ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Σύμπνοια στην επιχειρηματική λειτουργία και των δημόσιων πανεπιστημίων

Με την ακρόαση φορέων συνεχίζεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή η συζήτηση

Με την ακρόαση φορέων συνεχίζεται σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Θυμίζουμε ότι στην πρώτη συνεδρίαση, την Τρίτη, κατά τη συζήτηση για την κατάρτιση του καταλόγου των φορέων που θα προσκαλούνταν, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρ. Κέλλας, αρνούνταν πεισματικά να κληθούν εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων. Στον κατάλογο που αρχικά ανέγνωσε και περιλαμβάνονταν 15 φορείς, φιγουράριζαν πάνω πάνω ο ΣΕΒ και η Ενωση Επιμελητηρίων, ενώ απουσίαζαν οι φοιτητικοί σύλλογοι, Ομοσπονδίες εργαζομένων στα πανεπιστήμια, η ΟΛΜΕ, η Συνομοσπονδία των γονιών (ΑΣΓΜΕ) κ.ά. Μετά από έντονη συζήτηση και... εξαντλητικές πιέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κι αφού είχε γίνει φανερό ότι η κυβέρνηση ήθελε να αποκλείσει τη φωνή των φοιτητών, ο πρόεδρος αναγκάστηκε να δεχτεί τις Ομοσπονδίες του ΕΤΕΠ και των Διοικητικών Υπαλλήλων και κάτω από νέες πιέσεις τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας. «Εχουμε εξαντλήσει όλα τα όρια, σας παρακαλώ, ο κανονισμός λέει για 10 και φθάσαμε στους 18 φορείς», είπε χαρακτηριστικά ο Χρ. Κέλλας. Αλλά αφού προχώρησε η συζήτηση ο πρόεδρος επανήλθε, ορμώμενος από πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Ευ. Στυλιανίδη και με μεγάλη ευκολία πρόσθεσε στον κατάλογο των φορέων τον Σύλλογο των Εργοθεραπευτών αλλά και τον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής Κομοτηνής, που πρόσκειται στη ΔΑΠ!

Υπάρχει αρνητική εμπειρία από αναδιαρθρώσεις του ακαδημαϊκού χάρτη

Στα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, σημειώνοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι υπάρχει «μπόλικη αρνητική εμπειρία» από τέτοιες αναδιατάξεις του ακαδημαϊκού χάρτη, οι οποίες αντιμετώπισαν φοιτητές και εργαζόμενους ως πειραματόζωα και ενώ υπόσχονταν αναβάθμιση, έφερναν υποβάθμιση. Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν οι απόφοιτοι των Τμημάτων - που σήμερα ανήκουν στο ΔΙΠΑΕ και μεταφέρονται στο ΔΠΘ - θα κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα, γιατί τόσα χρόνια είναι στον «αέρα». Ακόμα επισήμανε ότι πουθενά στα σχετικά άρθρα δεν αναφέρεται τίποτα για τη στελέχωση των Τμημάτων με το απαραίτητο προσωπικό, καμία αναφορά για τη φοιτητική μέριμνα, τη μετακίνηση, τη φοιτητική στέγη.

Χαρακτηριστικό είναι, υπογράμμισε ο Γ. Δελής, ότι η κρατική χρηματοδότηση για το Δημοκρίτειο από 10 εκατομμύρια ευρώ το 2012, το 2023 ήταν μόλις 4,6 εκατομμύρια. Ενώ ξεκαθάρισε ότι αποδεικνύεται πως στόχος είναι η περαιτέρω επιχειρηματική δράση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, ο σφιχτός εναγκαλισμός του με επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και με το ΝΑΤΟ, σε μια περιοχή όπως η Ανατ. Μακεδονία και η Θράκη, που έχει μετατραπεί σε «πεδίο βολής φτηνό» για τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό.

Με το βλέμμα στην εμπορευματοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων

Κατά τ' άλλα η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου την Τρίτη έδειξε την ουσιαστική σύμπνοια που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την επιχειρηματική δράση των δημοσίων πανεπιστημίων.

Ηταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη πως «είμαστε στις τελευταίες χώρες του προηγμένου δυτικού κόσμου σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στην Ερευνα και ότι είμαστε στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στην οικοδόμηση δικτύων συνεργασίας του πανεπιστημίου και της αγοράς εργασίας (...) Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη δημιουργία καλών ιδεών που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία επιχειρήσεων, εάν δεν πολλαπλασιάσετε τα κονδύλια για την Ερευνα». Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που πέρα από τη γνωστή επιμονή του για αναθεώρηση του άρθρου 16, είπε ότι «το βασικό πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι η ανάπτυξη παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων αλλά της απελευθέρωσης του δημόσιου πανεπιστημίου» και πρότεινε στην κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στα δημόσια πανεπιστήμια να ανοίγουν τέτοια «απελευθερωμένα» παραρτήματα, όπως τα ιδιωτικά, εντός της επικράτειας, με δίδακτρα που θα καλύπτει το ΙΚΥ!

Την ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης έδειξε, κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκης, επαναλαμβάνοντας ότι «συζητάμε το ίδιο θέμα 50 χρόνια». Επέμεινε ότι υπάρχει ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα με τα κολέγια, αλλά, όπως είπε, είναι αρρύθμιστη και τάχα τώρα θα ρυθμιστεί. Πρόσθεσε πως «ήδη σήμερα, κυπριακά πανεπιστήμια, κερδοσκοπικά, κάνουν κοινά μεταπτυχιακά με ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια (...) Δεν είδα κανέναν να ενοχλείται από αυτό από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια και να καταγγέλλει την προβληματική κερδοσκοπία, με εξαίρεση το ΚΚΕ»...

Συγκέντρωση αρχειακού υλικού από τα 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που φέτος συμπληρώνει τα 50 του χρόνια, αποτελεί ένα κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας, των αγώνων του λαού και της νεολαίας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση και τον εορτασμό φέτος των 50 χρόνων του Φεστιβάλ, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ καλεί όλους τους συντρόφους, φίλους και συναγωνιστές που διαθέτουν αρχειακό υλικό που αφορά το Φεστιβάλ να συμβάλουν στην προσπάθεια της ΚΝΕ για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχείου των Φεστιβάλ.

«Φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, έντυπα, αναμνηστικά, σε οποιαδήποτε μορφή κι αν υπάρχουν (έντυπη ή ηλεκτρονική, σε πρωτότυπο ή αντίγραφο), μας ενδιαφέρουν! Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους στις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ, ενώ στόχος είναι και η παραπέρα αξιοποίησή του στο μέλλον.

Η βοήθεια και η συμβολή όλων των συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων είναι απαραίτητη!».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ στην ηλεκτρονική διεύθυνση kne@kne.gr και στο τηλέφωνο 2102592314.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κλιμάκωση με πανελλαδικό συλλαλητήριο

Νέα κινητοποίηση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια

RIZOSPASTIS

Με πανελλαδικό συλλαλητήριο τη μέρα ψηφοφορίας του άδικου νομοσχεδίου της κυβέρνησης κλιμακώνεται ο μεγάλος αγώνας που δίνουν φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα. Μαζί τους σωματεία και φορείς που καταδικάζουν το νομοσχέδιο που εμπορευματοποιεί την Ανώτατη Εκπαίδευση, την ίδρυση ιδιωτικών «μη κρατικών» πανεπιστημίων, ενώνοντας τις φωνές στις διεκδικήσεις για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία που να οδηγούν σε δουλειά με δικαιώματα.

Για όγδοη βδομάδα πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις στις σχολές και επαναβεβαιώνεται η αντίθεση στο νομοσχέδιο, αλλά και η αποφασιστικότητα του φοιτητικού κινήματος με βάση την εμπειρία από τους μεγάλους αγώνες που έχει δώσει ακυρώνοντας αντιδραστικά μέτρα και νόμους, την πλατιά στήριξη στις διεκδικήσεις. Συνεχίζοντας τον αγώνα σε συμπόρευση με γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικά και εργατικά σωματεία, η οποία εκφράστηκε και μέσα από τα μαζικά φοιτητικά μπλοκ στις χτεσινές συγκεντρώσεις για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη στα οποία συμμετείχαν με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων.

Στο πλαίσιο της συνέχισης, σήμερα στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται νέο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενώ ήδη προγραμματίζεται μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση για τη μέρα που θα πραγματοποιείται η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. «Καμία εκπαιδευτική λειτουργία ιδρυμάτων, να παραλύσουν τα πανεπιστήμια και να βρεθούμε φοιτητές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό όλοι μαζί στους δρόμους!», καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Σε κινητοποίηση τις μέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής (προκήρυξη απεργίας για τις 7 και 8 Μάρτη με αποφάσεις των συλλόγων) έχει καλέσει με ομόφωνη απόφαση η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημίων - ΠΟΣΔΕΠ. Παράλληλα καλεί σε οργάνωση σε συντονισμό και με άλλους φορείς πανελλαδικού συλλαλητηρίου την ημέρα ψήφισής του.

Αύριο Παρασκευή, στο πλαίσιο συντονισμού και κοινής δράσης τους, φορείς του ΕΜΠ προχωρούν σε συμβολικό αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης, με συγκέντρωση στις 12 μ. στην πύλη Ζωγράφου και πορεία στη γειτονιά του Ζωγράφου.

Η απόπειρα της κυβέρνησης να φιμώσει τους φοιτητές θα πέσει στο κενό!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής και την απόπειρα της κυβέρνησης να αποκλείσει φοιτητές και εκπαιδευτικούς φορείς, το απόγευμα της Τρίτης το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση, στριμωγμένη από τους αγώνες των φοιτητών και απομονωμένη από τον κόσμο της Εκπαίδευσης, αποπειράθηκε σήμερα (σ.σ. την Τρίτη) στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να καλέσει τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και να αποκλείσει τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς φορείς από τη συζήτηση για το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Στην πρεμούρα της να φιμώσει τους φοιτητές, αρχικά απέρριψε ακόμα και τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας.

Οταν η "αριστεία" μετριέται με το πορτοφόλι, οι βιομήχανοι προηγούνται, ενώ οι νέοι που μοχθούν για να σπουδάσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο κόβονται!

Εχουν δίκιο οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές όταν φωνάζουν εδώ και δύο μήνες "εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για γνώση και σπουδές". Αυτή η φωνή των φοιτητών και μαθητών θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά αύριο (σ.σ. χτες), όπου θα ενωθεί με τους απεργούς εργαζόμενους, με τους αγρότες και όλο τον λαό, στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη».

«Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα πιο αποφασιστικά»

«Παράνομη» κρίθηκε η απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών από την «ατομική αξιολόγηση»

«Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) μετά την προχτεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκανε δεκτή την αγωγή του υπουργείου Παιδείας. Η απεργία - αποχή των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ από την «ατομική αξιολόγηση» κρίθηκε «παράνομη», με βάση το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που έχει διαμορφωθεί όλα τα τελευταία χρόνια.

«Ο πραγματικός χαμένος και της σημερινής διαδικασίας είναι το ίδιο το ΥΠΑΙΘΑ και η κυβέρνηση της ΝΔ, που προσφεύγουν στα δικαστήρια απέναντι σε μαχόμενους εκπαιδευτικούς. Που με διώξεις και καταστολή επιχειρούν να κάμψουν τον δίκαιο αγώνα μας για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και της παιδαγωγικής μας υπόστασης», σημείωναν με την ανακοίνωση της απόφασης οι εκλεγμένοι με την ΑΣΕ στα ΔΣ των δύο Ομοσπονδιών. «Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με τέτοιες προκατασκευασμένες αποφάσεις θα μας λυγίσουν. Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα πιο αποφασιστικά! Η αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση δεν θα περάσει! Προχωράμε αποφασιστικά στην υλοποίηση της απεργίας - αποχής που ήδη έχει αποφασιστεί να κηρυχθεί από τη ΑΔΕΔΥ. Ούτε βήμα πίσω!».

«Η αντίσταση στην αξιολόγηση πρέπει να συνεχιστεί, και θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως δικαστικών αποφάσεων», συνεχίζει η ΑΣΕ και καταλήγει: «Ολοι μαζί ενωμένοι θα βγούμε και πάλι νικητές!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ