής περιόδου και με τη μάχη για τα βαθμολογικά πλασαρίσματα να κορυφώνεται, οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν την πρωτοπόρο και εκ των φαβορί της διοργάνωσης και καλούνται να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του δύσκολου αυτού τεστ. Μια νίκη του Παναθηναϊκού απόψε θα είναι μεγάλης σημασίας, καθώς όχι μόνο θα βρεθεί πιο κοντά στον βασικό στόχο της κατάληψης μιας θέσης στην πρώτη εξάδα και της απευθείας πρόκρισης στα πλέι οφ, αλλά θα διατηρήσει τις ελπίδες του και για το κάτι παραπάνω: Την είσοδο στην πρώτη τετράδα και την εξασφάλιση πλεονεκτήματος έδρας στα προημιτελικά.

Θυμίζουμε ότι ο Παναθηναϊκός με απολογισμό 16-10 βρίσκεται στην 3η θέση, καθώς υπερέχει της Μονακό (4η) και της Βίρτους Μπολόνια (5η) στην τριπλή ισοβαθμία. Από την άλλη η Ρεάλ φιγουράρει μόνη 1η με 22 νίκες και μόλις 4 ήττες.

Εκτός αποστολής για τους «πράσινους» έχει τεθεί ο τραυματίας Βιλντόζα, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή και του Κώστα Αντετοκούνμπο, ο οποίος αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο γόνατο κατά τις πρόσφατες υποχρεώσεις του με την Εθνική ομάδα για τα προκριματικά του Eurobasket 2025.

UEFA YOUTH LEAGUE
Στα προημιτελικά η Κ19 του Ολυμπιακού

Τη σπουδαία πορεία της στην UEFA Youth League συνέχισε η ομάδα Κ19 του Ολυμπιακού, που πλέον φιγουράρει στα προημιτελικά, μετά τη νίκη στο «Γ. Καραϊσκάκης» επί της αντίστοιχης ομάδας της Λανς με 4-2 στα πέναλτι (2-2 κ.α.). Στην κανονική διάρκεια του ματς οι «ερυθρόλευκοι», αν και βρέθηκαν να χάνουν με 0-2 (Σισούμπα 19', Μπερμόντ 52'), κατάφεραν να ανατρέψουν τα δεδομένα ισοφαρίζοντας με τους Χ. Κωστούλα (58' πέν.) και Πνευμονίδη (62'), με τις δυο ομάδες τελικά να οδηγούνται στα πέναλτι. Εκεί για τον Ολυμπιακό σκόραραν οι Μπάκουλας, Χ. Κωστούλας, Λιατσικούρας, Τανούλης, ενώ για τη Λανς μοιραίοι στάθηκαν οι Ντιλιβίντι, Μπερμόντ, που έστειλαν άουτ την μπάλα.

TA AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Αστέρας Τρίπολης - Κηφισιά 3-2 (Μιριτέλο 32', Γιαμπλόνκσι 40', Ρεγκίς Κρέσπι 45' - Οζέγκοβιτς 14' πέν., Γιόβανιτς 38', Βαφέας 73'), Βόλος - ΟΦΗ 3-1 (Βούρος 31' αυτ., Σιέλης 61', Μπερτόλιο 70' - Λάρσον 13') , Ατρόμητος - Λαμία 3-1 (Γιουμπιτάνα 2', Ατζιέλσκι 61', 82' - Σλίβκα 26), Παναιτωλικός - Ολυμπιακός 1-2 (Φρεντ Ντουάρτε 33' - Τορεχόν 72' αυτ., Ελ Κααμπί 79'), ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα 4-2 (Σιμάνσκι 15', Πόνσε 69', 79', Λιούμπισιτς 74' - Σομποντίνσκι 35', Τζίμας 45'), Πανσερραϊκός - ΠΑΟΚ 0-2 (Κωνσταντέλιας 45'+, Πεταυράκης 90'+ αυτ.)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΕΚ 58, ΠΑΟΚ 57, Ολυμπιακός 53, Παναθηναϊκός (24 αγ.) 52, Αρης (24 αγ.) 41, Λαμία 34, Αστέρας Τρίπολης 31, Ατρόμητος 27, ΟΦΗ 24, Πανσερραϊκός 24, Βόλος 20, Παναιτωλικός 19, Κηφισιά 18, ΠΑΣ Γιάννινα 17.

Σημείωση: Δεν περιλαμβάνεται ο χρεσινοβραδινός αγώνας Παναθηναϊκού - Αρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ