ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Ανάστημα...

Κινηματογραφική βδομάδα ιδιαίτερα απογοητευτική από άποψη διανομής, σε τέτοιο βαθμό που είναι προτιμότερο να αφεθεί κανείς στην αγκάλη του «Dune», διότι δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος «ποιοτικότερος» αντίπαλος. Κι όταν λέμε ποιοτικότερος αντίπαλος εννοούμε μια ταινία που να έχει να μας πει κάτι περισσότερο από τα τετριμμένα. Αναμένοντας την επόμενη εβδομαδιαία διανομή, λοιπόν, παρακάτω μιλάμε για το «Dune».

Στο μέτωπο της Berlinale, το φεστιβάλ «άδειασε» κυριολεκτικά τους βραβευμένους σκηνοθέτες που πήραν την πλευρά της Παλαιστίνης, κάτω και από την πίεση των πολιτικών αντιδράσεων των τελευταίων ημερών. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι «οι μονόπλευρες θέσεις καλλιτεχνών και ακτιβιστών είναι έκφραση των δικών τους πιστεύω και δεν αντικατοπτρίζουν επίσημες θέσεις και απόψεις του φεστιβάλ. Αλλωστε, σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, πιστεύουμε ότι κάναμε ξεκάθαρο ότι η Berlinale δεν συντάσσεται με μονόπλευρες θέσεις απέναντι στο Μεσανατολικό». Ευτυχώς υπάρχουν καλλιτέχνες που μέσα στη σιωπή υψώνουν το ανάστημά τους και παίρνουν το μέρος του δίκιου, γιατί εάν περιμέναμε από τις μεγάλες διοργανώσεις να πάρουν θέση μάλλον θα περιμέναμε πολύ... Είναι «δύσκολο» να πας ενάντια στους χρηματοδότες σου, ειδικά όταν αυτοί είναι τα μεγάλα ευρωπαϊκά κεφάλαια και η ΕΕ.

«Dune: Μέρος Δεύτερο» / Dune: Part 2 / Ντενί Βιλνέβ / 2024 / 166 λεπτά

Το «Dune: Μέρος Δεύτερο» εξερευνά το συναρπαστικό ταξίδι του Πολ Ατρείδη, τη στιγμή που βρίσκεται ξανά με την Τσάνι και τους Φρέμεν, και ενώ πολεμά για να πάρει εκδίκηση από όσους συνωμότησαν για να καταστρέψουν την οικογένειά του. Διχασμένος - καθώς πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτα της ζωής του και το πεπρωμένο του ορατού σύμπαντος - ο Πολ θα αποτολμήσει να αλλάξει ένα φρικτό μέλλον που μόνο ο ίδιος μπορεί να προβλέψει.

Το πρώτο μέρος ήταν ιδιαίτερα επιβλητικό αλλά συνάμα πολύ αργό στην εξέλιξή του. Το δεύτερο φαίνεται να τρέχει να προλάβει να αφηγηθεί το μεγαλύτερο μέρος του βασικού μυθιστορήματος του Φρανκ Χέρμπερτ. Πραγματικά ο Βιλνέβ είναι λες και ξύπνησε από τον λήθαργο και θέλει να μας συστήσει όλους τους ήρωες μεμιάς. Επειδή, όπως καταλαβαίνουμε, θα υπάρχει σίγουρα και τρίτο μέρος, χωρίς να γνωρίζουμε εάν θα σταματήσει εκεί, μας δίνει και μια ιδέα από τους νέους χαρακτήρες που έρχονται στην ιστορία. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια περίληψη, οπότε πρέπει σίγουρα να ξαναθυμηθείτε το πρώτο μέρος ή έστω σημαντικά του κομμάτια για να μπορέσετε να το παρακολουθήσετε χωρίς απορίες. Το πρωταγωνιστικό καστ είναι αξιόλογο, τα εφέ πλούσια, η φωτογραφία του Γκρεγκ Φρέιζερ εξαιρετική, η σκηνοθεσία του Βιλνέβ πιο ρυθμική αλλά σκοντάφτει στις σκηνές των μαχών, δεν τις αξιοποιεί στον βαθμό που θα περίμενε κανείς, βλέποντας την υπόλοιπη επική σκηνοθεσία. Αξίζει πραγματικά τον κόπο να τη δει κανείς στο σινεμά, πράγμα που δεν λέγαμε για το πρώτο μέρος. Ακόμα και τώρα όμως πριν τελειώσει συνολικά το «Dune» δεν μπορούμε να εκφέρουμε πιο τεκμηριωμένη άποψη για το περιεχόμενό της, το οποίο είχαμε αναλύσει στην προηγούμενη κριτική το 2021. Ομως, η ιστορία εξελίσσεται μάλλον θετικά, γιατί υπάρχουν κομμάτια του κατεχομένου λαού των Φρέμεν που δεν πιστεύουν σε σωτήρες και μεσσίες, παρά μόνο στη δύναμη του λαού τους για την απελευθέρωση της πατρίδας τους, κι αυτό μόνο ενθαρρυντικό για τη συνέχεια μπορεί να είναι. Για να δούμε, θα καταφέρει να αποτυπώσει πτυχές της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ με πιο εύγλωττο τρόπο στη συνέχεια; Ετσι κι αλλιώς αυτήν τη βδομάδα δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δυστυχώς η «αμερικανιά» είναι μονόδρομος...


Π. Α.

«Βάφτισε το Ονειρο Ζωή»

Ο τραγουδοποιός Μιλτιάδης Κολιαδήμας μιλά στον «Ριζοσπάστη» για την παρουσίαση του νέου του δίσκου

Ο Μιλτιάδης Κολιαδήμας παρουσιάζει αύριο, Παρασκευή 1 Μάρτη, στις 10 το βράδυ, στη «Σφίγγα» (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής - είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13), τον νέο του δίσκο, με τίτλο «Βάφτισε το Ονειρο Ζωή» που κυκλοφορεί από το «Ogdoo Music Group».

Ο ιδιαίτερος τραγουδοποιός θα ερμηνεύσει τα νέα του τραγούδια, ενώ ήδη το πρώτο single του, «Σύννεφα Δαντελωτά», έκανε ιδιαίτερη αίσθηση. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών.

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου του δίσκου ο Μ. Κολιαδήμας μιλά στον «Ριζοσπάστη».

-- Τι θα παρουσιάσετε στο κοινό που θα παρευρεθεί στη «Σφίγγα»;

-- Πρόκειται για την παρουσίαση του νέου μου δίσκου. Ωστόσο θα είναι μια μουσική παράσταση με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια των μεγάλων μας δημιουργών και όχι μόνο. Πρόκειται για μια πολύ δυναμική μουσική παράσταση, γεμάτη εκπλήξεις. Τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο μέντοράς μου και συνεργάτης Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Η ορχήστρα απαρτίζεται από 7 μουσικά όργανα. Επίσης, έχω τη χαρά να κάνει φιλική συμμετοχή η καταξιωμένη Φρόσω Στυλιανού.

-- «Βάφτισε το Ονειρο Ζωή» είναι ο τίτλος του νέου σας δίσκου...

-- Τα τραγούδια του νέου δίσκου στιχουργικά βασίζονται σε κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν όλους μας πιστεύω. Το ερωτικό στοιχείο έχει επηρεάσει κάποια τραγούδια ενώ σε άλλα αναφέρομαι με τον προσωπικό μου τρόπο έκφρασης στις ταξικές ανισότητες, στους πολέμους και τη φτώχεια που ταλαιπωρούν όλο τον κόσμο. Δηλώνουμε την παρουσία μας με όπλα την ελπίδα και τη δύναμη για νέες μέρες.

-- Τι σημαίνει για εσάς η μουσική;

-- Σε προσωπικό επίπεδο, η μουσική για μένα είναι ο καλύτερος τρόπος να εκφράσω τα συναισθήματά μου και να κοινοποιήσω τις απόψεις μου για θέματα που πιστεύω πως απασχολούν την κοινωνία. Επίσης, μέσα από τα τραγούδια μου μπορώ να μεταφέρω εικόνες που έχω αποκομίσει από την εμπειρία μου από εργασία, ταξίδια και διαφορετικές κουλτούρες που συνάντησα έως τώρα. Πιστεύω πως η μουσική είναι ίσως ο πιο βασικός τρόπος έκφρασης πολιτισμού και συναισθημάτων.

Σε μια ζωντανή παράσταση υπάρχει μια ακατάπαυστη ροή ανταλλαγής συναισθημάτων από την ορχήστρα και το κοινό, όπου δημιουργεί έναν φανταστικό χορό (είτε πνευματικό, είτε ρεαλιστικό) και από τις δύο πλευρές, που το ονομάζουμε εμπειρία. Μέσα από αυτή δημιουργούμε όμορφες αναμνήσεις ή γεννιούνται συζητήσεις για να βρούμε λύσεις για θέματα που μας απασχολούν.

-- Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

-- Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης του δίσκου νιώθω την ανάγκη να επικοινωνήσω με τον κόσμο. Θέλω να αφιερωθώ το επόμενο διάστημα σε ζωντανές εμφανίσεις ώστε να ακούσουν οι ακροατές τη δουλειά μας και να λάβω και εγώ την άποψη του κοινού γι' αυτήν. Βρίσκομαι στην Αθήνα και κάνουμε συζητήσεις όσον αφορά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Για νεότερα όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να με ακολουθήσει στα social media, όπου θα ενημερώνεται για όλα τα νέα. Θα είναι μεγάλη χαρά να σας δω στην παρουσίαση και μέσα από τον ρυθμό να «πετάξουμε μακριά»...

Προπώληση εισιτηρίων: more.com - sfiga.gr.

Τηλέφωνα κρατήσεων: 211.4096.149, 6987.844.845.

Πέθανε ο Ηλίας Λογοθέτης

Με θλίψη αποχαιρετά τον εξαιρετικά εκφραστικό ηθοποιό το ΚΚΕ

Eurokinissi

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης.

Γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 15/4/1939. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Παντείου και το 1967 από το «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν.

Από τότε μετρά και η παρουσία του στη σκηνή. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1970, με την ταινία «Βαβυλωνία».

Ολες αυτές τις δεκαετίες ο Ηλ. Λογοθέτης συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, ενώ είχε και πολλές συμμετοχές στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο και σε μουσικές παραστάσεις.

Σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Μαρία Ζαχαρή και γιος του ο ηθοποιός Αλέξανδρος Λογοθέτης.

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Ηλία Λογοθέτη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Ηλία Λογοθέτη, έναν αγαπημένο, ταλαντούχο και εξαιρετικά εκφραστικό ηθοποιό.

Ο Ηλίας Λογοθέτης ήταν λάτρης της όπερας και είχε εξαιρετικό ταλέντο στο κλασικό τραγούδι, αφιερώθηκε όμως τελικά στο θέατρο, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπου η κωμική του στόφα ως ηθοποιού συναγωνιζόταν επάξια την εξαιρετική ερμηνεία δραματικών ρόλων.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
«Η Τέχνη δεν συμβαίνει στο κενό»

Πάνω από 12.000 καλλιτέχνες ζητούν να μην υπάρξει εκπροσώπηση του Ισραήλ

Με πάνω από 12.000 υπογραφές, καλλιτέχνες από όλα τα είδη της Τέχνης ζητούν από την Μπιενάλε, που θα διεξαχθεί από τις 20 Απρίλη έως και τις 24 Νοέμβρη, να μην υπάρξει «οποιαδήποτε εκπροσώπηση του Ισραήλ στην πολιτιστική σκηνή», καθώς «αποτελεί έγκριση των πολιτικών του και της γενοκτονίας στη Γάζα», δηλώνοντας παράλληλα εμφατικά: «Κανένας θάνατος στη Βενετία - Οχι γενοκτονία στην Μπιενάλε».

Οπως καταγγέλλουν, πριν δυο χρόνια η Μπιενάλε «απέρριψε κάθε μορφή συνεργασίας με τη ρωσική κυβέρνηση, όμως τώρα η Μπιενάλε μένει σιωπηλή. Είμαστε τρομοκρατημένοι από αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα αποτελεί έναν από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς στην ιστορία».

Αναφέρουν ακόμα ότι «η τέχνη δεν συμβαίνει στο κενό και δεν μπορεί να υπερβεί την πραγματικότητα». Στέκονται αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό σημειώνοντας: «Δεν υπάρχει ελεύθερη έκφραση για τους Παλαιστίνιους ποιητές, καλλιτέχνες και συγγραφείς που δολοφονήθηκαν, φιμώθηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό από το Ισραήλ. Δεν υπάρχει ελεύθερη έκφραση στα παλαιστινιακά θέατρα και τα λογοτεχνικά φεστιβάλ που έκλεισε το Ισραήλ. Δεν υπάρχει ελεύθερη έκφραση στα μουσεία, στα αρχεία, στις εκδόσεις, στις βιβλιοθήκες, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία και τα σπίτια της Γάζας που βομβαρδίστηκαν σε ερείπια από το Ισραήλ. Δεν υπάρχει ελεύθερη έκφραση στο έγκλημα πολέμου της πολιτιστικής γενοκτονίας».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, «ενώ το ισραηλινό περίπτερο προχωρά, ο αριθμός των νεκρών από γενοκτονία στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη αυξάνεται καθημερινά. Ενώ η επιμελητική ομάδα του Ισραήλ σχεδιάζει το "Περίπτερο Γονιμότητας", που στοχάζεται τη σύγχρονη μητρότητα, το Ισραήλ έχει δολοφονήσει περισσότερα από 12.000 παιδιά και έχει καταστρέψει την πρόσβαση σε αναπαραγωγική φροντίδα και ιατρικές εγκαταστάσεις. Ως αποτέλεσμα, οι Παλαιστίνιες κάνουν καισαρική τομή χωρίς αναισθητικό και γεννούν στον δρόμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ